Meni

Najnovije vesti

UN: Rat u Siriji preti da gurne Liban u sukob

NJUJORK –Ujedinjene nacije ponovo su danas izrazile zabrinutost da bi Liban mogao da bude uvučen u dvogodišnji građanski rat u Siriji, koji je rasplamsan učešćem stranih boraca i ekstremista, preneo je Rojters.

Šef UN za politička pitanja Džefri Feltmen oslikao je sadašnji konflikt kao „užasnu sliku” koja je počela mirnim protestima protiv predsednika Bašara al-Asada i postala nasilna kada su vladine snage pokušale da skrše demonstracije. Prema UN, u sirijskom ratu je poginulo skoro 70.000 ljudi.

Obaveštavajući Savet bezbednosti UN o situaciji u Siriji, on je kazao da sve strašniji rat preti da u sebe uvuče susedne zemlje, pre svega Liban.

On je kazao da je situacija pogoršana pristustvom stranih boraca i ekstremnih grupa, kao i nekim akcijama vlade i njima naklonjenim milicijama.

Feltman je kazao da je situacija u Siriji izvor „izuzetne zabrinutosti” Ujedinjenih nacija.

„Obe strane su počinile nedela koja dostižu do ratnih zločina, mada je opseg zloupotreba koja je počinila vlada znatno veći od onih iza kojih stoji opozicija. Meta su bolnice, pekare i ljudi u redu za hleb. Uništavani su čitavi blokovi zgrada”, rekao je on.

Sirijska vlada i politička opozicija su ovih sedmice izjavljivali da su spremni za neke kontakte i ublažili su prethodno odbijanje da se do rešenja sukoba dođe kroz pregovore, preneo je Rojters, podsećajući da je iz Sirije pobeglo skoro milion ljudi, a nekoliko miliona je ostalo bez doma i hrane.

Tanjug
objavljeno: 26/02/2013

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije