Meni

Најновије вести

Формирано Координационо тело за сузбијање сиве економије

БЕОГРАД – Влада Србије усвојила је данас више предлога законских измена и формирала Координационо тело за усмеравање активности на сузбијању сиве економије, на чијем ће челу бити потпредседница Владе Кори Удовички.

Како се наводи у саопштењу, на седници Владе усвојен је Предлог измена Закона о акцизама којим се предлаже промена одредаба о времену и начину подношења пореске пријаве за акцизе.

Усвојен је и Предлог измена Закона о порезу на додату вредност, као и Предлог измена Закона о порезу на добит правних лица.

Влада је усвојила и Предлог измена Закона о враћању одузете имовине и обештећењу.

Бета
објављено: 20/12/2014 15:02

Влада усвојила измене закона о акцизама и порезима

БЕОГРАД – Влада Србије усвојила је данас Предлог закона о изменама и допунама Закона о акцизама којим се предлаже промена одредаба о времену и начину подношења пореске пријаве за акцизе.

На седници је усвојен и Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезу на додату вредност, као и Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезу на добит правних лица, саопштила је Канцеларија за сарадњу са медијима.

Влада је усвојила и Предлог закона о изменама Закона о враћању одузете имовине и обештећењу.

Влада је такође донела одлуку о формирању Координационог тела за усмеравање активности на сузбијању сиве економије. За председника Координационог тела именована је Кори Удовички, потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе.

Танјуг
објављено: 20/12/2014 14:50

Вулин: Буџет штедљив, али одговоран

НОВИ ПАЗАР – Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин изјавио је данас да је буџет за наредну годину усмерен на штедњу, али да води рачуна о људима, као и да влада није штедела на социјалним давањима.

Вулин је новинарима у Новом Пазару, где је заједно са потпредседником владе и министром трговине, туризма и телекомуникација Расимом Љајићем, отворио новоизграђену Установу за смештај одраслих и старих, рекао да је ово и први буџет који је „и у номиналном износу мањи него прошлогодишњи”.

„Ниједан динар нисмо штедели на социјалним давањима. Ниједна социјална помоћ није умањена, ниједан дечји или родитељкси додатак...ништа што има везе са социјалним давањима. Ово је штедљив, али одговоран буџет”, нагласио је Вулин.

Он је додао да је његово министарство већ уштедело 12,8 милијарди динара и да ће наставити да штеди.

„Штедећемо на свему, али се социјална давања неће смањивати и то је порука овог буџета, водимо рачуна о онима којима је најтеже”, истакао је Вулин.

Министар Љајић рекао је да су уштеде направљене и у министарству које он води.

„Штедели смо на путовањима, дневницама, набавци одговарајућег материјала и опреме, у свим тим ставкама у односу на претходни буџет имамо уштеде”, рекао је Љајић.

Он је истакао и да су ове године по први пут обезбеђена средства за развој туриштицке инфрастуктуре.

„Туризам је значајан потенцијал који Србија има. Прошле године тај буџет је био раван нули, сада је захваљујући разумевању Владе и Министарства финансија, обезбеђено више од милијарду динара само за развој инфраструктуре и промоцију туризма”, рекао је Љајић и додао да очекује да ће наредне године по том основу бити остварен далеко већи девизни прилив него ове године, када је он износио нешто више 1,1 милијарде долара.

Танјуг
објављено: 20/12/2014 14:22

Москва окарактерисала санкције САД и Канаде као бескорисне

МОСКВА – Русија је данас окарактерисала нове америчке санкције као бескорисне и додала да ће чекати колико буде потребно да САД признају њено историјско право на полуострво Крим, које се раније ове године отцепило од Украјине и припојило Русији.

После неколико рунди санкција раније ове године, амерички председник Барак Обама јуче је одобрио нове, због ситуације у вези са Кримом, који је Москва анектирала у марту, након референдума сазваног на брзину.

Руско министарство спољних послова данас је изразило жаљење због тога што „САД и Канада још не могу да прихвате резултате слободног гласања на Криму у марту”. Референдум на којем су становници Крима одлучили да се отцепе од Украјине осудила је међународна заједница као нелегалан, наводећи да је одржан под контролом руских војника.

Москва је у данашњем кратком саопштењу инсистирала да нове санкције неће натерати Русију да одустане од Крима јер је он „историјски и интегрални део Русије”, додајући да ради на одговарајућим узвратним мерама, не прецизирајући каквим.

Руско министарство је алудирало на ситуацију са Кубом, где је САД требало 50 година да успостави поново дипломатске односе.

„Белој кући је било потребно пола века да призна да је блокада Кубе санкцијама била бескорисна: па, можемо и ми да чекамо, такође”, наводи се у саопштењу.

Канада је јуче објавила забрану путовања за десетине појединаца, као и ограничења на извоз технологије која се користи у руској нафтној индустрији.

Санкције САД подразумевају забрану америчким компанијама и појединцима да извозе и увозе било какву робу, сервисе и технологију у или са Крима.

Истовремено, амерички индивидуалци или компаније не могу да купују некретнине или фирме на Криму или финансирају кримске компаније.

Такође ће бити замрзнута имовина америчких индивидуалаца за које амерички секретаријат финансија утврди да су сарађивали са Кримом.

Санкцијама САД и Канаде претходила је забрана ЕУ за инвестирање у Крим, и друге економске рестрикције, укључујући и мере чији циљ је да онемогуће туристичке посете том црноморском острву.

Бета-АП
објављено: 20/12/2014 13:53

Чуркин очекује расправу у УН о тортури ЦИА

ЊУЈОРК – Стални представник Русије у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин очекује да ће питање тортуре коју су над осумњиченим терористима спроводили агенти америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) постати предмет расправе у Савету УН за људска права (УНХРЦ).

„Сигуран сам да ће расправа о томе бити покренута јер имамо Конвенцију УН против тортуре, и специјалног известиоца”, рекао је Чуркин новинарима у седишту светске организације, преноши Тас с.

Он је додао да ће то питање бити покренуто када САД буду прошле кроз процедуру Јединствене периодичне ревизије, током које све земље чланице УН треба да пријаве какво је код њих стање у погледу поштовања људских права.

Он је подсетио да су све 193 чланице УН усвојиле Јединствену периодичну ревизију.

Према његовим речима, САД су, након усвајања ове процедуре 2010. године, примиле 300 коментара о критикама о стању поштовања људских права на свом тлу.

Извештај о тортури коју су примењивали агенти ЦИА објављен је 9. децембра, након петогодишње истраге коју је сенатски Одбор за обавештајне послове спровео о програму чија је сврха била добијање информација од припадника Ал Каиде и других осумњичених терориста у затворима ЦИА широм света.

У том извештају се истиче да је ЦИА јавности и политичарима давала погрешне податке о тортури заточеника држаних на тајним локацијама широм света након 11. септембра 2001. године и да су службеници агенције били много бруталнији него што се раније сматреало.

Танјуг
објављено: 20/12/2014 13:06

Северна Кореја најавила јачање „нуклеарне моћи”

СЕУЛ – Северна Кореја је најавила данас како ће појачати своју „нуклеарну моћ” у одговору на непријатељску политику Вашингтона, истичући да је очигледно како САД намеравају да изврше инвазију на ту земљу под изговором њеног кршења људских права.

Неке земље чланице УН апеловале су у четвртак на Савет безбедности да размотри извођење Северне Кореје пред Међународни кривични суд због злочина против хуманости, на основу извештаја УН објављеног у фебруару, преноси Ројтерс.

Пошто је намера САД да изврши инвазију на Северну Кореју постала очигледна „идеја денуклеаризације Корејског полуострва више није валидна”, саопштио је портпарол министарства спољних послова Северне Кореје за агенцију КЦНА.

Он је додао како ће напори да се ојача одбрамбена војна моћ Северне Кореје бити удвостручена.

Поменуто истраживање УН ситуације у Северној Кореји резултирало је извештајем о раширеним злоупотребама, укључујући затвореничке логоре, систематска мучења, изгладњивања и убијања, које се могу поредити са злоделима из нацистичке ере.

Мало је вероватно да би то могло да доведе до реаговања Међународног кривичног суда јер би Кина највероватније употребила вето како би то спречила.

Северна Кореја је досад извела три нуклеарне пробе, а верује се да располаже материјалом за дванаестак атомских бомби, али да још не располаже технологијом за инсталирање нуклеарних глава на крстареће ракете.

Неименовани портпарол министарства спољних послова није поменуо налазе америчког Федералног истражног бироа (ФБИ) како Северна Кореја стоји иза сајбер напада на Сони пикчерс.

Тај студио је отказао приказивање комедије о убиству севернокорејског вође Ким Џонг Уна, након што су највећи ланци биоскопа одбили да га приказују због претњи хакера.

Северна Кореја је критиковала планирано приказивање тог филма као „чин рата”, али је један њен дипломата у УН негирао тврдње да ова земља има икаквог удела у сајбер нападу на Сони пикчерс.

Танјуг
објављено: 20/12/2014 12:47

Италија смањује порез за сиромашне и доприносе за раднике

РИМ – Италијански сенат изгласао је јутрос поверење премијеру Матеу Ренцију и усвојио његов предлог буџета за 2015. годину, који би до краја следеће недеље требало да усвоји и доњи дом парламента, објавили су италијански медији.

Сенатори су на седници, која је завршила рано јутрос, са 162 гласа за и 37 против усвојили финансијски пакет за 2015, који предвиђа смањење пореских оптерећења за најсиромашније грађане, у укупној вредности од готово десет милијарди евра, као и смањење доприноса које за своје раднике плаћају предузећа, пренео је Ројтерс.

Власти у Италији често прибегавају гласању о поверењу влади како би се скратила дебата и убрзало усвајање закона. Ако не добије поверење парламента, влада мора да поднесе оставку. Закон прописује да буџет мора да буде усвојен у парламенту до краја године.

Ренци тражи од Европске уније да Италији, трећој по величини привреди у оквиру еврозоне, одобри већу потрошњу, за коју наводи да ће помоћи тој земљи да изађе из рецесије и смањи рекордно високу стопу незапослености.

У замену за тај уступак, Ренци обећава либерализацију на подручјима као што су тржиште рада и образовни систем. Премијер Италије је морао да одустане од неких пореских олакшица предвиђених првобитним нацртом буџета, како би испунио захтеве Европске комисије да Италија учини више како би смањила свој фискални дефицит.

Танјуг
објављено: 20/12/2014 12:30

Министарство пољопривреде уштедело преко 4 милијарде динара

СРЕМСКА МИТРОВИЦА – Министарство пољопривреде успело је да уштеди више од четири милијарде динара ове године, које ће бити преусмерене у субвенције, што ће омогућити да у 2015. годину по први пут уђемо без баласта вишегодишњих дуговања, изјавила је данас Танјугу ресорна министарка Снежана Богосављевић Бошковић.

Према њеним речима, реч је о историјском успеху, јер ће бити измирена заостала дуговања из претходног периода која су се преносила из године у годину и оптертећивала аграрни буџет.

Богосављевић Бошковић је, након састанка са начелником Сремског управног одбора Илијом Милиновићем и челницима општина тог округа, рекла да је агаррни буџет за 2014. у потпуности реализован.

„Ове године по први пут од оснивања Управе за аграрна плаћања су у потпуности исплаћена средства намењена за субвенције за ову годину”, рекла је Богосављевић Бошковић.

Министарка је подсетила да је предложено да се у наредном периоду, као део свеобухватних мера штедње, субвенционишу само пољопривредници са поседима до 20 хектара и да се не дају субвенције за државно пољопривредно земљиште које је предмет закупа.

Идеја је да се подржи сточарство и заштите мали произвођачи, а све остале мере аграрне политике, укључујући и премије за млеко, остају исте, рекла је Богосављевић - Бошковић, додајући да ће бити уведене две нове мере као подршка развоју сточарства.

Танјуг
објављено: 20/12/2014 12:05

Пронађено више од 40 Авганистанаца у околини Бора

БОР – Припадници МУП-а Србије пронашли су у околини Бора 44 Авганистанаца који су илегално ушли у Србију, саопштено је данас.

Имигранти су пронађено у селу Метовница у близини Бора а том приликом је ухапшен и В.В. (60) из Бугарске који је Авганистанце превозио комбијем.

Због кријумчарења људи и недозвољеног прелаза државне границе њему је, на предлог заменика основног јавног тужиоца, одређен притвор.

Пошто су затражили азил, Авганистанци ће бити смештени у прихватни центар.

Бета
објављено: 20/12/2014 11:19

На прелазу Батровци за улазак у Србију чека се 90 минута

БЕОГРАД – За улазак у Србију највише се чека на граничним прелазима Батровци и Хоргош.

Због великог прилива возила на граничном прелазу Батровци на улазу у Србију чека се 90 минута, а на граничном прелазу Хоргош око сат времена.

На осталим прелазима нема већих задржавања, саопштио је данас Биро за сарадњу с медијима МУП-а Србије.

Бета
објављено: 20/12/2014 11:07

За Ваш уређај постоји Андроид апликација, желите ли да је инсталирате?

Инсталирај Касније