Meni

Најновије вести

Сабор једногласно подржао владу да изађе из арбитраже

ЗАГРЕБ - Хрватски сабор данас је једногласно подржао владу да покрене поступак за престанак Споразума о арбитражи са Словенијом у граничном спору у Пиранском заливу јер је, како је закључено, Љубљана битно повредила његове одредбе.

„Поступак је контаминиран и нема потребе улазити у било какав меритум, у било какве детаље. Оно што се догодило и што је на крају и признато да се догодило је неодрживо и Хрватска излази из уговора. Али по релативно прецизним правилима међународног права које ћемо поштивати”, рекао је у уводном обраћању премијер Зоран Миланвоић.

Танјуг
објављено: 29/07/2015 14:08

Рекордна заплена хероина у Румунији – 320 килограма

БУКУРЕШТ - Румунска полиција ухапсила је четири особе и запленила 320 килограма хероина чија је улична вредност процењена на 40 милиона евра, што је највећа заплена наркотика у тој земљи, саопштиле су румунске власти.

Осумњичени, двојица Румуна и двојица Турака, ухапшени су док су покушали да из Румуније пређу у Мађарску са два камиона у чијим резервоарима су биле скривене паклице хероина.

Танјуг
објављено: 29/07/2015 14:06

Томислав и Драгица Николић на отворењу породилишта

ПАРАЋИН - Обновљено породилиште Опште болнице у Параћину данас је свечано отворено у присуству председника Србије Томислава Николића и његове супруге Драгице. Фондација „Драгица Николић” је, уз помоћ донатора, међу којима је највећи Црвени полумесец из Уједињених Арапских Емирата, у обнову породилишта уложила више од 59 милиона динара за грађевинске радове и набавку немедицинске и дела медицинске опреме.

Параћинско породилиште сада има антибактеријске плафоне и подове, стерилне лампе, зграда је окречена, замењена је столарија, урађена комплетна инсталација, а уграђен је и лифт.

Танјуг
објављено: 29/07/2015 13:34

Реџепи: Обавештајна служба Косова преузела ДПК и институције

ПРИШТИНА - Бивши потпредседник Демократске партије Косова (ДПК) Бајрам Реџепи оценио је да је долазак председника Скупштине Косова Кадрија Весељија на место заменика председника странке „највеће зло које је снашло ту партију”.

Реџепи је у интервију за дневник Зери рекао да је Обавештајна служба Косова (СХИК) преузела не само странку већ и „све значајне институције у земљи”.

Реџепи је први високи званичник Демократке партије Косова који је јавно изашао против другог човека странке и бившег шефа Обавештајне службе Косова (СХИК), Весељија.

Реџепи је рекао да нема никакве дилеме о потреби стварања Специјалног суда који би судио злочине бивших високих официра ОВК изнетих у извештају Савета Европе. Он је некадашњи премијер Косова и бивши министар унутрашњих послова.

Бета
објављено: 29/07/2015 13:19

Изетбеговић: Додикова конфликтна политика кључни проблем за БиХ и регион

БЕОГРАД – Члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да је „деструктивна и конфликтна политика” председника Републике Српске Милорада Додика „кључни проблем Федерације који се затим преноси на БиХ, па и на регион”.„Та политика је зауставила реформски и европски пут БиХ, отерала инвеститоре и страни капитал, народ довела до сиромаштва, а сад прети и да га доведе до сукоба. Док год Србија не подржава такву политику, проблем ће остати само унутар БиХ и неће бити проблема међу државама”, рекао је Изетбеговић у интервјуу за нови број недељника НИН.

На питање какве су његове прогнозе за БиХ уколико Додик не одустане од референдума (о суду и тужилаштву БиХ) Изетбеговић је казао да „право питање гласи какве су прогнозе за РС”.

„Јер, није БиХ страна која прави проблем, већ је то председник РС, а у последњим деценијама се зорно доказало да се проблем врати у крило онога ко га отпочне”, додао је Изетбеговић.

Изетбеговић који је и лидер Странке демократске акције (СДА) рекао је да „постоји бојазан да ће Додик покушати оловком да доврши оно што се није могло довршити пушком и топовима”.

„Идеја да Срби у БиХ могу једностраним референдумом одлучити о стварима које су од заједничког интереса свих народа и свих грађана, игноришући притом Устав, законе, Дејтонски споразум, права и интересе других, да могу оловком извадити Сребреницу, Томашицу, Кератерм и хиљаду других места страдања Бошњака и Хрвата са територија БиХ, преопасна је заблуда и може нас одвести у катастрофалан развој догађаја”, навео је Изетбеговић.

Бета
објављено: 29/07/2015 12:57

Шабић примио раднике „Магнохрома"

БЕОГРАД - Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић примио је данас представнике групе од више од 1.400 бивших радника краљевачког „Магнохрома”, са којима је разговарао о остваривању њихових права.

Представници бивших радника захвалили су Шабићу јер су, након његове интервенције, од Фонда за развој добили копију Уговора о кредиту који је „Магнохрому” одобрен 2012. и на основу којег су обезбеђена средства за исплату отпремнина, као и списак радника којима је исплаћена отпремнина на основу одобрених кредитних средстава.

Како се наводи у саопштењу Повереника, представници радника, са којима је био и начелник Рашког управног округа, информисали су га и о проблемима у вези са прибављањем, од других органа власти, информација релевантних за остваривање права бивших радника.

Такође су изнели оцену да несагласност података који су до сада прибављени од појединих надлежних органа указује на сумњу у могуће незаконито располагање средствима односно извршење кривичног дела.

У вези с наведеним проблемима, како је саопштено, молили су помоћ Повереника.

Шабић је, у оквиру њихових права на слободан приступ информацијама и овлашћења Повереника, обећао сваку могућу помоћ.

Он је нагласио да у вези са конкретним мерама ради отклањања или потврде сумњи у незаконито поступање и постојање кривичног дела, Повереник нема овлашћења, односно да је то задатак за друге државне органе, посебно МУП и тужилаштво.

Танјуг
објављено: 29/07/2015 11:55

Пререзана спона на службеном ауту директора РТВ ЦГ

ПОДГОРИЦА - На службеном аутомобилу генералног директора РТВ Црне Горе, Рада Војводића пререзана је спона што је откривено случајним прегледом кола у радионици те куће. То је, како је објављено на порталу ТВ Црне Горе, пријављено полицији, а анализа ће бити обављена у Форензичком центру у Даниловграду.

Војводић је изјавио да је пререзивање споне - кључног дела система за управљање, „кулминација огромног притиска који је евидентан посљедњих седам месеци” на њега и на управу РТВ ЦГ.

Војводић је навео да је тај притисак евидентан кроз „разне видове анонимних и јавних деструктивних активности”, наводно с циљем дестабилизације Радио-телевизије Црне Горе.

Бета
објављено: 29/07/2015 11:44

Пронађено 25.000 паклица цигарета без акцизних маркица

БЕОГРАД - Полиција је у две одвојене акције пронашла укупно 25.000 паклица цигарета, без акцизних маркица, саопштио је данас МУП.

Како се наводи, припадници граничне и цариници су, на Граничном прелазу Батровци открили 15.000 паклица цигарета „ЛМ” без акцизних маркица, у камп - возилу немачких регистарских ознака, којим је управљао 29-годишњи држављанин Грчке.

По налогу основног јавног тужиоца у Сремској Митровици, држављанин Грчке и путница у возилу предати су царинским службеницима заједно са возилом и пронађеним цигаретама.

У другој акцији, на државном путу Рашка - Краљево, полиција је заједно са припадницима Пореске управе у Краљеву, током контроле теретног моторног возила „ман”, рашчанске регистрације, којим је из правца Рашке управљао мушкарац из Рашке (40), пронашла 10.000 паклица цигарета „марбле”.

Против возача ће, по налогу заменика основног јавног тужиоца у Краљеву, бити поднета кривична пријава, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело недозвољена трговина.

Танјуг
објављено: 29/07/2015 11:22

Вучић: Повећање плата за 360.000 људи

БЕОГРАД - Премијер Србије Александaр Вучић изјавио је данас да су се стекли услови да се у августу за 360.000 људи у просвети, здравству, војсци, полицији и социјалним радницима значајно повећају плате као и да ће се повећати пензије.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да ће и плате и пензије бити повећане онима којима у претходном периоду нису биле смањене.

Према његовим речима, плате ће значајно бити повећане, док повећање пензија „неће бити велико, али ни симболично”.

„Циљ је да смањимо сиромаштво и да покажемо да се рад, рад и рад исплати”, истакао је Вучић.

Премијер је казао да су се стекли услови да се у августу крене у разговоре са Међународним монетарним фондом (ММФ) о повећању пензија и плата које како је истакао, неће бити симболично, али ће свакако бити мање од онога што би ММФ дозволио.

„Преузимам на себе улогу лошег момка. Ја сам већи ММФ од ММФ зато што хоћу сигурност јавних финансија, малој висини фискалног дефицита и улагање инвеститора у нашу земљу. Сигуран сам и да грађани разумеју оно што смо радили”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Он је истакао да дефицит до краја јула износи 25 милијарди динара, што је 2,78 одсто бруто друштвено производа.

„То је изванредан резултат”, рекао је Вучић наводећи да очекује знатно нижи дефицит.

Он је истакао да очекује убрзан раст БДП између 0,5 и један одсто.

Вучић је рекао да се због повећаних наплата ПДВ за шест милијарди, акциза 5,5 и непореских прихода у износу 1,1 милијарди динара, дошло у ситуацију да се у крене у разговоре о повећању плата и пензија.

Бета
објављено: 29/07/2015 11:10

Погунуо мигрант покушавајући да пређе Ламанш

КАЛЕ - Француски званичници су саопштили да је погинуо један мигрант који је више пута покушао да кроз тунел испод Канала Ламанш дође до Енглеске.

Градоначелница Калеа Наташа Бушар није навела детаље о смрти, а рекла је да је група од најмање 150 миграната покушала неколико пута током ноћи да дође до Евротунела.

Наташа Бушар је казала данас радију Франс инфо да мигранти покушавају да из Француске дођу до Енглеске „по сваку цену”, најпре прелазећи прометан аутопут, а затим покушавајући да укрцају у возове који превозе камионе и друга возила.

Она је додала да Британија, Француска и Евротунел морају да сарађују у решавању тог проблема.

Средином јуна безбедност у луци Кале је појачана због великог броја избеглица који ту долазе у настојању да стигну до Велике Британије кроз тунел. Пошто је близу Велике Британији, Кале годинама привлачи илегалне мигранте који виде Британију као обећану земљу.

По званичним подацима, објављеним средином јула, друмски превозници платили су 6,6 милиона фунти (9,3 милиона евра) казни Великој Британији због превожења миграната између априла 2014. и априла 2015. године. То је за 2,4 милиона фунти више него у истом периоду прошле године.

Бета
објављено: 29/07/2015 10:48

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније