Meni

Najnovije vesti

Brankica Stanković dobitnica nagrade za hrabrost

BEOGRAD – Novinarka i autorka emisije „Insajder” Brankica Stanković dobitnica je nagrade za hrabrost koja joj je večeras dodeljena na ceremoniji u Njujorku.

Televizija B92 saopštila je da ovu svetsku nagradu dodeljuje Međunarodna ženska medijska fondacija koja se 25 godina bavi jačanjem uloge žena u informativnim medijima.

„Nagrada je dokaz da, kada radite svoj posao pošteno i profesionalno, granice nisu važne, nije važno gde je vaša zemlja na mapi, gde živite i radite. Ono što jeste važno je da se kvalitet prepoznaje. Naš moto je uvek bio da novinari rade u javnom interesu i da nema kompromisa kada su u pitanju istina i javni interes”, rekla je autorka Insajdera primajući nagradu.

Osim Brankice Stanković, ovogodišnje dobitnice su reporterka Si-En-En-a (CNN) iz ratnih područja Arva Dejmon i urednica lista Le Souverain Solanž Lusiku Nsimir iz Konga.

Posle dodele nagrade u Njujorku, dobitnice će se za nekoliko dana predstaviti i u Los Anđelesu na ceremoniji koja za cilj ima podizanje svesti o značaju nezavisnog i nepristrasnog novinarstva.

Beta
objavljeno: 22/10/2014 23:30

Sunčeva baklja onemogućila pojedine radio-komunikacije

VAŠINGTON – Predstavnici američke vlade saopštili su da je kratkotrajna sunčeva baklja privremeno onemogućila pojedine sisteme radio-komunikacije, pre nego što je oslabila.

Kristofer Balč iz Centra za prognozu svemirskog vremena rekao je da je sunčeva baklja imala efekat na radio-komunikacije koje koriste neke delove gornjeg sloja atmosfere. To uključuje pojedine radarske i avionske sisteme, ali ne sve, kao i amaterske radio-veze.

Sunčevu oluju izavala je velika grupa sunčevih pega i ona je do zemlje stigla između 16.00 i 17.00 po srednjoevropskom vremenu.

Balč je rekao da je oluja nakratko bila klasifikovana kao jaka, ali je njen intenzitet ubrzo opao.

On je dodao da stručnjaci nisu registrovali da baklja izbacuje čestice visoke energije, pa se ne očekuju drugi efekti, poput promene polarnog svetla ili oštećenja električne mreže i satelita.

Beta-AP
objavljeno: 22/10/2014 23:12

Rusija: Naš avion nije povredio vazdušni prostor NATO

MOSKVA – Ruski vojni avion nije danas povredio vazdušni prostor članice NATO Estonije, već je leteo iznad neutralnih voda u Baltičkom moru, saopštila je pres služba ruskog Ministarstva odbrane.

Reagujući na ranije saopštenje Severnoatlantske alijanse prema kojem su borbeni avioni NATO-a presreli ruski špijunski avion nad Baltičkim morem, pošto je on prethodno narušio vazdušni prostor Estonije, rusko Ministarstvo odbrane navodi u saopštenju da je ruski avion izveo rutinski probni let sa uzletišta Hrabrovo u Kalinjingradskoj oblasti i da je leteo iznad neutralnih voda u Baltičkom moru, prenela je agencija Tas.

Let je obavljen uz strogo poštovanje međunarodnih propisa o korišćenju vazdušnih prostora zemalja, istaklo je rusko Ministarstvo.

NATO je nešto ranije saopštio da su „avion za prikupljanje obaveštajnih podataka Iljušin IL-20”, koji je poleteo iz Kalinjingrada, ruske enklave na Baltiku, prvo presreli danski borbeni avioni F-16 kad se letelica približila njihovom vazdušnom prostoru, prenela je agencija AFP.

Tanjug
objavljeno: 22/10/2014 22:58

Kanadski premijer Stiven Harper osuđuje napad

OTAVA – Kanadski premijer Stiven Harper oštro je osudio današnji napad na kanadski parlament u kojem su poginuli jedan vojnik i napadač.

On je naveo da je reč o napadu vrednom prezira i naglasio da je značajno očuvati funkcionisanje vlade i parlamenta, javila je agencija AFP.

Harper je, takođe, naveo da se pojedinosti napada još prikupljaju, ali istovremeno oštro osudio napad, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Premijer se nalazio u parlamentu i razgovarao sa poslanicima u trenutku kada je napadač upao u zgradu nakon što je pucao u vojnika koji je čuvao obližnji spomenik.

Prethodno je Rojters preneo da je nepoznati maskirani napadač odeven u crno ispalio najmanje jedan hitac na vojnika koji je čuvao stražu ispred spomenika žrtvama rata u centru Otave, a pretpostavlja se da je isti muškarac potom upao u obližnju zgradu parlamenta i ispalio više hitaca.

Tanjug
objavljeno: 22/10/2014 22:45

Privedeni zbog kamenovanja poslanističarnice „Telep”

BEOGRAD – Policija je privela šest osoba zbog kamenovanja poslastičarnice „Telep” u Novom Sadu, rečeno je večeras Tanjugu u MUP-u.

Svi privedeni rođeni su 1997. godine, a u prisustvu tužioca su priznali krivično delo.

Poslastičarnica „Telep”, vlasništvo Arslana Rašitija, kamenovana je 19. oktobra i jedan je u nizu objekata koji su napadnuti posle incidenata na utakmici Srbija - Albanija.

Tanjug
objavljeno: 22/10/2014 22:29

Hodžaj i Ismalji stigli u Srbiju

PRIŠTINA – Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj ocenio je da njegovo učešće, kao i učešće ministra ekonomskog razvoja Fadilja Ismailjia na sastanku u Beogradu, predstavlja rezultat normalizacije odnosa dve zemlje.

Hodžaj i Ismajlji su vozilima Evropske komisije koja su ih čekala na prelazu Merdaru ušli u Srbije na putu za Beograd gde će učestvovati na sastanku visokih predstavnika zemalja regiona na nivou ministara, koji je nastavak sastanka koji je na nivou premijera organizovala nemačka kancelarka Angela Merkel.

„Cilj ove posete je da učestvujem na konferenciji na nivou ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana gde ćemo razgovarati o pitanjima regionalne i ekonomske saradnje”, rekao je Hodžaj.

„Ova poseta govori da je proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije, kao dve suverene i nezavisne države u značajnoj fazi i da je Vlada Republike Kosovo opredeljena za nastavak normalizacije međudržavnih odnosa između naših zemalja”, ocenio je Hodžaj.

Beta
objavljeno: 22/10/2014 22:14

Rama: Fudbalska utakmica ne treba da utiče na politiku

TIRANA – Albanski premijer Edi Rama izjavio je da incident s bespilotnom letelicom na utakmici Albanije i Srbije ne bi trebalo da omete evrointegracije dve zemlje.

Rama je u intervjuu agenciji Asošiejtid pres da međunarodna politika ne bi trebalo da bude „navođena fudbalskim utakmicama”.

On je rekao da je vreme da Albanija i Srbija treba da okončaju višedecenijsko neprijatelstvo i da da bi želja obe zemlje da postanu članice EU mogle biti sredstvo za postizanje tog cilja.

„Nigde ne možemo ići sami. Zajedno možemo ubediti EU da je danas Balkan važan za EU isto koliko je i EU važna za Balkan”, rekao je Rama.

On je rekao da program njegove posete Bepogradu sledećeg meseca ne uključuje „oživljavanje sećanja na fudblasku utakmicu”.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da očekuje da će poseta premijera Albanije Edija Rame 10. novembra proći „dobro i plodotvorno”.

„Mislim da sam na najbolji način zaštitio naše nacionalne interese, jasno stavljajući svima do znanja da želimo mir i stabilnost u regionu”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Beta
objavljeno: 22/10/2014 21:58

NATO: Ruski avion presretnut u vazdušnom prostoru Alijanse

BRISEL – Borbeni avioni NATO-a su presreli ruski špijunski avion nad Baltičkim morem, koji je prethodno narušio vazdušni prostor Estonije, saopštila je Severnoatlantska alijansa.

U saopštenju NATO se navodi da su „avion za prikupljanje obaveštajnih podataka Iljušin IL-20”, koji je poleteo iz Kalinjingrada, ruske enklave na Baltiku, prvo presreli danski borbeni avioni F-16 kad se letelica približila njihovom vazdušnom prostoru, prenela je agencija AFP.

Ruski „Iljušin” je zatim odleteo severno prema Švedskoj, koja nije članica NATO, ali je takođe poslala svoje lovce da presretnu ruski avion.

Gotovo četiri sata kasnije je „Iljušin” otkriven u vazdušnom prostoru Estonije, članice Alijanse, „u trajanju od manje od jedne minute, što predstavlja kršenje vazdušnog prostora NATO u dužini od oko 600 metara”, navodi se u saopštenju.

„Iljušina” su zatim uočili portugalski borci F-16, koji su ga ispratili iz vazdušnog prostora NATO-a, saopštila je Alijansa.

Napetosti između Rusije i Zapada su zbog ukrajinske krize trenutno na navišem nivou još od vremena „hladnog rata”. NATO je intenzivirao patroliranje vazdušnim prostorom iznad Baltika zbog, kako navodi, čestog presretanja ruskih vojnih aviona u blizini poljskog i baltičkog vazdušnog prostora.

Tanjug
objavljeno: 22/10/2014 21:43

U Kraljevu pada prvi sneg

KRALJEVO – U Kraljevu je posle obilne kiše počeo da pada prvi ovogodišnji sneg.

Vrhovi okolnih planina Stolova i Goča su se zabeleli, a temperatura je s jutrošnjih 16 stepeni, pala na 1 stepen celzijusovih.

Sneg je danas počeo da pada u rudničko-takovskom kraju gde su zabeleli vrhovi Suvobora i Rudnika.

Sneg pada na Zlatiboru, Tari, Divčibarima, Kopaoniku, Rudniku, Staroj planini i Debelom brdu.

Beta
objavljeno: 22/10/2014 21:21

SAD: Čuvari proglašeni krivim za ubistva u Iraku

VAŠINGTON – Američki sud je četvoricu bivših radnika američke firme za obezbeđenje „Blekvoter” proglasio krivim za ubistvo više od 30 Iračana u Bagdadu 2007. godine.

Porota u Vašingtonu je proglasila Nikolasa Sletena krivim za ubistvo sa predumišljajem, javila je agencija AP.

Preostala trojica radnika „Blekvotera” proglašena su krivim za ubistvo iz nehata. Njih četvorica optužena su po ukupno 33 tačke optužnice.

Porota je donela odluku o krivici za samo deo tačaka optužnice, ali im je sudija Rojs Lambert dozvolio da već danas saopšte presudu.

Očekuje se da će porota nastaviti da odlučuje o preostalim tačkama optužnice, navodi AP.

Pucnjava se dogodila 2007. u sunitskom delu Bagdada pri prolasku diplomatskog konvoja SAD, u čijoj su pratnji bili radnici Blekvotera.

Očevici su tvrdili da je obezbeđenje pucalo na civile iako konvoj nije napadnut. Blekvoter je, međutim, tvrdio da su čuvari odgovorili na hice i pretnju sumnjivog vozila.

Tanjug
objavljeno: 22/10/2014 21:07

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije