Meni

Најновије вести

Ештон прихватила захтев Приштине за продужетак мандата Еулекс

 ПРИШТИНА – Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон прихватила је захтев председнице Косова Атифете Јахјаге за наставак спровођења мандата мисије Еулекс на Косову, јавили су приштински медији.

Јахјага је пре неколико дана упутила писмо Ештон са захтевом да се продужи мандат Еулекса и успостави специјални суд за ратне злочине ОВК, а висока представница ЕУ је такође одговорила писмом косовској председници.

Портпарол косовске председнице Арбер Влахиу рекао је раније да ће, након размене писама, одговор Ештонове бити упућен одговарајућим косовским институцијама.

„Специјални представник ЕУ и Еулекса наставиће да помаже косовске институције, законодавне власти, да оснажи још више независни мултиетнички правосудни систем и мултиетничку полицијску службу у њиховом напретку ка испуњавању европских стандарда у њиховим сферама”, написала је Ештон.

Говорећи о Специјалној јединици за истрагу основаној у оквиру Еулекса и о законској процедури која произилази из ове јединице, Ештон је рекла да ће истраге бити настављене све док Савет ЕУ не обавести Косово да су „истраге и одређене процедуре окончане”.

„Косово као и други делови западног Балкана имају европску перспективу. Преко спровођења свог мандата, Еулекс ће допринети олакшавању напретка Косова у правцу даљих интеграција у ЕУ”, навела је Ештон.

Очекује се да Скупштина Косова на седници у среду, 23. априла донесе одлуку о наставку мандата мисије Еулекса до 15. јуна 2016 а постоји могућност да једна од тачака дневног реда буде и формирање Специјалног суда за ратне злочине почињене на Косову.

Танјуг
објављено: 18/04/2014 17:32

Снажан земљотрес затресао Мексико Сити

 МЕКСИКО СИТИ – Земљотрес јачине изнад седам степени по Рихтеру погодио је данас Мексико Сити, при чему је снажно затресао зграде, поломио прозоре и навео грађане да истрче на улицу, саопштиле су локалне власти.

У саопштењу мексичког Сеизмолошког завода се наводи да је земљотрес имао јачину од седам степени по Рихтеру, али подаци америчког Геолошког завода показују да је јачина износила 7,5 степени Рихтерове скале, преносе агенције.

Мексички Завод је навео да је епицентар земљотреса био 31 километар северозападно од града Текпан, у савезној држави Гереро на југозападу Мексика.

Засад нема података о жртвама нити о материјалној штети.

Танјуг
објављено: 18/04/2014 17:12

УО РТБ БОР: директору не треба сагласност за запошљавање

 БЕОГРАД – РТБ Бор је саопштио да генерални директор Благоје Спасковски није био у обавези да тражи сагласност за закључење уговора о раду на неодређено време за људе запослене у том предузећу.

РТБ Бор је то саопштио поводом написа појединих медија да је Спасковски дан пред одржавање избора, 15. марта 2014, у Рударско-топионичарском басену Бор у стални радни однос примио 500 радника.

„Према информацијама и документима које су доставила четири предузећа која послују у оквиру РТБ Бор Група, а у складу са правилником Агенције за приватизацију, закону о предузећима и о привредним друштвима, у надлежности управног одбора РТБ Бор није давање одобрења генералном директору за закључење уговора о раду, нити је председник УО лице овлашћено за закључивање било које врсте уговора”, наводи се у саопштењу.

Важно је напоменути, како додају, да је Борис Драговић председник УО у РТБ Бор Групи док остала три зависна друштва имају своје органе управљања.

„Председник УО ће на првој наредној седници УО РТБ Бор Групе дати на усвајање одлуку о утврђивању услова за било који вид радног ангажовања лица у РТБ Бор Групи”, пише у саопштењу.

Како су медији раније писали, РТБ Бор је годинама компанија у реструктурирању, закон је штити од било каквих принудних наплата, „гледа кроз прсте” због неплаћених доприноса и покрива ту обавезу према 5.000 радника из буџета.

РТБ Бор, као ни друге фирме у реструктурирању, како се писало, не могу запошљавати без сагласности Агенције за приватизацију, а Спасковски нема ту сагласност.

Танјуг
објављено: 18/04/2014 16:48

Кијев: операције на истоку Украјине у „неактивној фази”

 КИЈЕВ – Специјалне операције у источној Украјини се настављају, али су сада у „неактивној фази”, у складу са споразумом из Женеве и због Ускрса, саопштила је данас секретар за штампу специјалних снага Марина Остапенко.

„У складу са Ускрсом и споразумом из Женеве операције су сада у неактивној фази. Штаб ради и промена плана је у току”, рекла је она, пренео је „Глас Русије”.

Кијев не планира да заустави специјалне операције у источној Украјини и њихов интензитет ће зависити од тога како се спроводи споразум из Женеве, укључујући ослобађање зграда државне администрације и полагање оружја, изјавио је вршилац дужности украјинског министра спољњих послова Андреј Дешчица.

„Операција се наставља, а њен интензитет ће зависити од практичног испуњавања споразума, ослобађања окупираних зграда и полагања оружја”, казао је он.

Украјинске снаге покренуле су 15. априла „антитерористичку операцију” на истоку земље, где су проруски демонстранти заузели зграде локалних администрација и полиције.

У заједничком саопштењу које су усвојили представници Русије, САД, ЕУ и Украјине на јучерашњем састанку у Женеви, наводи се да све илегалне оружане групе морају бити разоружане, све илегално заузете зграде враћене својим власницима и испражњене све илегално заузете улице, тргови и друга јавна места у украјинским градовима. 

Танјуг
објављено: 18/04/2014 16:37

Ј. Судан: расте броја убијених и рањених у нападу на базу УН

 ЏУБА – Број убијених и рањених људи, када су наоружани нападачи, који су се првобитно представили као мирољубиви демонстранти, упали у базу Уједињених нација у граду Бор у Јужном Судану, повећао се на најмање 58 убијених и више од 100 рањених, објавио је данас АФП.

Укупан број погинулих би, међутим, могао да буде повећан, јер је око 100 људи рањено, неки међу њима веома тешко, рекао је АФП-у Тоби Ланзер из УН.

Првобитно је објављено да је више од 20 убијених и 70 рањених.

Амерички амбасадор у УН Саманта Пауер оштро је осудила напад који се догодио у четвртак, означивши га као „дрзак, нехуман напад на ненаоружане цивиле” у бази УН у Јужном Судану, где је уточиште нашло око 5.000 људи, пренела је агенција АФП.

Нападачи су користили гранате да би се пробили унутар базе и потом су пуцали на расељене који су се налазили унутар базе.

„Овај последњи напад на народ Јужног Судана је и напад на међународну заједницу и представља кршење основних принципа заштите цивила”, рекла је америчка амбасадорка додавши да базе УН би требало сматрати „неповредивим”.

САД ће, рекла је Пауер, сарађивати са својим савезницима на откривању ко стоји иза тог „стравичног напада” и извођењу одговорних пред лице правде.

Напад је осудио раније и генерални секретар УН Бан Ки Мун, који је подсетио да је „сваки напад на мировне снаге УН неприхватљив и да представља ратни злочин”.

Цивили су се склонили у ту базу УН пре више недеља због етничког масакра у Јужном Судану.

У конфликту, који је избио средином децембра прошле године, више хиљада људи је изгубило живот и око милион је било приморано да напусти своје куће.

Танјуг
објављено: 18/04/2014 16:20

Поплављено 30 домаћинстава у шест драгачевских села

 ЛУЧАНИ – У Драгачеву се због обилних киша излила река Белица и поплавила око 30 домаћинстава у шест села тог краја.

Због поплаве је најугроженије село Пилатовићи а обустављен је и саобраћај на путу Лучани-Гуча.

Председник општине Лучани Младомир Сретеновић рекао је да је изливању реке Белице највише допринело то што није одржавано њено корито које је испуњено поломљеним гранама дрвећа и другим отпадом.

Сретеновић је најавио помоћ угроженим домаћинствима као и акцију чишћења корита Белице чим то временске прилике буду дозволиле.

Бета
објављено: 18/04/2014 16:01

Проруски демонстранти заузели град Северск

СЕВЕРСК –Активисти самопроглашене Народне републике Доњецк су преузели контролу над градом Северск у Доњецкој области, на истоку Украјине, објавили су данас руски медији.

Са зграде локалне градске управе и полиције је скинута украјинска и постављена застава Доњецке републике, а локалне власти су објавиле да ће сарађивати са активистима, пренела је агенција Итар-Тас.

У Северск је камионима стигло двадесетак присталица Народне републике Доњецк, а на тргу испред градске управе им се придружило више десетина грађана Северска. Након кратких преговора, проруски активисти и полицајци су саопштили да је град од сада под управом Доњецке републике, наводи се у извештају Итар-Таса.

Приликом преузимања зграда локалне управе и полиције није испаљен ниједан метак, а полиција је објавила да ће, као и до сада, наставити да одржава ред у граду, али сада у сарадњи са активистима.

Северск је град од 12.000 становника у Артјомовском округу, у Доњецкој области.

Танјуг
објављено: 18/04/2014 15:33

УО: Директор РТБ Бор није морао да тражи сагласност

БЕОГРАД –Управни одбор Рударско-топионичарског басена „Бор” саопштио је данас да генерални директор тог предузећа Благоје Спасковски није био у обавези да од Агенције за приватизацију тражи сагласност за закључење уговора о раду на неодређено време.

Како су поједини медији објавили, Спасковски је дан уочи избора, 15. марта запослио 500 људи у РТБ „Бор”.

„Према информацијама и документима које су доставила четири предузећа која послују у оквиру РТБ Бор Група, обавештавамо да сходно члану 4. Правилника о начину поступања Агенције за приватизацију по захтевима за давање сагласности, генерални директор није био у обавези да тражи сагласност за закључење уговора о раду на неодређено време за лица запослена у овим правним субјектима”, наводи се у саопштењу Управног одбора.

Додаје се и да Закон о предузећима и Закон о привредним друштвима, не прописују да је у надлежности Управног одбора да даје одобрење директору за закључење уговора о раду.

„Председник УО ће на првој наредној седници дати на усвајање одлуку о утврђивању услова за било који вид радног ангажовања лица у РТБ Бор Групи”, стоји у саопштењу.

Од децембра 2013. председник УО РТБ Бора је Борис Драговић, иначе шеф кабинбета министра финансија Лазара Крстића. До његовог доласка РТБ није имао председника УО три године.

Бета
објављено: 18/04/2014 14:23

Нови биланс: У лавини на Монт Евересту 12 погинулих

КАТМАНДУ – Најмање 12 непалских алпиниста погинуло је у снежној лавини на падинама Монт Евереста, што је највећа трагедија у историји алпинизма на Хималајима, саопштиле су непалске власти, уз бојазан да вероватно има још жртава.

Ради се о водичима Шерпасима који су носили шаторе и осталу опрему за кампове у циљу припремања предстојеће сезоне освајања највишег планинског врха на свету.

„Пронашли смо 12 тела испод снега. Не знамо тачно колико још има људи”, рекао је представник Министарства туризма Дипендрта Паудел.

Непалске власти су раније данас саопштиле да је погунило девет особа и да се трага за још пет алпиниста.

Лавина се догодила на око 5.800 метара, дуж маршруте која се користи за освајање Монт Евереста високог 8.848 метара.

Спасилачке екипе, уз помоћ хеликоптера настављају потрагу. Екипе су спасле седам алпиниста, навео је Паудел и додао да би биланс жртава могао да буде 14.

Стручњак за освајање Монт Евереста, Елизабет Хоули изавила је да је то највећа трагедија у историји алпинизма на Хималајима.

Она је подсетила да је 1996. године погинуло осам алпиниста у две експедиције.

Од када су први пут Едмунд Хилари и Тензинг Норгај 1953. године освојили кров света, на Монт Еверест се попело око 4.000 алпиниста, док је више од 300 погинуло током пењања.

Бета-АФП
објављено: 18/04/2014 14:11

Срби поново траже да проведу Ускрс у Ђаковици

БЕОГРАД –Расељени Срби из Ђаковице неће одустати од намере да посете тај град за време ускршњих празника, па ће поново тражити одобрење од Еулекса и косовских институција, рекао је данас Танјугу председник Удужења Ђаковчана Ђокица Станојевић.

Станојевић је објаснио да ће Срби поново тражити да посете Ђаковицу и да је срамота што одговорна лица у Приштини, Кфор, КПС и Еулекс, на највећи српски празник, не могу да омогуће расељеним лицима са територије Ђаковице да посете свој град.

Он је додао и да су га јутрос звали представници Кфора из манастира Високи Дечани и питали га да ли ће расељени Срби са Косова данас доћи, јер их чекају да их одведу у Ђаковицу.

„Питао сам их како нас сад ођедном чекају кад су јуче дописом обавестили Канцеларију за Косово и Метохију да нису у стању да осигурају нашу безбедност. Ако сте у стању да обезбедите безбедност, ми ћемо опет да пошаљемо захтев и тражићемо да бар један дан Ускрса будемо поред својих кућа и у својој улици, у свом граду, у својој цркви и манастиру”, рекао је Станојевић.

Станојевић је поновио да је највећа увреда за све хришћане да им се забрани посета свом родном граду, на највећи хришћански празник, Ускрс.

Он је подсетио да је било организовано да група од 150 Ђаковичана, који сада живе по целој Србији и који су имали уредну документацију, јуче крену у Ђаковицу, како би у њој провели Велики петак.

„Пред полазак су нас обавестили да Кфор, Еулекс и КПС нису у стању да осигурају безбедност у Ђаковици, али да су у стању да обезбеде безбедност у Дечанима и Пећи. Ми смо рекли да смо ми Ђаковичани”, навео је Станојевић.

На простору Ђаковице је, према Станојевићевим речима, пре рата живело 12.000 Срба, а сада, у манастиру, живе само четири старице „којима је живот ограничен на 100 квадратних метара”.

Танјуг
објављено: 18/04/2014 14:10

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније