Meni

Најновије вести

Шојгу:Приоритет јачање снага у правцу Крима

МОСКВА– Заоштравање ситуације у Украјини и појачано страно војно присуство у близини руске границе, модификовали су активност команде Јужног војног округа а један од приоритета за команду је постало распоређивање „комплетне и самодовољне војне групације у кримском правцу”, изјавио је данас руски министар одбране Сергеј Шојгу.

„Умногоме то је повезано са ширењем територије Округа после ступања Крима у састав Русије. Поред тога, веома се заоштрила ситуација у Украјини и повећано је страно војно присуство у непосредној близини наше границе. Такво стање ствари унело је одређене корекције у свакодневне активности команде Округа”, рекао је Шојгу.

Танјуг
објављено: 16/09/2014 15:07

ЦдМ: Убијен Армин Османагић,вођа барског клана

ПОДГОРИЦА –У пуцњави која се данас догодила у Бару убијен је Армин Муша Османагић, у полицији познат као вођа јаког барског клана, а рањен је конобар запослен у локалу Савоја.

Како сазнаје подгорички портал ЦдМ, у Османагића је пуцано из пушке са снајпером, и он је погођен у стомак, а убрзо након рањавања је преминуо.

Полиција је у близини места пуцњаве пронашла возило које се доводи у везу са овим кривичним делом.

Армин Муша Османагић доспео је у жижу јавности 2004. године када га је тадашњи помоћник министра унутрашњих послова Црне Горе Мићо Орландић означио као једног од учесника у убиству уредника „Дана” Душка Јовановића.

Танјуг
објављено: 16/09/2014 14:35

Сиромјатин:Изградња Јужног тока у Србији у октобру

БУДИМПЕШТА – Пуна изградња Јужног тока у Србији почеће у октобру, најавио је данас заменик директора за пројекте у Гаспрому Александар Сромјатин.

Он је истакао ће се радови на Јужном току у Србији одвијати без обзира на ситуацију у Бугарској у којој су радови на Јужном току тренутно суспендовани док се пројекат не усагласи са правилиа ЕУ.

Сиромјатин је на конференицији о могућности коришћења природног гаса у Дунавском региону у Будимпести, најавио да ће до краја септембра у Србији бити завршена и издата грађевинска дозвола за трасу тог гасовода кроз нашу земљу.

Он је најавио да се разматра и измена плана трасе гасовода Јузни ток која би требало да укључи и Хрватску и могућност снабдевања Македоније гасом из Јужног тока преко Србије.

Сиромјатин је одговарајући на питање новинара да ли се разматра нека друга траса за Јужни ток, на пример да тај гасовод иде преко Турске, рекао да нису планиране друге измене трасе.
Танјуг
објављено: 16/09/2014 14:34

Додељено 20 возила пројекту интеграције Рома

БЕОГРАД – Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт уручио је данас у Београду, представницима 20 локалних самуправа кључеве возила намењених мобилним тимовима који су задужени за унапређење живота Рома у Србији.

Девенпорт је на церемонији испред Палате Србија, оценио да та донација представља „мали али видљив” резултат заједничких напора Европске комисије и Србије на побољшању квалитета живота припадника ромске заједнице.

„Свесни смо дисбаланса између расположивих ресурса и онога што треба урадити на интеграцији Рома. Мобилни тимови представљају савршен пример ефикасног коришћења ограничених ресурса у процесу инклузије припадника те заједнице”, казао је Девенпорт.

Бета
објављено: 16/09/2014 14:20

Пастор задовољан, СНС, СПС: пала покрајинска влада

НОВИ САД - Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор изјавио је да је данашњи састанак са делом политичких странака које чине покрајински парламент био успешан због атмосфере, закључака и одговорности исказане на њему, док представници СНС и СПС на састанку Игор Мировић и Душан Бајатовић сматрађу да је покрајинска влада већ пала.

Састанку у Скупштини Војводине, поред СВМ, представника СНС, коалиције око СПС и СРС, присуствовао је представник ДС С, док се представници ДС; ЛСВ и НДС нису одазвали позиву.

Танјуг
објављено: 16/09/2014 14:11

У оружаном нападу у суду у Копенхагену један мртав

КОПЕНХАГЕН – Једна особа је убијена а једна је данас тешко рањена када је нападаац запуца о из ватреног оружја у згради суда у Копенхагену, саопштила је данска полиција.

По наводима медија, пуцао је у једној од судница градског суда, а сведок је рекао да је испаљено пет-шест метака, преноси Би-Би-Си (ББЦ).

Полиција је навела да је нападач одмах ухапшен и да је имао скраћену пушку.

Полиција је затворила околне улице, а мотив напада још није познат.

Председник градског суда Копенхагена Серен Акселсен рекао је да се највероватније ради о неком породичном обрачуну пошто се тај суд бави породичним споровима и питањима дугова и банкротства.

Бета-АП
објављено: 16/09/2014 13:42

Јовановић: Немачки младић боље, ускоро иде кући

БЕОГРАД – Повређени немачки држављанин Д.Х. (27) осећа се боље, а у току су преговори са његовим осигурањем и лекарима у Немачкој да тамо настави лечење, рекао је Танјугу заменик директора Ургентног центра Душан Јовановић

„Његово стање је боље. Добро је, комуникативан и свестан. У преговорима смо с његовим осигурањем и лекарима у Немачкој да се тамо пребаци на лечење”, рекао је Јовановић.

Он је додао да би младић требало да отпутује авионом у Немачку данас или сутра.

Јовановић је пренео и задовољство породице повређеног младића радом српских лекара и током лечења.

„Они су веома задовољни како смо га лечили, како је професионално било. Захвални су особљу и лекарима, али боље увек да се пацијент лечи у својој средини где зна језик и где је ближе кући, па смо с њима то и договорили”, рекао је Јовановић.

Немачки држављанин Д.Х. који је дошао у Београд на скуп о правима ЛГБТ особа, у ноћу између петка и суботе нападнут је на Зеленом венцу и задобио тешке телесне повреде, после чега је оперисан у Ургентном центру.

У акцији полиције ухапшена су сва тројица нападача, а званичници Србије и невладине организације оштро су осудиле напад.

Танјуг
објављено: 16/09/2014 13:36

Русија не планира прекид испоруке гаса Европи

БУДИМПЕШТА – Русија не планира прекид или смањење испоруке гаса централној и западној Европи, као меру контрасанкција Европској унији, изјавио је данас заменик министра енергетике Русије Анатолиј Јановски.

„Колико знам, не анализирамо такве контрасанкције које никоме не би одговарале”, рекао је Јановски новинарима, на конференцији о употреби природног гаса у Дунавском региону , која се одржава у Будимпешти.

Санкције које је ЕУ увела Русији висе штете ЕУ него економији Русије, додао је Јановски.

Одговарајући на новинарска питања о Јужном току, Јанвески је рекао да је Русија спремна за дијалог са ЕУ, како би нашли решење за наставак реализације тог пројекта. Он је напоменуо да Европска комисија, са којом су почели па прекинути преговори о усаглашавању пројекта Јужни ток са европским правилима, није једна од учесница у том пројекту и не финансира га, али да и поред тога, како је рекао, морамо наћи решење да би се Јужни ток реализовао.

Заменик руског министра енергетике је напоменуо да је планирано да прве количине гаса Јужним током, од око 15 милијарди кубика, дођу до Бугарске до краја 2015. године, а да пун капацитет гасовод постигне до краја 2018.

Танјуг
објављено: 16/09/2014 13:05

Хрватска од ЕУ тражи заштиту Хрвата у Србији

ЗАГРЕБ, БРИСЕЛ – Потпредседник Одбора за спољне послове Европског парламента Андреј Пленковић затражио је на првом јесењем заседању ЕП у Стразбуру заштиту права Хрвата у Србији, којих према попису из 2011. има више од 57.000.

Пленковић је у говору подсетио на недавну донацију српског председника Томислава Николића који је предао уџбенике на ћирилици ђацима, Буњевцима, у Суботици, пренела је ХРТ.

Он је рекао да је „реч о потезу који је наставак политике разводњавања хрватског корпуса, односно хрватске мањине на територији Србије”, коју српска власт спроводи од почетка деведесетих и нагласио да је таква политика неприхватљива.

Пленковић је апеловао да Европска комисија у преговорима о приступању Србије ЕУ инсистира на поштовању Споразума о заштити мањина између Хрватске и Србије из 2004. и да то буде један од саставних елемената за даљњи пут Србије према Европској унији.

Очекујемо да ћемо видети Хрвате заступљене и у српским представничким телима и обезбеђивање средства за неговање језика, образовање, као и за културу Хрвата у Србији, закључио је хрватски представник у ЕП.

Танјуг
објављено: 16/09/2014 13:02

Пастор задовољан разговорима, наставак за десетак дана

НОВИ САД – Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор изразио је задовољство данашњим састанком с представницима неколико политичких странака и позвао странке које се нису појавиле на састанку да се придруже преговорима, како би се решила криза у Војводини.

„Састанак је био успешан због атмосфере, због закључака, због одговорности. Сви су били сагласни око тога да проблем можемо решавати само политичким дијалогом, са амбицијом тражења заједничког решења”, рекао је Пастор на конференцији за новинаре у Новом Саду.

Састанку, које је иницирао Пастор како би се решило питање функционисања покрајинских власти, присуствовали су представници опозиције - Српске напредне странке, коалиције окупљене око Социјалистичке партије Србије, Демократске странке Србије и Српске радикалне странке.

Пастор је казао да је на састанку предложено формирање владе коју би чиниле све политичке странке, па „до неких других могућности”, и да је договорено да се разговори наставе за десетак дана.

Он је рекао да је након састанка имао контакте с представником Демократске странке (ДС), шефом њене посланичке групе Бориславом Новаковићем, и додао да очекује да се ДС придружи разговорима, као и Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) и Нова демократска странка (НДС).

Бета
објављено: 16/09/2014 13:00

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније