Meni

Najnovije vesti

Kanada žali zbog interniranja useljenika pre 100 godina

OTAVA – Kanadski premijer Stiven Harper izrazio je danas žaljenje zbog nepravedne politike njegove zemlje prema useljenicima iz Evrope koji su u Kanadi internirani tokom Prvog svetskog rata.

„Kao rezultat straha od izbijanja rata hiljade tadašnjih novih doseljenika iz Evrope je internirano iako nije bilo dokaza da predstavljaju pretnju Kanadi”, kaže se u pisanoj izjavi premijera Harpera.

„Mnogi internirani došli su do naših obala bežeći od tlačenja i želeći da grade bolju budućnost za sebe i svoje porodice. Umesto toga postali su sužnji zato što su došli sa područja pod kontrolom ondašnje Nemačke i Austro-Ugarske imperije”, objašnjava Harper.

„Takva politika primenjivana kao oblik kolektivne kazne i bila je kršenje osnovnih principa pravde uključujući i pretpostavku nevinosti”, dodaje on.

„Mi u Kanadi priznajemo greške načinjene u prošlosti i na greškama učimo. Danas će se potomci interniranih Ukrajinaca, Hrvata, Nemaca, Mađara, Poljaka i drugih etničkih zajednica okupiti u crkvama i lokalnim zajednicama širom zemlje na molitvama i sećanjima na te tužne trenutke iz naše istorije. Ohrabrujem sve Kanađane da učestvuju u tim manifestacijama”, zaključuje se u saopštenju kanadskog premijera.  

Beta
objavljeno: 22/08/2014 19:37

Proglašena epidemija zarazne žutice u Skoplju i Štipu

SKOPLJE – U Skoplju i Štipu je proglašena epidemija zarazne žutice, saopštilo je makedonsko ministarstvo zdravlja. Za razliku od Skoplja, gde je javnost obaveštena o izbijanju epidemije obaveštena u četvrtak i gde je objavljeno da su 66 osobe zaražene hepatitisom A, u Štipu je Centar za zaštitu zdravlja pre dva dana proglasio epidemiju, ali nije nikoga obavestio. Direktor Centra za javno zdravlje Štip, Velik Grkov kaže da su hospitalizovana 24 od 26 ljudi zaraženih hepatitisom. „U Štipu je proglašena epidemija hepatitisa A. To znači da je povećan broj zaraženih u odnosu na prethodni period. S druge strane, to znači i strože mere kako bi se sprečila pojava novih bolesti, higijena, temeljno pranje povrća i voća”, kaže Grkov. U Štipu su od danas epidemiolozi Instituta za javno zdravlje u Skoplju, koji bi trebalo da pomognu u otkrivanju izvora bolesti.

Prema recima dr Žarka Karadžovski, direktora Instituta, ne postoji nijedan centar zaraze u Štipu. Voda definitivno nije jedan od njih tvrdi Karadžovski.

Tanjug
objavljeno: 22/08/2014 19:20

Tropska oluja Meri u subotu se pretvara u uragan

SILVER SPRING – Tropska oluja Meri koja se formirala na istočnim obalama Pacifika, tokom vikenda će se, kako se očekuje, pretvoriti u uragan koji će zahvatiti obalu Meksika, upozorila je danas američka nacionalna meteorološka služba.

Olujni vetar jačine oko 85 km na sat, može ugroziti ljudske živote tokom narednih dana, prenosi AFP.

„Oluja Meri će se narednih dana pretvoriti u uragan i to najverovatnije u subotu”, saopštio je nacionalni centar za uragane.

Oluja trenutno zahvata područje oko 500 km južno od meksičkog letovališta Zihuatenejo, navodi prognostički centar u Majamiu.

Tanjug
objavljeno: 22/08/2014 18:58

Tužilaštvo povuklo optužbe protiv Karadžića za Vlasenicu

HAG – Haško tužilaštvo saopštilo je danas da povlači iz optužnice protiv bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića deo koji se odnosi na Vlasenicu.

Tužilaštvo je, u podnesku upućenom sudskom veću, navelo da nije predstavilo dokaze vezane za zatočeničku jedinicu u opštini Vlasenica i da stoga povlači optužbe za Vlasenicu.

Karadžić je pred Haškim sudom optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom sukoba u BiH 1992-1995.

Uhapšen je u julu 2008. godine, a suđenje mu je počelo u oktobru 2009. Iznošenje završnih reči u prvostepenom postupku predviđeno je za septembar i oktobar ove godine.

Karadžić se sam brani pred Tribunalom.

Tanjug
objavljeno: 22/08/2014 18:50

Putin: Dalja odlaganja oko pomoći neprihvatljiva

MOSKVA – Dalja odlaganja isporuka humanitarne pomoći u Istočnoj Ukrajini bi bila neprihvatljiva, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin nemačkoj kancelarki Angeli Merkel u današnjem telefonskom razgovoru, saopšteno je iz Kremlja.

U razgovoru koji je inicirala nemačka kancelarka, Putin je rekao kako je, nakon „jasnog odugovlačenja” Kijeva, Rusija odlučila da pošalje svoj konvoj pomoći jer bi „dalja odlaganja bila neprihvatiljiva s obzirom na humanittarnu katastrofu u konfliktnoj zoni”, prenosi AFP.

Prema saopštenju OEBS-a, danas do 14:20 časova po lokalnom vremenu granicu prema Ukrajini su ukupno prešla 134 ruska kamiona (od kojih 34 pregledana prethodnog dana) i još 12 vozila u njihovoj pratnji, uključujući i jedna ambulantna kola.

Međunarodni komitet Crvenog krsta je obavestio Posmatračku misiju OEBS-a kako njegovi službenici nisu u pratnji ruskog konvoja.

Tanjug
objavljeno: 22/08/2014 18:18

Tadić: NDS ne želi da srlja u vladu s nepouzdanim ljudima

BEOGRAD – Predsednik Nove demokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da će za odluku o mogućem prekidu razgovora o rekonstrukciji pokrajinske vlade biti odgovorna DS, kojoj zamera da je nesolidan partner, jer vodi dvostruku politiku i nije sigurna kako treba da izgleda vlast u Vojvodini.

„Od njihove konsolidacije i odgovornog političkog ponašanja zavisi budućnost daljih pregovora. Odluke i reakcije NDS su samo odgovori na njihovo ponašanje”, izjavio je Tadić Tanjugu.

On objašnjava da ta stranka ne želi da po svaku cenu ulazi u vlast u Vojvodini sa „nepouzdanim partnerima” i da će sačekati da vidi kakva je zapravo stvarna politička pozicija svih zainteresovanih aktera.

„U ovom trenutku nakon tehničkih razgovora mi smo došli do političkog problema, a politički problem je to što Demokratska stranka nema unutar sebe saglasnost kako treba da izgleda vlast u Vojvodini”, izjavio je Tadić. 

Tanjug
objavljeno: 22/08/2014 17:35

Jacenjuk: Ukrajina ne može bez ruskog gasa

KIJEV – Ukrajina ne može da preživi bez ruskog gasa, rekao je danas u susretu s novinarima premijer Ukrajine, Arsenij Jacenjuk.

Prema njegovim rečima, Ukrajina treba da kupi oko pet milijardi kubnih metara gasa. Pri tome, ukupna količina revirzibilnog gasa treba da dostigne jednu milijardu kubnih metara, precizirao je Jacenjuk.

„Kada smo počinjali, u skladištima je bilo pet milijardi kubnih metara gasa, što je skoro ništa, sada imamo 15 milijardi”, rekao je premijer.

On je, kako prenosti Itar tas, ukazao da su minimalne potrebe zemlje za energentima obezbeđene.

„Rezervisali smo 3,1 milijardu dolara za kupovinu gasa. Sve što može da se uradi za obezbeđenje minimalnih potreba, uradili smo”, rekao je premijer, i dodao da je Ukrajina uspela da smanji korišćenje gasa za 30 odsto.

Tanjug
objavljeno: 22/08/2014 17:18

Na pomolu sastanak Brisela, Moskve i Kijeva?

BRISEL – Evropska komisija izrazila je nadu da će organizovati trilateralni sastanak svog predsednika Žoze Manuel Baroza sa ruskim i ukrajinskim predsednikom, Vladimirom Putinom i Petrom Porošenkom, saopštila je danas u Briselu portparolka EK Šantal Hjuz, prenela je agencija Itar Tas s.

Ona je naglasila da Barozo neće prisustvovati sastanku evroazijske carinske unije (Rusija, Belorusija i Kazahstan) 26. avgusta u Minsku na koji je pozvan, već da će EU predstavljati komesar za trgovinu Karel de Guht, komesar za energetiku Ginter Etinger i visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, preneo je Itar Tas s.

Isti izvor navodi da su Barozo i Putin ranije danas razgovarali telefonom o važnim pitanjima u odnosima Brisela i Moskve.

Tanjug
objavljeno: 22/08/2014 17:08

Ministarstvo: Hitno raseliti stanare naselja Mileva Ajnštajn

BEOGRAD – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture naložilo je Građevinskoj direkciji Srbije da hitno obezbedi smeštaj za stanare naselja „Mileva Marić Ajnštajn” na Novom Beogradu, kako bi se otklonile pretnje po zdravlje ljudi.

„Insistiramo na utvrđivanju odgovornosti svih u ovom slučaju, posebno izvođača radova i kompanije 'Ekosekund', jer su prilikom gradnje koristili, odnosno, prometovali materijal koji u sebi sadrži povećane koncentracije fenola i pozivamo tužilaštvo da reaguje u ovom slučaju”, poručilo je Ministarstvo građevinarstva.

Kako se ovakvi slučajevi ne bi dešavali, Ministarstvo je nedavno objedinilo rad svih inspekcijskih službi i pojačalo kontrole. Rad inspekcijskih službi će se ocenjivati i ovakvi propusti više neće biti mogući.

Tanjug
objavljeno: 22/08/2014 17:07

Državljanin Srbije izazvao udes u BIH

BANJALUKA – Jedan državljanin Srbije je izazvao saobraćajnu nesreću u BIH, kod Rogatice, u kojoj je poginulo jedno dete, a povređeni su on i još troje.

Centar javne bezbednosti Istočno Sarajevo je danas saospstio da je u četvrtak popodne automobil kojim je upravljao T.D. zbog prevelike brzine prešao u suprotnu traku puta i udario u automobil kojim je upravljao A.M. iz Kantona Sarajevo.

Pri sudaru u mestu Kozadre kod Rogatice, poginuo je jedan petnestogodišnjak iz drugog automobila, a teško su povređeni njegova šestogodišnja sestra i otac.

Povređeni T.D. i njegova kćer su prevezeni u bolnicu u Istočnom Sarajevu.

Beta
objavljeno: 22/08/2014 16:49

Za Vaš uređaj postoji Andorid aplikacija, želite li da je instalirate?

Instaliraj Kasnije