Понедељак, 24.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Благо звано ајвар

Спремно за јело

Са Лесковчанима није препоручљиво причати о паприци, јер постоји реална опасност да то постане монолог без краја, а тек кад се стигне до ајвара… Јер, то је крај у коме се, не рачунајући роштиљ, многи такмиче у припремању зимнице, а често путници намерници као сувенир купе теглу ајвара и понесу је кући, да им се нађе у шпајзу. Ако би неки нутрициониста све то погледао на „научни начин” па поменуо како је паприка у форми ајвара салата од које нема баш много користи (ем печена, љуштена, ем поново пржена) тешко да би умањио апетит гурмана који би за благо у тегли дали богатство.

Кажу да је паприка, свежа наравно, врло препоручљива за особе које мучи атеросклероза, јер један од њених састојака (цитрин) чини капиларе и крвне судове еластичнијим. Помињу ту и антиоксидансе који штите од многих болести и количину витамина Це, четири пута већу од оне у поморанџи.

Али, боље је овом приликом из лабораторије прећи у кухињу, јер је паприка поврће медитеранског поднебља, које се користи у салатама, хладним предјелима, уз додатак маслиновог уља, сирћета. Паприке су врло укусне и када се напуне млевеним месом, поврћем, пиринчем али и другим житарицама. А тек сатараш, пинџур или већ помињани ајвар, са месом или без њега, са врућим хлебом.

Ма нису били баш наивни Шпанци који су паприку у 15. веку донели у Европу, а касније преко Африке проширили по Турској. Одатле је неко успео да је препоручи Мађарима. Углавном, у свету се данас узгаја око 50 сорти, са плодовима свих могућих облика и боја: округле, мале, шиљате, тамнозелене, светлозелене, жуте, наранџасте, и тако до црвених… Оних којима су наше пијаце преплављене ових дана, углавном побраних са македонских (струмичких пре свих, тврде неки), лесковачких и осталих повртњака.

Када се зна да замрзавањем паприка губи калијум, цинк, витамин Це, Б6, а и Е, многи се уздају у кисељење, јер се на тај начин губе многи састојци, али понеки и остану, чак их под утицајем киселине буде и више, попут калцијума, мангана, селена.

Ипак, џаба све то без ајвара, који је име добио од турске речи „havyar” што значи слана икра, с обзиром на изглед и фин укус.

Како се прави? И лако и дуго. Паприка се испече, ољушти, оцеди, искида или самеље на машини за месо. Што посао више одмиче, углавном паприке све мање бива. Када је паприка уситњена, требало би је посолити и у великој шерпи на доста уља пржити, уз повремено мешање. Реална опасност је да ће почети да прска и да ће да „окречи” плафон кухиње. Зато опрез! Ако будући ајвар упије сву масноћу и почне да загорева, ваља долити још уља. На крају се дода есенција или сирће, да ајвар буде укуснији и да дуже траје. Онда долази на ред сипање у тегле, остављање у рерни да се одозго ухвати корица, повезивање целофаном или стављање поклопца и лагано хлађење.

У том послу прође други дан.

Много труда у сваком случају, не рачунајући трошак за паприке, тегљење џака, печење… Али нека, онај ко отвори теглу и почне да једе, или маже га на хлеб, једино на крају схвати да се тегле напуњене ајваром некако смање када је у њима пржена укусна паприка, и чак три пута брже испразне него када су у њима џем, краставчићи или киселе паприке.

Р. Поповић

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.