Meni

Najnovije vesti

MK Grupa prevremeno isplatila ceo kredit Fondu za razvoj

BEOGRAD –MK Grupa je danas prevremeno vratila preostali deo kredita Fondu za razvoj Srbije u iznosu od 1,2 miliona evra, čime je taj kredit isplaćen u celosti, saopštila je večeras ta kompanija reagujući na, kako kažu, pogrešnu konotaciju novinarskih tekstova objavljenih na temu kredita koje ta Grupa uzela od Fonda.

Kako se ne bi nastavilo neopravdano i krajnje neprimereno kompromitovanje MK Grupe u novinarskim člancima na temu Fonda za razvoj Republike Srbije, pre svega zbog više od 4.500 radnika koji su zaslužni za poslovne rezultate i kreditnu sposobnost kakvu MK Grupa ima, dana 31.07.2014. prevremeno je vraćen kredit Fondu za razvoj u preostalom iznosu od 1,2 miliona evra, čime je kredit kompanije prema Fondu za razvoj isplaćen u celosti, navodi se u saopštenju.

Kompanija MK Grupa uspešno posluje u Srbiji više od 30 godina, i istorija njenog poslovanja, kao i ogroman potencijal daljeg razvoja Grupe prepoznat je od strane, kako domaćih i stranih komercijalnih banaka, tako i međunarodnih finansijskih institucija, ali i inostranih razvojnih banaka, dodaje se dalje uz nabrajanje imena banka i iznosa kredita koji su odobreni toj Grupi.

Tako je DEG - Nemačka razvojna banka zajedno sa FMO - Holandskom razvojnom bankom i OeEB - Austrijskom razvojnom bankom, septembra 2013. odobrila MK Grupi 50 miliona evra kredita. EBRD je u avgustu 2011. odobrila toj kompaniji kredit u iznosu od 80 miliona evra, a IFC - Međunarodna finansijska korporacija u junu 2012. kredit u iznosu od 45 miliona evra.

„Ukoliko su pomenute međunarodne razvojne institucije smatrale apsolutno opravdanim (između ostalog i isplativim) kreditiranje MK Grupe, šta je to što opredeljuje štampane medije (koji su objavili nekorektne tekstove), dovoljno kompetentnim da kritikuju saradnju MK Grupe i Fonda za razvoj Republike Srbije?”, navodi se u saopštenju.

Kako se napominje, jedina relevantna pitanja važna za sagledavanje objektivnih okolnosti poslovanja Fonda za razvoj i njegove saradnje sa kompanijom MK Grupa se odnose na to po kom osnovu je kompanija dobila kredit i kakva je redovnost vraćanja istog.

Što se tiče redovnosti vraćanja uzetih kredita, iz MK Grupe ističu da u istoriji njihovog poslovanja račun kompanije nikada nije bio u blokadi, a o redovnosti izmirenja njihovih obaveza mogu posvedočiti svi njihovi poslovni partneri uključujući i kreditore.

„Svaka rata kredita zajedno sa kamatom se uredno vraća uključujući i sve naše obaveze prema Fondu za razvoj Republike Srbije”, navedeno je u saopštenju MK Grupe.

Savet za borbu protiv korupcije juče je saopštio da je Fond za razvoj u mnogim aspektima svog poslovanja promašio osnovne funkcije i ciljeve deleći kredite pretežno na osnovu političkog uticaja, zbog čega predlaže vladi da raspodela milijardu dinara za saniranje šteta od poplava nikako ne ide preko te institucije.

Fond je, naime, kako se konstatuje u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, većinu kredita dodelio firmama iz Beograda, Niša i Novog Sada, čime je prekršio osnovno načelo svog rada, ali je isto tako prekršio i drugo važno pravilo o podsticanju poslovanja pravnih lica i preduzetnika.

Ovaj drugi propust Savet ilustruje podatkom da je Fond od ukupno odobrenih kredita u periodu od 2007. do 2013. firmama Miroslava Miškovića dodelio čak 307 miliona dinara više nego svim drugim preduzetnicima zajedno.

Krediti su, kako se navodi u izveštaju Saveta koji je upućen Vladi Srbije, MUP-u i Tužilaštvu, dodeljni firmama čiji su vlasnici Miroslav Mišković, Željko Mitrović, Vojin Lazarević, Nenad Popović, Toplica Spasojević, Nebojša Čović, Zoran Drakulić, Milo Đurašković, Đorđe Antelj, Goran Perčević, Predrag Ranković Peconi i drugi.

Iz toga Savet zaključuje u izveštaju pod nazivom „Analiza političkog uticaja na poslovanje Fonda za razvoj Republike Srbije” da su krediti odobravani uglavnom i pretežno osobama bliskim određenim političkim strukturama ili ličnostima koje su poznate u javnosti, kao i da su novac dobile firme koje se manje bave proizvodnjom, a najčešće uslužnim delatnostima.

Tanjug
objavljeno: 31/07/2014 22:28

PS: Gde je Hofman bio u vreme pljačkaških privatizacija?

BEOGRAD –Pokret socijalista je, odgovarajući na kritike koje je predsednik Nemačkog saveza sindikata Rajner Hofman izneo na račun nedavno usvojenog Zakona o radu, poručila da je nemački sindikalac, umesto što danas kritikuje, trebalo da se blagovremeno zalaže za prava radnika u Srbiji.

„Priželjkivali smo Vaše prisustvo i nepokolebljiv sindikalni duh, kada se trebalo suprotstavljati pljačkaškim privatizacijama u Srbiji. Žao nam je što u vremenu, kada je samo sindikalna borba mogla da spase Srbiju, Vas nije bilo na našim ulicama”, navodi se u saopštenju Pokreta socijalista.

U saopštenju se ističe da Hofman nije biu u Srbiji ni onda kada su se sekli proizvodni pogoni i prodavali na kilo, kada su obespravljeni radnici sekli prste i polivali se benzinom.

„Važno je da ste sada ovde, u vremenu istinske borbe za nova radna mesta, u vremenu intenzivne saradnje s uspešnim privrednicima Nemačke i drugih ekonomskih sila, u vremenu ukidanja besmislenih privilegija sindikalnim liderima! Važno je da ćete nam uvek biti drag gost gospodine Hofman”, poručuje Pokret socijalista nemačkom sindikalcu.

Hofman je danas u Beogradu ocenio da pojedine odredbe nedavno donetih izmena Zakona o radu nisu u skladu sa evropskim standardima, a da neke predstavljaju korak unazad i da su nezamislive u Evropi.

Hofman je rekao da se novim zakonskim izmenama u Srbiji predviđa rad na određeno vreme do 36 meseci, što nije u skladu sa evropskom praksom.

On je naglasio da u Nemačkoj rad na određeno može da traje najduže 12 meseci, a nakon toga radnik dobija sigurno zaposlenje i to jeste u skladu sa evropskim direktivama.

Takođe, kada je u pitanju prošireno dejstvo kolektivnog ugovora, u sadašnjem zakonu u Srbiji je predviđena da u pregovorima oko prošerenja dejstva sindikalno treba da bude organizovano 50 odsto zaposlenih, a ne 30 odsto kao što je bilo do sada, naveo je nemački sindikalni funkcioner.

Hofman je Vladi Srbije savetovao da obnovi socijalni dijalog, a predstavnicima poslodavaca i sindikata da ojačaju svoje organizacije i udruženja i u direktnim pregovorima dođu do rešenja o pitanjima koja se njih tiču, i da ne dozvole da im se nameću zakonska rešenja.

Tanjug
objavljeno: 31/07/2014 22:19

Međunarodni istražitelji na mestu udesa aviona

KIJEV –Međunarodni istražitelji danas su prvi put pogledali ostatke malezijskog aviona, pošto su konačno stigli na mesto udesa dve sedmice nakon obaranja aviona.

Oni su stigli na mesto udesa uprkos žestokim borbama između ukrajinskih i proruskih snaga u okolini, javio je AP.

Istražitelji su, ipak, svoju kratku posetu mestu udesa aviona nazvali uspešnom. Njima je danas dozvoljeno da prođu kroz kontrolni punkt do mesta udesa u blizini sela Rozsipne.

Pošto su ih propustili, pripadnici milicije su ispalili hice upozorenja da spreče novinare da i oni dođu na lice mesta, preneo je AP.

Tim forenzičara i pripadnika policije iz Holandije i Australije proveo je oko sat vremena na mestu udesa pre nego što se vratio u svoju bazu u gradu Donjeck.

Zvaničnik australijske policije rekao je da je to više bilo preliminarno ispitivanje i procena terena.

Ministarka spoljnih poslova Australije Džuli Bišop navela je da je na licu mesta još oko 80 tela poginulih.

Tanjug
objavljeno: 31/07/2014 21:20

Indipendent: Tajni plan Merkel i Putina - gas za Krim?

LONDON –Nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin kuju tajni plan kako bi se mirnim putem okončala međunarodna kriza u Ukrajini, piše britanski list „Indipendent”.

Prema navodnom dogovoru, Evropa bi za priznanje Krim u sastavu Rusije, dobila sigurno snabdevanje ruskim gasom.

Osnovni cilj tajnog mirovnog plana je, kako tvrdi list, stabilizacija ukrajinske granice i obezbeđivanje snažnih ekonomskih podsticaja finansijski osiromašenoj Ukrajini, naročito putem novog energetskog sporazuma koji bi osigurao snabdevanje gasom Ukrajine i Evrope.

Kontroverzni plan predviđa najpre da međunarodna zajednica prizna nezavisnost Krima i njegovo pripajanje Rusiji, što bi neke članice Ujedinjenih nacija teško da prihvatile.

Izvori bliski tajnim pregovorima kancelarke i ruskog predsednika, navode da bi u slučaju postignutog dogovora, Rusija morala odmah da povuče svoju finansijsku i vojnu pomoć proruskim snagama na istoku Ukrajine.

Istovremeno, Ukrajina bi morala da odustane od članstva u savezu NATO. Rusija bi zauzvrat prestala da blokira ili da se meša u nove trgovinske odnose između Ukrajine i Evropske unije.

Ukrajinci bi takođe dobili nov dugoročni sporazum sa Gaspromom o budućim isporukama gasa i ceni, i Moskva bi isplatila odštetu Ukrajini od milijardu dolara zbog gubitka rente koju je Rusija plaćala Kijevu dok su njene snage bile stacionirane na Krimu i u Sevastopolju.

Ovi pokušaji nemačke kancelarke da posreduje između Putina u ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, obustavljeni su, međutim, nakon obaranja malezijskog aviona MH17 na istoku Ukrajine, piše „Indipendent”.

Ali, dobro upućeni izvori juče su za britanski list rekli da je „nemački mirovni plan još uvek na stolu i da se očekuje da će pregovori biti nastavljeni nakon okončanja istrage o uzroku pada aviona u kojem je poginulo 298 ljudi.

Portparol britanskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da nema saznanja da se vode bilo kakvi pregovori i dodao da je malo verovatno da bi SAD ili Britanija pristali da priznaju Krim u sastavu Rusije.

U nemačkoj ambasadi u Londonu, takođe niko nije želeo da komentariše ove navode, dodaje britanski list.

Tanjug
objavljeno: 31/07/2014 20:50

EU obelodanila detalje novih sankcija protiv Rusije

BRISEL –EU je danas obelodanila detalje novih ekonomskih sankcija uvedenih protiv Rusije, među kojima zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za zvaničnike pet najvećih ruskih banaka.

EU, najveći ruski trgovinski partner je nove sankcije Rusiji uvela juče.

Među bankama, čiji su zvaničnici pogođeni sankcijama je i najveća ruska banka Sberbank.

Novi paket sankcija sadrži embargo na trgovinu oružjem, i zabranu izvoza tehnologije povezane sa sektorom naftne industrije.

Sankcijama je uvedena i zabrana izvoza robe dvostruke namene - za vojne i civilne namene.

Rusiju najteže pogađaju upravo one sankcije koje se odnose na banke, jer im je otežan pristup finansijskom tržištu, a privreda Rusije je već ugrožena.

EU je odlučila da pojača sankcije Rusiji zbog njene umešanosti u ukrajinsku krizu tokom koje je pre dve nedelje na proruskom istoku Ukrajine oboren malezijski putnički avion sa 298 putnika i članova posade.

Beta-AP
objavljeno: 31/07/2014 20:18

Vlaisavljević imenovan u bord direktora Aerodroma

BEOGRAD –Nadzorni odbor Aeodroma „Nikola Tesla” Beograd imenovao je danas Sašu Vlaisavljevića u bord izvršnih direktora, sa ovlašćenjima generalnog direktora, saopšteno je večeras iz te kompanije.

Vlaisavljevića će, kako se dodaje u saopštenju, Nadzorni odbor Aerodroma postaviti za generalnog direktora društva nakon sledeće sednice Vlade Republike Srbije.

Saša Vlaisavljević je bio generalni direktor Jata od 2007. do početka 2009. godine, a trenutno obavlja funkciju direktora Privredne komore Srbije.

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je ranije Tanjugu da je Vlaisavljević preporučen Skupštini Aerodroma kao kandidat koji bi mogao da vodi to preduzeće u narednom periodu.

Tanjug
objavljeno: 31/07/2014 20:06

Vučić: Kamberi, samo da vam kažem da plaćate struju!

BEOGRAD –Struja mora da se plaća - poručio je danas više puta pemijer Srbije Aleksandar Vučić poslaniku Partije za demokratsko delovanje Šaipu Kamberiju tokom sednice parlamenta a nakon opaske tog poslanika da mu nije poznato da prava manjina zavise od plaćanja struje.

„Ne morate da volite Srbiju, ali vas molim da je poštujete i počnete da izmirujete obaveze prema njoj”, rekao je Vučić Kamberiju, odgovarajući na njegovo pitanje o udžvenicima na albanskom jeziku.

Vučić je naime obećao Kamberiju da će taj problem biti resen do početka naredne školske godine, a njemu poručio da se u međuvremenu pobrine da njegovi sunarodnici izmiruju račune za struju.

Zatim je uz smeh još jednom rekao: „I da ne zaboravim, Kamberi, od sutra počnite da plaćate struju”.

Vučić dodao da će sada „padati jedan po jedan tajkuni i vlasnik velikih restorana”, koji ne plaćaju struju i ponovo pozvao građane iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa da je i oni plaćaju, jer to ne čine godinama.

Premijer je naglasio da će Srbiji sigurno da ispuni svoje obaveze prema albanskoj nacionalnoj zajednici kao i prema svim građanima.

„Šaip, jeste li javili za struju, javite za struju”, rekao je Vučić praćen grohotom iz poslaničkih klupa.

Premijer je naglasio da ako građani drugih nacionalnosti od Srbije traže ono što im pripada, to će svakako dobiti, al ii da država Srbija ima pravo da naplati ono što njoj pripada, a što se ne bi postavljalo kao pitanje ni u jednoj državi.

„Čekaćemo 1. septembar da vidimo kako je ispunjeno obećanje”, replicirao je Kamberi premijeru, a Vučić ovoga puta veoma ozbiljno rekao da ni Kamberi ni bilo ko drugi neće ubuduće dobiti struju ukoliko je ne plate.

„Moje je da upozorim i (Zorana) Živkivića i Kamberija da moraju da plaćaju struju. ŠSaip - od sutra morate da plaćete struju i uopšte se ne šalim, videćete da se ne šalim, ako plaćaju u Ruskom Krsturu, Kraguejvcu i drugim mestima u Srbiji morate i vi, sada vam kažem - počnite da plaćate struju jer je nećete imati i možete da zovete bilo koga na kugli zemaljskoj, žalite se i Devenportu, Kirbiju i Čepurinu i kome god hoćete, ja vam kažem struju morate da plaćate”, naglasio je Vučić.

Doprinos pitanju plaćanja struje dala je i poslanik LSV Olena Papuga koja je premijeru rekla da ni udžbenici na rusinskom nisu odštampani, jer niko neće da štampa niskobudžetne udžbenike.

Ako je neko lojalan i izmiruje svoje obaveze prema državi, to su građani Vojvodine, rekla je Papuga i dodala da su među njima i Rusini, Slovaci.

„Fali mnogo udžbenika, nisko tiražne udžbenike niko neće da štampa i molim vas nemojte to povezivati sa strujom”, rekla je Papuga, a Vučić zatim priznao da je njegova sramota i sramota vlade što nisu ispunili obećanje dato za udžbenike štampane na jezicima manjina.

„Dobićete knjige na rusinskom”, obećao je Vučić, a Papuga u šali dodala:

„A ako ne dobijemo knjige do 1. septembra, jel ne treba da plaćam struju, pošto je uredno plaćam”.

Vučić je nastavio da posle svakog odgovora na pitanje bilo kom poslanika poručuje Kamberiju da obavezno plaća struju.

„Kamberi, samo da vam kažem da plaćate struju i da se ne šalim”, rekao je po ko zna koji put tokom dvosatne rasprave u parlamentu premijer Srbije.

Tanjug
objavljeno: 31/07/2014 18:42

RFZO: Nedostatak citostatika,odgovorne zdravstvene ustanove

BEOGRAD – Republički fond za zdravstveno osiguranje saopštio je danas da je za trenutni nedostatak citostatika Karmustin (BCNU) nije odgovoran i nadležan RFZO već zdravstvene ustanove.

„U pitanju je neregistrovani lek sa liste D, koji se primenjuje u terapiji kod bolesnika obolelih od tumora mozga, a za čiju nabavku su isključivo odgovorne i nadležne zdravstvene ustanove koje imaju potrebu za pomenutim lekom, navodi se u saopštenju.

Nabavka leka, kako objašnjavaju, obavlja se putem javne nabavke, koje su u obavezi da sprovedu isključivo zdravstvene ustanove.

Procedura nabavke tog neregistrovanog leka traje duže od nabavke ostalih lekova, jer je uvoz ovih lekova ciljano vezan za određenu zdravstvenu ustanovu, ili pojedinačnog pacijenta, te otuda nabavka ovakvih lekova podrazumeva dugotrajno i blagovremeno planiranje, navodi se u saopštenju.

Tanjug
objavljeno: 31/07/2014 17:24

Oduzeta dozvola za rad Takovo osiguranju

BEOGRAD –Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) oduzeo je danas dozvole za rad osiguranju „Takovo” iz Kragujevca i zabranio raspolaganje imovinom tog društva do otvaranja postupka likvidacije.

„Utvrđeno je da se finansijsko stanje 'Takovo' osiguranja nije popravilo, kao i da društvo nije izvršavalo mere koje je NBS nalagala u postupku nadzora nad poslovanjem”, navodi se u saopštenju NBS.

Oduzimanju dozvole prethodile su aktivnosti koje su u dužem periodu bile usmerene na to da „Takovo” osiguranje obezbedi adekvatnu pokrivenost tehničkih rezervi.

Dozvola „Takovo” osiguranju oduzeta je da bi se zaštitili interesi osiguranika, korisnika osiguranja i oštećenih i očuvala stabilnost tržišta osiguranja, navela je NBS.

Takovo osiguranje ne može da zaključuje nove ugovore, a svi ugovori zaključeni sa tim društvom do danas važe i dalje do isteka roka njihovog važenja. Oštećeni će svoja potraživanja ostvarivati prijavom potraživanja u postupku likvidacije.

Narodna banka Srbije je podnela predlog Privrednom sudu u Kragujevcu, koji je nadležan za donošenje rešenja o pokretanju likvidacionog postupka i obavestila Agenciju za osiguranje depozita radi određivanja likvidacionog upravnika.

Beta
objavljeno: 31/07/2014 16:14

Prekid pregovora DS i SNS, međusobne optužbe oko fotelja

KRAGUJEVAC –Demokrate i naprednjaci saopštili su danas da su prekinuli pregovore o formiranju nove skupštinske većine u Kragujevcu, međusobno se optužujući da su im važnije fotelje i funkcije od razvoja grada.

„Nemamo više nikakve dogovore sa DS i da smo znali da su im bitnije funkcije od sudbine grada koji je pred bankrotom, ne bismo sa njima nikad ni pričali”, rekao je predsednik Izvršnog odbora SNS Radomir Nikolić Tanjugu.

Nikolić, koji je i prvi čovek kragujevačkih naprednjaka, naveo je da su razgovori sa demokratama „stigli u završnu fazu”, a da su prekinuti „kad se umešala centrala DS iz Beograda”.

Podsetivši da je SNS pokrenula inicijativu za smenu vlasti u Kragujevcu, Nikolić je naveo da su razgovori sa svim političkim organizacijama u Kragujevcu „išli u smeru dogovora oko toga kako da se grad spasi od bankrota” i da je postignut „visok stepen saglasnosti sa svima, a među njima i sa demokratama”.

„Demokrate sad čak i negiraju da su bilo šta sa nama bilo kad i pričali, što je sramno, s obzirom da su ti razgovori stigli gotovo u završnu fazu”, rekao je Nikolić.

I demokrate su danas saopštile da su prekinule pregovore sa SNS o formiranju nove skupštinske većine jer time dokazuju, kako su naveli, da im nije prioritet razgovor o foteljama koji im nude naprednjaci.

„Od SNS smo samo čuli kvote i fotelje, a bogami nigde razvoja i vizije za Kragujevac”, rekao je danas predsednik GrO DS Dušan Obradović Tanjugu.

On je podsetio da je GrO DS pre dva dana pružio podršku Predsedništvu da nastave pregovore i dao rok od 10 dana da se oni završe.

Obradović je ukazao da su pregovori sa Zajedno sa Šumadiju veoma složeni, obzirom da su demokrate dugi niz godina kritikovali rad gradskih vlasti, da su njihovi uslovi i principi jasni i da ukoliko žele i imaju dobru nameru vezanu za saradnju sa DS lopta je sada, kako je rekao, „u njihovom dvorištu”.

Buduća koalicija demokrata i Zajedno za Šumadiju bila bi, smatra Nikolić, „apsolutno nelogična” i nakaradna, ako se ima u vidu način na koji je DS nastupala u lokalnoj skupštini i kritikovala vlast u Kragujevcu, kao i „politički rat koji su vodili sa Veroljubom Stevanovićem”.

„Mi se o njihovim dogovorima informišemo kroz medije, a stičemo utisak da se tu uopšte ne radi o brizi za budućnost grada, već o sitnom interesu grupe pojedinaca koji će zauzeti funkcije nakon što naprave dogovor”, rekao je Nikolić.

S druge strane, potpredsednik Zajedno za Šumadiju Saša Milenić izjavio je juče da pregovori sa demokratama o formiranju nove skupštinske većine u Kragujevcu uspešno traju i da postoji saglasnost o idejama za rešavanje problema u tom gradu.

„Verujem da će razgovori biti uspešno finalizovani u vidu uspostavljanja saradnje i da to neće biti jednokratna saradnja u jednom sazivu lokalnog parlamenta, već sam uveren da trasiramo put dugoročnog strateškog partnerstva”, rekao je Milenić.

Međutim, prema rečima Nikolića SNS neće odustati od smene vlasti u Kragujevcu, jer su naprednjaci u tom gradu opoziciona stranka čiji je cilj da svoj program sprovede i preuzme odgovornost za sve što se dešava u gradu.

Tanjug
objavljeno: 31/07/2014 15:47

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije