Meni

Најновије вести

Коцијас: ЕУ мора да одлучи шта жели са Русијом

АТИНА – Европска унија мора да престане са „грчевитим деловањем” по питању Русије, изјавио је данас нови шеф грчке дипломатије Никос Коцијас и додао да Грчка не може да буде игнорисана у ЕУ само зато што дугује новац.

„ЕУ мора коначно да размотри шта жели да уради са Русијом на дугорочним основама... уместо да делује на морално директан, коректан, али грчевит начин”, рекао је Коцијас за новинску агенцију АНА.

Након доласка на власт прошле седмице, левичарска грчка влада је одбила да одобри декларацију о новим санкцијама Русији, наводећи да није претходно консултована.

Далеко ублаженија декларација усвојена је на састанку министара спољних послова ЕУ у четвртак у Бриселу, подсетио је АФП.

„Грчка не може да пресече своје историјске везе са Русијом, али може да игра улогу да посредује и развије преговоре између”, Русије и Украјине, рекао је Коцијас, који је примио позив шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова да посети Русију.

Коцијас је упозорио да ЕУ ризикује даљу „дестабилизацију региона” својим деловањем.

„Ова дестабилизација ће прећи руско-украјинску границу, стићи до Блиског истока и прећи у Северну Африку, нека врста српа кроз који ће десетине хиљада избеглица, џихадиста, болести и свих врста опасности изронити”, рекао је Коцијас.

Шеф грчке дипломатије је, такође, истакао да Грчка не треба да буде третирана као „отпадничка држава” због својих дугова.

„Напослетку, Европски савет (министара спољних послова), моје колеге разумеју да не могу да се понашају према Грчкој као да је она отпадничка држава јер дугује новац. Дуговати новац је једна ствар, а одбацивање права појединца у ЕУ сасвим друга”, казао је Коцијас.

Танјуг
објављено: 01/02/2015 15:37

ФХП: У ТРЗ није било искрене воље да се истраже злочини

БЕОГРАД – Фонд за хуманитарно право (ФХП) саопштио је данас да захтев Тужилаштва за ратне злочине (ТРЗ) упућен Фонду да достави целокупну документацију о случају Рудница представља „показатељ вишегодишњег непоступања по доказима о злочинима почињеним у зони одговорности 37. моторизоване бригаде Војске Југославије, који су у поседу ТРЗ или им ТРЗ има несметан приступ”.

„ФХП овом приликом указује на досадашње непрофесионалне поступке ТРЗ у погледу утврђивања чињеница о злочинима у којима су убијене особе чија су тела нађена у масовној гробници у Рудници, као и приликом утврђивања основаности навода из Досијеа 'Љубиша Диковић' објављеног у јануару 2012. године”, стоји у саопштењу ФХП.

„Ова поступања говоре да се ТРЗ у оба случаја руководило јавно изреченим ставовима о националним интересима и очекивањима највиших представника власти, занемарујући законску обавезу извођења одговорних пред лице правде и заштиту права жртава”, наводи се у саопштењу.

У саопштењу од осам тачака ФХП подсећа да су су ископавања у Рудници почела још 2007. и да су прва тела пронађена 2013, а да „ТРЗ већ у мају 2010. године располаже подацима да су тела донета из Дренице - зоне одговорности 37. моторизоване бригаде”.

„Није познато да ли је икада и један припадник 37. мтбр, укључујући команданта Одељења за асанацију бојишта ове бригаде Радета Крсмановића, његовог заменика Хасана Ћорбића, као и њиховог непосредно надређеног команданта 37. мтбр Љубишу Диковића, саслушан на околност постојања примарних гробница у зони одговорности ове бригаде”, наводи се у саопштењу.

Танјуг
објављено: 01/02/2015 15:29

Сирија жели да избаци све побуњенике

БЕЈРУТ – Сирија жели да избаци све побуњенике са своје територије 2015. године и спремна је да подржи сваки покушај у борби против глобалног тероризма, рекао је данас сиријски премијер Ваел ел-Халки.

Обраћајући се посланицима у парламенту премијер је рекао да је главни циљ Сирије да „истера све терористе са своје територије” ове године и да ће „подржати сваку иницијативу у борби против глобалног тероризма”, пренела је државна телевизија.

Он је рекао да Сирија неће дозволити својим непријатељима да „униште верску земљу и колевку цивилизација” и похвалио војску за напоре које улаже, пренео је Ројтерс.

Сирија је у више наврата саопштила да жели да координира са другим земљама у борби против оружаних група на својој територији.

Танјуг
објављено: 01/02/2015 15:06

Верхеијен: У марту кредит од 100 милиона долара

БЕОГРАД – Прву траншу кредита за подршку буџету од 100 милиона долара Србија би од Светске банке могла да добије већ у марту, рекао је шеф те финансијске институције у Београду Тони Верхеијен.

Први човек Светске банке у Србији је у изјави Танјугу рекао да је планирано да Србија добије кредит за буџет у укупном износу од 200 милиона долара.

Тако би на другу половина планиране позајмице, од такође 100 милиона долара, додао је, Србија могла да рачуна крајем 2015. године, кад се процес приватизације приведе крају.

Прва транша од 100 милиона долара, како је навео, биће одобрена ускоро будући да Влада Србије наставља процес приватизације по плану, а јуче је усвојила Акциони план о стечају за 188 предузећа са списка Агенције за приватизацију.

„Ово је храбра одлука владе, коју је требало донети одавно. Нажалост, што се више одлагало штета је по српску економију бивала све већа”, рекао је Верхеијен.

Та предузећа су коштала пореске обвезнике у Србији више од милијарду евра у последњих пет година, кроз субвенције и изгубљен приход, прецизирао је саговорник Танјуга.

„Спремни смо у том смислу и да подржимо буџет Србије, будући да и оваква одлука кошта. Трошак је значајан, јер влада има обавезу да радницима у тим фирмама исплати отпремнине. Посебно имајући у виду да влада ипак није имала обавезу да исплаћује отпремнине у свим тим предузећима, али је ипак одлучила да то уради”, рекао је Верхеијен.

Танјуг
објављено: 01/02/2015 14:40

Шулц поручио Ципрасу да престане да оспорава Меркелову

СТРАЗБУР – Председник Европског парламента Мартин Шулц је данас позвао новог грчког премијера Алексиса Ципраса да престане да критикује немачку канцеларку Ангелу Меркел и њену владу, истакавши да анти-немачка реторика представља „кратковиду” тактику.

Шулц је у интервјуу листу „Велт ам Зонтаг” навео да је исти савет Ципрасу, који жели да поново преговара о условима помоћи које су Грчкој одобрили међународни кредитори, дао и прошле недеље на састанку у Атини, пренела је агенција АФП.

„Недвосмислено само му препоручи да се вербално разоружа. Од тих напада нема никакве користи”, рекао је Шулц, иначе Немац.

„Ципрасу је дат савет да прекине са нападима на Ангелу Меркел”, навео је Ципрас, додајући да ће на крају управо немачка влада, између осталих, бити та која ће морати да му помогне.

Немачки званичници су више пута откад је на превременим парламентарним изборима прошле недеље на власт у Грчкој дошла радикална ултралевичарска странка Сириза истакли како очекују од званичне Атине да се држи обећања да ће спровести фискалне и економске реформе, договорене у склопу пакета помоћи. Добар део те помоћи је Грчкој дала управо Немачка.

„Можда неки воле да чују критике упућене Немачкој, али то је кратковида тактика и не води нас напред”, истакао је Шулц.

Танјуг
објављено: 01/02/2015 14:27

Дачић: Очекујемо да МСП буде заиста суд правде

БЕОГРАД – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је данас да је немогуће предвидети пресуду Међународног суда правде поводом међусобних оптужби Србије и Хрватске за геноцид, али је изразио уверење да ће тај суд заиста бити „суд правде”.

„Очекујем да ће Међународни суд правде заиста бити суд праве”, рекао је Дачић на редовној месечној конференцији за новинаре.

Пресуда која треба да буде изречена 3. фебруара означиће, према његовим речима, крај процеса који траје већ 15-20 година и представљаће прилику да се то питање остави у прошлости и да се две земље окрену будућности.

„Пошто с хрватске стране није било политичке воље да се тужбе заједнички повуку”, процес пред МСП у Хагу био је једино решење, и на ту пресуду не постоји право жалбе, рекао је он.

Поновивши да Србија осуђује ратне злочине, Дачић је нагласио да „сви треба да наставе с процесуирањем свих оптужених за ратне злочине”.

Танјуг
објављено: 01/02/2015 14:01

Железнице Србије, Кине и Мађарске потписале Меморандум

БЕОГРАД – Железнице Србије, Кинеска железничка корпорација и Корпорација мађарских државних железница потписали су Меморандум о разумевању за рад на Студији изводљивости за Пројекат мађарско-српске пруге Београд - Будимпешта, саопштиле су данас српске Железнице.

У име Железница Србије, Меморандум је потписао генерални директор Мирослав Стојчић.

Овај документ у складу је са Меморандумом о разумевању о сарадњи за пројекат мађарско - српске железнице, који су потписале Кина, Мађарска и Србија, као и са планом сарадње за рад на студији изводљивости.

Српске, кинеске и мађарске железнице дефинисале су овим документом план рада на студији изводљивости за изградњу и модернизацију пруге Београд - Будимпешта.

Тако ће Студију изводљивости за Пројекат мађарско-српске пруге урадити кинеска, мађарска и српска страна. Мађарска и српска страна ће свака за своју железницу посебно урадити извештаје за студију изводљивости, а затим ће их поднети кинеској страни.

Кинески партнери ће сумирати извештаје из Србије и Мађарске и направити општи извештај о изводљивости.

Утврђеним динамичким планом, до 15. фебруара кинеска страна ће послати техничке инжењере у Србију и Мађарску ради спровођења испитивања на лицу места, а мађарска и српска страна ће обезбедити инжењере за сарадњу са кинеским партнерима.

Ова активности већ је почела да се реализује у Србији. Тако су кинески стручњаци јуче са представницима Железница Србије и саобраћајног института ЦИП обилазили пругу Београд - Суботица, како би се на лицу места уверили у стање инфраструктуре и све друге параметре значајне за израду студије изводљивости.

Танјуг
објављено: 01/02/2015 13:58

Родић: Кривична пријава због покушаја отимања „Курира”

БЕОГРАД – Власник новина „Курир” Радисав Родић саопштио је данас да је поднео кривичну пријаву против бившег председника Србије и Демократске странке Бориса Тадића и још 22 особе јер су хтели да му, како тврди, отму тај дневни лист уз помоћ „хапшења и уцена.„

Родић је на конференцији за новинаре рекао да је кривичну пријаву поднео Тужилаштву за организовани криминал и да очекује да ће надлежни брзо реаговати.

Он је, називајући особе против које је поднео кривичну пријаву „организованом криминалном групом, злочиначким удружењем, терористичком групом...” рекао и да је у протекла три дана примо многе претње али да није желео да одустане.

Родић каже да њему лично не треба ништа али да „народ треба да зна какву је власт имао” како „ова садашња и свака будућа власт не би била иста таква”.

„Ко год да се борио за власт и био опозиција дошао је код мене и казао „Рајо помагај”...а када дође на власт више ме не познаје и труди се да ме омаловажава”, рекао је он.

Кривична пријава поднета је и против бивших министара и функционера ДС Душана Петровића, Снежане Маловића, Драгана Ђиласа , некадашњег министра и лидера УРС-а Млађана Динкића, бившег министра Саше Радуловића...

У кривичној пријави подељеној новинарима се наводи да постоји основана сумња да је та „организована криминалан група” извршила 22 кривична дела међу којима и „трговина, утицаје, принуда, изнуђивање исказа, злостављање и мучење, превара, давање лажног исказа...”

Танјуг
објављено: 01/02/2015 13:34

Нови биланс: на истоку Украјине страдало 19 људи

КИЈЕВ – Деветнаест људи погинуло је на истоку Украјине у последња 24 часа, нови је биланс жртава, јављају данас светске агенције.

Међу погинулима је 13 украјинских војника и шест цивила, навела је агенција Франс прес.

Медији су раније јавили да је у сукобима украјинске војске и проруских сепаратиста за 24 часа страдало осморо људи, међу којима шест цивила и два украјинска војника.

„Мировни процес је у опасности”, написао је данас на свом Фејсбук профилу саветник украјинског председништва Валериј Чали.

Извештач агенције Франс прес јавио је да је град Макијвка, у близини Доњецка, био по артиљеријском паљбом, а украјинска војска саопштила да је цео регион у којем се воде борбе последњих дана био мета снажног бомбардовања.

Преговори између Кијева и проруских побуњеника, уз учешће ОЕБС-а и представника из Русије јуче су завршени без договора.

Проруски сепаратисти су у петак запретили да ће ојачати нападе на истоку Украјине, уколико мировни преговори буду окончани без успеха.

Последња рунда преговора између проруских побуњеника и украјинске војске одржана је у септембру у Минску, када је постигнут договор о прекиду ватре, који су обе стране у више наврата прекршиле.

Од избијања сукоба на истоку Украјине у априлу прошле године погинуло је више од 5.100 људи.

Бета
објављено: 01/02/2015 13:30

Пјонгјанг тврди да је спреман за нуклеарни рат са САД

ПЈОНГЈАНГ – Руководство Северне Кореје тврди да је спремно да уђе у нуклеарни рат са САД, пошто је Вашингтон позвао Пјонгјанг да испуни своје обавезе по питању денуклеаризације, преноси руски медиј News.ru.

Током редовних војних вежби, лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун рекао је да су Корејци „спремни за сваки рат у коме би се користило и конвенционално и нуклеарно оружје”.

Он је, такође, одбацио могућност сваког дијалога са тренутним властима САД, наводећи да „нема жеље да се преговара са бесним псима”.

Медији су раније спекулисали о могућим разговорима између САД и Северне Кореје.

Специјални амерички представник за Северну Кореју Сан Ким изразио је током посете Пјонгјангу разочарање јер није успео да се састане са представником Северне Кореје. Ово је подстакло гласине да ће САД покушати да ступе у дијалог са Пјонгјангом.

Портпарол Стејт департмента Џен Псаки, међутим, рекао је касније да је дијалог искључен, све док Северна Кореја не испуни своје обавезе о денуклеаризацији.

Бета
објављено: 01/02/2015 13:00

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније