Meni

Najnovije vesti

Unicef: Najmanje 62 deteta ubijena u Jemenu za nedelju dana

NJUJORK – Najmanje 62 deteta su ubijena, a 30 je povređeno tokom poslednje sedmice u Jemenu, gde su se vodile žestoke borbe, saopštio je danas Unicef.

„Deci je očajnički potrebna zaštita i sve strane u sukobu treba da učine sve što je u njihovoj moći da ih obezbede”, rekla je predstavnica Unicefa za Jemen, Džulijen Hernis.

Sukobi u Jemenu naglo su se pojačali pošto je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, tokom vikenda počela vazdušne napade u toj zemlji, kako bi zaustavila napredovanje šiitskih pobunjenika poznatih kao Huti, podsetio je AFP.

Kako je saopštio Unicef, u borbama su teško oštećene zdravstvene i obrazovne službe i pogoršani već i onako loši uslovi za decu, koja se suočavaju s nedostatkom hrane i akutnom pothranjenošću.

Takođe, deca su zbog nasilja preplašena, a mnoga su regrutovana kao vojnici, dodaje Unicef.

Tanjug
objavljeno: 01/04/2015 00:06

Putin stvara novu agenciju za manjine

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin izdao je danas dekret o stvaranju nove vladine agencije koja će se baviti etničkim pitanjima.

Predložena agencija „će sprovoditi mere u smeru učvršćivanja jedinstva ruskog naroda”, kaže se u dekretu.

Ona će takođe preduzimati „preventivne mere” protiv rasne i verske diskriminacije i osujetiti pokušaje podsticanja na nasilje.

To telo će dalje regulisati saradnju Moskve sa Kozacima, čiji su preci korišćeni za širenje i jačanje granica carske Rusije.

Tanjug
objavljeno: 31/03/2015 22:23

Cipras: Grčka se ne slaže sa sankcijama Rusiji

ATINA – Nova vlada Grčke ne slaže se sa uvođenjem sankcija Rusiji i želi da sa tom zemljom produbi trgovinske veze, izjavio je grčki premijer Aleksis Cipras pre posete Moskvi koja je zakazana za sledeću sedmicu.

Cipras je rekao za rusku novinsku agenciju Taš da su sankcije za njega „put kojim se nigde ne stiže” i da je recipročni embargo Rusije na uvoz hrane iz Evropske unije „ozbiljno ugrozio” ekonomiju Grčke.

SAD i Evropska unija uvele su ekonomske sankcije Rusije zbog njenog anektiranja Krima, poluostrva u sastavu Ukrajine, i zbog podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine. Moskva je uzvratila zabranom najvećeg dela uvoza hrane sa Zapada.

Odmazda je negativno uticala na poljoprivredni izvoz Grčke u vreme kad se ta zemlja, opterećena uslovima međunarodnih kreditora, bori sa teškom finansijskom krizom.

Otkako je Ciprasova stranka, levičarska Siriza pobedila na izborima, koaliciona vlada te i jedne male desničarske partije zastupaju bliže veze sa Rusijom i kritikuju pređašnje grčke vlade zbog doslednog praćenja politike Evropske unije prema Moskvi.

„Prethodnih godina je nanet udarac (grčko-ruskim) odnosima, pošto prethodne vlade moje zemlje nisu uradile ono što su mogle da se izbegne ova, prema mom mišljenju, bezumna politika sankcija u vezi sa tenzijama u Ukrajini”, rekao je Cipras i dodao da je rezultat ruski embargo koji je naneo „ozbiljnu štetu grčkoj ekonomiji”.

„Ne slažemo se sa sankcijama. Verujemo da je to put kojim se ne stiže nigde. Sa moje tačke gledišta, potrebni su dijalog i diplomatija”, dodao je Cipras.

Flertovanje Atine sa Moskvom izazvao je negativan ođek kod dela saveznika grčke u EU, naročito nakon što je Criprasova vlada prvog dana pošto je imenovana javno osudila Uniju zbog zajedničkog saopštenja u vezi sa sankcijama prema Rusiji.

Francuska i Nemačka umanjuju važnosti Ciprasove posete Moskvi 8. aprila tokom koje će se on sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Beta-AP
objavljeno: 31/03/2015 22:03

EU: Finansijskom kontrolom protiv terorizma

BRISEL – Ministri finansija Nemačke i Francuske zatražili su danas u pismu Evropskoj komisiji donošenje niza mera u cilju sprečavanja finansiranja terorističkih akcija u Evropskoj uniji i van nje.

Ministri Volfgang Šojble i Mišel Sapan osmislili su plan koji će, ako se usvoji, omogućiti zamrzavanje imovine ne samo stranaca, već i građana EU za koje se sumnja da su u vezi sa teroristima.

Osim toga, oni su predložili stroži nadzor nad transferima novca i da se službama bezbednosti omogući lakši pristup bankarskim računima.

„Presecanje finansiranja terorista je izazov za našu zajednicu, ali nam pruža važnu šansu da lišimo teroriste sredstava za akcije”, poručili su ministri.

Ukoliko EK usvoji ove predloge, njih će pre stupanja na snagu ipak morati da odobri Evropski savet, koga čine predstavnici svih 28 zemalja članica.

Tanjug
objavljeno: 31/03/2015 21:49

Pronađen snimak poslednjih trenutaka aviona „Džermanvingsa"

BERLIN – U francuskim Alpima, na mestu na koje se srušio avion „Džermanvingsa” na letu 9525, pronađen je video snimak na kojem su zabeleženi poslednji trenuci pre tragedije.

Video snimljen mobilnim telefonom „toliko je haotičan da je teško identifikovati ljude, ali zvuci i vrištanje putnika jasno svedoče da su oni bili svesni šta će im se dogoditi”, objavio je francuski list „Pari mač”, koji je, kao i nemački „Bild”, uspeo da pribavi snimak.

Mogu se čuti krici: „Bože moj!” na nekoliko jezika, kao i udaranje metalnim predmetom više od tri puta, najverovatnije snimljeno kada je pilot pokušavao da otvori vrata kokpita, preneo je Si-En-En.

Kako se snimak bliži kraju, posle snažnog udara, jačeg od ostalih, vrištanje je sve glasnije, a zatim je nastupila tišina.

Tanjug
objavljeno: 31/03/2015 21:27

Orkanski vetrovi pogodili sever Evrope,jedna osoba poginula

HAMBURG – Orkanski vetrovi pogodili su danas severne delove Evrope, izazivajući nesrećni slučaj u Nemačkoj, otkazivanje na stotine letova, remećenje drumskog i železničkog saobraćaja kao i normalno funkcionisanje lučne službe.

Muškarac je poginuo ispred svoje kuće kada se kameni zid srušio u oluji blizu grada Magdeburga u istočnoj nemačkoj državi Saksonija- Anhalt, saopštila je nemačka policija.

Oko 140 letova otkazano je na aerodromu u Frankfurtu pošto je jedna pista bila zatvorena na poletanje i sletanje, potvrdio je portparol aerodroma.

Nemačka železnica je danas, zbog orkanskog nevremena koje tutnji iznad zemlje sa 150 kilometara na čas, obustavila lokalni saobraćaj u pokrajini Severna Rajna Vestfalija, javljaju mediji.

Hiljade putnika nalazi se na železničkim stanicama u Diseldorfu, Bilefeldu, Dortmundu, Kelnu i drugim gradovima, prenose nemački mediji, ukazujući da problema ima i u železničkom saobraćaju na dugim linijama i da je „ceo haos nastao u sred usrkšnjih odmora, kada ljudi puno putuju”.

Holandska meteorološki služba saopštila je izdato crveno upozorenje u nizijskim severnim i primorskim provincijama, pošto su naleti vetra bilI do 120 kilometara, izazivajući materijalnu štetu koja se procenjuje na nekoliko miliona evra, prenela je agencija Rojters.

Portparol amsterdamskog aerodroma Šiphol - četvrtog aerodroma po veličini u Evropi, rekao da su je 90 letova otkazano zbog jakog vetra i da je bilo kašnjenja u proseku 90 minuta i da se dalja kašnjenja očekuju.

U najvećoj evropskoj luci Roterdam dva kontejnerska terminala su zatvorena pa su brodovi bili primorani da u redu čekaju na otvorenom moru.

Holandske vlasti upozorile su vozače kamiona da odlože putovanja sa natovarenim vozilima pošto su mnogi prevrnuti kamioni blokirali puteve, dok su na severu zemlje neki mostovi morali da budu zatvoreni.

U blizini luke Vlišingen na belgijskoj granici, vlasti su izvukle 300 metara dug tegljač koji se nasukao da tokom noći.

U Belgiji je vetar iščupao drveće, oborio bandere dalekovoda i na stotine domova ostavilo bez struje, dok su u nekim mestima, automobili i zgrade oštećene od predmeta koje je nosio vetar, a neke železničke i putne veze su na kratko bile u prekidu.

Tanjug
objavljeno: 31/03/2015 21:03

Brisel: Protest zbog kvota za mleko

BRISEL – Belgijski mlekari dovezli su danas traktore ispred Evropskog parlamenta u Briselu, u znak protesta zbog ukidanja kvota za mleko, što ugrožava male proizvođače.

„Ukidanje kvota dovešće do ogromnog porasta proizvodnje i nećemo moći da pokrivamo troškove”, rekao je za agenciju AP odgajivač Ivan Deknut.

Farmeri su traktorske prikolice natovarili plastičnim kravama u prirodnoj veličini išarane protestnim porukama.

Sistem kvota za mleko, koji u EU postoji već 30 godina, od sutra prestaje da važi kako bi veliki evropski proizvođači mogli da se takmiče sa američkim i australijskim firmama na unosnom azijskom tržištu.

Vlasnici malih mlekarskih farmi, međutim, strahuju da će ih ovaj potez uništiti, jer ne mogu da drže korak sa velikim prehrambrenim korporacijama.

Tanjug
objavljeno: 31/03/2015 21:00

I Norveška želi u AIIB, Tajvan ne može

OSLO/PEKING – Norveška je danas saopštila da želi da se pridruži Azijskoj infrastrukturnoj investicionoj banci (AIIB), čije je osnivanje pokrenula Kina, koja je pogoršala diplomatske i ekonomske veze sa Norveškom nakon što je Nobelov komitet, sa sedištem u Oslu, 2010. dodelio godišnju nagradu za mir kineskom disidentu Liju Sjaobu.

Norveška značjano doprinosi globalnim razvojnim naporima i želi da se pridruži zemljama Azije i drugih delova sveta u jačanju strukture i misije AIIB, izjavio je norveški ministar spoljnih poslova Borg Brende.

Ishod norveške kandidature za članstvo u banci je, međutim, nezivestan zbog zahlađenja odnosa između Pekinga i Osla, koji je u više navrata ponavljao da je Nobelov komitet nezavisno telo koje donosi sopstvene odluke. Kineski režim je, pak, odbijao sve pokušaje normalizacije odnosa.

Ove nedelje je prijavu za članstvo podneo Egipat, a to isto je učinio čak i Tajvan, sa kojim, kako podseća Frans pres, Kina ima spor oko suvereniteta i zbog toga već dugo blokira njegovo članstvo u brojnim međunarodnim organizacijama.

Zvanični Peking je danas saopštio da Tajvanu neće biti dozvoljeno članstvo u AIIB zbog politike „Jedna Kina”, prema kojoj se Tajvan smatra delom kineske teritorije.

Tokom vikenda, želju da pristupe AIIB izrazili su Rusija, Brazil, Holandija, Danska, Gruzija, Turska, Švedska i Južna Koreja, a ranije su to učinile Australija, Britanija, Francuska, Nemačka i Italija, uprkos skepsi oko AIIB koja vlada u Vašingtonu i Tokiju, koji smatraju da bi ta banka mogla biti ozbiljan konkurent Svetskoj banci i Azijskoj razvojnoj banci.

Rok za dostavljanje prijava za članstvo u banci ističe danas.

Ideja o osnivanju AIIB je kineska, a prvi memorandum o tom projektu su u oktobru prošle godine potpisale zemlje od regionalnog giganta Indije, preko malih i siromašnih zemalja kao što je Laos, do bogatih koje ukljucuju Singapur i Katar. Osnivački kapital banke biće 100 milijardi dolara, a početni akcionarski kapital 50 milijardi dolara.

Tanjug
objavljeno: 31/03/2015 20:11

Sahranjen novinar Rade Stanić

Poznati novinar Rade Stanić, u prisustvu porodice, prijatelja i brojnih kolega, sahranjen je juče na surčinskom groblju u Beogradu. Novinar koji je karijeru gradio u više beogradskih redakcija, između ostalog i u „Politici”, gde je bio urednik, preminuo je u 49. godini, posle duge i teške bolesti.

A. A.
objavljeno: 31/03/2015 19:27

Putin odobrio produženje popusta na gas Ukrajini

MOSKVA– Predsednik Rusije Vladimir Putin podržao je predlog da se Ukrajini produži popust na gas i u drugom tromesečju pa će cena gasa od 250 dolara za hiljadu kubnih metara važiti do 1. jula.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je u susretu s predsednikom rekao da vlada smatra odgovarajućim da se pozitivno odgovori na zahtev ukrajinske strane i Gasproma, uz uslov da Ukrajina poštuje sve odredbe ugovora, preneo je Tas.

„Polazimo od toga da se u ovom momentu ukrajinska privreda nalazi u veoma složenom položaju i uprkos činjenici da takva odluka nije baš najpovoljnija za naš budžet, imam u vidu odricanje od izvozne takse, ali i u tim uslovima smatramo da je moguće da podržimo zahtev Gasproma i ukrajinske strane”, kazao je Medvedev. On je naglasio da svi osnovni uslovi postojećeg ugovora o gasu moraju strogo da se poštuju „uključujući i vraćanje duga nastalog do ovog momenta”.

Vlada će izdati nalog da se u naredna tri meseca zadrži režim sa popustom, dodao je Medvedev.

Tanjug
objavljeno: 31/03/2015 19:22

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije