Meni

Najnovije vesti

Pariz: u požaru osmoro mrtvih, među kojima dvoje dece

PARIZ – U požaru, koji je rano jutros izbio u stambenoj zgradi u severnom delu Pariza, poginulo je osam osoba, među kojima i dvoje dece.

Pozivajući se na policijske izbore, agencija AFP je prenela da je požar izbio oko 04.30 sati.

Više od 100 vatrogasaca učestvovalo je u gašenju požara, čiji uzrok izbijanja zasad nije poznat.

Požar je izbio u prizemlju i proširio se stepeništem koje vodi na više spratove.

Kako se navodi, francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev, kao i šef policije Mišel Kado otišli su na mesto nesreće.

Kaznev je rekao da je „zasad suviše rano da bi se znalo šta je izazvalo ovu tragediju”.

Tanjug
objavljeno: 02/09/2015 08:04

Putnici u vozovima Evrostara bili zarobljeni satima

KALE – Na stotine putnika bilo je zarobljeno pet sati u pet brzih vozova Evrostara, koji povezuju London sa Parizom i Briselom, nakon izveštaja da su imigranti blokirali pruge koje vode do tunela koji se nalazi ispod Engleskog kanala poznatijeg pod nazivom Lamanš i pokušali da se ukrcaju u vozove.

Prema podacima postavljenim na Tviter nalogu Evrostara, tri voza su rano jutros krenula za London, dok su se dva vratila na svoje polazne stanice u Londonu i Parizu, preneo je Rojters.

Evrostar je kasno sinoć najavio na svom Tviter nalogu da su zadržali u stanicama svoje vozove „dok vlasti pokušavaju da se izbore sa ljudima koji su ilegalno zaposeli tuđ posed” i potom saopštili da su oni viđeni na prugama u stanici u Kaleu.

Vozovi su ostali u stanicama dok oni nisu sklonjeni iz tunela i sa pruga, navedeno je u saopštenju Evrostara.

Lokalni mediji su izvestili da su ljudi koji su ilegalno zaposeli posed oko Engleskog kanala, imigranti koji pokušavaju da uđu u Veliku Britaniju preko Evrotunela.

Tokom godine na hiljade imigranata pokušalo je da pređe taj tunel u nadi da će pronaći bolji život u Britaniji.

Tanjug
objavljeno: 02/09/2015 07:56

Putin će u Kini prisustvovati vojnoj paradi

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin danas će otputovati u posetu Kini povodom obeležavanja 70 godina od kraja Drugog svetskog rata i savezničke pobede nad Japanom, a sutra će prisustvovati velikoj vojnoj paradi u Pekingu.

Tokom dvodnevne posete, do koje je došlo na poziv kineskog predsednika Si Đipinga, ruski predsednik će se sastati sa mnogobrojnim stranim državnicima, izjavio je novinarima Putinov savetnik za spoljnu politiku Jurij Ušakov, prenosi ruska agencija TAS.

Tanjug
objavljeno: 02/09/2015 01:45

Više od 300 migranata i noćas pred stanicom Keleti

Budimpešta - Ispred glavne međunarodne železničke stanice Keleti, u Budimpešti, policija noćas još brani pristup vozu za više od 300 migranata koji bi želeli da vozom stignu do Nemačke.

Mađarski helsinški komitet upozorava da je situacija „veoma napeta i nepredvidiva”, prenosi AFP.

Gnevni migranti traže da stanica Keleti bude otvorena i za njih i da im se omogući da otputuju za Nemačku.

Oni mašu voznim kartama, pljeskaju i skandiraju „Nemačka, Nemačka”, a neki u očajanju podižu svoju decu u vis da bi ukazali kako su i ona žrtve zabrane.

Tanjug
objavljeno: 02/09/2015 01:03

Gabrijel: Evropa pod rizikom da izgubi dostojanstvo

KELN – EU predstavlja sebe u „super nespretnom i sramnom” svetlu načinom na koji rešava krizu s izbeglicama s kojom je suocena, izjavio je danas zamenik nemačke kancelarke Zigmar Gabrijel.

Ova kriza je polarizovala 28 članica EU, koja nema efikasan sistem da se suoči sa stotinama hiljada siromašnih i očajnih ljudi, prenosi Rojters.

Gabrijel je, govoreći za novinare u Kelnu, istakao kako neke članice EU aktivno učestvuju u projektima kada iz toga mogu da izvuku novac, ali ne uzimaju aktivno učešće u zajednici i u teškim vremenima.

Vlade nekih članica EU odbijaju da prihvate izbeglice i odupiru se planu EU o dogovoru zajedničkog plana za rešenje krize.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u ponedeljak rekla da će, ukoliko članice EU ne budu u stanju da se dogovore o pravičnoj raspodeli izbeglica, biti doveden u pitanje Šengen.

Gabrijel, koji predvodi nemačke socijal demokrate, partnersku stranku u Merkelkinoj vladajućoj koaliciji, ističe da bi takva posledica krize bila užasan udarac za EU.

„Odreći se otvorenih granica bio bi ogroman korak nazad u evropskoj istoriji”, izjavio je Gabrijel za list Vestodojče algemajne cajtung.

„Sa Grčkom postoji rizik od gubitka novca. Ali je sada Evropa pod rizikom da izgubi dostojanstvo”, ističe Gabrijel.  

Tanjug
objavljeno: 02/09/2015 00:14

Pao deo fasade u centru Beograda, niko nije povređen

BEOGRAD – U centru Beograda u Ulici 1.300 kaplara pao je deo fasade, ali srećom niko nije povređen.

U Gradskom stambenom kažu da nisu zaduženi za te zgrade, policija je ogradila prostor gde je pala fasada, a prodavci knjiga koji su bili tu odlaze, nadajući se da će se preseliti u susednu ulicu, prenosi RTS.

„Sedeli smo i igrali šah, bukvalno metar od prve kamenice. Pričinjena je i šteta”, prica Toma Mišić, prodavac knjiga.

Nije prvi put da se u ulici izmedu Knez Mihajlove i Studentskog trga obrušava deo fasade.

„Mi smo sedeli tu na radnom mestu i tako je grunulo, kolega je za minut izbegao da pogine”, rekla je RTS-u Verica Poledica, prodavacica knjiga. 

Tanjug
objavljeno: 01/09/2015 23:52

Izbačeni svi aktivisti iz libanskog ministarstva ekologije

BEJRUT – Policija za razbijanje demonstracija silom je izbacila i poslednje aktiviste civilnog društva koji su upali u ministarstvo ekologije u Bejrutu da protestuju zbog nesposobnosti zvaničnika da reše krizu sa đubretom, rekli su organizatori.

Imad Bazi, jedan od organizatora građanske kampanje „Smrdite” koja je iza velikog portestnog pokreta protiv paralize države i korupcije, rekao je da je policija izbacila 14 aktivista koji su još bili u zgradi ministarstva.

„Primorali su nas da izađemo koristeći silu, isterali su medije, prekinuli struju i gurali su nas niz stepenice sprat po sprat. Naš protest je bio miran, ali oni su pribegli sili”, rekao je on.  

Beta
objavljeno: 01/09/2015 23:10

Njujork tajms: Stopa ubistava naglo porasla širom SAD-a

VAŠINGTON – Širom SAD naglo je ove godine porasla stopa ubistava, a najmanje 30 velikih američkih gradova beleži porast nasilnog kriminala, najnoviji su podaci Njujork tajmsa.

Razlozi za neslavne brojke se razlikuju od grada do grada, ali niko, zapravo, ne zna šta je izazvalo taj trend, koji je prvi put registrovan ovog leta i gde najnoviji podaci pokazuju da Milvoki ima najveću stopu rasta ubistava sa 76 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

U tom gradu u američkoj državi Viskonsin broj ubistava je porastao sa 59 prošle godine na 104 u ovoj godini, u Sent Luisu 85 na 136 do sada u 2015, u Baltimoru sa 138 na 215, u Vašingtonu na 105 ubistava, što je povećanje od 44 odsto u odnosu na 2014. godinu, preneo je britanski BBC.

Broj ubistava je takođe skočio u Nju Orleansu, Čikagu, Kansas sitiju, Dalasu, Njujorku i Filadelfiji, mada u manjoj meri, navodi BBC.

Nije jasno šta je moglo da dovede do naglog porasta broja ubistava i neki stručnjaci navode da se može pripisati Ferguson efektu odnosno teoriji da su policajci „povukli” iz svakodnevnog izvršenja, zbog straha da bi mogli biti krivično gonjeni u jeku nacionalne debate o osnovanosti upotrebe policijske sile i ranjivih rasnih odnosa u američkom društvu.

Međutim, drugi tvrde da, iako to može biti slučaj u nekim lokalnim sredinama poput Sent Luisa ili Baltimora gde su rasne tenzije vrlo visoke, to ne objašnjava fenomen na nacionalnom nivou.

BBC navodi, pozivajući se na ocenu stručnjaka, da su nasilna krivična dela uglavnom rezultat socijalnih faktora - veličine, populacije mladih, visine socijalno-ekonomskog siromaštva i socijalne neorganizovanosti u svakom pojedinačnom gradu. 

Tanjug
objavljeno: 01/09/2015 21:41

Grčka policija otkrila oružje na brodu za Libiju

ATINA – Grčka policija otkrila je danas blizu obale Krita znatne količine sakrivenog oružja na jednom teretnom brodu, koji je prema preliminarnim informacijama plovio iz Turske za Libiju.

Saopšteno je da su policajci na brodu Hadad 1 pronašli puške sačmare u jednom brodskom kontejneru. O ostalom pronađenom oružju nema informacija, prenosi AFP.

Posadu broda koji je plovio pod bolivijskom zastavom činila su sedmorica Sirijaca i Egipćana. Brod je zaustavljen kod luke Jerapetra, na jugu Krita, jer nije imao ispravne papire. Nakon što je na njemu pronađeno oružje, odvučen je u jednu drugu kritsku luku radi dalje provere.  

Tanjug
objavljeno: 01/09/2015 21:01

JKP: Nismo primetili isticanje crvene tečnosti u Dunav

BEOGRAD – Radnici javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija” nisu primetili isticanje tečnosti crvene boje u Dunav na kanalizacionom ispustu na Beogradskom keju, o čemu su javili pojedini mediji, saopšteno je večeras.

„Ekipa JKP 'Vodovod i kanalizacija' izašla je na teren posle nekoliko minuta od prijave, na poziv vodnog inspektora, koji je prijavu prvi dobio i koji je bio prisutan na licu mesta i nije ustanovljeno da u Dunav ističe tečnost crvene boje”, navodi se u saopštenju tog preduzeća.

Iz vodovoda su apelovali na građane i institucije, a posebno na medije, da objavljivanjem takvih informacija, kako se navodi, ne podižu paniku i ne uznemiravaju javnost.

„Takođe, molimo medije koji se bave temama koje se tiču kanalizacionog sistema Grada Novog Sada i pominju u svojim izveštajima JKP 'Vodovod i kanalizacija', da se ponašaju profesionalno i pozovu naš Sektor 'Odnosi s javnošću' kako bi te informacije proverili. JKP 'Vodovod i kanalizacija' podseća da odgovornost za ovakve pojave, ukoliko je do njih ponovo došlo, treba da utvrde nadležne službe na pokrajinskom nivou”, dodaje se u saopštenju.

Beta
objavljeno: 01/09/2015 20:24

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije