Meni

Najnovije vesti

Dejanović: Opasnost od epidemije

PROKUPLJE – Ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas za da voda u nekim delovima južne Srbije nije za piće i da postoji opasnost od epidemije.

Ona je rekla da voda iz gradskih vodovoda na područjima Prokuplja, Žitorađe i Kuršumlije nije za piće zbog poplava.

Ona je obišla kolektivni centar u Prokuplju gde je smešteno 46 lica kojima su poplavljene kuće i stanovi i nehigijensko romsko naselje u Prokuplju koje je potpuno poplavljeno, prenosi portal Južna Srbija.

Fonet
objavljeno: 21/04/2014 17:04

Kruševac: poplave oštetile sedam mostova

KRUŠEVAC – U poplavama koje su pogodile kruševački kraj oštećeno je sedam mostova, devastirano je dva kilometra asfalta i 20 kilometara makadamskih puteva, dok je 800 hektara obradivih površina po vodom, saopšteno je danas iz Gradskog štaba za vanredne situacije.

Prema rečima Dušana Todorovića iz Štaba, trenutno je na akumulaciji jezera Ćelije došlo do stagnacije vode, a najkritičnija situacija je na teritoriji mesne zajednice Đunis, odnosno u delu naselja koji se nalazi ispod magistralne pruge koja vodi ka Nišu.

Južna Morava na tom delu nadolazi dva centimetra na sat, i trenutno je ugroženo nekih 25 domaćinstava.

„Prema informacijama koje imamo iz Javnog preduzeća 'Srbijavode' trebalo bi da naiđe period stagnacije vodostaja. Nadamo se da će se do večeras sve stabilizovati i da neće biti potrebe za evakuacijom”, rekao je Todorović.

Ukoliko do toga dođe, Todorović je rekao da je već izvršen popis imovine stanovništva, a smeštaj je u organizaciji Gradske uprave obezbeđen u kasarni Rasina.

Meštani Đunisa kažu da se slična situacija dogodila pre četiri godine, 22. aprila.

Jedan od njih, Jordan Tomić rekao je novinarima da je voda još od sinoć počela da nadolazi i da su veoma brzo na lice mesta došli vatrogasci i policija koja je regulisala saobraćaj ka Nišu.

On je napomenuo da je jedan deo stočnog fonda već iseljen i precizirao da je na toj teritoriji poplavljeno 200 hektara zemljišta.

Tanjug
objavljeno: 21/04/2014 17:02

Hočevar: Očekujem da nova vlada bude tim sposoban za dijalog

BEOGRAD – Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar očekuje da nova vlada bude veliki tim sposoban za svestrani dijalog i smatra logičnim da papa, koji podržava integralni razvoj srpskog naroda, dođe u Srbiju.

„Očekujem da u vladi bude tim koji zna šta hoće i u kome će svi raditi zajedno, a ne svako za sebe, u dijalogu sa ljudima i sa crkvom”, rekao je Hočevar u izjavi Tanjugu, ukazujući da je najteže ako nema stvarnog, kontinuiranog, sistemskog standardnog dijaloga.

„Ne treba da se sa svakom vladom počinje iznova, jer nema koristi i to šteti svima, između ostalog i ugledu države. Zato očekujem da će to biti jedan veliki tim sposoban za svestrani dijalog”, rekao je Hočevar.

Prema njegovim rečima, nova vlada bi trebalo da zna da bez integralnog dijaloga nema pravih rezultata, jer selektivnost znači nekima omogućiti privilegije, a drugima ne.

Zato je, kako je rekao, za njega logično da papa Franja dođe u Srbiju i to ne zbog privilegija jedne ili duge grupe, već zato što je to logičan stav nekoga ko želi svestrani prosperitet.

„Sveti otac želi da dođe, ali moram da kažem da papa ima toliko poziva da ne može uvek da ide svuda gde bi želeo. Zato je važno da neka država u celini, vlada i crkva, izraze zajednički stav i pronađu takvu priliku”, rekao je Hočevar.

Tanjug
objavljeno: 21/04/2014 16:37

Pajtić i Đilas demantuju medije

BEOGRAD – Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas i njegov zamenik Bojan Pajtić demantovali su pisanje pojedinih medija i istakli da u toj stranci ne postoji nijedan istaknuti član, niti grupa koja se zalaže za „kooperativni stav prema lideru Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću”.

„U DS postoji apsolutni konsenzus da SNS ne poseduje kadrovski potencijal niti znanje da promeni zemlju na bolje, niti se kod SNS prepoznaje volja da evropeizuje srpsko društvo”, navodi se u njihovom zajedničkom saopštenju.

Đilas i Pajtić su saopštili i da nisu tačne tvrdnje medija da se bilo ko iz DS-a sastajao sa bivšim funkcionerom te stranke, a sada liderom Nove demokratske stranke Borisom Tadićem.

Pajtić se osvrnuo i na informacije objavljene u dnevnom listu „Blic”, da će se na budućim stranačkim izborima kandidovati za mesto predsednika DS-a i da je o tome već obavestio Đilasa.

„Imajući u vidu količinu netačnih informacija koje su se pojavile u medijima, jedini zaključak koji se nameće jeste da je ovo još jedan pokušaj da se pažnja javnosti skrene sa katastrofalne ekonomske i socijalne situacije za koju je odgovorna Srpska napredna stranka”, navodi se u saopštenju.

Beta
objavljeno: 21/04/2014 16:18

Stagnacija vodostaja, ministri najavljuju pomoć države

BEOGRAD – U većem delu poplavljenih područja u Srbiji su zabeleženi stagnacija i pad vodostaja, osim u slivu Južne Morave, gde je najkritičnije bilo u selima Đunis kod Kruševca i Žitkovac kod Aleksinca.

Poplavljena područja u Zaječaru, Lučanima, Kraljevu i Prokuplju obišli su ministri i najavili pomoć države u sanaciji štete.

U opštini Aleksinac jutros je proglašena vanredna odbrana od poplava, a u još 10 opština u Srbiji - Lučanima, Požegi, Kuršumliji, Prokuplju, Medveđi, Lebanu, Doljevcu, Gadžin Hanu, Trgovištu i Žitorađi i na snazi je vanredna situacija.

Ministri građevinarstva i urbanizma i saobraćaja u tehničkoj vladi Velimir Ilić i Aleksandar Antić, koji su obišli poplavljena područja u zapadnoj Srbiji, najavili su da će najsiromašnijim opštinama država pomoći u sanaciji klizišta i oštećenih puteva.

„Došli smo da sagledamo stvari i nađemo bar deo rešenja, a ovi problemi imaju genezu i dugu istoriju”, naveo je Antić, dodajući da oni nisu rešavani u srećno vreme, a ministar Ilić naveo da korito reke Bjelice nije uređeno iako je 2010. godine opština Lučani za to dobila 11 miliona dinara.

Ministarka zdravlja u tehničkoj vladi Slavica Đukić Dejanović, koja je sa ministrom poljoprivrede Draganom Glamočićem obišla Prokuplje i Žitorađu, izjavila je da voda u tom kraju nije za piće.

Dejanović je u izjavi Tanjugu naglasila da će se ministri sutra na sednici Vlade podneti izveštaj o ugroženim područjima.

„Vlada će biti obaveštena o svim ovim aktivnostima, ali Štab za vanredne situacije će morati da funkcioniše i dalje”, poručila je ona.

Istovremeno sa problemima na terenu izazvanih poplavama povela se rasprava u javnosti o tome da li su lokalne samouprave i gradovi na vreme i adekvatno reagovali da bi se poplave i sprečile i štete smanjile.

Predsednik tehničke vlade Ivica Dačić ranije je izrazio nezadovoljstvo jer su sada ponovo ugrožena potpuno ista područja kao i 2011. godine što, kako je naveo, govori o nebrizi lokalne samouprave za stanje vodotokova na svojoj teritoriji. On je rekao da lokalne samouprave moraju biti ažurnije i koordinisati rad sa republičkim organima i da se mora poštovati Zakon o vanrednim situacijama.

Najpre je predsednik skupštinee opštine Zaječar Saša Mirković odbacio Dačićeve kritike i rekao da je lokalni Štab za vanredne situacije učinio sve što je mogao da spreče teške posledice poput onih od pre nekoliko godina.

Gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović je ocenio da je gradski Štab za vanredne situacije pravovremeno reagovao. On je, nakon sastanka Štaba, kojem je prisustvovao i ministar rudarstva Milan Bačević, rekao da je vanredna situacija u Zaječaru ukinuta i dodao da je sve rađeno po planu, da je organizacija bila na vrhunskom nivou, kao i da je šteta minimalna.

Ognjenović je, takođe, istakao da su Srbijavode još 2010. godine izradile projekat uređenja Belog i Crnog Timoka, vrednosti 1,2 milijarde dinara, ali da grad Zaječar do danas nije dobio ni dinar za te namene.

Grad Kraljevo je pravovremeno reagovao na poplave i rebalansom gradskog budžeta biće izdvojena dodatna sredstva za prevenciju na najkritičnijim tačkama, rekao je gradonačelnik Dragan Jovanović i precizirao da je ove godine u budžetu grada predviđeno samo 15 miliona dinara za vanredne situacije kao što su poplave.

Opština Kruševac je samo ove godine za čišćenje kanala izdvojila oko 40 miliona dinara i praktično je bila spremna za trenutne vremenske neprilike, izjavio je danas gradonačelnik Bratislav Gašić. Problem su, kako je rekao, napravile druge lokalne samouprave - Brus, Blace, Aleksinac, koje o tome nisu vodile računa.

Dušan Todorović iz kruševačkog Štaba za vanredne situacije izjavio je Tanjugu da vodostaj Južne Morave, koja se kod Đunisa izlila iz svog korita, i dalje raste oko dva santimetra na sat.

Prema njegovim rečima, u toku je evakuacija životinja, dok se još ne razmišlja o evakuaciji stanovništva, jer se prati kretanje vodostaja, ali ukoliko bude potrebno i to će biti organizovano.

Predsednici opština Topličkog okruga istakli su da su prethodni radovi na uređenju vodotokova iz njihove nadležnosti doprineli da šteta od poplava bude manja, ali i da je reka Toplica koja se izlila i čije korito dugo nije čišćeno - u nadležnosti Republike.

„Reka Toplica je problem u našoj opštini”, rekao je Tanjugu predsednik opštine Kuršumlija Rodoljub Vidić, komentarišući ocene premijera Ivice Dačića da su lokalne samouprave bile neažurne u uređenju svojih vodotokova.

Tanjug
objavljeno: 21/04/2014 16:05

Proizvođači lekova: Novi pravilnik loš za poslovanje

BEOGRAD –Tri udruženja proizvođača lekova ocenila su danas da će novi pravilnik, kojim država definiše uslove pod kojima nabavlja lekove na teret budžeta, ozbiljno ugroziti poslovanje svih domaćih i stranih proizvođača lekova u Srbiji.

Grupacija domaćih proizvođača lekova, Udruženje proizvođača generičkih lekova „Genezis” i Udruženje proizvođača inovativnih lekova „Inovia” traže od Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja da „po hitnom postupku” obrišu 29. član novog Pravilnika o Listi lekova, koji, kako ističu, „retroaktivno uvodi sniženje cena lekova koji se već nalaze na Listi lekova i do 50 odsto”.

„Primena odredbe člana 29 novog, izmenjenog Pravilnika imaće za posledicu povlačenje velikog broja lekova sa Liste lekova, budući da po ovako izračunatim cenama veliki broj kompanija neće biti u mogućnosti da snabdeva tržište”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Kako se naglašava, to može usloviti i prestanak proizvodnje određenih lekova u Srbiji, kao i odlazak jednog broja farmaceutskih kompanija iz zemlje.

Dodaje se da će primenom člana tog Pravlinika pacijentima biti oduzeto pravo i mogućnost za optimalno lečenje najsavremenijim lekovima, što će, ocenjuje se, „sigurno imati dalekosežne štetne posledice po zdravlje čitave nacije”.

„Ne možemo da prihvatimo odgovornost za eventualne posledice odluke koja je doneta bez konsultacija sa proizvođačima lekova i koja ne doprinosi uređenju tržišta i konkurentnosti, već naprotiv, bitno narušava normalno poslovanje svih farmaceutskih kompanija prisutnih na srpskom tržištu lekova”, piše u saopštenju.

Članovi tri udruženja proizvođača lekova traže da budu aktivno uključeni u buduće pripreme zakonskih akata.

Beta
objavljeno: 21/04/2014 15:29

Naoružani otmičar u Belgorodu se mirno predao

BELGOROD –Naoružani otmičar, koji je danas uzeo za taoce troje ljudi u „Zapadnoj banci” u Belgorodu, na jugozapadu Rusije, mirno se predao, preneo je ruski kanal „Raša tudej”.

Klijent te banke, kojoj je oduzeta licenca za rad, uzeo je za taoce troje ljudi u pokušaju da mu banka vrati njegov novac.

Situacija je rešena na miran način posle nekoliko sati pregovora između otmičara i policije, kada je on pristao da oslobodi taoce i da preda oružje.

„Operacija je gotova. Čovek je mirno predao oružje u zamenu za garancije da će njegov depozit biti vraćen (njegovoj porodici)”, izjavio je šef regionalne policije u Belgorodu general Viktor Pesterev.

Vlasti neće pokrenuti optužbu za ozbiljno krivično delo uzimanja talaca, uzimajući u obzir sve okolnosti i očaj čoveka, jer on nije uspeo da uzme svoj novac pre nego što je banka izgubila dozvolu.

Prethodno su mediji objavili da je naoružani čovek ušao u banku i uzeo taoce tražeći sumu od 700.000 dolara.

Ruska centralna banka je najavila oduzimanje dozvole „Zapadnoj banci” zbog lažiranja finansijskih podataka i zato što nije poštovala propise o količini sredstava koje jedna finansijska organizacija mora održavati da bi obezbedila stabilnost.

Tanjug
objavljeno: 21/04/2014 15:10

Putin: Kockarska zona na Krimu

MOSKVA –Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je danas Državnoj dumi predlog zakona o legalizaciji kocke na poluostrvu Krim koje je pre mesec dana prisajedinjeno Rusiji.

Parlament će najverovatnije usvojiti predlog, a onda će na lokalnim vlastima Krima biti određivanje zone u kojoj je kockanje dozvoljeno, prenela je agencija AFP, navodeći da predlog predstavlja pokušaj da se ekonomski osnaži poluostrvo.

Prema rečima zamenika premijera Krima Rustama Temirgalijeva, buduća zona kockarnica na Krimu biće ozbiljna konkurencija Makau, Monte Karlu i Las Vegasu.

„Naš zadatak je da stvorimo turistički klaster koji će funkcionisati tokom cele godine, koristeći zonu sa kockanjem kao prednost”, rekao je Temirgalijev za Itar tas s.

Posle zabrane kockanja 2009. godine, u Rusiji su stvorene četiri zone u kojima je kockanje dozvoljeno, a to su Vladivostok, Altaj, Krasnodar i Kaljiningrad.

Tanjug
objavljeno: 21/04/2014 14:25

Stanje policajca Mičića zadovoljavajuće

NOVI SAD –Zdravsteno stanje policajca Ivana Mičića, koji je u subotu ranjen prilikom intervencije, stabilno je i zadovoljavajuće, rečeno je danas u Urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine prilikom posete gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i načelnika novosadske Policijske uprave Stevana Krstića.

„Stanje policajca se ne pogoršava i prati se. On je svestan, komunicira i očekujemo da će se oporaviti”, rekao je Vučević novinarima naglasivši da je to najvažnija informacija iz bolnice.

Gradonačelnik je izrazio veliku zahvalnost policajcu Mičiću koji je, „vršeći odgovorno svoju dužnost, mučki i kukavički napadnut i tom prilikom teško ranjen”.

Odgovarajući na konstataciju novinara da to nije prvi takav napad na policajca u Novom Sadu, Vučević je rekao da i u čitavoj državi to se nije desilo prvi put i dodao da je „tretman napada na policijske službenike, u sudskom postupku, nešto o čemu mora da se razgovara”.

Pitanje odgovarajuće opreme za policiju je pre svega u nadležnosti MUP-a i Direkcije policije, a lokalna samouprava u tom pogledu pomaže i pomagaće koliko može, kazao je Vučević.

Ukoliko Policijska uprava bude zatražila da joj se obezbedi dodatna količina zaštitnih prsluka i druge neophodne opreme, nema razloga da grad u tome ne pomogne, rekao je Vučević.

Načelnik Policijske uprave Krstić je obavestio novinare da je napadača na policajca saslušao tužilac i da će biti priveden nadležnom sudiji i naglasio da je ipak najvažnije da je povređeni policajac sve bolje.

Krstić je istakao da policija, kada je reč o zaštitnim merama, očekuje da „država pređe sa reči na dela i da ne budemo više glineni golubovi”.

On je dodao da se u tom pogledu očekuje adekvatna reakcija državnih organa, jer „napad na policajca je i napad na državu”.

Krstić je napomenuo da je policijska intervencija u subotu, u kojoj je iz vatrenog oružja I. S. iz Vučitrna tesko ranio policajca Mičića, bila rutinska situacija, odnosno intervencija po pozivu građana za svađu u kući, kakvih je dnevno vise od stotinu.

Od policije se traži da bude profesionalna, korektna i u službi građana a s druge strane dešavaju se i ovakve situacije, rekao je Krstić.

Šefica intenzivne terapije u Urgentnom centru dr Jasmina Pejaković rekla je novinarima da je pacijent Mičić „u zadovoljavajućem opštem stanju”, odnosno da je stabilnog vitalnog stanja i dodala da će on ostati na intenzivnoj terapiji dok god to bude potrebno.

Tanjug
objavljeno: 21/04/2014 14:16

Dejanović: Voda nije za piće u Prokuplju i Žitorađi

BEOGRAD, ŽITORAĐA –Ministarka zdravlja u tehničkoj vladi Slavica Đukić Dejanović, koja je sa ministrom popljoprivrede Draganom Glamočićem, obišla Prokuplje i Žitorađu izjavila je da voda u tom kraju nije za piće i poručila da će na sutrašnjoj sednici vlade biti reči o pomoći ugroženim opštinama.

Dejanović je u izjavi Tanjugu kazala da je Institut za zaštitu javnog zdravlja iz Niša, koje je nadležno za ovo područje, uzorkovanje vode uradilo na vreme i da je uočeno da ona ne sme da se koristi za piće.

„Voda sa ovog područja ne sme se koristiti za piće, već samo u tehničke svrhe. Nadzor nad vodom i bunarima mora biti pojačan”, rekla je ministarka i dodala da u ovakvim okolnostima uvek preti opasnost od epidemija, te da se moraju sprovoditi sve preventivne mere.

Naglasila je da će se ministri okupiti sutra u 15.30 na sednici vlade na kojoj će podneti izveštaj o ugroženim područjima.

„Vlada će biti obaveštena o svim ovim aktivnostima, ali Štab za vanredne situacije će morati da funkcioniše i dalje, jer je vanredno stanje u 11opština”, poručila je ministarka.

Podsetila je da su odlukom Štaba za vanredne situacije ministri dobili zadatke da na pojedinim lokalnim sredinama prisustvuju sednicama štabova za vanredne situacije i da su ona i Glamočić bili u Priokuplju i Žitorađi i u razgovoru sa predstavnicima lokalnih vlasti zaključili da nema opuštanja, jer serija poplava još uvek preti.

Istakla je da su u Prokuplju obišli poplavljeno groplje koje je poplavila reka Toplica, ali i jedno romsko nehigijensko naselje.

„U njemu živi oko 200 ljudi i dogovorili smo se da se pronađe nacin da se ti ljudi negde smeste... Obišla sam i Žitorađu gde je 46 ljudi smešteno u sportskoj hali, jer su njihovi objekti u kojima su živeli toliko oštećeni da život u njima nije moguć, pa ni privremeno”, kazala je Dejanović.

Tanjug
objavljeno: 21/04/2014 13:59

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije