Meni

Najnovije vesti

U 2013. vojska učestvuje u devet, policija u četiri misije

BEOGRAD – Pripadnici Vojske Srbije u 2013. godini učestvovaće u devet operacija pri misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije, a MUP-a Srbije u četiri, predviđeno je predlozima odluka, koje su stigle u skupštinsku proceduru.

Tako je predlozima odluka o usvajanju Godišnjeg plana upotrebe VS i drugih snaga odbrane u 2013. godini, kao i o učešću pripadnika VS u multinacionalnim operacijama, predviđeno angažovanje do 475 pripadnika VS i 15 MUP-a.

Pripadnici VS će u ovoj godini učestvovati u mirovnim operacijama UN u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Libanu, Kipru, kao i u mirovnoj operaciji na Bliskom istoku.

Pripadnici vojske učestvovaće i u mirovnim operacijama u okviru sistema stend baj aranžmana UN, potom u misiji EU za obuku bezbedonosnih snaga Somalije u Ugandi, kao i u vojnoj operaciji pomorskih snaga EU u Somaliji pod nazivom „Atlanta” protiv pirata.

Pripadnici MUP-a učestvovaće u mirovnim operacijama UN u Liberiji, u Haitiju i na Kipru, kao i u civilnoj misiji Evropske unije za upravljanje krizama.

Vlada Srbije je u obrazloženju predloga navela da je to učešće važno jer Srbija time pokazuje da je aktivni činilac očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti u svetu.

Tanjug
objavljeno: 28/01/2013

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije