Meni

Najnovije vesti

Na izborima u Estoniji vode vladajući reformisti

TALIN – U Estoniji su danas održani parlamentarni izbori, a prema prvim nepotpunim rezultatima, u skupštini je predstavnike obezbedilo šest stranaka i vodi vladajuća Partija reformi, preneli su elektronski mediji.

Estonska nacionalna RTV - ERR, navodi da su, osim glasova datih eletronski, izbrojani glasovi sa 411 od 547 biračkih mesta i da vode desni reformisti premijera Tavija Roivasa (35), za koje je glasalo 30,6 odsto birača, što bi predstavljalo 34 mesta u parlamentu sa 101 poslanikom.

Na drugom mestu je opoziciona Centristička partija, koju podržava ruskojezično stanovništvo u toj najsevernijoj baltičkoj zemlji od oko 1,3 miliona stanovnika, u kojoj je približno četvrtina stanovništva etničkih Rusa.

Ta stranka osvojila je po preliminarnim rezultatima 18 odsto glasova i 18 mesta.

U parlament bi trebalo da uđu i koalicioni partner reformista, Socijaldemokratska partija, koja za sada ima 16,5 odsto, Savez Otadžbina-Republika sa 15 odsto, Slobodna partija 9,6 i konzervativci sa 8,5 odsto glasova, navodi estonska TV.

Reformirsti su i u glasanju putem interneta od 18. do 25. februara ostvarili najbolji rezultat, sa podrškom 37,5 odsto birača.

Izlaznost na izborima u Estoniji bila je 63,7 odsto.

Za 101 mesto u jednodomnoj skupštini 13. saziva pretendovala su 872 kandidata, a na izborima je moglo da glasa oko 900.000 punoletnih građana.

Tanjug
objavljeno: 01/03/2015 22:15

Rusija kritikovala karikaturu o primirju u Ukrajini

MOSKVA – Šef Komiteta ruske Državne Dume za spoljnu politiku Aleksej Puškov ocenio je danas kao „gnusnu” karikaturu u pariskom satiričnom nedeljniku Šarli ebdo o prekidu vatre na istoku Ukrajine.

Na crtežu pod nazivom „Prekid vatre: Dosada u Donjecku” prikazani su stanovnici istočne Ukrajine usred ruševina koji se pitaju: „A zašto sad ne organizujemo nešto s karikaturistima?”.

„To je gnusno i to nije sloboda izražavanja”, napisao je Puškov na Tviteru.

Iako je Rusija prvobitno pozdravila marš u Parizu posle napada na Šarli ebdo, mnogi ruski mediji i zvaničnici su naknadno optužili satirični list za nepoštovanje vernika.

Tri ruska medija su dobila kazne u januaru nakon što objavili naslovnu stranu Šarli ebdoa s prorokom Muhamedom.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se krajem januara u Groznom, glavnom gradu Čečenije, protestujući zbog karikatura u pariskom listu.

Beta
objavljeno: 01/03/2015 21:36

Irak: Ofanziva protiv Islamske državu u provinciji Salahudin

BAGDAD – Iračka vojska i šiitska milicija pokrenuli su dugo očekivanu ofanzivu protiv Islamske države u provinciji Salahudin, uporištu radikalnih islamističkih boraca severno od Bagdada, objavio je danas irački premijer Hajder al-Abadi.

Islamska država pod kontrolom drži više uporišta u većinski sunitskoj provinciji Salahudin, uključujući i Tikrit, rodno mesto pogubljenog bivšeg predsednika Sadama Huseina.

Oni drže i druge gradove na reci Tigar, severno od Samare, grad pod kontrolom vladinih snaga, koji je Abadi danas posetio.

„Premijer i šef oružanih snaga su objavili početak kampanje za oslobođenje Salahudina”, navodi se u saopštenju kancelarije Abadija posle njegovog sastanka sa vojnim zvaničnicima u provinciji, gde se okupilo na hiljade vojnika i pripadnika milicije spremnih za borbu.

Abadi je, kako je objavila iračka televizija, istakao da će islamski ekstremisti biti istisnuti iz Salahudina, a njihovim pristalicama je poručio da im pruža poslednju šansu da se predaju.

Tanjug
objavljeno: 01/03/2015 21:18

Gončarenko pušten na slobodu

MOSKVA/KIJEV – Poslanik ukrajinske skupštine Aleksej Gončarenko napustio je stanicu milicije u Moskvi, javila je RIA Novosti, dok je ukrajinska agencija Ukrinform prenela potvrdu Gončarenkovog advokata o oslobađanju.

RIA Novosti navodi da je u pratnji konzula Ukrajine Genadija Breskaljenka, ranije danas privedeni Gončarenko, ušao u automobil ukrajinske ambasade, gde su ga čekali advokati, i odvezao se.

Ukrinform prenosi da je advokat Mark Fejgin napisao na njegovom nalogu na „tviteru” da je Gončarenko oslobođen.

Pored toga, ukrajinski predsednik Petro Porošenko na „tviteru” je napisao da je Gončarenko u ambasadi Ukrajine.

„Upravo sam telefonom razgovarao s njim”, napisao je Porošenko a prenosi TAS S.

Gončarenko je, kako navodi ruska državna agencija, pozvan sutra kod prekršajnog sudije zbog odbijanja da se povinuje zakonitom zahtevu pripadnika policije.

TAS S je ranije preneo saopštenje pres službe Istražnog komiteta da je istražitelj u odeljenju policije u kom se Gončarenko ispituje o okolnostima krivičnog dela prilikom tragičnih događaja u Odesi, od 2. maja prošle godine, zbog kojih je u Rusiji pokrenuta krivična istraga za pokušaj ubistva državljanina Rusije, koji se našao u zgradi u plamenu.

Tanjug
objavljeno: 01/03/2015 20:40

Uprava carina: Sprečen šverc gotovo 8,5 kilograma heroina

BEOGRAD – Carinici i policija danas su na graničnom prelazu Preševo sprečili krijumčarenje gotovo 8,5 kilograma heroina, saopšteno je iz Uprave carina.

„Osam kilograma i 347 grama heroina nađeno je jutros prilikom pregleda automobila „Ford Fokus”, makedonskih registarskih oznaka”, navedeno je u saopštenju.

Automobilom je upravljao makedonski državljanin, a u vozilu su se, pored njega, nalazili i njegova majka, supruga, kao i dvoje maloletne dece.

Na pitanje carinika koji su razlozi njegove posete Srbiji, vlasnik automobila je odgovorio da dolazi iz Skoplja i da svoju majku vodi u Bujanovačku banju, posle čega se vraća u Preševo.

Međutim, zbog informacije da se vlasnik automobila bavi poslovima sa narkoticima, vozilo je pregledano na carinskom skeneru, pri čemu je otkriven bunker kod menjača.

Zbog toga je vozilo detaljno pregledano i na tom mestu je nađeno 16 paketića heroina, čija će čistoća i vrednost biti utvrđeni veštačenjem.

Vlasnik automobila i otkrivena droga su predati policiji.

Beta
objavljeno: 01/03/2015 20:28

Bez dogovora o formiranju vlade BiH, novi sastanak u utorak

SARAJEVO – Sastanak o formiranju Federalne vlade Bosne i Hercegovine i raspodele ministarskih pozicija završen je danas u Sarajevu bez dogovora.

Sastanku su prisustvovali čelnici Stranke demokratske akcije (SDA) BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i Demokratske fronte (DF), koji su samo 20 minuta posle početka nezadovoljni napustili skup.

„Nismo uspeli da dođemo do dogovora što se nas tiče, SDA je spremna da izađe HDZ BiH u susret kada je u pitanju broj ministarstava - to je šest pozicija, a od nas se očekuje da idemo na četiri pozicije”, rekao je lider DF Željko Komšić.

Komšić je istakao da je DF učinio puno ustupaka kada je u pitanju formiranje Veća ministara BiH i da su, kako je dodao, uzaludno očekivali da se poštuje njihov izborni rezultat.

Naglasio je da je ta stranka spremna da podrži „manjinsku vladu”, navodeći da će glasati i za taj oblik samo da Federacija BiH dobije vlast, prenela je Fena.

Zamenik predsednika SDA Bakir Izetbegović je izjavio da je iznenađen Komšićevom odlukom i da se nada da će se predomisliti i da će se vratiti u koaliciju.

Tanjug
objavljeno: 01/03/2015 19:41

Keri: Netanijahuov govor da ne bude politički fudbal

TEL AVIV, VAŠINGTON – Državni sekretar SAD Džon Keri rekao je danas da njegova zemlja zaslužuje mogućnost da ispita može li se postići nuklearni sporazum s Iranom, koji bi otklonio potrebu za vojnom akcijom protiv Teherana. Keri je takođe izrazio nadu da se planirani govor izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, u kome će upozoriti protiv mogućeg sporazuma s Iranom, neće pretvori u „ neki veliki politički fudbal”.

Velike sile pregovaraju s Iranom o ograničavanju nuklearnog programa, ali Netanijahu baca sumnju na mogući sporazum i upozorava da će nuklearni Iran predstavljati egzistencijalnu pretnju za jevrejsku državu.

Izraelskog lidera su pozvali republikanci da ove nedelje govori u Kongresu, a o tome se nisu konsultovali s administracijom predsednika SAD Baraka Obame. U intervjuu za TV mrežu Ej-Bi-Si (ABC) Keri je rekao:

„ Bolje je postići to diplomatijom, nego da morate da gradite strategiju vojno, koju bi morali da ponavljate stalno i za koju svi veruju da bi trebalo da usledi nakon što ste iskoristili sve diplomatske terapije.” „Ne mogu da vam obećam da možemo postići nuklearni sporazum s Iranom, ali ćemo testirati da li ili ne diplomatija može da spreči da se to oružje napravi, kako ne bi morali da se okrenemo dodatnim merama, uključujući mogućnost vojne konfrontacije, „ rekao je Keri, kako su preneli izraelski mediji.

Tanjug
objavljeno: 01/03/2015 19:34

Plaćeno 80 odsto prekršajnih naloga - u pola kazne

BEOGRAD – Tokom godinu dana primene novog Zakona o prekršajima izdato je oko 450.000 prekršajnih naloga, od čega je čak 80 odsto plaćeno u roku od osam dana, odnosno građani su iskoristili mogućnost da plate polovinu zakonom propisane kazne za učinjeni prekršaj.

Takođe, rezultate je dala i proširena zakonska mogućnost za suđenje u skraćenom - hitnom postupku, rekao je Tanjugu predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić.

U tim postupcima osuđeno je 17.500 lica od čega 2.500 čine emigranti sa Kosova i Metohije koji su pokušali da nelegalno pređu državnu granicu Srbije i Mađarske, rekao je Pašalić i napomenuo da u tim postupcima izrečeno ukupno 16.500 dana zatvora.

Pomenuta zakonska mogućnost predviđa takozvanu izvršnost presude pre pravosnažnosti što, kako je objasnio Pašalić, znači da se presuda izvršava odmah po izricanju, pre ulaganja i odlučivanja po žalbi - novčana kazna se odmah naplaćuje, a zatvorska kazna odmah izvršava.

Institut prekršajnog naloga iz Zakona o prekršajima koji je počeo da se primenjuje 1. marta 2014. godine omogućava plaćanje polovine iznosa kazne u roku od osam dana, podsetio je Pašalić.

Tanjug
objavljeno: 01/03/2015 18:53

Marina Litvinjenko: Ubistvo Nemcova je deža vi

MOSKVA – Udovica Aleksandra Litvinjenka, bivšeg ruskog špijuna koji je umro u Londonu 2006. od posledica trovanja radioaktvnim materijama, izjavila je danas da je ubistvo opozicionog političara Borisa Nemcova nešto već viđeno.

Marina Litvinjuenko, koja okrivljuje ruskog predsednika Vladimira Putina za smrt njenog supruga, izjavila je da je likvidacija Njemcova za nju bila „apsolutno razarajuća vest”, preneo je AFP.

„To je za mene bilo nešto kao 'deža vi'“, rekla je ona za Bi-Bi-Si radio, dodajući da je likvidacija Nemcova bio način da se pošalje poruka da će „svako ko pokuša da kaže nešto protiv nas biti ubijen”.

„Za sve što se u Rusiji dogodilo za poslednjih 15 godina odgovorna je ova vlada i gospodin Putin lično”, tvrdi Marina Litvinjenko.

Tanjug
objavljeno: 01/03/2015 18:20

Više od 170 džihadista ubijeno na Sinaju u februaru

KAIRO – Egipatska vojska saopštila je danas da je u februaru ubila više od 170 džihadista u zajedničkim operacijama sa policijom na Sinajskom poluostrvu.

Posle smene islamističkog predsednika Muhameda Mursi, sadašnji egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi pokrenuo je veliku vojnu kampanju na severu Sinaja, gde je registrovano pojačano nasilje džihadista.

Tokom februara uhapšeno je 229 džihadista i uništeno je 85 islamističkih skrovišta, navela je vojska.

U poslednjoj deceniji, severni egipatski region Sinajskog poluostrva postao je rasadnik islamskih ekstremista, mada je pobunjeništvo počelo da jača od Mursijeve smene.

Džihadisti navode da sprovode napade zbog Sisijeve represije nad islamistima.

Beta
objavljeno: 01/03/2015 17:35

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije