Meni

Najnovije vesti

Besplatni udžbenici za decu na KiM zadržani na Jarinju

KOSOVSKA MITROVICA– Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ljubiša Antonijević izjavio je danas da su kamioni sa besplatnim udžbenicima namenjeni deci sa Kosova i Metohije od vikenda zadržani na administrativnom prelazu Jarinje zbog tehničkih problema.

Antonijević je izrazio nadu da će tokom dana ovaj problem biti rešen, dodajući da je u kontaktu sa oficirom za vezu Beograda sa Prištinom Dejanom Pavićevićem i Kancelarijom za Kosovo i Metohiju  

Antonijević je objasnio da se radi o najvećem broju udžbenika našeg jedinog državnog izdavača Zavoda za udžbenike, a pored njih tu su i ostali privatni izdavači koji su učestvovali na tenderu javnih nabavki za projekat besplatnih udžbenika Vlade Republike Srbije.

Antonijević je u Kosovskoj Mitrovici prisustvovao obležavanju početka nove školske godine, poručivši tom prilikom da je cilj današnje posete pokrajini da Vlada i resorno Ministarstvo „svom stanovništvu na ovom delu Srbije upute poruku da će i dalje brinuti pre svega o najboljem interesu učenika, roditelja i kolega zaposlenih”.
Tanjug
objavljeno: 01/09/2014 15:31

Nikolić: Puno toga spaja Srbiju i Kanadu

 BEOGRAD – Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je, tokom današnjeg razgovora sa ministrom spoljnih poslova Kanade Džonom Berdom, konstatovao da su bilateralni odnosi između dve zemlje izvanredni, ali da nažalost broj poseta na najvišem nivou ne prati taj trend.

Puno toga nas spaja, a najviše srpska emigracija u Kanadi, naglasio je predsednik Srbije.

„Izuzetno cenimo Vašu podršku u evrointegracijama Srbije, a posebno solidarnost koju ste pokazali tokom katastrofalnih poplava”, naglasio je predsednik i dodao da je posebno značajno učešće Kanade na donatorskoj konferenciji u Briselu, tokom koje je ta zemlja izdvojila 500 hiljada dolara.

Nikolić je istakao, kako je saopštila pres služba predsednika, da ekonomska saradnja dve zemlje treba značajno da se unapredi i da Srbija ima brojne pogodnosti za investitore iz Kanade.

Srbija je zauzela principijelan stav oko ukrajinske krize da neće uvoditi sankcije Rusiji, ali podržava teritorijalni integritet Ukrajine, podvukao je predsednik Nikolić.

Tanjug
objavljeno: 01/09/2014 14:29

Vučić:Odnosi dve zemlje dobri,unaprediti ekonomsku saradnju

BEOGRAD– Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Kanade Džonom Berdom i tokom susreta istakao da dve zemlje imaju izuzetno dobre odnose, ali da je neophodno unapređivanje dalje saradnje, posebno na polju ekonomije.

Premijer je podsetio na značaj Sporazuma o strateškoj ekonomskoj saradnji iz 2012. godine, na osnovu kojeg je započeto više projekata kanadskih kompanija u Srbiji, naročito iz oblasti energetike.

Potpisivanje današnjeg Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja dodatno će doprineti unapređenju privredne saradnje dve zemalja i podstaći nova ulaganja kanadskih kompanija, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Premijer Vučić upoznao je ministra Berda i sa ekonomskim reformama i predstojećim merama koje Vlada Srbije planira da sprovede i obavestio kanadskog ministra o napretku Srbije u procesu evropskih integracija.

Premijer je zahvalio na pomoći koju je Kanada uputila Srbiji za poplavljena područja.

Tanjug
objavljeno: 01/09/2014 13:57

Rusija će uzvratiti ako budu uvedene nove sankcije

MOSKVA – Rusija će preduzeti mere odmazde ako joj EU uvede nove sankcije, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnjih poslova.

„Na žalost, Evropski savet uprkos interesima zemalja članica, popušta pred zemljama koje hoće da sprovode geopolitičke planove da bi povećale konfrontaciju sa Rusijom”, navodi se u saopštenju.

„Mi se nadamo da će EU biti u stanju da nezavisno sagleda situaciju, odvoji se od stereotipa iz prošlog veka i počne konstruktvno da pomaže u rešavanju unutrašnjeg sukoba u Ukrajini”, poručilo je ministarstvo, preneo je Itar-Tas s.

Ako Rusiji budu uvedene nove sankcije, ona će preuzeti mere odmazde u cilju odbrane svojih interesa, dodalo je rusko ministarstvo.

Tanjug
objavljeno: 01/09/2014 13:57

Otac Luke Jovanovića se pridružio krivčnom gonjenju

BEOGRAD – Otac Luke Jovanovića, mladića koji je nastradao na Brankovom mostu od udara automobila „kantimen” 25. jula, Bojan Jovanović saslušan je danas u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu koje vodi istragu protiv osumnjičenih u tom slučaju i pridružio se krivičnom gonjenju protiv njih.

Saslušanje Jovanovića trajalo je 15-ak minuta u Palati pravde, a istraga se nastavlja sutra saslušanjem svedoka.

Lukin otac, koji je nakon nesreće protestovao na Brankovom mostu i tražio otkrivanje počinioca dela, pridružio se krivičnom gonjenju osumnjičenih na čelu sa odbeglim Markom Milićevim za koga se veruje da je vozilom „kantrimen” udario Jovanovića i pobegao sa lica mesta zajedno sa prijateljima koji su bili u vozilu.

Jovanović je preminuo od posledica udara, a Milićev je 15 dana posle nesreće, 10. avgusta pobegao iz zemlje.

Za Milićevim, koji se tereti se za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja za koje je zaprećena kazna zatvora do osam godina, kao i za nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnim nesreći je raspisana crvena Interpolova poternica Interpola.

Tanjug
objavljeno: 01/09/2014 13:55

Mali:Drastično povećan broj prodatih karata za GSP

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da su rigorozne kontrole, koje su od danas krenule u autobusima, dale rezultate i da je drastično povećan broj prodatih karata u javnom prevozu u odnosu na proteklu nedelju.

„Nikakvih problema danas nema. Želim da zahvalim Beograđanima koji su naš apel ozbiljno shvatili. Broj validacija, odnosno kupljenih karata drastično je povećan u odnosu na proteklu nedelju”, rekao je Mali nakon što je prvačićima podelio poklone u tradicionalnoj akciji „Sa GSP-om od prvog razreda”.

Gradonačelnik je podsetio da je danas na ulice Beograda izašlo 1.250 vozila gradskog saobraćaja, da još 50 autobusa ima u rezervi, i da u špicevima neće biti smanjenja broja autobusa.

Tanjug
objavljeno: 01/09/2014 13:38

Bošku Obradoviću zabranjen ulaz na KiM

ČAČAK– Bošku Obradoviću, jednom od osnivača i članova Starešinstva Pokreta Dveri, i nosiocu izborne liste na ovogodišnjim vanrednim parlamentarnim izborima, zabranjen je ulazak na KiM, saopšteno je danas iz tog pokreta.

Kako se navodi, Obradovića su prilikom povratka iz privatne posete sa severa Kosova šiptarske policijske snage zaustavile, detaljno ga pretresle i zadržale duže vreme bez adekvatnog objašnjenja, uprkos tome što se u autu nalazio sa suprugom.

Na kraju mu je rečeno da mu je ulaz na Kosovo i Metohiju zabranjen, a nakon toga omogućeno da nastavi put.

Zabuna među policijskim snagama je nastala i kako je Obradović uopšte ušao na KIM, ali je razrešena pretpostavkom da operativni sistem u jednom periodu u toku dana nije funkcionisao, te su službenici pregledali samo lične karte, dodaje se u sopštenju.
Tanjug
objavljeno: 01/09/2014 13:28

Merkelova:Sanksije Rusiji mogu pogoditi nemačku ekonomiju

BERLIN – Nemački kancelar Angela Merkel rekla je danas da daljne sankcije prema Moskvi mogu pogoditi nemačku ekomoniju, ali i istovremeno upozorila da i ne preduzimanje ničega protiv „moskvoske agresije u Ukrajini”, nije opcija.

„Ja sam rekla da sankcije mogu imati uticaj za nemačke kompanije”, rekla je Merkelova pred novinarima u Berlinu.

Kako prenose mediji, ona je i upozorila da, takođe, ima uticaj i ako se dozvoli da se granice u Evropi pomeraju i napadaju druge zemlje.

Merkelova je dodala da prihvatanje ruskog ponašanja nije opcija i da je zbog toga potrebno da se pripreme daljne sankcije prema Moskvi.  

Tanjug
objavljeno: 01/09/2014 13:28

EPS će zapošljavati nove radnike u proizvodnom sektoru

LAZAREVAC– Elektroprivreda Srbije (EPS) će u okviru reorganizacije kompanije zapošljavati nove radnike u proizvodnom i distributivnom sektoru jer EPS-u nedostaju ti kadrovi, izjavio je danas v.d direktora EPS-a Aleksandar Obradović i najavio da će se rešavati i pitanja viška zaposlenih u sektorima u kojima se pokaže da ih ima.

On je rekao da je ustanovljeno da u proizvodnom i distributivnom delu EPS-a nema dovoljno rudara, inženjera, montera i da je njihovo zapošljavanje proces koji će se nastaviti.

Tamo gde postoji potreba, EPS će otvoriti svoja vrata, a gde ima viška zaposlenih i to ćemo morati da rešavamo u okviru procesa korporativizacije, rekao je Obradović prilikom potpisivanja ugovora o radu grupe od oko 80 radnika od ukupno 1399 koji su iz preduzeća „Kolubara usluge” prešli trajno da rade za Rudarski basen Kolubara.

Tanjug
objavljeno: 01/09/2014 12:43

Dvoje poginulih u pucnjavi na Novom Zelandu

EŠBARTON – Beskućnik, koji je osumnjičen da je ubio dve žene i teško ranio treću osobu, kada je počeo da puca po zgradi gde se isplaćuje socijalna pomoć, uhapšen je danas posle sedmočasovne potere.

Muškarac, koga je policija identifikovala kao Rasela Džona Talija (48), osumnjičen je da je jutros maskiran upao u zgradu za isplatu socijalne pomoći u gradu Ešbarton, na Južnom ostrvu, izvadio sačmaru i počeo da puca na zaposlene.

Osoba koja je povređena nalazi se u teškom stanju, ali je stabilna.

Oko 100 teško naoružanih policajaca tragalo je za osumnjičenim napadačem sedam sati i on je konačno uhvaćen u blizini jednog jezera, navodi AFP.

Tanjug
objavljeno: 01/09/2014 12:20

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije