Четвртак, 27.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Распали, па у сласт поједи

Ко му може одолети

Омиљена је месната посластица широм света. Ужитак у добром роштиљу није привилегија само правих гурмана већ и свих заљубљеника у дружење у природи. Зато је општеприхваћено да најбољи рецепт гласи: окупити добро друштво, наћи лепу природу, распалити, а затим на жару спремити и на крају у сласт појести месо спремљено на роштиљу.

Многи су убеђења да за роштиљџије није потребно велико кулинарско умеће. Ипак, ово не би смело да завара. Наизглед једноставна припрема – ситна дрва или ћумур, распаљивање ватре и печење ипак траже искуство и знање како би се месо, риба, поврће, сир што боље испекли.

У предности роштиљања наводи се и то да је овакво спремање хране практично и брзо. Идеална је позивница за дружење с пријатељима, рођацима. Ако се поштују еколошки назори, уз њега се ужива а не угрожава природа.

Пре него што се донесе одлука, за вишечасовно дружење током спремања и касније конзумирања хране, није на одмет подсетити се малих тајни припремања:

Маринада

Да би месо било мекше и укусније, потребно је да одстоји у маринади неколико сати. Припремање маринаде је ствар укуса, али мора се водити рачуна која врста меса ће цврчати преко решетке.

За маринирања белог и црвеног меса најчешће се употребљавају уље, бели лук, со, бибер, црвена паприка. С паприком се мора бити опрезан јер сувише паприке када прегори на жару не даје леп укус.

Љубитељи егзотичнијих укуса користе и изрендану кору лимуна и друго зачинско биље – рузмарин, босиљак, мајчину душицу…

 Пре него што се месо стави на врућу решетку требало би га мало оцедити како капљице од маринаде не би изазивале пламен и тако пекле комад меса.

Жар

Жар се припрема уз помоћ папира који служи да се запале ситно насечена танка дрва. Када се разгори, додаје се ћумур или брикети од угља. Да би се добио специфичан мирис, неко ставља гранчице осушене винове лозе.

Да би се добило довољно жара, потребно је распиривати га ако нема довољно природног струјања ваздуха. Старо добро махање новинама је идеална техника. Ако изненада букне ватра, довољно је ставити неколико комада влажног угља.

Решетка

Решетка се ставља на роштиљ када је припремљено довољно жара. Након загревања премаже се кришком сланине или уљем да се месо не би залепило. Искусне роштиљџије кажу да је идеална температура за печење она ако се длан може држати изнад решетке неколико секунди.

Печење

Месо у комадима се окреће када се на горњој страни почну пројављивати сокови. Нема прецизне формуле колико је пута потребно окретати комад, то зависи од јачине жара, умећа кувара и укуса. Да ли се воли реш или више „живо”. Добри познаваоци месо окрећу само једном. Ако се месо пече дуже постаје тврђе. Мање искусни пробају виљушком да ли је готово.

Сређивање

Када је све готово најважније је угасити ватру и очистити роштиљ. Масноћа са решетке се мора темељно очистити жичаном четком и ако је могуће без коришћења детерџената.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.