Meni

Najnovije vesti

Šljivar: Vinčanska kultura moguća kolevka metalurgije

BEOGRAD – Od novih istraživanja na lokalitetima Belovode kod Petrovca na Mlavi i Pločnik kod Prokuplja, u kojima će učestvovati srpski, engleski i nemački arheolozi, očekuje se da potvrde preliminarna saznanja da je tu bila kolevka preistorijske metalurgije, rekao je Tanjugu viši savetnik beogradskog Narodnog muzeja Duško Šljivar.

On je povodom predstojećeg potpisivanja ugovora o saradnji između univerzitetskih i muzejskih ustanova Srbije, Velike Britanije i Nemačke, rekao da kaže su već prvih godina prikupljene znatne količine arheometalurških nalaza koje su nedvosmisleno ukazivale na rudarske i metalurške aktivnosti ljudi na Belovodama.

„Sve nedoumice su otklonjene i potvrđene su naše predpostavke posle metalografskih analiza koje je uradila Miljana Radivojević u laboratorijama Instituta za arheologiju Univezitetskog koledža Londona (UCL)”, nastavio je on i dodao da se pokazalo da su u pitanju najstariji primeri topljenja bakra, kao prvog metala, a prema datumima C/14 koji su urađeni u Oksfordu, zahvaljujući kolegi Dušanu Boriću, uzorci su datovani na kraj 6. milenijuma stare ere (pre oko 8.000 godina).

Tanjug
objavljeno: 08/07/2012

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije