Meni

Najnovije vesti

Karađorđevići uručili pomoć za porodice u Šamcu

BEOGRAD – Princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina uručili su humanitarnu pomoć za 70 porodica čije su kuće oštećene tokom majskih poplava u opštini Šamac u Republici Srpskoj.

Kako se navodi u saopštenju, donirani su kućni aparati, prehrambeni paketi, sredstva za higijenu i druge kućne potrepštine.

Porodica Karađorđević uručila je i EKG aparat Domu zdravlja u Šamcu, a mališanima u obdaništu „Radost” poklon-pakete.

Princ Aleksandar je rekao da vlada Republike Srpske može da računa na pomoć porodice Karađorđević, koja želi da pruži svoj maksimalni doprinos u poboljšanju kvaliteta života svakog pojedinca u Srbiji i RS.

Pomoć koja je dostavljena Šamcu prikupljena je na humanitarnim događajima u Torontu i Klivlendu, rekla je princeza Katarina, istakavši da se Srbi u dijaspori uvek trude da pomognu svom narodu.

Pomoć je obezbeđena zahvaljujući humanitarnim kancelarijama Lajflajn Kanada i Lajflajn Čikago, čiji je pokrovitelj Princeza Katarina.

Karađorđevići su, kako se navodi u saopštenju, od početka majskih poplava u nekoliko navrata slali pomoć ugroženim područijima u Republici Srpskoj.

Tanjug
objavljeno: 26/11/2014 22:48

Dodik: Nemamo nameru da narušimo stabilnost u regionu

BEOGRAD – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je RS posvećena miru u regionu i da nema nameru da uradi bilo šta što bi narušilo stabilnost, ali da će se političkim sredstima boriti za prava Srpske, zagarantovana Dejtonskim sporazumom.

„Republika Srpska je posvećena miru i imamo samo jedan problem - da se borimo sa onima koji su mislili da će Srpska biti trenutna pojava na političkoj i teritorijalnoj karti Evrope. Mi koji vodimo RS smatramo da je naša trajna obaveza da je branimo”, rekao je Dodik u Beogradu nakon što mu je humanitarna organizacija Japansko društvo uručila nagradu.

Ističući da RS poštuje Dejtonski sporazum, Dodik je naglasio da Bosna i Hercegovina „onakva kakva je zapisana u Dejtonskom sporazumu” nije problem, ali da jeste „ona koju bi neki želeli”.

„BiH u kojoj RS trajno postoji, neumanjenje snage ni povećane snage, za nas nije problem, svaka druga Bosna - koja nema RS ili koja bi bila unitarna, ima problem sa našim političkim stavom”, rekao je Dodik, koji je na izborima u oktobru ponovo izabran za predsednika RS.

On je istakao i da poštuje reforme koje je započela srpska vlada i dodao da samo jaka Srbija može biti garant stabilnosti i mira u regionu.

Dodiku je nagrada dodeljena za celokupan doprinos razvoju društva, ekonomije, bezbednosti RS i regiona, kao i za doprinos podizanju ugleda RS.

Tanjug
objavljeno: 26/11/2014 22:31

U vazdušnim udarima na sirijski grad, 95 mrtvih

DAMASK – Najmanje 95 ljudi je poginulo u vazdušnim udarima sirijskih snaga na uporište Islamske države, grad Raku, što je najsmrtonosniji napad sirijskih snaga na taj grad otkako su ga ekstremisti zauzeli prošle godine i proglasili za svoju prestonicu.

Više od polovine poginulih su civili, prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava, grupe za monitoring sa sedištem u Londonu.

Nije poznato koliko je džihadista poginulo u napadu, preneo je AFP.

Raka je prvi sirijski grad koji je pao u ruke islamista, koji su je proglasili za prestonicu svog „kalifata” koji obuhvata Siriju i Irak.

Sirijska vlada je proteklih meseci pojačala vazdušne udare na gradove koje drže ekstremisti IS na severu i istoku zemlje, a većina žrtava su, prema izveštajima, civili.

Raka je, takođe, meta vazdušnih udara koalcionih snaga predvođenih SAD koje se bore protiv džihadista.

Opoziciona sirijska Nacionalna koalicija osudila je današnje napade kao „brutalni masakr” i upozorila da su „mnogi sada uvereni da (sirijski predsednik Bašar al) Asad ima najviše koristi od napada koalicionih snaga” protiv džihadista.

Tanjug
objavljeno: 26/11/2014 22:16

Gauk: Ubrzati procese evrointegracija na Zapadnom Balkanu

LJUBLJANA – Zapadni Balkan se ne sme zanemariti već treba ubrzati procese pomirenja i uključivanje država u tom području koje to žele u EU i NATO, izjavio je nemački predsednik Joahim Gauk na završetku dvodnevne službene posete Sloveniji.

Gauk je takođe naglasio da evrointegracija jugoistoka Evrope u EU ima stratešku važnost za očuvanje mira i bezbednosti, kao i za ograničavanje mogućih geopolitičkih aspiracija Rusije na jugoistoku Evrope, prenela je agencija Hina.

Kako je navela Hina, Gauk je upozorio da je pred Srbijom odluka hoće li se odlučiti za Brisel ili za Moskvu, i ocenio da je za zauzimanje Krima bila kriva i nedovoljno jasna i dosledna politika EU prema Ukrajini.

Slovenački predsednik Pahor rekao je da Slovenija dobro razume svoju odgovornost pri stabilizaciji prilika u jugoistočnoj Evropi i da je u tom smislu, koliko je to god moguće, spremna da sarađuje sa EU.

Gaukova poseta Sloveniji je prva poseta jednog nemačkog predsednika Sloveniji nakon 12 godina.

U susretima s Pahorom, predsednikom vlade Mirom Cerarom i ostalim najvišim slovenačkim zvaničnicima, odnosi dve države su ocenjeni kao odlični, prenela je Hina.

Tanjug
objavljeno: 26/11/2014 22:00

Rusija i Turska planiraju da utrostruče robnu razmenu

MOSKVA – Rusija i Turska nameravaju da utrostruče robnu razmenu i dovedu je do 100 milijardi dolara, rekao je ministar energetike i prirodnih resursa Turske Tanez Jildiz.

Trudimo se svim snagama da povećamo promet između naših zemalja sa 33 na 100 milijardi dolara, kazao je on nakon sastanka rusko-turske međuvladine komisije.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak je rekao da je Turska jedan od glavnih partnera Rusije. U poslednje tri godine razmena obračunata u rubljama je udvostručena.

Novak je posebno ukazao na razvoj bilateralnih odnosa u oblasti isporuka poljoprivrednih proizvoda.

„Za devet meseci obim je povećan skoro šest puta u poređenju sa istim periodom prošle godine”, rekao je.

Turski izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju prošle godine je dostigao 1,2 milijarde dolara, a zemlja je spremna da ga u 2015-2016. godini poveća na tri do četiri milijarde dolara godišnje, rekao je ranije Tasu predsednik Zajednice izvoznika bakalinskih proizvoda Turske Zekerija Mete.

Prema njemu, robna razmena između dve zemlje dostiže 33 milijarde dolara, od čega 27 milijardi ide na isporuke iz Rusije u Tursku. Pri tome, samo u grupi prehrambenih proizvoda, Turska kupuje rusko žito za milijardu dolara godišnje (tri milijarde tona), što odgovara ukupnim isporukama hrane iz Turske u Rusiju.

Tanjug
objavljeno: 26/11/2014 21:43

Advokati mogu da posećuju klijente lišene slobode

BEOGRAD – Advokati u Srbiji, koji protestuju više od dva meseca, ubuduće će moći da posećuju branjenike koji su lišeni slobode, da sačinjavaju podneske i vrše druge radnje čiji je cilj sprečavanje gubitka prava svojih klijenata.

Kako se navodi u saopštenju Advokatske komore Srbije, na sednici UO AKS, održanoj 19. novembra u Novom Sadu, usvojena su Pojašnjenja Pravila postupanja advokata u Srbiji tokom protesta advokata.

Pojašnjenjima je utvrđeno da se neće smatrati povredom pravila postupanja poseta licima lišenim slobode i sačinjavanje podnesaka, kao radnji koje advokat preduzima u cilju sprečavanja gubitka prava, a u kojima se predlaže i obrazlaže ukidanje pritvora i štite prava dece, pripadnika drugih ranjivih grupa i pripadnika nacionalnih manjina u slučajevima diskriminacije.

Pojašnjenje je doneto jednoglasnom odlukom svih advokatskih komora koje su prisustvovale sednici, uključujući Advokatsku komoru Beograda.

Predsednik AKB Slobodan Šoškić i prisutni članovi UO AKB su se saglasili da se Pravilima postupanja koja je propisala AKS, uključujući i pojašnjenje sa sednice od 19. novembra, primenjuju u celosti na teritoriji Srbije, a s ciljem ujednačenog postupanja svih advokata u Srbiji.

Tanjug
objavljeno: 26/11/2014 21:25

SZO: Ebola odnela 5.459 života

ŽENEVA – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je do sada od ebole umrlo 5.459 osoba, u najgoroj epidemiji ove bolesti u istoriji.

Ukupno je 15.935 osoba inficirano u osam zemalja, objavila je SZO informacije zaključno sa 23. novembrom.

Skoro svi smrtni slučajevi, sa izuzetkom 15, zabeleženi su u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji - tri najviše pogođene zemlje, prenela je agencija Rojters.

U tim zemljama protekle sedmice registrovano je 600 novih slučajeva, navela je SZO.

Tanjug
objavljeno: 26/11/2014 21:09

NATO: Pretvaranje BSK u vojsku unurašnja stvar Kosova

BRISEL – NATO je stavio do znanja da je pretvaranje Bezbednosnih snaga Kosova(BSK) u vojsku Kosova „unutrašnja stvar koja se tiče lokalnih ustanova” i predočio da bi „nivo NATO angažovanja” u podršci BSK mogao biti prerazmotren ako bi misija i mandat tih snaga bili promenjeni.

To je izjavila predstavnica za štampu u sedištu Atlantskog saveza u Briselu Oana Lundžesku na molbu agencije Beta da prenese stav NATO o izjavi ministra za Bezbednosne snage Kosova Agima Čekua da će vrlo brzo te snage, koje su dosad bile nadležne za civilnu zaštitu i vanredne situacije, prerasti u Oružane snage Kosova.

Oana Lundžesku je naglasila da „NATO trenutno podržava razvoj Bezbednosnih snaga Kosova u okviru njihove prvobitne misije i mandata, posredstvom nedavno uspostavljenog NATO savetodavnog tima za vezu”.

„Ukoliko bi se mandat i misija promenili, očekujem da Savet NATO ponovo razmotri nivo NATO angažovanja”, dodala je portparolka u sedištu Atlantskog saveza.

Ona je time dodatno obrazložila odgovor na pitanje Bete, koje je sadržalo i opasku da po rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN prelazne vlasti u Prištini ne mogu imati vojsku, oružane snage, već samo bezbednosno telo zaduženo za civilnu zaštitu.

Čeku je najavio da će čim uskoro bude konstituisana, Skupština Kosova doneti odluku o prerastanju BSK u Oružane snage Kosova, podvukavši da taj proces ima snažnu i široku podršku međunarodnih saveznika Kosova.

Vlasti Srbije su u više navrata naglašavale da se oštro protive pretvaranju snaga za civilnu zaštitu na Kosovu u vojne oružane snage.

NATO savetnici su dosad obučavali Bezbednosne snage Kosova, u čijim redovima je dve i po hiljade pripadnika, a prema diplomatskim izvorima u Briselu, vlasti u Prištini nameravaju da stvore vojsku od pet hiljada vojnika.

Analitičari s Kosova su u jednom izveštaju za Nemački Maršal fond SAD preneli da pripadnici BSK dobijaju vojnu obuku, uključujući rukovanje teškom artiljerijom.

Izvori u NATO su ranije, na najave iz Prištine da će BSK prerasti u vojsku, Beti preneli da su „Bezbednosne snage Kosova osmišljene i pripremljene za niz bezbednosnih zadataka i obučavane u skladu s NATO standardima”.

A, kako je predočeno, „NATO očekuje da BSK preuzmu odgovornost za funkcije za koje su obučene, a to su delovanje u vanrednim situacijama, uništavanje eksplozivnih naprava i civilna zaštita”.

Nedavno je ocenjeno da su BSK operativno potpuno osposobljene.

Beta
objavljeno: 26/11/2014 20:55

Ukrajina nacionalizovala ruski gasovod, Transnjeft se žali

KIJEV – Ukrajinski Apelacioni sud potvrdio je oduku o nacionalizaciji dela ruskog naftovoda Transnjeft na teritoriji Ukrajine, zbog čega ruska kompanija namerava da se žali Višem privrednom sudu Ukrajine, izjavio je agenciji Tas portparol Tansnjefta Igor Demin.

Demin je dodao da rešenje o nacionalizaciji dela gasovoda koji prolazi teritorijom Zapadne Ukrajine u pravcu Mađarske, nije legalno.

On je podsetio da spor datira još od 2005. godine i ocenio da će odluka suda dovesti do smanjenja obima tranzita, a „naftovod će se pretvoriti u gomilu gvožđa”, preneo je Tas.

Državno tužilaštvo Ukrajine saopštilo je ranije danas da je tužilaštvo regiona Rovne branilo na sudu pravo države na imovinu dela naftovoda Samara-zapad i Grozni-Armavir-Trudovaja.

Istragom tužilaštva utvrđeno je da je deo naftovoda dužine 1.433 kilometra, koji prolazi teritorijom Ukrajine, nezakonito dat zavisnom preduzeću Prikarpat zapadtrans ruskog akcionarskog društva Transnjeftprodukt, navedeno je u saopštenju.

Tanjug
objavljeno: 26/11/2014 20:37

Đurić: Bez poštovanja Briselskog sporazuma nema stabilnosti

BEOGRAD – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da samo poštovanje obaveza iz Briselskog sporazuma može dovesti do bolje situacije u pokrajini.

Đurić je nakon sastanka sa šefom misije Euleksa Gabrijelom Meučijem, koji boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu rekao da je važno puno poštovanje Briselskog sporazuma koje uključuje i odredbe o formiranju sudova u srpskim sredinama u kojima će raditi srpske sudije i srpski tužioci.

„Želimo da se što pre sprovede Briselski sporazum pogotovo onaj koji se odnosi na formiranje novih sudova u srpskim sredinama, u kojima će raditi srpski tužioci, srpske sudije, iskusne po svim pitanjima. Tu vrstu pravosuđa ništa ne može zameniti”, kazao je Đurić.

Direktor Kancelarije je naveo da je Meučiju, koji nije dao izjavu nakon sastanka, ponovio da će Euleks uvek imati podršku Vlade Srbije za postizanje stabilnosti i jačanje vladavine prava „a ne za resavanje statusnih pitanja”.

Takođe, ponovio je da srpski narod ne prihvata administrativnu liniju kao državnu granicu.

Beta
objavljeno: 26/11/2014 20:18

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije