Meni

Najnovije vesti

Šef Ukrajinske diplomatije kritikovao ruske vojne vežbe

PRAG – Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrej Deščica kritikovao je odluku Rusije da pokrene vojne vežbe na granici s Ukrajinom i poručio da je ukrajinska vojska spremna da se bori u slučaju napada.

Deščica je rekao da ruska odluka o vojnim vežba „veoma eskalira situaciju u regionu”.

On je za agenciju Asošiejtid pres u Pragu rekao da je Kijev naučio lekciju od ruske aneksije Krima.

„Imamo to iskustvo, sada ćemo se boriti s ruskim trupama ako... one napadnu Ukrajinu”, rekao je Deščica i poručio da su „ukrajinski narod i ukrajinska vojska spremni za to”.

Deščica je rekao da se nove ruske vojne vežbe odvijaju „još bliže ukrajisnkoj granici nego što je ranije planirano” i zatražio povlačenje ruskih vojnika.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je danas da je ruska vojska započela vežbe Južnog i Zapadnog vojnog okruga na granici sa Ukrajinom, zbog zaoštravanja situacije na jugoistoku Ukrajine.

Ukrajinsko Ministrastvo unutrašnjih poslova saopštlo je danas da su ukrajinske snage pokrenule operaciju kako bi ponovo preuzele kontrolu u Slavjansku, na istoku zemlje, i da je u sukobu ubijeno „do pet” pripadnika proruskih snaga ubijeno, dok je jedan ukrajinski oficir ranjen.

Beta-AP
objavljeno: 24/04/2014 20:39

Ugrožena sela od Čačka ka Kraljevu

ČAČAK – Predsednik čačanske mesne zajednice Mršinci Mirko Vujašević potvrdio je Tanjugu da je više sela od Čačka ka Kraljevu ugroženo poplavama usled velike količine padavina.

„Na području Mršinaca, Slatinske banje, Zabalća, Kukića i Goričana vodena stihija je prodrla u više od 100 kuća”, naveo je on.

Prema njegovim rečima žitelji pomenutih sela, zajedno sa pripadnicima Odeljenja za vanredne situacije, pokušavaju da spreče ulazak vode u kuće svim raspoloživim sredstvima.

Vujašević je dodao i da su pod vodom velike površine poljoprivrednih kultura.

Tanjug
objavljeno: 24/04/2014 20:18

Oslobođen američki novinar

SLAVJANSK– Američki novinar Sajmon Ostrovski kojeg su oteli proruski pobunjenici na istoku Ukrajine rekao je za AFP da je danas oslobođen.

Ostrovski koji radi za Vajs njuz, rekao je telefonom za francusku agenciju da je dobro, mada su ga tukli nakon što su ga zarobili u ponedeljak na kontrolnom punktu u istočnom ukrajinskom gradu Slavjansku.

Posle dan i po, skinuli su mi povez sa očiju i odvezali mi ruke, nakon čega su se normalno ophodili prema meni, rekao je on.

Predstavnica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Dunja Mijatović upozorila je danas da se nastavljaju napadi na novinare i guši sloboda štampe u istočnoj Ukrajini, posle najnovijih incidenata vezanih za predstavnike medija.

Tanjug
objavljeno: 24/04/2014 19:48

Prekinut saobraćaj između Guče i Lučana

ČAČAK, – Na teritoriji Čačka, usled podizanja vodostaja, prekinut je saobraćaj na putu Guča-Lučani, dok je snabdevanje električnom energijom otežano na području starog puta Čačak-Kraljevo.

Kako je Tanjugu izjavio načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić put Guča-Lučani je ponovo neprohodan zbog izlivanja potoka.

Prema njegovim rečima, osim poplava, vatrogasci-spasioci imali su i dve tri intervencije usled požara.

Tanjug
objavljeno: 24/04/2014 19:30

Poplave u centru Vrnjačke Banje

VRNJAČKA BANJA– Bujični potoci poplavili su danas popodne centar Vrnjačke Banje.

U ovom trenutku ugrožena su domaćinstva u strogom centru, potvrdio je Tanjugu Radojica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

„Poplavljeno je naselje Dubrava, voda je ušla u zgradu Skupštine opštine, bujični potoci tutnje ulicama ka pijaci i autobuskoj stanici. Ugroženi su i lokali u centru Banje. Naše ekipe su na terenu, situacija je trenutno veoma teška”, rekao je Kočović.  

Tanjug
objavljeno: 24/04/2014 19:28

Rusija traži od OEBS i MKCK da provere zdravlje Gubareva

MOSKVA– Rusija je danas zvanično zatražila od Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) da nađu načina da provere zdravstveno stanje Pavela Gubareva, guvernera ukrajinskog regiona Donjecka koji je u zatvoru.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva dobila zabrinjavajuće izveštaje da Gubarev ima problema sa zdravljem i da je poslala zvanični zahtev misiji OEBS-a u Ukrajini da smesta omogući pristup zatvoreniku.

Rusija je, prema njegovim rečima, sličnan zahtev uputila i MKCK u Ženevi, čiji mandat obuhvata i posete zatvorenicima, preneo je Itar-Tas s.

Naravno, nastavićemo da ulažemo napore kako bismo obezbedili da Gubarev, koji je politički zatvorenik, bude smesta oslobođen, dodao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je juče, u intervjuu televiziji Raša tudej, izjavio da je Gubarev, uprkos sporazumu o amnestiji političkih zatvorenika, i dalje u zatvoru.

Guverner nikad nije učestvovao u zauzimanju zgrada, on je uhapšen samo zbog toga što je pozvao na referendum o federalizaciji, rekao je Lavrov.

Tanjug
objavljeno: 24/04/2014 18:55

Muslimanke da prijave sinove koji bi u džihad

LONDON– - Britanska policija pokrenula je neobičnu kampanju; pozvala je muslimanske majke da vlastima prijave rođenu decu, ako strahuju da planiraju da se pridruže borbama u Siriji.

Kritičari, međutim, upozoravaju da porodice po pravilu poslednje saznaju za takve planove.

Kako piše AFP, zvaničnici koji se bave antiterorizmom upozorili su na rizike kojima su izloženi mladi ljudi koji odluče da putuju u konfliktima razorene zemlje - od otmica i smrti, do suočavanja sa krivičnim gonjenjem u Britaniji, ako se uključe u terorističke strukture.

Zato bi, smatraju, svi trebalo da se uzdrže od odlaska na takva područja.

Kritičari novog pristupa pitaju se da li bi porodice zaista prijavile svoju decu - kad znaju da bi zbog toga mogla da završe u zatvoru. Čak i kada znaju njihove planove...
Tanjug
objavljeno: 24/04/2014 18:53

Ministar prelomio - tri časa srpskog u stručnim školama

BEOGRAD – Ministar prosvete Tomislav Jovanović rekao je danas da će na osnovu njegove odluke, srpski jezik u srednjim stručnim školama u narednoj školskoj godini biti zastupljen sa tri umesto sa dva časa nedeljno, kako je to bilo ranije predviđeno.

„Sprovešće se odluka ministra, srpski jezik ne može biti svrstavan ni u stručne ni u opšteobrazovne predmete, srpski jezik je stožer”, rekao je ministar povodom najave smanjivanja broja časova srpskog jezika i književnosti u stručnim školama.

Problem je nastao nakon odluke da se ogledna odeljenja, u kojima je do sada srpski bio zastupljen sa dva časa, prevedu u redovan sistem, a ministar je ocenio da je nedopustivo da ogledi traju 12 godina.

Tanjug
objavljeno: 24/04/2014 18:42

PISA testiranje đaka u Srbiji i 2015. godine, proba u maju

BEOGRAD– Međunarodno PISA testiranje postignuća učenika u Srbiji nije ugroženo i biće realizovano i u ciklusu 2015. godine, najavio je danas državni sekretar Ministarstva prosvete Muhedin Fijuljanin i istakao da će probni PISA test biti u maju ove godine.

Ministarstvo prosvete je potpisalo sporazum sa Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o sprovođenju PISA testiranja i naredne godine, rekao je Fijuljanin i naveo da su u toku pripreme za probno ali i glavno testiranje.

„Nedavno smo poslali pismo OECD u kome navodimo da kod nas teku pripreme za nastavak testiranja,” rekao je Fijuljanin u pres sali Vlade Srbije.

PISA testiranje, najveća medunarodna provera postignuća učenika, obavlja se svake tri godine i testiraju se učenici koji napune 15 godina.

Srbija učestvuje u PISA testiranju od 2003. godine, a u prethodnom krugu naši đaci ostvarili su do sada najbolje rezultate, iako su njihova postignuća i dalje ispod proseka.

Tanjug
objavljeno: 24/04/2014 18:16

Izlio se Jadar, moguća obustava saobraćaja

BEOGRAD – Na državnom putu na deonici Valjevo - Loznica, na tri kilometra od mesta Zavlake ka Osečini došlo je do izlivanja reke Jadar na jednu kolovoznu traku puta, pa se saobraćaj na tom delu odvija otežano, naizmeničnim propuštanjem vozila, saopštilo je JP „Putevi Srbije”.

Alternativni putni pravci su državni put IB reda broj 26, Loznica - Šabac i državni put I B reda broj 21, Šabac - Valjevo.

Na ugroženom delu puta postavljena je privremena saobraćajna signalizacija i dežuraju putarske ekipe.

Zbog tendencije rasta vodostaja reke postoji mogućnost obustave saobraćaja u večernjim satima, navodi se u saopštenju.

Tanjug
objavljeno: 24/04/2014 16:53

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije