Meni

Најновије вести

Невреме стигло и у Загреб

ЗАГРЕБ - Јако невреме, које је захватило Хрватску, стигло је и до главног града Загреба, где су се око 15 сати црни облаци надвили над град, доносећи олујни ветар и кишу.

Ветар је рушио сунцобране, носио ствари са тераса.

Јаки удари ветра и киша узроковали су потешкоће у саобраћају, а учестале су дојаве грађана о паду стабала на улице, поплављеним коловозима..., тако да ватрогасци већ сада имају пуне руке посла.

Летови с аеродрома Плесо такође касне јер је писта поплављена.

Како су порталу Индеx.хр јавили грађани, невреме је захватило и остатак северозападне Хрватске. У Копривници се небо зацрнило, а у Чаковцу је падао лед величине грашка.

Претходно је олуја захватила углавном северно приморје са острвима где је понегде пало преко 50 литара кише по квадратном метру.

На Задарском подручју грмљавинско невреме, праћено јаком кишом и олујним југом, „спојило” је небо са земљом, градске улице и тргови за свега неколико минута претворили су се у водопаде и језера.

Јутрос је Јадролинијин брод ''Призна'' у Пашманском каналу спасио бродић под словеначком заставом, који је неконтролирано плутао ношен олујним ветром, и успешно је одвезен у луку Биоград.

Обилне падавине али и невреме у Хрватској данас очекују и у Далмацији, јавио је Црометео, и подсећа да је Државни Хидро-метеоролошки завод издао висок степен упозорења за целу земље.

За део земље, Ријечко и Дубровачко подручје, проглашен је црвени, највећи степен упозорења на екстремне временске прилике, где се очекују грмљавинска невремена и велике количине падавина, као и јак ветар.

Наранџасти метеоларм данас је „упаљен” и у БиХ.
Taнјуг
објављено: 30/07/2014 17:03

Стефановић и Кирби о сарадњи у области унутрашњих послова

БЕОГРАД – Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарао је данас са амбасадором САД у Београду Мајклом Кирбијем о унапређењу билатералне сарадње две земље у области унутрашњих послова и помоћи САД у сузбијању економског криминалитета.

Кирби је, како се наводи у саопштењу МУП-а, истакао спремност да кроз програме ИЦИТАП и ОПДАТ Министарства правде САД помогну МУП-у Србије у сузбијању економског криминалитета - сиве економије, производње и дистрибуције акцизне робе, утаје пореза, као и у сузбијању кријумчарења робе преко административне линије са Косовом и Метохијом.

Стефановић и Кибри разговарали су и о поплавама у Србији, ангажовању и доприносу МУП-а током истих, као и о благовременој припреми за нове ванредне ситуације.

Танјуг
објављено: 30/07/2014 14:39

Амнести: Извештај корак напред ка правди за нестале Србе

ЛОНДОН – Организација „Амнести интернешенел” поздравила је данас извештај специјалног тужиоца за истрагу о трговини људским органима на Косову и Метохији 1999. године Клинта Вилијамсона, оценивши да он представља корак напред ка задовољењу правде за породице несталих Срба, Рома и других особа за које се верује да су отети.

„Ово је корак напред ка правди за породице несталих 400 косовских Срба, Рома и других особа за које се верује да су отети и пребачени у Албанију, где су наводно убијени”, наводи се у саопштењу међународне организације за заштиту људских права.

„Амнести” упозорава да извештај мора да води кривичном гоњењу оних који су одговорни за злочине против човечности.

„Амнести посебно поздравља то што је тужилац потврдио да је било распрострањене и систематске природе злочина, као и његову најаву да ће у оптужницама они бити окарактерисани као злочини против човечности”, наводи се даље.

Танјуг
објављено: 30/07/2014 14:18

Николић: Решавање проблема Исламске заједнице дијалогом

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић истакао је данас, у разговору са реис-ул-улемом Адемом Зилкићем и муфтијом Мухамедом Јусуфспахићем, значај исламске заједнице у Србији и подржао решавање њених проблема кроз дијалог и компромис.

Николић је истакао да Србија учвршћује пријатељства широм света и да у прављењу мостова са муслиманским земљама значајан допринос могу дати грађани Србије муслиманске вероисповести, саопштила је прес служба председника Републике.

Зилкић и Јусуфспахић су упознали Николића са проблемима који угрожавају опстанак Исламске заједнице Србије.

Пре свега то је статусно питање заједнице, односно упис у Регистар традиционалних верских зајеница које још увек није решено, иако је неспорно по налазима владине комисије и судским пресудама, наведено је у саопштењу.

Други проблем исламске заједнице у Србији је питање реституције имовине, пре свега Бајракли џамије у Београди, Бали-бегове џамије у нишкој тврђави, шејх Мустафиног турбета у Београду и других објеката. Истовремено, постоје индиције да се имовина у реституцији убрзано распродаје, чиме ће њено враћање бити онемогућено, подвукао је Зилкић.

Председник Николић је обећао да ће учинити све да се ситуација реши у најбољем интересу грађана муслиманске вероисповести.

Танјуг
објављено: 30/07/2014 14:08

Караџић тражи ново суђење

ХАГ – Бивши председник Републике Српске Радован Караџић, који је пред Хашким трибуналом оптужен за ратне злочине и геноцид у Босни и Херцеговини, други пут је затражио ново суђење.

Он је навео да тражи понављање судског поступка јер сматра да је тужилаштво у више наврата прекршило своје обавезе и није одбрани доставило све изјаве сведока и друга документа које је било дужно да достави.

Тиме је, како каже, тужилаштво нанело вишеструку штету одбрани што је резултирало неправедним суђењем, наводи се у саопштењу Трибунала.

У поднеску Караџић наводи да је отпочињање новог суђења једини правни лек који може да му осигура фер суђење пошто тужилаштво није испунило своје обавезе према судском већу и одбрани.

Танјуг
објављено: 30/07/2014 13:45

Нови Закон о енергетици до краја године

БЕОГРАД –Нови Закон о енергетици, који има за циљ усаглашавање домаћег законодавства у тој области са европским, већ је припремљен и требало би да буде усвојен до краја године а ради се и на предлогу за измену тарифног система за електричну енергију, изјавила је државни секретар у Министарству рударства и енергетике Мирјана Филиповић.

„Закон о енергетици је припремљен и тренутно се налази у фази превођења, јер смо у обавези да га пошаљемо и Бриселу, Бечу и другима”, казала је Филиповић данас на скупу „Значај Балкана за енергетску ефикасност Европе”.

Према њеним речима, држава би требало о нацрту тог законског акта да добије коментаре до краја августа, затим да „иде” на владу и до краја године да се нађе у скупштинској процедури и усвоји.

Танјуг
објављено: 30/07/2014 13:44

Турска: Ухапшено још 11 полицајаца

ИСТАНБУЛ – Суд у Истанбулу наложио је хапшење и притварање још 11 полицајаца због наводног незаконитог прислушкивања турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана и других званичника.

Турски медији преносе да су полицајци притворени јутрос, чиме је број припадника полиције који су ухапшени због незаконитог прислушкивања порастао на 31, пренела је агенција АП.

Влада у Анкари је саопштила да су ухапшени полицајци повезани са умереним исламистичким покретом на чијем је челу Фетулах Гулен, који сада живи у САД а некад је био савезник турског премијера. Ердоган је претходно наложио покретање истраге против Гулена због сумњи на покушај државног удара.

Ердоганова влада такође тврди да Гуленов покрет стоји иза великог корупционашког скандала у склопу којег су покренуте истрагу против четити бивша министра, а објављене су и процуреле снимке које указују на то да су и Ердоган и његова породица били подмићени.

Танјуг
објављено: 30/07/2014 13:34

Благојевић: Канцеларија спремна за исплату помоћи

БЕОГРАД – Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја у Србији спремна је за исплату помоћи угроженима, а динамика зависи од брзине којом локалне самоуправе буду издавале потребна решења, казао је данас директор те канцеларије Марко Благојевић.

Он је новинарима у Влади Србије рекао да након издавања поједианчних решења за домаћинства постоји рок од осам дана за жалбу, а након истека тог рока Канцеларија ће истог дана уплатитити новац.

„Ми смо на један клик мишем од исплате новчане помоћи, све зависи од брзине којом ће општине издавати решсења. У нашем интересу је да тај посао буде обављен у складу с прописаним правилима, а у интересу локалних самоуправа је да то учине што пре”, казао је Благојевић.

Он је напоменуо да ће, како би се спречиле злоупотребе, рок од осам дана за жалбу бити искоришћен и за то да представници канцеларије изађу на терен и верификују решење које је издала општина.

Благојевић очекује да ће Србија аплицирати за два повољна кредита, један који нуди Светска банка, а други који нуди Влада Јапана. Ипак, коначна одлука је у рукама Министарства финансија.

„Кредит Светска банке од 300 милиона долара је баш намењен за овакве ургентне ситуације. Средства се могу користити и као накнада за неке већ обављене санације”, објаснио је Благојевић.

Бета
објављено: 30/07/2014 13:14

Малинари протестовали у Ариљу, сутра са Вучићем

АРИЉЕ – Удружења малинара са подручја западне Србије одржали су данас миран протест упозорења у Ариљу захтевајуци да се цена „црвеног злата” изједначи у свим крајевима Србије.

Најавили су и да ће се сутра састати са премијером Александром Вучићем, како би покушаи да реше овај проблем.

Протесту су присуствовали и представници удружења из других градова и општина, попут Ивањице, Ужица, Косјерића, Бајине Баште, Пријепоља, Прибоја, Чачка и Горњег Милановца.

Према речима председника Удружења „Виламет”, на протест их је натерала мука.

„Ово је митинг упозорења. Нећемо пристати да откупна цена малине у мачванском крају буде 230 а код нас је достигла 170 динара. Борићемо се за наша права, добили смо позитиван сигнал и сутра ћемо се састати са премијером у Влади”, рекао је Богдановић Танјугу.

Председник Удружења „Еко воће” Божидар Јоковић подсетио је да је Влада била медијатор између произвођача и откупљивања, и изразио незадовољство комплетним стањем у малинарству.

„За нашу регију ово је најважнији пољопривредни производ, међутим, тржиште је нарушено. У Шапцу и Ваљеву је почетна откупна цена била 190, а код нас у срцу малинарства догодио се суноврат, па је откупна цена била 150”, додао је Богдановић.

Танјуг
објављено: 30/07/2014 13:12

Влада и званично разрешила директоре Лутрије, Директората...

БЕОГРАД – Влада Србије разрешила је вршиоце дужности директора Државне лутрије Србије, Директората цивилног ваздухопловства Србије и директора Агенције за безбедност саобраћаја, објављено је у најновијем броју „Службеног гласника”.

Бранимир Божовић разрешен је дужности в.д директора Државне лутрије Србије а Милану Живановићу престала је дужност в.д. директора Директората цивилног ваздухопловства Србије.

Стојадину Јовановићу престала је дужност директора Агенције за безбедност саобраћаја, са 28. јулом због подношења оставке, а на његово место влада је именовала Крсту Липовца који ће дужност в.д. дирекотра Агеницје обављати најдуже шест месеци.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је на седници владе у Нишу 28. јула да ће бити разрешени директори Железница Србије, аеродрома „Никола Тесла”, ДИПОС-а, Директората цивилног ваздухопловства Србије, Државне лутрије Србије, Дунав осигурања и Агенције за безбедност саобраћаја.

Тиме је, како је рекао премијер, тек почео процес промена у јавним предузећима, а за очекивати је да око 70 одсто директора буде промењено до краја августа.

Танјуг
објављено: 30/07/2014 12:58

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније