Meni

Najnovije vesti

Zahtev RTV na cedilu

BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) uputili su danas, u zajedničkom saopštenju, zahtev Vladi Srbije i Vladi Vojvodine da hitno obezbede stabilno finansiranje Radio-televizije Vojvodine i upozorila da Vlada nije našla način da pomogne RTS i da je RTV ponovo ostao na cedilu.

Ovaj javni servis se nalazi u ozbiljnim finansijskim teškoćama koje su direktna posledica činjenja i nečinjenja republičkih i pokrajinskih vlasti.

NUNS i NDNV ukazuju da su neodgovorne izjave pojedinih članova Vlade Srbije o načinu finansiranja javnih servisa doveli do dodatnog pada ionako niskog nivoa naplate pretplate.

Smatramo da funkcionisanje javnih servisa ne sme da bude predmet prikupljanja jeftinih političkih poena i da njihovo finansiranje mora biti predmet ozbiljnih analiza i rešenja koje bi očuvale ulogu javnih servisa u društvu i unapredili njihov rad.

Vlada Srbije je u međuvremenu, na nedovoljno jasan i netransparentan način, iznašla način da pomogne Radio-televiziji Srbije, a RTV je ponovo ostao na cedilu.

Pitamo se da li je cilj vlasti da, kroz finansijsko iscrpljivanje, RTV dovede na rub opstanka. Ovaj javni servis, koji emituje program na deset jezika, ionako se suočava sa krupnim, godinama nerešavanim problemima, kaže se u saopštenju.

NUNS i NDNV su podsetili da Javni servis Vojvodine od 1999. godine radi u potpuno neadekvatnim uslovima, kao nijedan javni servis u Evropi.

RTV radi u iznajmljenim prostorijama, u neprihvatljivim tehničkim uslovima. I pored toga, RTV je uspeo da značajno podigne profesionalni nivo i rejting, ističe se u saopštenju.

Ocenjuje se takođe da i funkcionisanje RTS i RTV u ovom trenutku pokazuje da je rešenje o budžetskom finansiranju javnih servisa neprihvatljivo, jer će u tom slučaju njihovo finansiranje zavisiti od političke volje predstavnika Vlade Srbije i omogućiti dodatni uticaj na uređivačku politiku ovih medijskih kuća.

Plašimo se da će budžetsko finansiranje omogućiti i diskriminitoran odnos prema onim javnim servisima koji nisu politički podobni, što suštinski podriva smisao javnih servisa koji bi trebalo da funkcionišu u službi građana, a ne političkih elita, naglasila su ova dva novinarska udruženja.

FoNet
objavljeno: 02/05/2013

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije