Meni

Најновије вести

Министарство правде: Адвокати не желе договор са државом

БЕОГРАД – - Министарство правде саопштило је данас да обуставом свог рада и одбијањем разговора са представницима Министарства, адвокати у Србији угрожавају безбедност грађана и њихове имовине и позвало још једном адвокате да прекину штрајк.

Како су саопштили, на јучерашњем састанку са представницима адвоката у Србији, договорено је да се обе стране састају редовно, како би се што пре дошло до решења, али су адвокати затражили одлагање.

„То указује да адвокати не изражавају жељу за обуставом шрајка и проналажењем решења, већ настављају са политизацијом адвокатске професије. Очигледно је да главни проблеми леже у неодговорном и неозбиљном руководству адвокатских комора, као и да српски адвокати немају представнике од интегритета и ауторитета са којима договор може да се пронађе”, казали су из Министарства правде.

Бета
објављено: 18/09/2014 17:14

ЕП тражи обустављање Јужног тока

СТРАЗБУР– Европски парламент је на данашњој пленарној седници у Стразбуру усвојио резолуцију у којој се захтевају оштрије санкције према Русији и обустављање изградње гасовода Јужни ток.

Позивајући на оштрије санкције Русији, Парламент је заузео став да „Јужни ток не треба градити, већ треба обезбедити друге изворе снабдевања енергентима”.

Само 49 посланика, односно девет одсто, је гласало против резолуције, а међу њима су сви посланици бугарске владајуће Социјалистичке партије.

Гасовод, чија је изградња у току, би по плану требало да прође кроз Србију, Бугарску и још пет европских држава, што би елиминисало потребу за транзитом гаса кроз Украјину.

ЕУ је раније заузела став да изградњу Јужног тока треба суспендовати док се пројекат не усклади са европским прописима, али ово је први пут да је нека од институција ЕУ затражила да се он неповратно обустави.

Резолуције ЕП нису обавезујуће, али су Европски савет и Европска комисија дужни да их узму у обзир приликом одлучивања.

Танјуг
објављено: 18/09/2014 17:11

ЕПС:Нормализован рад ХЕ „Ђердап 2“

БЕОГРАД – Електропривреда Србије (ЕПС) саопштила је да су данас сви агрегати у хидроелектрани „Ђердап 2” укључени на мрежу и раде максималном снагом, осим агрегата А1 који је у редовном ремонту и А5, где су оштећене решетке.

Ових дана због незапамћених количина воде и бујица које су се сливале са брда, са великим проблемима суочавала се хидроелектрана „Ђердап 2”, али су изузетним напорима запослених, који су даноноћно чистили рештеке агрегата од наноса, спречене много веће последице по рад ове хидроелектране.

Највећа дунавска електрана, хидроелектрана „Ђердап 1” ради без проблема и дневно производи више од 20 милиона киловат-сати електричне енергије. Због дотока Дунава од 8.600 кубика у секунди отворена су два преливна поља.

Танјуг
објављено: 18/09/2014 17:07

Кинеска Ексим банка одобрила кредит за аутопут Бар-Бољаре

ПОДГОРИЦА – Кинеска Ексим банка одобрила је 687,65 милиона евра вредан кредит за градњу прве деонице аутопута Бар-Бољаре, од Смоковца до Матешева, саопштио је црногорски министар саобраћаја и поморства Иван Брајовић и најавио почетак радова до краја ове године.

Кредит сада иде на сагласност Влади Кине и очекује да све процедуре и у Кини и у Црној Гори око потписивања међудржавног уговора буду завршене за месец и по, најавио је Брајовић, на конференцији за новинаре.

Влада Црне Горе у јулу прошле године прихватила је понуду кинеских компанија CCCC и CRBS за изградњу прве деонице аутопута Бар-Бољаре од Смоковца до Матешева, вредну 809 милиона евра, чија градња би требало да траје четири године, јавила је РТ Црне Горе.

Учешће државе у градњи те деонице аутопута износи 120 милиона евра, а кредитом кинеске Ексим банке ће се финансирати преостали део инвестиције.

Танјуг
објављено: 18/09/2014 16:30

Додик:После Шкотске нека се спреми Република Српска

БЕОГРАД – Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да без обзира на то какав буде исход данашњег референдума у Шкотској, Европска унија нема више права да било коме оспорава употребу институције референдума у циљу заштите својих права и додао „нека се спреми Република Српска”.

„Референдум о независности Шкотске, који се градио кроз читав низ законских и других активности десетинама година, од 18. септембра 2014. године престаје да буде само леп сан Шкота и ноћна мора британских политичара, већ постаје и нова реалност Европске уније”, навео је Додик у разговору за „Недељник”.

Он је истакао да је референдум у Шкотској својеврсна потврда права Руса у Украјини да одлуче како и где ће живети, али и потврда исправности опређељења политичког вођства Републике Српске, по ком институцију референдума треба перманентно градити и јачати.

„Није важан ни резултат. Једино важно је да се институција референдума који подразумева дезинтеграцију једне од најмоћнијих земаља света лагодно ушетала под бриселске сводове. Дакле, без обзира на резултат, Европска унија нема више права да оспорава било коме употребу институције референдума у циљу заштите својих права, укључујући право на бољи живот”, рекао је Додик.

Танјуг
објављено: 18/09/2014 15:23

Завршена међународна конференција о Првом светском рату

БЕОГРАД – У Београду је данас завршена дводневна међународна конференција поводом 100.годишњице од избијања Првог светског рата, поруком да је недопустиво да се фалсификује историја и кривица за избијање рата пребаци на Србију.

На конференцији, која је окупила 100 учесника из 15 земаља, закључено је да је Велики рат променио геополитичку карту Европе и света и изазвао огромна разарања и људске жртве.

Србија је, како је истакнуто, у том рату претрпела највеће људске губитке, изгубивши једну четвртину становништва и зато су недопустиви покушаји да се фалсификује историја и кривица за избијање рата пребаци на њу.

Патријарх Српске православне цркве Иринеј је, обраћајући се учесницима, позвао да се историјске чињенице „осветле онакве какве јесу, као и мотиви (за изазивање рата) а не онакве како би некима одговарло”.

Тај рат је био немилосрдан, и по жртвама и по последицама, рекао је патријарх и додао да су Срби те последице највише осетили.

Танјуг
објављено: 18/09/2014 15:19

Адвокатима забрањен улазак у суд, тузиластво и орган управе

БЕОГРАД – Адвокати из целе Србије наставили данас са обуставом рада, јер им је одлуком Скупштине Адвокатске коморе Србије (АКС) до даљег забрањено да улазе и бораве у просторијама судова, тужилаштава, полиције или органа управе по било ком основу.

У упутству за поступање током обуставе рада, објављеном на сајту АКС, даље се наводи да адвокати неће долазити на суђења, нити у тужилаштво ради истражних поступака и поступака преговора око примене опортунитета или споразума о кривици, нити ће одлазити у полицију у преткиривичним поступцима.

Адвокати су дужни, сходно том упутству, да пред судовима, тужилаштвима и другим органима обављају само оне радње које су везане за наступање преклузивних рокова.

То значи да могу да подносе тужбе, жалбе и друга писмена код којих би пропуштање рока резултирало губитком права.

Такође могу да приступе на седницу већа апелационих судова поводом жалбе у кривичном поступку, на расправу пред другостепеним судовима поводом жалбе у парничном поступку и на расправу поводом тужбе у Управном спору.

Непоштовање наведених упутстава сматра се „тежом повредом дужности адвоката”, наводи се у поменутом упутству.

Танјуг
објављено: 18/09/2014 14:44

Пушков: На санкције Косова Русији - само осмех

МОСКВА – Санкције које је Косово увело Русији могу да изазову само осмех, изјавио је шеф Одбор Думе за међународне послове Алексеј Пушков, док његов колега из доњег дома парламента Леонид Слуцки каже да то не треба да чуди јер је Косово потпуно зависно од Запада.

Косовска влада увела је јуче санкције Русији, а како је рекао косовски премијер Хашим Тачи оне ће трајати док се околности не промене.

Председник Одбора Думе за ЗНД Леонид Слуцки у томе не види ништа чудно, имајући у виду да се садашње руководство покрајине налази у потпуној завсности од европских чиновника, пренела је агенција РИА Новости.

Према његовим речима, имајући то у виду нема ничег парадоксалног у њиховој оријентацији у правцу клеветања Русије, антируске интерпретације догађаја у Украјини.

Танјуг
објављено: 18/09/2014 14:36

Споменик бранитељима освануо заливен црвеном бојом

СПЛИТ – Споменик хрватским оружаним снагама у Сплиту освануо је заливен црвеном бојом, а сплитски градоначелник Иво Балдасар осудио је оштећење споменика.

У полицијској управи сплитско-далматинској саопштили су да је непознати починитељ вероватно током ноћи споменик 46-орици погинулих припадника Девете јединице ХОС-а „Витез Рафаел Бобан” залио црвеном течношћу и да трагају за њим.

Градоначелник је у саопштењу оценио да „оштећење споменика представља намерну провокацију и омаловажавање жртава Домовинског рата”, и најоштрије осудио вандалски чин.

„Заиста је срамотно да се на овај начин покушавају испровоцирати бранитељи и омаловажавају жртве Домовинског рата”, упозорио је Балдасар, а преноси агенција Хина.

Танјуг
објављено: 18/09/2014 14:32

Путин:Добри односи Русије и Српске значајни за регион

МОСКВА – Председник Русије Владимир Путин састао се данас у Москви са председником Републике Српске Милорадом Додиком и том приликом оценио да се односи између Русије и Српске развијају успешно, што је значајно за ситуацију у региону.

„Драго ми је да констатујем да, иако имамо доста скромне бројке у трговинско-економској сарадњи, ипак, робна размена расте, тако да је за четвртину повећана у последње време”, рекао је Путин, објављено је на сајту руског председника.

Путин је Додику пожелео успех на предстојећим општим изборима у Босни и Херцеговини истакавши да му је познато да га подржава знатан број бирача.

„Код вас ће ускоро бити избори. Желим да вам пожелим успех. Знам да вас знатан број бирача подржава, то је већ данас јасно”, рекао је Путин.

Руски председник је током сусрета са Додиком и премијерком Жељком Цвијановић подсетио да се у овој години већ састајао са председником Српске.

„Ви сте врло искусан човек, и политичар и привредник. Ви то сами одлично разумете. Веома ми је драго што вас видим”, рекао је Путин.

Напомињући да су данас сложена времена и у међународним односима и у Европи и у светској економији, Путин је истакао да се односи између Русије и Српске развијају успјешно, што је значајано за ситуацију у региону.

Танјуг
објављено: 18/09/2014 14:21

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније