Meni

Најновије вести

Марић: Противградна заштита почиње 1. маја са 8.500 ракета

ЈАГОДИНА – Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП Србије Предраг Марић, изјавио је да ће сезона противградне заштите, почети 1. маја, са 8.500 ракета што је довољно за први талас.

„То је мало више од половине минимума ракета. Ми смо имали пара за 3.000, локалне самоуправе су купиле око 1.000, и од прошле године је остало око 4.500 ракета”, рекао је Марић учествујући у емисији јагодинске телевизије „Палма плус”.

Тренутно се обављају лекарски прегледи за стрелце, којих је 3.300, и они ће бити плаћени око 9.000 динара са дотацијама локалних самоуправа, напоменуо је Марић.

Марић је истакао да домаће фабрике противградних ракета имају капацитете за производњу довољних количина ракета.

Марић је објаснио да је противградна заштита у тешку позицију дошла 2010. године.

„Одлуком, тадашњег државног врха да се из Хидрометереолошког завода премести у Сектор за ванредне ситуације МУП а да нису у решени системски проблеми: начин финансирања, начин набавке

ракета, финансирање стрелаца, обезбеђење средстава за радарске системе... Ми смо те проблеме наследили”, додао је Марић.

Танјуг
објављено: 24/04/2014 23:31

Курц жели нове импулсе у политици проширења ЕУ

БЕЧ – Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц затражио је вечерас нове импулсе у политици проширења ЕУ, указујући поводом држава западног Балкана, да је потребно још више европске перспективе за земље које још нису успеле да постану чланице.

Он је, на конференцији поводом десете годишњице великог проширења у Бечу, казао да би више европске перспективе био одговор на фрустрацију многих грађана.

Истовремено је био скептичан поводом приступања Украјине ЕУ, додајући да је потребно да се поново размотре модели партнерства, јер је он земље као што су Молдавија и Украјина, због њихових тежњи за приступањем, довео до проблема.

Према мишљењу министра, ЕУ мора даље да се развија, како не би изгубила корак на међународном плану.

Курц је указао да позитивно искуство Аустрије са рундом проширења из 2004., која је донела додатни годишњи привредни раст у висини од 0,4 одсто.

„Проширење још није завршено”, поручио је државни секретар у словеначком Министарству спољних послова Игор Сенчар.

За разлику од Курца, он сматра да су Турска и источне суседне земље потенцијални кандидати за чланство у ЕУ.

Уздржанији је био шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак који је нагласио да проширење није хуманитарно питање, већ да би Европа сваким новим чланом требало да буде снажнија.

Лајчак је рекао да се показује на западном Балкану да сама перспектива приступања не доноси напредак, јер политичари нису „одрадили своје задатке”.

Такође је оценио да о приступању Украјине или Молдавије тренутно не треба причати, јер су те земље по том питању подељене и још се нису одлучиле.

Државни секретар за европска питања Мађарске Енико Ђери указала је на „трансформишућу моћ” европске перспективе, наводећи као пример напредак најмлађе чланице- Хрватске.

Истовремено је упозорила да Брисел своје чланице третира као ђаке, јер то штети европској идеји.

Танјуг
објављено: 24/04/2014 23:14

Москва: Вашингтон да примора Кијев да прекине операцију

МОСКВА – Вашингтон треба да примора актуелно украјинско руководство да неодложно прекине војну операцију на југоистоку Украјине, саопштила је данас званична Москва, наводећи и да за јуче и данас планирани телефонски разговори шефова дипломатије Русије и САД нису одржани „из разлога који не зависе од Москве”.

„Очекујемо да ће САД најзад предузети хитне мере ради деескалације ситуације у складу са одредбама Женевске изјаве од 17. априла. Вашингтон треба да примора актуелно украјинско руководство да неодложно прекине војну операцију на југоистоку, осигура повлачење јединица Оружаних снага Украјине и њихових структура на локације у којима су стално стационирани”, наводи се у саопштењу руског Министарства иностраних послова.

У саопштењу се наводи да још није учињено ништа ради решења тог хитног задатка, пренео је Итар-Тас с.

„Надамо се да у Вашингтону схватају сав степен своје одговорности за догађаје”, наводи руски МИП.

РИА Новости подсећа да су украјинске власти 15. априла започеле специјалну операцију уз укључење армије на југоистоку Украјине, где од марта трају митинзи присталица федерализације Украјине.

Русија је одлуку украјинских власти да примени силу против њих назвала изузетно опасним развојем догађаја, додаје та руска агенција.

Представница Савета за националну безбедност и одбрану (СНБО) Украјине Викторија Сјумар оценила је вечерас да је данас успешно изведена једна фаза специјалне операције на истоку земље и најавила да ће та операција бити настављена.

Танјуг
објављено: 24/04/2014 22:59

Почело да ради реновирано позориште у Лесковцу

ЛЕСКОВАЦ – У Лесковцу је уз ватромет и премијеру представе „Галеб” отворено потпуно реновирано Народно позориште.

Комплетно реновирање спољашне фасаде, сцене и унутрашњих просторија почело је још пре три године а радови су више пута прекидани. Директор Народног позоришта Станислав Грујић каже да су глумци који су три године морали да играју представе у свакојаким салама и ресторанима најзад добили простор какав заслужују.

„Могу да обећам оно што сам увек говорио, да ће лесковачко позориште почети да ради пуном паром и да ће грађанима Лесковца сваког дана давати представе и током године што више премијера “, рекао је Танјугу директор Грујић.

За реконструкцију позоришта из државног и будзета града Лесковца издвојено је око 66 милиона динара.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић подсетио је на отварању да позоришни живот у Лесковцу траје више од једног века.

„Почетак позоришног живота у Лесковцу везује се за 1896.годину и Радоја Домановића који је као професор лесковачке Гимназије организовао позоришну трупу. Са кратким прекидима позоришни живот у Лесковцу траје више од једног столећа, већ 124 године . Надам се да ће квалитетом рада и репертоаром наш театар направити такав амбијент да ће се за представе тражити карта више”, изјавио је Цветановић.

Након званичног отварања изведена је комедија Антона Павловича Чехова „ Галеб” у режији Јовице Павића.

У Народном позоришту има 278 места а адаптација је урађена према нацртима из 1930 године када је на истом месту подигнут Соколски дом.

У реновираном позоришту, Лесковац ће 17.маја бити домаћин 50. Сусрета „Јоаким Вујић”.

Танјуг
објављено: 24/04/2014 22:45

Пронађено тело мушкарца у кући у Бољевцима

БЕОГРАД – Леш мушкарца пронађен је у једној кући у београдском насељу Бољевци, речено је агенцији Бета у полицији.

Како су пренели поједини медији, мушкарц је убијен хицем у главу, из пиштоља. Ту информацију у полицији за сада не могу да потврде.

Тело је пронађено око 16.30, а увиђај полиције и даље је у току.

Бета
објављено: 24/04/2014 22:31

На Јужној Морави проглашена редовна одбрана од поплава

КРУШЕВАЦ – После најновијих падавина у крушевачком крају у току поподнева, ниво Јужне Мораве је достигао 310 центиметара и проглашена је редовна одбрана од поплава, рекао је вечерас Танјугу Душан Тодоровић из градског Штаба за ванредне ситуације.

Према његовим речима, водостај Западне Мораве је око 220 центиметара.

На територији Крушевца данас је пало од 12 до 16 литара кише по метру квадратном и забележена су оштећења на пољским путевима у Петини и Дворану.

„Ниво Ломничке и Трмчарске реке је повећан, а град је пао у насељеним местима Дубиц и Рајинац” - навео је Тодоровић.

Он је истакао и да су у Врњачкој бањи оштећена три моста, а поплављени су Пошта, Дом здравља и Општина.

Танјуг
објављено: 24/04/2014 22:17

Поплавни талас у селу Лозањ преко једног метра

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ – У селу Лозањ на падинама Рајца, око 19 сати пала је јака киша која је довела до изливања потока и створила бујицу која је носила све пред собом.

„Нико у овом крају не памти овакву пролаву облака, где је бујица са брда носила све пред собом”, рекао за агенцију Бета председник месне заједнице Милорад Чуљковић.

Киша је пала на око 50 хектара, а поплавни талас, висине преко једног метра, носио је ограде и оштетио регионални пут Горњи Милановац-Горњи Бањани.

„На површини од десет хектара, вода је са тек засејаних њива, кромпиром и кукурзом, све однела и направила пустош. Данима неће моћи да се уђе у њиве”, казао је Чуљковић.

Бета
објављено: 24/04/2014 22:01

Плата премијерке РС две хиљаде евра

БАЊАЛУКА – Месечна плата председнице Владе Републике Српске (РС) Жељке Цвијановић износиће четири хиљаде марака (око две хиљаде евра), одлучила је Влада РС на седници.

Према владиној одлуци, плата потпредседника Владе износиће 3,5 хиљада марака (око 1.800 евра), док ће плата министара бити три хиљаде марака (око хиљаду и по евра).

Влада је донела и одлуку о утврђивању цене рада у износу од 100 марака (око 50 евра), а примењиваће се за обрачун плата од 1. априла ове године и не односи се на доспела и неисплаћена примања.

Нова цена рада односи се на запослене у области просвете и културе, унутрашњих послова, републичке управе, правосуђа и у јавним службама из области рада, запошљавања, здравственог осигурања, дечије и социјалне заштите.

Влада је овластила ресорне министе да са гранским синдикатима потпишу споразум о утврђивању цене рада у складу са донетом одлуком.

Бета
објављено: 24/04/2014 21:47

Кијев: Специјална операција у неколико фаза

КИЈЕВ – Представница Савета за националну безбедност и одбрану (СНБО) Украјине Викторија Сјумар оценила је да је успешно изведена једна фаза специјалне операције на истоку земље и најавила да ће се операција наставити.

„Специјална операција биће настављена. Она ће се спроводити у неколико фаза. Не можемо да најављујемо те фазе. Данас је била једна од таквих активних фаза. Током ње је испуњен задатак”, рекла је она за украјинску ТВ а преноси Руска информативна агенција (РИА) Новости.

Интерфакс је пренео да је Сјумарова изразила наду да ће најављене вежбе руске војске бити заиста вежбе.

Раније данас, подсећа та руска агенција, министар одбране Русије Сергеј Шојгу најавио је почетак вежби руских јединица Јужног и Западног војног округа, наводећи да је Москва тако приморана да реагује на заоштравање на југоистоку Украјине.

Руски министар је изразио забринутост због употребе оружја против цивила у Украјини, као и вежби војника НАТО-а у Пољској и балтичким земљама.

Украјинска војска почела је данас операцију код града Славјанска у Доњецкој области у којој су ангажовани оклопни транспортери, хеликоптери и специјалне јединице а погинуло је најмање пет особа, наводи Интерфакс.

Танјуг
објављено: 24/04/2014 21:31

Украјински министар осуђује руску одлуку о почетку вежби

ПРАГ – Украјински министар спољних послова Андреј Дешчица осудио је одлуку Русије да започне војне маневре дуж украјинске границе и додао да ће се његова земља борити са било којом инвазионом војском.

Дешчица је казао да руска одлука да покрене војне вежбе „у великој мери доводи до ескалације ситуације у региону”, преноси АП.

Дешчица, који се налази у Прагу, додао је да је његова земља научила лекцију тиме што је Русија анектирала Крим. Пошто сада имамо то искуство, борићемо се против руских трупа ако буду окупирале Украјину, казао је он.

„Украјински народ и армија су спремни на то”, додао је украјински министар.

Он је навео да се нове руске војне вежбе одвијају „још ближе украјинској граници него што је првобитно планирано” и затражио повлачење руских трупа.

Танјуг
објављено: 24/04/2014 21:14

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније