Meni

Najnovije vesti

EU nudi pomoć Francuskoj i Britaniji zbog migrantske krize

BRISEL - Evropska komisija ponudila je pomoć Francuskoj i Britaniji u rešavanju krize migranata, koji nastoje da ilegalno uđu u Britaniju opsedajući Evrotunel.

EK je saopštila da će poslati prvi deo finansijske pomoći Francuskoj, 20 miliona evra, i to manje od jednog dana nakon novog pokušaja 600 migranata da uđu u tunel, javio je AFP pozivajući se na policijski izvor.

Britanija je, podseća francuska agencija, već primila 27 miliona evra pomoći.

Tokom proteklog meseca migranti u Kaleu pokušavali su da iskoriste štajk lučkih radnika, kako bi stigli do Britanije.

Mnogi žele da uđu u Britaniju jer govore engleski, imaju porodične veze tamo ili su uvereni da imaju bolje šanse za zaposlenje.

Francuska i Britanija su u četvrtak postigle dogovor da pojačaju napore na obezbeđivanju luke i tunela ispod Lamanša u pokušaju zaustavljanja ilegalne migracije.

Komesar EK za migraciju i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos rekao je da su navedene sume pomoći Francuskoj i Britaniji deo od ukupnog iznosa od 266 miliona namenjenih Francuskoj i više od 370 miliona Britaniji, za period od 2014. do 2020. godine.

EK je dvema državama ponudila i tehničku pomoć, uključujući pomoć u procesu traženja azila preko svoje agencije Fronteks koja bi mogla da pomogne u identifikaciji i registrovanju migranata, u saradnji sa zemljom porekla migranata i tranzita kako bi se ubrzalo izdavanje putnih dokumenata za njihov povratak i koordinisao i zajednički finansirao njihov povratak.

Tanjug
objavljeno: 05/08/2015 01:43

Čepurin: Svi dobro znaju ko je organizovao „Oluju”

SREMSKA RAČA - Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je sinoć da ceo svet dobro zna ko je organizovao „Oluju” i ko je „tako lukavo i podlo prognao 250.000 ljudi sa njihovih ognjišta”.

„Mene je jako dotaklo to što ovde nisam video nikoga da se kaje. Svi stalno od Srba traže da se kaju za svoje grehe, a za ovu tragediju niko ne preuzima odgovornost”, rekao je Čepurin koji je prisustvovao državnoj manifestaciji u Sremskoj Rači.

Čepurin za Sputnjik rekao da je „Oluja”, posle Drugog svetskog rata, najgora stvar koja se desila jednom narodu.

Ruski ambasador smatra da je veoma ispravno što je Srbija svečano obeležila dan sećanja na žrtve „Oluje”, koja se dogodila pre 20 godina.

Čepurin je naglasio da je jako važno sećati se svoje istorije i pamtiti je.

„Srpska istorija je velika, ali u isto vreme i tragična, i upravo zbog toga treba organizovati ovakva dešavanja kako se slične tragedije nikada više ne bi desile”, zaključio je Čepurin.

Tanjug
objavljeno: 05/08/2015 01:23

U pucnjavi u klubu i na ulici dvoje mrtvih, troje ranjenih

TORONTO - U pucnjavi koja je počela u poznatom noćnom klubu „Mjuzik” u Torontu, a nastavila se na ulicama tog kanadskog grada, ubijeno je najmanje dvoje ljudi, a tri osobe su ranjene, saopštila je danas policija.

Klub se nalazi u centru Toronta, a incident se dogodio oko 03.20 sati ujutro kada se zatvarao.

Policija je saopštila da je najmanje jedna osoba ubijena u klubu u kojem je na dužnosti bilo više od 70 službenika obezbeđenja, a da su gosti bili pregledani prilikom ulaska detektorima.

Inspektor Piter Moreira je rekao da policija nije u vezi sa incidentom uhapsila nijednu osobu, a da je u trenutku incidenta u klubu i oko njega bila neverovatna gužva od oko 4.000 ljudi, koji su užurbano napustili oblast.

Tanjug
objavljeno: 05/08/2015 01:19

Rusija u UN potražuje ogromnu teritoriju na Arktiku

MOSKVA - Rusija je Ujedinjenim nacijama podnela juče izmenjen zahtev u kojem traži da joj pripadne više od milion kvadratnih kilometara oblasti na Arktiku, koja se nalazi na oko 350 nautičkih milja od obale.

Moskva je podnela nove dokaze nakon 13 godina od odbacivanja njenog prvog zahteva, javio je AP.

Za tu ogromnu nenastanjenu oblast bogatu naftom i plinom, dugo godina se bore Rusija, SAD, Kanada, Noveška i Danska.

Rusija je prvi put podnela zahtev na teritoriju 2002. godine, ali su je UN odbacile zbog nedostatka dokaza.

Nakon toga, Moskva je 2013. godine podnela delimično izmenjen zahtev koji se tiče Ohotskog mora, a komisija UN je naredna godina odgovorila preporukom da je potrebna dopuna, rekao je predstavnik UN Farhan Hag.

Tanjug
objavljeno: 05/08/2015 01:16

Štrbac: Konačno se osećamo kao ravnopravni građani Srbije

SREMSKA RAČA – Srbi proterani iz Hrvatske su konačno, posle 20 godina, dobili reči dobrodošlice posle kojih će se osećati kao ravnopravni građani Srbije, izjavio je večeras predsednik Dokumentaciono - informacionog centra Veritas Savo Štrbac.

"Ovo je bilo izražavanje uzajamnog poštovanja i obećanja. Većina nas smo postali državljani Srbije i osećamo se kao deo državljana Srbije, a mislim da ćemo se posle ovih reči osećati ravnopravnim građanima Srbije ,a to nam je bilo potrebno", rekao je Štrbac Tanjugu posle obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba.

Štrbac je rekao da su reči dobrodošlice bile potrebne Srbima iz Hrvatske I da je to "možda I najznačajnija poruka kad su odnosi Srbije I Srba preko Drine u pitanju".

"Bio je problema oko integracija, prigovaralo se Srbima iz Hrvatske na raznorazne načine. Međutim, ja moram ispraviti i nekada bezrazložne kritike na račun Srbije, ipak nas je siromašna Srbija ugostila, I to ne mali broj", rekao je Štrbac komentarišući reči premijera da u novijoj srpskoj istoriji teško naći tužniji dan od 5. avgusta kada se pre 20 godina desila "Oluja" i poručio da se zločin mora oprostiti ali ne i zaboraviti.

Tanjug
objavljeno: 05/08/2015 00:15

Sutra u podne oglasiće se sirene, počast stradalima u Oluji

BEOGRAD – U okviru obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba, radi odavanja počasti tragično stradalom srpskom narodu u akciji hrvatske vojske pod nazivom „Oluja”, sutra tačno u podne biće aktivirane sirene za javno uzbunjivanje na celoj teritoriji Srbije.

Sirene će emitovati zvučni signal „prestanak opasnosti” u trajanju od 60 sekundi, saopštio je MUP Srbije.

Tanjug
objavljeno: 04/08/2015 22:42

Lukašenko: Rusija i SAD da sednu za pregovarački sto

MINSK – Da bi se okončao rat u Ukrajini trebalo bi da bude postignut sporazum između SAD i Rusije, veruje beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

„Rusija i SAD moraju da sednu za pregovarački sto da bi okončali rat. To je najvažnija stvar. Sve ostalo je od sekundarnog značaja”, ističe Lukašenko, a prenosi Taš.

Beloruski predsednik smatra da bi možda u ranim danima konflikta u Ukrajini američko uključivanje bilo izlišno i da je tada bilo potrebno daleko manje napora za sporazum.

„Sada je situacija veoma različita i nije postala jednostavnija”, ističe Lukašenko.

Tanjug
objavljeno: 04/08/2015 22:19

Mladenovac: Devojku pogodio metak koji se rikošetirao

BEOGRAD – U okolini Mladenovca, danas oko 17 sati, 21.godišnja devojka povređena je rikošetom, kada je usled nestručnog rukovanja lovačkom puškom 28.godišnji mladić ispalio patron u plafon, saopštio je MUP.

Povređena devojka je prevezena u Urgentni centar u Beogradu, kaže se u saopštenju.

Tanjug
objavljeno: 04/08/2015 21:31

Putevi Srbije pozivaju na opreznost u Topličkom okrugu

BEOGRAD – JP Putevi Srbije apeluje na sve učesnike u saobraćaju da u narednih sat vremena budu posebno oprezni, prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, kao i da poštuju ograničenja brzine i postojeću signalizaciju na području Topličkog okruga.

Hidrometeorološki zavod Srbije najavio je jaku oblačnost na području Topličkog okruga i moguće pljuskove s grmljavinom i kratkotrajnom pojavom grada u narednih sat vremena na tom području.

Toplički okrug se nalazi u južnom delu Srbije i opštine Prokuplje, Blace, Kuršumlija i Žitorađa.

Tanjug
objavljeno: 04/08/2015 20:00

Rusija proširuje spisak zemalja kojima uvodi kontrasankcije

MOSKVA – Premijer Rusije Dmitrij Medvedev naložio je danas da se razmotri pitanje proširenja spiska zemalja kojima će biti uvedene ruske kontrasankcije.

On je izjavio da vlada može da se obrati predsedniku države Vladimiru Putinu sa zahtevom da proširi spisak zemalja kojima se uvodi prehrambeni embargo, prenose ruski mediji.

Prema njegovim rečima, to može da pogodi nekoliko zemalja koje su podržale sankcije protiv Rusije, ali kojima nisu uvedene ruske kontrasankcije.

Prošle sedmice se šest zemalja Evrope - Crna Gora, Albanija, Island, Lihtenštajn, Norveška i Ukrajina - pridružilo produžetku sankcija EU protiv Rusije.

Pres sekretar šefa države Dmitrij Peskov je izrazio uverenje da će predsednik Rusije Vladimir Putin podržati predlog premijera Dmitrija Medvedeva za proširenje spiska zemalja kojima će biti uveden prehrambeni embargo.

„Mogu sa velikom sigurnošću da pretpostavim da je ovde osnovni princip - princip reciprociteta”, rekao je Peskov novinarima odgovarajući na pitanje da li će šef države podržati zahtev vlade o proširenju spiska zemalja na koje će odnositi uzvratne mere.

Tanjug
objavljeno: 04/08/2015 19:44

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije