Meni

Најновије вести

Прва жртва избегличке кризе у Мађарској

БУДИМПЕШТА – Мушкарац из Пакистана погинуо је данас у Мађарској пошто се срушио на прузи када је група од око 350 миграната побегла са железничке станице у месту Бичке, где су власти држале око 800 избеглица, саопштила је данас мађарска полиција.

У саопштењу се наводи да полицајци нису јурили групу одбеглих миграната, а мушкарац се срушио око 800 метара од станице у Бичкеу, западно од Будимпеште, пренео је Ројтерс.

Мађарска телевизија је објавила да је Пакистанац пао и ударио главом о пругу.

На стотине избеглица је пробило полицијски кордон на железничкој станици у Бичкеу и кренуло да трчи железничком пругом према западу, ометајући саобраћање возова.

Мигранти су изненадили полицајце на станици, нагло изашавши из предњег дела воза.

Полиција је успела да уз велику галаму, вриску и плач деце заустави и врати у воз само мањи део од око 500 миграната колико се процењује да се налазило у њему, преноси АП.

Према саопштењу репортера ове агенције, у све већој даљини се могла видети група од најмање 200 миграната како трчи дуж пруге у правцу 135 километара удаљене Аустрије.

Танјуг
објављено: 04/09/2015 18:31

Финска избегла рецесију, али не и кризу

ХЕЛСИНКИ – Фински Завод за статистику је данас ревидирао податке према којима је привреда Финске у првој половини године била у рецесији, али је влада у Хелсинкију упозорила да криза кроз коју привреда пролази већ три године није нестала.

Финска економија је у другом кварталу порасла 0,2 одсто, уместо да потоне 0,4 одсто, како је првобитно било процењено, наводи завод, а преноси агенција Франс прес.

Будући да је привредни резултат из првог квартала такође ревидиран навише, Финска више није у техничкој рецесији. Министарство финансија, међутим, упозорава да је ревизија техничке природе и да јој не треба давати превелики значај.

„Финансијска прогноза је и даље доста тмурна. Финска не бележи добре резултате, привредни раст једва да постоји, а прогноза за идуће године веома је скромна”, наводи министарство.

Привреда Финске тоне већ три године, уз пад бруто домаћег производа од 1,4 одсто у 2012, 1,1 одсто у 2013. и 0,4 одсто у 2014.

Финска је током 2000-их имала највиши привредни раст међу земљама еврозоне, али њена привреда почиње да осећа последице рапидног старења становништва и проблема у бројним привредним секторима. Поред тога, два највећа трговинска партнера Финске, Русија и еврозона, боре се са сопственим економским проблемима.

Министарство додаје да су подаци ревидирани највећим делом због промене обима трговинске размене, будући да је увоз у другом кварталу смањен пет одсто у односу на први, а извоз истовремено порастао 0,5 одсто.

Финске банке прогнозирају да ће привреда наставити да тоне до краја 2015, док ће скроман раст бити остварен 2016.

Танјуг
објављено: 04/09/2015 18:15

Караџићу уклоњена жучна кеса

ХАГ – Бивши председник Републике Српске Радован Караџић подвргнут је у Хагу, где чека пресуду под оптужбама за злочине над муслиманима и Хрватима у БиХ, операцији уклањања жучне кесе, саопштио је данас суд у Хагу.

У документима које је данас објавио суд, Караџић је оперисан 27. августа у једној холандској болници, након што су испитивања указала на упалу жучне кесе.

Караџић је већ следећег дана враћен у медицинско одељење притворске јединице у Хагу.

Он је ухапшен је у јулу 2008. године, након вишегодишњег скривања под лажним идентитетом „доктора Дабића” и недељу дана касније изручен трибуналу од када се налази у притворској јединици.

Оптужницом хашког тужилаштва Караџић се терети за геноцид, умешаност у геноцид, ликвидације, убиства, кажњавања, депортацију, нехумане акте и остале злочине почињене према муслиманима, Хрватима и осталим цивилима - несрбима у Босни и Херцеговини током рата у тој бившој југословенској републици.

Танјуг
објављено: 04/09/2015 18:08

Комунална полиција спречила бекство пљачкаша

БЕОГРАД– Патрола Комуналне полиције спречила је данас у Улици Ђорђа Радојловића бекство три особе, које су предходно извршиле кривично дело пљачке.

Начелник Комуналне полиције Београда Никола Ристић рекао је да је патрола реаговала на интервенцију грађана који су препознали пљачкаше.

„Патрола је сустигла пљачкаше возилом и препречила им пут у Улици Ђорђа Радојловића. Ухапшене су три особе које су осумњичене за пљачку приватног објекта, након чега су припадници МУП-а преузели случај', рекао је Ристић, а саопштено је из Градске управе.

Ристић је додао да су данас комунални полицајци, приликом пружања асистенције Дирекцији за јавни превоз привели страног држављанина, који је без важеће возне исправе напао патролу и одбио да да документа на увид.

„Комунални полицајци су, без прекорачења овлашћења, привели страног држављанина у полицијску станицу на даље поступање”, рекао је Ристић и додао да Комунална полиција поступа исто према нашим и страним држављанима.

Taнјуг
објављено: 04/09/2015 17:42

АИ: Силеџије напале избеглице на грчком острву Кос

АТИНА– Силеџије са палицама напале су рано јутрос избеглице на грчком острву Кос, говорећи им да се „врате у своје земље”, саопштила је данас организација за људска права „Амнести интернешенел” (АИ).

Особље АИ је сведочило „насилном нападу на избеглице”, који је извела група од 15 до 25 мушкараца, наводи се у саопштењу, додајући да је интервентна полиција морала да употреби сузавац да би разбила нереде, пренела је агенција АФП.

Локална полиција је негирала да је употребила сузавац, већ је навела да је раније током ноћи у једном тренутку кростила бибер-спреј да би растерала групу од око 1.000 људи, који су се окупили испред полицијске станице након што је избила туча између сиријских и ирачких избеглица.

Мигранти су током тог сукоба, између осталог, бацали каменице на полицајце, рекао је један полицијски извор.

Кос је једно од грчких острва које бележи највећи прилив избеглица, углавном из Сирије, које стижу из Турске морским путем.

Инфраструктура на Косу је пренапрегнута под теретом бриге за новопридошле избеглице, па је „Амнести” позвао на „хитну акцију како би се окончала патња хиљада избеглица, међу којима има пуно деце, а који бораве у нехуманим условима”.

Танјуг
објављено: 04/09/2015 17:05

Стратфор: Европа разматра измене Шенгенског споразума

ОСТИН – Пораст броја имиграната и крхки економски опоравак у Европи ослабиће политичку подршку Шенгенском споразуму, који ће вероватно бити измењен како би се земљама потписницама омогућило да чешће пооштравају пограничне контроле, оцењује истраживачки центар Стратфор.

Европска унија се, указује Стратфор, суочава са два проблема који се међусобни преклапају: први је успостављање нове имиграционе политике са изменама прописа, што неће бити лако, а други је питање шта заправо радити са Шенгенским споразумом.

ЕУ, међутим, неће скоро напустити Шенгенски споразум имајући у виду да је, упркос критикама, он скратио време и трошкове транспорта робе широм Европе, а користи и туристима, али и владама, које више не морају плаћају пограничне патроле.

„Шенгенски споразум ће вероватно бити реформисан до краја деценије како би се земљама потписницама омогућило да поново уведу граничне контроле”, оцењује се у тексту.

У наредним годинама, додаје се, новим државама чланицама ЕУ биће тешко да уђу у Шенген зону, а отпор неких земаља да приме у зону земље попут Румуније и Бугарске постаће нормалан.

Танјуг
објављено: 04/09/2015 17:04

Пожар код Пријепоља - нема угрожених домаћинстава

СЈЕНИЦА, ПРИЈЕПОЉЕ– У селу Крајиновиће, између Сјенице и Пријепоља на гашењу пожар који је данас захватио више од десет хектара растиња и борове шуме ватрогасцима помажу и шумари а по подацима надлежних нема угрожених домаћинстава.

Ватра је избила на изузетно неприступачном терену, у локалном кањону, ватрошчима помажу и сумари, а нема угрожених домаћистава, речено је Танјугу у сјеничком Одељењу за ванредне ситуације.

На том терену је немогуће упутити ватрогасна кола, рекао је раније Танјугу Винко Миликић из тог оделења додавши да су организвоана стална дезурства.

„Пожар гасе припадници ватрогасно-спасилачких екипа, а вода се доставља теренским и возилима Шумске управе”, казао је он објаснивши да се за сада не размишља о гашењу ватре из ваздуха

Начелник Одељења за ванредне ситуације у Пријепољу Горан Посркачца рекао је Танјугу да се ватра није проширила на пријепољску територију, али су ватрогасци упућени на дежурства превентивно.

Танјуг
објављено: 04/09/2015 16:29

Чешка и Словачка разматрају железнички коридор за избеглице

ПРАГ/БРАТИСЛАВА– Владе Чешке и Словачке ће размотрити идеју успостављања железничког коридора за избеглице које путују у Немачку из Мађарске, уколико се званична Будимпешта и Берлин сложе о томе како поступати са великим бројем избеглица које пристижу, саопштили су данас министри унутрашњих послова Чешке и Словачке.

„Уколико влада у Берлину обећа да ће та земља прихватити и да неће депортовати сиријске избеглице које су регистроване у некој европској земљи, спремни смо да отворимо коридор уколико буде договора између Мађарске и Немачке”, рекао је чешки министар унутрашњих послова Милан Хованец новинарима у Прагу, након састанка са словачким колегом Робертом Калинком.

Те две централноевропске земље на главној су транзитној рути која повезује Немачку са Мађарском, где се налазе хиљаде избеглица, већина из Сирије, а које се надају да ће отпутовати даље према богатијим чланицама Европске уније, пренео је Ројтерс.

Танјуг
објављено: 04/09/2015 16:27

Министарство: Запослени у просвети не морају у пензију са 60, 5 година старости

БЕОГРАД – Министар просвете Срђан Вербић упутио је допис директорима школа да запосленима који после 12. октобра испуне услов за старосну пензију, од 60 година и шест месеци, односно 61 годину у 2016. години понуде наставак радног односа у складу са потребама тог радног места до краја ове школске године.

У данашњем саопштењу Министарства просвете се наводи да је обавештење прослеђено након консултација са Министарством за државну управу и локалну самооуправу у вези са применом Закона о одређивању максималног броја запослених у јавном сектору.

„Овакав захтев министра Вербића надлежном Министарству за државну управу и локалну самооуправу уследио је јер би пензионисање нарушило процес започете наставе, а не би довело до организационих и функционалних промена у систему, нити остварило очекиване уштеде, пошто би свакако та радна места морала бити попуњена”, наводи се у саопштењу.

Бета
објављено: 04/09/2015 16:26

ЦГ: Тресло се тло у близини Улциња

ПОДГОРИЦА – Земљотрес јачине 3,2 степана Рихтерове скале погодио је данас подручје четири километра југоисточно од Улциња, преносе црногорски медији.

Према прелиминарним подацима Сеизмолошког завода Црне Горе, потрес тла је забележен у 10.46 часова, а жаристе земљотреса лоцирано је на дубини од 13 километара.

На основу теоријског модела макросеизмичког поља овог региона, магнитуде земљотреса и дубине хипоцентра, земљотрес није могао узроковати материјалну штету у епицентралном подручју.

Танјуг
објављено: 04/09/2015 15:11

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније