Meni

Najnovije vesti

Sindikat: granična policija u garaži

BEOGRAD - Sindikat zaposlenih policije saopštio je da je uputio ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i Direktoru policije Miloradu Veljoviću dopis sa zahtevom da se hitno reši pitanje smeštaja pripadnika granične policije koji rade kao ispomoć u sprečavanja ilegalnog prelaska imigranata u Regionalnom centru Rujan, prema Makedoniji.

S obzirom na to da su pripadnici granične policije smešteni u garaži za vozila na kojoj je metalni krov, sa malo prozora, bez klime i toaleta i sa nedovoljnim količinama pijaće vode, sindikat traži da se hitno obezbedi adekvatan i po zdravlje bezbedan smeštaj, navodi se u saopštenju.

Fonet
objavljeno: 06/07/2015 19:44

Hrvatskoj novinarki prete da će „završiti kao Ćuruvija”

ZAGREB - Novinarka Slobodna Dalmacije Katarina Marić Banje, koja radi u Crnoj hronici tog lista, dobila je kovarat s pretećom porukom. „Otrovna si kao zmija, završićeš ko Ćuruvija”.

Poruka je napisana u tri reda raznobojnim flomasterima velikim štampanim slovima na listu sveske. Marić Banje pretnju je prijavila policiji.

Fonet
objavljeno: 06/07/2015 19:10

U brodovima sa migrantima i borci Islamske države

BRISEL - Šefica pravosudne službe Evropske unije Mišel Konens izjavila je da krijumčari u brodovima s imigrantima preko Sredozemlja u Evropu prevoze i borce Islamske države.

Šefica Jurodžasta (Eurojust) rekla je da je dobila takve informacije u okviru napora da ta služba pomogne članicama EU u zajedničkom reagovanju na ilegalne migracije, terorizam i sajberkriminal.

Konens je rekla da još nije jasno kakav problem za evropske službe predstavljaju navodne infiltracije islamskih ekstremista i dodala da grupe poput Islamske države zaradu od krijmčarenja ljudi koriste i za finansiranje terorizma.

Beta-AP
objavljeno: 06/07/2015 19:07

Raul Kastro čestitao Ciprasu

HAVANA - Kubanski predsednik Raul Kastro čestitao je grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu na referendumskom „ne” ponudi poverilaca.

„Taj rezultat pokazuje većinsku podršku grčkog naroda hrabroj politici vlade koju vodite”, navodi se u poruci koja je objavljena na naslovnim stranama kubanskih listova.

Beta-AP
objavljeno: 06/07/2015 19:00

Banke u Grčkoj zatvorene i u utorak i sredu

ATINA/LONDON – Banke u Grčkoj neće biti otvorene sutra niti prekosutra, izjavio je predsednik Grčke asocijacije banaka Luka Kaceli.

Dnevni limit podizanja novca sa bankomata ostaće 60 evra, navela je asocijacija, a preneo britanski list Gardijan.

Banke u Grčkoj su zatvorene od ponedeljka, 29. juna, nakon kolapsa pregovora Atine i kreditora, a u cilju sprečavanja odliva depozita.

„Odlučili smo da banke ostanu zatvorene još dva dana”, rekao je Kaceli nakon sastanka sa predstavnicima banaka i Ministarstva finansija.

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn upozorio je danas da bi finansijska situacija u Grčkoj mogla ozbiljno da se pogorša nakon referenduma na kom su Grci većinom glasova odbacili predlog kreditora o reformama.

Ozborn je apelovao na lidere evrozone da postignu sporazum sa Grčkom, nakon što je premijer te zemlje Aleksis Cipras obećao nemačkoj kancelarki Angeli Merkel da će Atina sutra na samitu evrozone izneti novi predlog reformi, prenosi Rojters.

Tanjug
objavljeno: 06/07/2015 18:31

Dojče banka: Koji su mogući epilozi grčke krize?

EDINBURG– Analitičar Dojče banke Džim Rid smatra da posle grčkog referenduma postoje četiri moguća scenarija za tu zemlju.

Kako prenosi brokerska kuća FWstreet.com, sa sedištem u Edinburgu, prema analitičaru Dojče banke najmanje verovatan scenario je da partneri iz evrozone Grčkoj ponude mnogo „mekši” program, odnosno povoljniji paket mera.

Sa većom verovatnoćom se tipuje na opciju da Grčka popusti i da ostane u evrozoni zahvaljujući rekapitalizaciji svojih banaka evropskim novcem, pri čemu bi grčka vlada za svoje fiskalne potrebe koristila isključivo domaće izvore prihoda.

Trećim mogućim scenariom, Rid predviđa da aktuelna grčka vlada gubi vlast jer zbog zatvorenih banaka dolazi do sve većih ekonomskih i političkih problema, i stvara se nova vlada nacionalnog jedinstva koja s kreditorima postiže novi sporazum.

Četvrti scenario podrazumeva izlazak Grčke iz evrozone. Za taj scenario, prema proceni glavnog međunarodnog ekonomiste Dojče banke Stefan Šnajdera, verovatnoća iznosi 40 odsto.

Šnajder, takođe, tvrdi da će Evropska centralna banka verovatno sačekati odluku ministara evrozone u utorak pre nego što pusti bilo kakva dodatna sredstva za Grčku.

Tanjug
objavljeno: 06/07/2015 17:33

Oriću ograničeno kretanje na dva kantona

SARAJEVO – Ratnom komandantu muslimana Bošnjaka Srebrenice Naseru Oriću, osumnjičenom za ratni zločin nad Srbima, Sud BiH je zabranio napuštanje zemlje, a kretanje mu je ograničnio na područje Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Mere Suda BiH podrazumevaju i oduzimanje putnih isprava, kao i obavezu redovnog javljanja nadležnom organu, saopšteno je iz te pravosudne institucije, preneli su banjalučki mediji.

Izrečene mere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršiće se svaka dva meseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrši izrečene mere zabrane, može mu se odrediti mera pritvora.

Tanjug
objavljeno: 06/07/2015 17:13

U slučaju nestanka maloletnika, potraga kreće odmah

BEOGRAD– Policija će moći da u slučajevima nestanka lica bez odlaganja koristi raspoložive mere i radnje, odmah po prijavi nestanka, predviđeno je izmenama Zakona o policiji koje su danas stigle u skupštinsku proceduru, a to novo rešenje definisano je na osnovu slučaja nestanka, a potom i ubistva maloletne Tijane Jurić.

Izmenama tog zakona preciziraju se odredbe i procedure za angažovanje specijalnih i posebnih jedinica, a trebalo bi da obezbedi efikasnost policijskih istraga otmica i nestanka maloletnih lica, u skladu sa u javnosti poznatim „Tijaninim zakonom”.

Kako bi tu odredbu policija mogla da primeni, potrebno je da bude potkrepljena odgovarajućom odredbom Zakona o krivičnom postupku, s obzirom da je potrebno uneti odgovarajuće izmene i u procesni osnov, navedeno je u obrazloženju izmena zakona koje je parlamentu uputila vlada.

Tako bi, kako se dodaje, osnov za postupanje policije u slučaju nestanka maloletnika, kao što je bilo u slučaju Tijane Jurić, formalno-pravo bio zaokružen.

Tanjug
objavljeno: 06/07/2015 17:04

Treslo se tlo na području Podgorice

PODGORICA – Zemljotres jačine 3,9 stepeni Rihterove skale potresao je centralni dio Crne Gore, sa epicentrom 12 kilometara jugoistočno od Podgorice, javio je Centar za seizmologiju Crne Gore.

Epicentar zemljotresa, zabeleženog u 15.42 časa, bio je na dubini od 18 kilometara, prenose crnogorski mediji.

Seizmolozi su pojasnili da na osnovu teorijskog modela makroseizmičkog polja ovog regiona, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj potres tla nije mogao izazvati materijalne štete u epicentralnom području.

Drugi slabiji potres registrovan je u 16.08 sati, jačine 2,6 stepeni Rihtera, a epicentar je takođe bio 12 kilometara jugoistočno od crnogorske prestonice.

Tanjug
objavljeno: 06/07/2015 16:53

Sarajevo neće dozvoliti odvajanje Srebrenice, Prijedora...

LONDON/SARAJEVO – Bošnjaci nikada neće dozvoliti odvajanje Srebrenice, Prijedora, Zvornika i mnogih drugih mesta od BiH, poručio je danas u Londonu, bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i pozvao svoje sunarodnike da se suprotstave „opasnom i neodgovornom avanturizmu” onih koji to zagovaraju.

Onima koji žele bolje odnose u BiH, i sa Bosnom, poručio je da moraju prihvatiti prošlost i suočiti se sa istinom, prenela je agencija Fena.

„Potrebno je sprečiti dovođenje u pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, prestati da vređaju žrtve i one koji su preživeli genocid, kao i negiranje sudski potvrđenih istorijskih činjenica. To su stvari o kojima se ne može diskutovati”, rekao je Izetbegović na komemoraciji u Vestminsterskoj opatiji u Londonu, povodom 20 godina od zločina u Srebrenici.

Tanjug
objavljeno: 06/07/2015 16:19

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije