Meni

Najnovije vesti

SAD optužuju Rusiju za granatiranje ciljeva u Ukrajini

VAŠINGTON – Američka vlada optužila je Rusiju da su s njene teritorije ispaljivane granate na ukrajinske vojne lokacije, kao i da planira da snabdeva proruske separatiste s dodatnim oružjem.

Stejt department je saopštio da SAD imaju dokaze da je Ukrajina grantirana s terirtoije Rusije.

Portparolka Stet departmenta Meri Harf je rekla i da SAD imaju dokaze da Rusija namerava da isopruči „teže i moćnije višecevne lansere raketa” separistima na istoku Ukrajine.

Ona je odbila da iznese detalje tih dokaza navodeći da ne može da ulazi u obaveštajne „izvore i metode”.

SAD su više puda optužile Rusiju da pomaže pobunjenike na istoku Ukrajine.

Beta
objavljeno: 24/07/2014 21:54

Stefanović: Nećemo tolerisati napade na policiju

BEOGRAD – Ministar unutrasnjih poslova Srbije Nebojsha Stefanović poručio je večeras da policajci u njemu imaju prijatelja na koga mogu uvek da računaju i da se napadi na policiju neće tolerisati.

„Ja sam vaš pravi prijatelj koji vam neće davati obećanja koja neće moći da ispuni i svi zajedno ćemo se boriti za promene na bolje”, rekao je Stefanović u Beogradu na proslavi 23 godine postojanja Nezavisnog sindikata policije.

Stefanović je istakao da neće tolerisati niti okretati glavu na napade na policajce i najavio da bi u narednih par meseci trebalo da se, u skladu sa mogućnostima države, oseti poboljšanje statusa policijskih službenika.

Nezavisni sindikat policije postoji od 1991. godine i okuplja više od 25.000 članova.

Tanjug
objavljeno: 24/07/2014 21:23

SAD: Dvoje mrtvih, 20 povređeno u nevremenu

RIČMOND – Najmanje dve osobe su danas poginule a više od 20 povređeno u nevremenu koje je pogodilo jedan auto kamp u američkoj državi Virdžiniji, saopštili su zvaničnici.

Među povređenima najmanje jedna osoba je u kritičnom stanju, javio je AP.

Oluja je pogodila auto kamp Čeristoun u trenutku kada se u njemu nalazilo oko 1.300 ljudi, saopštila je lokalna služba za vanredne situacije.

Portparolka državne policije Virdžinije Korin Geler potvrdila je da su dve osobe poginule.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje na opasnost od tornada u tom području, navodi AP.

Tanjug
objavljeno: 24/07/2014 20:55

MMF snizio prognozu svetskog privrednog rasta

NJUJORK – Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je prognozu svetskog privrednog rasta za ovu godinu za 0,3 odsto, na 3,4 odsto.

MMF je u današnjem saopštenju naveo da je prethodnu prognozu rasta svetske privrede iz aprila ove godine snizio pre svega zbog udara hladnog talasa koji je zimus pogodio SAD, i koji je imao neočekivano loše posledice po američku privredu, kao i zbog usporenog privrednog rasta u više zemalja sa rastućim ekonomijama.

Kako je preneo AFP, Fond je smanjio procenu rasta američkog bruto društvenog proizvoda (BDP) za 2014. godinu za 1,1 odsto, sa prethoodnih 2,8 na 1,7 odsto.

Polarna hladnoća koja je protekle zime zahvatila SAD bukvalno je paralizovala transport, trgovinu i potrošnju, a s obzirom da američka ekonomija ima 16,5 odsto udela u ukupnom svetskom bogatstvu, posledice hladne zime u SAD osetiće čitava svetska privreda.

Bez obzira na usporen rast američke ekonomije, usled nepovoljnih klimatskih okolnosti, snaga američke privrede nije dovedena u pitanje, pa je tako MMF povisio raniju procenu privrednog rasta SAD za 2015. godinu za 0,1 odsto, na tri odsto.

Tanjug
objavljeno: 24/07/2014 19:44

EU proširuje spisak imena i entiteta pod sankcijama

BRISEL – Evropska unija će dodati imena 15 Ukrajinaca i Rusa, kao i 18 kompanija i institucija, na spisak pojedinaca i organizacija pod sankcijama zbog uloge u ukrajinskoj krizi, prenosi danas agencija Frans pres, pozivajući se na neimenovinani izvor iz EU.

Prema navodima tog izvora, među devet kompanija i devet institucija pod sankcijama biće lokalne vlasti proruskih snaga, koje su jednostrano proglasile nezavisnost na istoku Ukrajine.

Nova imena biće obelodanjena najverovatnije sutra ili u subotu.

Tanjug
objavljeno: 24/07/2014 18:50

Postavljen most na Baričkoj reci u Obrenovcu

BEOGRAD – Vojska Srbije postavila je danas pontonski most na Baričkoj reci u Obrenovcu, saopšteno je iz Gradske opštine.

Zamenik direktora Javnog preduzeća za izgradnju Obrenovca Branko Matić kazao je da su neposredno pre poplava u opštini bujične vode u Bariču odnele četiri mosta.

„Mi smo zatražili pomoć od Vojske Srbije kako bi omogućili stanovnicima koji žive pored Baričke reke vezu sa glavnim putem, odnosno Beogradom i Obrenovcem. Danas je postavljen prvi most, a očekujemo da će iz ubrzo biti još”, kazao je Matić.

Mostove postavlja Inženjerska jedinica vojske iz Novog Sada.

Beta
objavljeno: 24/07/2014 18:08

Vlada Srbije osniva Kancelariju za borbu protiv droga

BEOGRAD – Vlada Srbije donela je danas Uredbu o osnivanju Kancelarije za borbu protiv droga koja će koordinisati rad državnih organa i pripremati nacionalnu strategiju i akcione planove u prevenciji, saopšteno je iz vlade.

Kancelarija će koordinisati saradnju Srbije sa Evropskom unijom i Ujedinjenim nacijama i učestvovati u donošenju program i mera protiv droga, odvikavanju od zavisnosti i brizi o korisnicima i zavisnicima.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o zdravstvenoj zaštiti i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o zdravstvenom osiguranju.

Usvojen je i Predlog zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme.

Beta
objavljeno: 24/07/2014 18:01

Direktor užičkog vodovoda pušten iz pritvora

UŽICE – Direktor užičkog Vodovoda Dragan Simić pušten je iz pritvora i, ukoliko dođe do daljeg postupka protiv njega, braniće se sa slobode, izjavio je za Tanjug osnovni javni tužilac u Užicu Vukašin Vujičić.

Simić je priveden 22. jula zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo izazivanja opšte opasnosti zbog neobezbeđivanja opreme i vodovodne infrastrukture sa zahvata Sušička vrela do postrojenja za preradu vode Cerovića brdo, kao i zbog sprovođenja kontrole pijaće vode dva umesto četiri puta mesečno.

Tanjug
objavljeno: 24/07/2014 17:59

Dačić i Li: Odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou

BEOGRAD – Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i novi kineski ambasador u Beogradu Li Mančang složili su se danas da su odnosi dveju zemalja na najvišem nivou i da kontinuirano napreduju.

Dačić, koji je primio u kurtoaznu posetu ambasadora Kine povodom stupanja na novu dužnost, istakao je da su srpsko-kineski odnosi tradicionalno prijateljski i da ih obeležava međusobno poverenje i uvažavanje, te podrška u najvažnijim pitanjima od interesa za dve zemlje i dva naroda, navedeno je u saopštenju MSP.

Ti odnosi se, kako je ocenjeno u razgovoru, neprestano unapređuju na temelju uspostavljenog strateškog partnerstva i od ključnog je značaja nastaviti dalje jačanje političkog dijaloga i razmene poseta na najvišem nivou.

Ministar Dačić je zahvalio na značajnoj pomoći Vlade i građana Kine namenjene ublažavanju posledica katastrofalnih poplava u Srbiji.

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbija daje punu podršku saradnji u okviru mehanizma Kina - zemlje centralne i istočne Evrope (CIEZ).

On je posebno ukazao na značaj zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata koji imaju i regionalni značaj, kao što su izgradnja autoputa Obrenovac-Ljig i modernizacija pruge Beograd - Budimpešta.

Ambasador Li je naglasio da Peking pridaje veliku pažnju jačanju saradnje sa Srbijom u svim oblastima i poručio da će tokom svog mandata nastojati da pruži pun doprinos unapređenju bilateralnih odnosa, posebno u oblasti privrede, uključujući i kroz mehanizam saradnje Kine i 16 zemalja CIEZ.

Tanjug
objavljeno: 24/07/2014 17:24

Tužilaštvo naložilo dopunu istrage u slučaju Ćuruvija

BEOGRAD – Tužilaštvo za organizovani kriminal po nalogu Specijalnog suda u Beogradu naložilo je danas dopunu istrage u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, saopštilo je Tužilaštvo.

Krivično vanpretresno veće Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, ranije danas vratilo je na dopunu istrage optužnicu za ubistvo Ćuruvije „kako bi se ispitala osnovanost optužnice i prikupili određeni dokazi”.

U optužnici koja je podignuta 6. juna za ubistvo Ćuruvije, optuženi su bivši načelnik Resora DB Radomir Markovć, načelnik beogradskg centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

„Tužilaštvo je donelo naredbu za dopunu istrage u okviru koje će se po nalogu suda saslušati više svedoka i obaviti medicinsko veštačenje vrte i težine povreda koje je zadobila Branka Prpa”, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Novinar i vlasnik lista „Dnevni telegraf” Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine ispred njegovog stana. U tom trenutku sa njim je bila njegova nevenčana supuga Branka Prpa koja se od zadobijenog udarca u glavu onesvestila.

Optuženi Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara i od tada su u pritvoru, Marković je na izdržavanju kazne, a Kurak je u bekstvu.

Marković se tereti da je to delo izvršio u podstrekavanju, a ostali su optuženi kao saizvršioci.

Beta
objavljeno: 24/07/2014 16:52

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije