Понедељак, 18.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Ален и Сизан Татон: Насилници су из добрих кућа

Мајка и отац убијеног младића саслушани су пред истражним судијом Окружног суда у Београду (Фото АП)

ТУЛУЗ – Брис је мртав зато што се у погрешно време нашао на погрешном месту, изјавили су Ален и Сизан Татон, родитељи француског младића убијеног у Београду, окривљући за његову смрт „варварске националисте”.

У интервјуу објављеном на сајту француског листа Депеш ди миди, који излази у Тулузу, они су рекли да се њихова осећања крећу од беса до бола и да се присећају дана када је њихов син са радошћу кренуо у Београд на утакмицу Тулуз-Партизан.

„Волео је живот и уживао у сваком његовом тренутку”, рекли су родитељи.

Брисови другови из продавнице у којој је радио изјавили су да је он у Београд пошао да се забави, без дреса и заставе, „инкогнито” како је рекао, да је узео неколико слободних дана и да је требало да се врати у недељу.

Брис је волео је фудбал и прославе, стадионе и забаве, али није био навијач насилник, био је пацифиста, доброћудан и бонвиван, кажу његови другови.

Ален и Сизан Татон су изјавили да су у болници у Београду њиховог сина медицинске екипе неговале на изузетан начин.

„Брзо су нас, међутим, неурохирург и анестезиолог, који су оперисали нашег сина, обавестили о тежини повреда које је добио, својим резервама о шансама да оздрави. У уторак ујутро контактирао нас је конзулат тражећи да хитно одемо у болницу. Око 10 сати, Брис нас је напустио”, испричали су родитељи.

Они су рекли и да су у четвртак 17.септембра на телевизији видели да су двојица француских навијача нападнута у Београду, али нису ни помислили да би то могао бити Брис, док им касније увече полиција није закуцала на врата.

„Тада смо схватили”, рекли су родитељи, додајући да ни кад су полазили у Београду нису знали да је Брис тешко рањен.

Родитељима је, како кажу, речено да су Брис и његови другови седели у кафићу у цивилу, без икаквог видљивог знака којим би се идентификовали као навијачи Тулуза, када је „хорда варвара брутално насрнула на њих”.

„Брис, који је добио ударац флашом у главу, био је заслепљен крвљу. Није могао да бежи. Засут је ударцима и бачен на степениште”, кажу родитељи.

Упитани да ли мисле да су то учинили навијачи Партизана, Ален и Сизан Татон су одговорили:

„Ако су ти људи навијачи, њихов дрес и њихова боја су боје варварског национализма. Брис је мртав јер се нашао у погрешно време на погрешном месту”.

Они су подсетили да је српски премијер посетио Бриса у болничком кревету и да је интервенисао и председник Србије и оценили да је „то сад питање државе”.

„Међу 11 особа ухапшених после агресије су један архитекта, студенти права, синови из добрих кућа. Према информацијама које смо добили на лицу места, реч је о милитантним националистима који су намеравали да тероришу учеснике геј параде, која је отказана. Ти дивљаци, политички изманипулисали од екстремиста који се противе уласку Србије у Европску унију, кренули су зато у лов на други плен, по могућству на странце”, рекли су родитељи Бриса Татона.

Родитељи су потврдили да ће тело Бриса Татона бити подвргнуто аутопсији и поручили свима који желе да му одају почаст, као и навијачима Тулуза који у четвртак играју са Брижом, да то учине у миру и достојанству, у знак сећања на њиховог сина.

Позивајући се на дипломатске изворе, француски лист наводи да ће после аутопсије тело Бриса Татона бити пренето у Француску „што је пре могуће”.

ФоНет

Родитељи настрадалог Француза дали исказ у Београду

БЕОГРАД - Погнуте главе Ален и Сизан Татон, родитељи трагично настрадалог француског држављанина Бриса Татона, јуче су напустили зграду Палате правде у Београду где су у својству оштећених саслушани у склопу истраге која се води против осумњичених за смрт њиховог сина. По завршетку саслушања, које је трајало сат времена, родитељи преминулог младића напустили су зграду суда не желећи да одговарају на питања новинара.

Пред истражним судијом Окружног суда у Београду несрећни родитељи су, према незваничним информацијама, испричали да је Брис у српску престоницу дошао туристички, два дана пре одигравања утакмице Партизан–Тулуз. Они су, према истим информацијама, рекли и да је Брис одлучио да оде на утакмицу „пошто је већ у Београду”.

– Оштећени су рекли да је Брис студирао и радио, као и да није био ожењен – рекао је саговорник нашег листа близак истрази.

Ивана Рамић, портпарол Окружног суда, изјавила је по завршетку саслушања да је измењена правна квалификација дела које се осумњиченима за напад на Татона ставља на терет. Према њеним речима, осумњичени се сада терете за кривично дело тешког убиства за које је законом предвиђена казна затвора од десет до 40 година.

Она је подсетила да је суд наложио обдукцију тела преминулог младића, затражио медицинску документацију и све друге протоколе из здравствених установа. Од Министарства унутрашњих послова суд је затражио да, уколико постоји, суду достави било који видео-запис пребијања младића.

Брис Татон је брутално претучен 17. септембра у башти кафића „Ајриш паб” на Обилићевом венцу, у центру Београда, уочи утакмице Партизан – Тулуз.

М. Дерикоњић

-----------------------------------------------------------

(/slika2)Француска министарка изразила захвалност српском народу

Француска министарка за спорт Рама Јад изразила је у Београду захвалност српском народу и држави на солидарности и подршци коју су пружили породици погинулог француског држављанина Бриса Татона и читавом француском народу.

Министарка Јад је захвалила министру унутрашњих послова Србије Ивици Дачићу, након састанка у Палати „Србија” на ефикасној истрази и изразила наду да ће сви починиоци тог злочина бити најстоже кажњени. Министар Дачић је још једном упутио изразе најдубљег саучешћа француској министарки и народу те државе и прецизирао да је 10 осуњичених за то убиство већ ухваћено, а да се за двојицом још трага.

Француска министарка и министар Дачић сложили су се да све земље на свету треба да своје снаге усмере у борби против хулиганства на стадионима, које, како су оценили, нема никакве везе са спортом. Брис Татон, који је 17. септембра тешко повређен када је нападнут у центру Београда, преминуо је у уторак у 10 часова.

Татон је тешко повређен 17. септембра непосредно пред почетак фудбалске утакмице Партизан -Тулуз у башти кафића „Ајриш паб” на Обилићевом венцу, када је група хулигана напала француске навијаче.

Саучешће представништава УН у Србији због смрти Татона


Из Канцеларије Уједињених нација у Србији упућено је саучешће породици и пријатељима француског држављанина Бриса Татона и саопштено да се представништва светске организације придружују Влади и народу Србије у осуди ове трагедије.

„Тим Уједињених нација у Србији и овом приликом потврђује своју посвећеност заједничком раду са партнерима у влади и цивилном друству којим се подржава развој просперитетне и инклузивне Србије, без насиља и дискриминације”, стоји у саопштењу Канцеларије сталног координатора УН у Београду.

Наведено је да ће се „стални координатор УН у Србији Вилијам Инфанте, представници појединачних агенција УН у Србији и службеници УН придуружити и наредних дана Београђанима и грађанима Србије у јавним изразима поште и сећања на трагично преминулог Француза”.

Координатор Инфанте је изјавио да тим УН, као и он лично, деле „чврсту посвећеност пружању подршке Србији у изградњи друштва без насиља и дискриминације”, истиче се у саопштењу.

У саопштењу се указује да је Татон, кога је 17. септембра брутално претукла група хулигана у центру Београда, преминуо три дана пре Међународног дана борбе против насиља, који се сваке године широм света обележава 2. октобра.

Овај трагични догађај је зато прилика „да се јос једном подвуче значај резолуције Генералне скупштине УН којом је установљен овај дан”, а која наглашава „универзални значај принципа ненасиља” као и „жељу да се обезбеди култура мира, толеранције, разумевања и ненасиља”, додаје се у саопштењу.

У саставу Канцеларије сталног координатора УН се налазе Одељење УН за безбедност и сигурност (УН ДСС), Високи комесаријат УН за људска права (УНХЦР), Канцеларија УН за сузбијање дроге и криминала (УНОДЦ), Развојни фонд УН за жене (УНИФЕМ), Популациони фонд УН (УНФПА), Канцеларија УН за пројектне услуге (УНОПС), Међународна организација рада (ИЛО), Организација УН за храну и пољопривреду (УН ФАО), Програм УН за размештање људи (УН ХАБИТАТ), Светска туристичка организација УН (WТО), као и Канцеларија заједничког програма УН за ХИВ/сиду (УНАИДС) и Фонд УН за међународна партнерства (УНФИП).

Упркос забрани организатори позивају на окупљање


Организациони одбор скупа „Одговор грађана на насиље” позвао је грађане да се у петак окупе у Пионирском парку у Београду, без обзира на полицијску забрану тог скупа.

„Позивамо грађане да се појаве на скупу у петак, 2. октобра у 16.00 у Пионирском парку и тиме покажу да не пристају на партијску државу и ускраћивање својих уставних права. Организатори обавештавају јавност да неће пристати на селективну примену закона и да ће скуп у сваком случају бити одржан”, пише у саопштењу.

Наводи се да организатори неће одустати од скупа без обзира на усмено саопштење нацелника полицијске станице Стари град Жељка Перошевића да полиција тај скуп неће одобрити.

„Уместо образлозења, од полиције је добијен одговор да коју год документацију донели, скуп свакако неће бити дозвољен. Организаторима је понуђено да скуп одрже на Ушћу. Начелник је позвао организаторе да се за дозволу обрате вишим инстанцама, а поготову градонацелнику Драгану Ђиласу, јер је 'град његов'“, пише у саопштењу.

Организатори су, како су навели, подсетили јавност да се скупови политичких странака одржавају на свим местима у граду и да се у тим случајевима не примењују законске одредбе, док се грађански скупови или скупови за заштиту људских и мањинских права забрањују.

Најављено је да ће се грађанима на скупу у петак, измеду осталих, обратити Бранко Цвејић, Ружица Ђинђић, Воја Брајовић, Горчин Стојановић, Срђан Драгојевић, Желимир Жилник, Лена Богдановић, Јелена Ђокић, Тања Војтеховски, Кокан Младеновић, Србијанка Турајлић и Иван Тасовац.

Организатори скупа, Иницијатива младих за људска права, Цивил Ригхтс Дефендерс, Линет и Центар за културну деконтаминацију, најавили су да ће поводом забране скупа сутра одржати ванредну конференцију за новинаре.

-----------------------------------------------------------

Ко су осумњичени за убиство

Због сумње да су одговорни за смрт француског држављанина Бриса Татона, тужилаштво је поднело захтев за спровођење истраге против 12 особа. У документу тужилаштва наводи се да су ухапшени Иван Грковић (27), Љубомир Марковић Кића (29), Јован Карбић (18), Драган Томасовић (20), Милан Тарлаћ (28), Бојан Матијевић (19), Стефан Величковић (21), Милан Вујовић (19), Бранимир Четник (22), Владан Сувајац (21). Да се брани са слободе пуштен је Владимир Бошковић (28), а трага се за Ђорђем Прелићем (24) и Дејаном Пузигаћом (28).

-----------------------------------------------------------------

Дан жалости због смрти Татона

Десило се најгоре – двадесетосмогодишњи Француз Брис Татон, кога су 17. септембра уочи утакмице Партизан – Тулуз у строгом центру Београда претукли хулигани, подлегао је повредама.

Татон је са групом пријатеља дошао не само због фудбала већ и да у Београду, веровали су, проведу неколико лепих дана. Нису били бучни као многи навијачи, чак нису носили ни обележја клуба за који навијају.

Смртоносни напад хулигана затекао их је у башти кафића у којем су тих дана често боравили. Татон је задобио тешке повреде које су, упркос уложеним напорима најбољих домаћих стручњака, слутиле на лош исход.

Смрт младог Француза је немерљив губитак за његову породицу и пријатеље али је та трагедија упркос брзом идентификовању и хапшењу осумњичених осрамотила Београд и Србију. Убити некога ко је дошао у госте, зло је које није својствено овдашњој традицији.

Предстојећи кривични поступак и изрази саучешћа само делимично могу ублажити ужасну слику којом је Србија представљена у свету.

Напад на француске навијаче као


На постаменту споменика кнезу Михаилу
на Тргу републике државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен
положио је цвеће и свеће у знак жалости за страдалим Брисом Татоном (Фото Танјуг)

да је био окидач за инциденте који ће уследити: три дана касније на Калемегдану је нападнут Аустралијанац, а затим и Либијац у Булевару краља Александра. Све се десило у размаку од осам дана, у центру главног града Србије, не рачунајући рањавање ватреним оружјем британског држављанина неколико дана пре тога под званично још увек нејасним околностима.

Данас је Дан жалости у Београду. Нема сумње да ће полиција и тужилаштво дати све од себе да се одговорни за смрт француског младића адекватно казне. Али само то неће бити довољно, мора се на ширем друштвеном плану предузети све да се такво насиље више не понови.

М. Г.

-----------------------------------------------------

Тадић: У Србији неће бити места за насилничке групе

Поводом вести да је у Београду преминуо француски навијач Брис Татон, председник Тадић је новинарима окупљеним на Брду код Крања рекао:

„Стрепео сам због судбине француског грађанина Бриса Татона. Србија, нажалост, није једина земља у којој постоје навијачке групе које употребљавају екстремно насиље у свом понашању. И многе друге европске земље суочене су са таквим искушењем које угрожава и саме темеље цивилизације којој сви заједно припадамо. Ја овде, из Љубљане, Словеније, изражавам саучешће породици преминулог, а са друге стране најављујем најжешће могуће, најозбиљније и најстроже реакције државе Србије на то што се догодило. Србија је отворено друштво, демократско друштво… Сви који су учествовали у том насилништву су ухапшени и они ће бити процесуирани. Србија ће реаговати с највећом могућом озбиљношћу, по принципу строгости. У Србији за насилничке групе и екстремне политичке организације убудуће неће бити места.”

--------------------------------------------------------

Мржња угрозила традиционално гостопримство

Зашто је ксенофобија зачета у време ратова деведесетих ескалирала деценију касније

Смрт француског држављанина Бриса Татона врхунац је ксенофобичне драме која се већ месец дана одиграва на београдским улицама – оно што је започето као претња насиљем уочи неодржане геј параде завршено је пребијањем тројице страних држављана у одвојеним инцидентима.


Освануле и поруке на билбордима
у Београду у знак сећања на Бриса Татона (Фото АФП)

После смртоносног пребијања Татона (17. септембра), уследили су напади на аустралијског држављанина Џејмса П. Брауна (20. септембра) и либијског држављанина Леквела Калеа (25. септембра). Могло би се рећи да је прошлогодишњи напад на амбасаду САД после самопроглашене независности Косова почетак краја доброг имиџа Србије, која је захваљујући Евровизији, Универзијади, Бирфесту, Егзиту и Гучи постала место доброг провода за млађане Европљане.

А на питање да ли је Србија, чији становници су традиционално поносни на гостопримство, свету почела да показује своје ружно лице, социолози и психолози су уједињени у одговору да се ништа у животу једног појединца и једног друштва не дешава преко ноћи.

„Чињеница је да се ниједном странцу у нашем граду и у нашој земљи годинама није догодило ништа ружно, али је исто тако

реалност да ово насиље није настало одједном. Сада је више него очигледно да је у метафоричном подземљу престонице тињала јака мржња и агресија, коју многи психолози и социолози тумаче наслеђем из деведесетих година и актуелном економском кризом, која је поново „родила” осећање бесперспективности, осујећења, незадовољства и беса. Непосредан окидач за ескалацију насиља била је најављена Поворка поноса, али не смемо сметнути са ума да је то био само повод, а не узрок излива гнева”, истиче психолог Жарко Требјешанин.

Наш саговорник подсећа да су сви социјални барометри током деведесетих година „мерили” изузетно висок ниво ксенофобије и додаје да је последњих година постојао привид да су те снажне негативне емоције према странцима нестале. „Парада поноса је актуелизовала ту ксенофобију, јер је било најава да ће доћи припадници ЛГБТ популације из иностранства, али је семе ксенофобије засејано током деведесетих година када смо због санкција и рестриктивног визног режима постали социјално острво са кога се није могло одлазити. Један од најефикаснијих психолошких лекова за лечење ксенофобије јесте укидање виза, контакт са странцима и упознавање других земаља и култура”, објашњава овај психолог.

Он истиче да би репресија и преки суд били најгора могућа реакција државе на хулиганске испаде, јер превелика репресија увек доводи до јачања десничарских снага у друштву.

„Иако постоји хистеричан захтев јавности за преким судом, одговор државе на тероризам не сме бити државни тероризам. Хулигани свесно играју на провокацију државе, јер им је циљ да се уведе ванредно стање у коме неће бити демократије”, закључује Жарко Требјешанин.

Милан Николић, социолог из Центра за проучавање алтернатива, каже да насиље на београдским улицама није било рефлекс општег расположења јавности већ одлука лидера десничарских организација, који су наложили својим батинашима да туку странце. Он подсећа да чак ни после бомбардовања није било напада на странце, када је постојало психолошко „оправдање” да се агресија према НАТО-у „помери” на стране држављане који су долазили из земаља које су нас бомбардовале.

Он, такође, истиче да је насиље мотивисано ксенофобијом и етничком мржњом планетарни феномен – у Немачкој туку Турке, у Енглеској Пакистанце, а у Русији Азијате, а на питање како ће се ове епизоде насиља одразити на наш имиџ, он одговара да је наш углед у свету ионако лош и да не може бити значајно гори након ових испада хулигана.

Др Драган Коковић, професор социологије културе на Филозофском факултету у Новом Саду, последње догађаје тумачи као лошу распродају добре репутације и слаже се са констатацијом да је у свет послата једна ружна слика Београда и Србије. Њега, међутим, више забрињава чињеница да насиље све више постаје „монета за комуникацију” у нашем друштву и да млади људи своје конфликте све чешће решавају бруталним насиљем.

Катарина Ђорђевић

--------------------------------------------------------

Цветковић: Очекујем најстроже казне за починиоце

Председник Владе Србије, Мирко Цветковић, изразио је јуче жаљење због трагичне смрти француског држављанина Бриса Татона и нагласио да очекује најстроже казне за починиоце тог злочина. Премијер је упутио телеграм саучешћа породици преминулог Татона, наведено је у саопштењу владине Канцеларије за сарадњу с медијима.

„Дубоко жалим због смрти младог Бриса Татона који је трагично изгубио живот у нашој земљи. Очекујем најстроже казне за починиоце овог злочина. Оштро осуђујем свако насиље, а државни органи ће обезбедити сигурност за све у Србији”, навео је Цветковић у изјави за медије.

Ђелић: Србија згрожена гнусним злочином

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић упутио је јуче изразе најискренијег саучешћа амбасадору Француске у Србији Жан-Франсоа Тералу и породици трагично настрадалог француског држављанина.

„Учинићемо све да починиоци овог гнусног злочина, над којим се згражава читава Србија, буду ригорозно кажњени”, поручио је Ђелић у телеграму саучешћа.

Зауставити хулигане

Телеграме саучешћа родитељима Бриса Татона, француској амбасади, министарству спорта ове земље, као и фудбалском клубу Тулуз, упутила је и министарка омладине и спорта, Снежана Самарџић-Марковић, рекавши да је Татонова смрт потресла целокупну српску јавност.

„Министарство омладине и спорта ће, у оквиру својих овлашћења, учинити све да заустави насиље хулигана како би љубитељи спорта и прави навијачи могли слободно да уживају у спортским догађајима”.

Јеремић: Оваква трагедија не сме бити слика Србије

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изразио је јуче, телефоном, најдубље жаљење француском премијеру Бернару Кушнеру. Јеремић је упутио изразе саучешћа породици Татон и француским властима, нагласивши да је вест о смрти француског младића потресла Србију и њене грађане.

Министар је осудио сваку врсту насиља и поновио да је Србија увек била гостољубива земља, као и да ће власти у Београду учинити све да оваква трагедија више никада не буде слика наше земље у свету.

Караџић: Пораз хуманости, немерљив са било којим другим

И Томислав Караџић, председник Фудбалског Савеза Србије изразио је саучешће колеги из националног савеза Француске, амбасадору Тералу, као и управи фудбалског клуба Тулуз.

„Фудбалска Србија саосећа са фудбалском Француском у тренутку велике боли и туге. Као човек и фудбалски радник, изражавам дубоко уверење да више никада нећемо бити сведоци оваквог пораза хуманости, немерљивог са било којим другим”, изјавио је Караџић.

Огорчење у Партизану

И Фудбалски клуб „Партизан” саопштио је да је огорчен због смрти Бриса Татона.

„Наше огорчење као људи добре воље је огромно. Брис Татон није више са нама. Београд напушта у мртвачком сандуку, а ми посрамљени остајемо да се суочимо сами са собом и са последицама”, наводе у Партизану.

Б. М. М.

--------------------------------------------------------------------------

Саучешће градоначелника Ђиласа

Драган Ђилас, градоначелник Београда,упутио је саучешће породици француског држављанина Бриса Татона, који је трагично преминуо у Београду.

„Све Београђане и мене дубоко је потресла и веома ражалостила вест о смрти вашег сина Бриса Татона. Примите изразе мог најдубљег саучешћа у вашем неутешном болу. Београђани неће заборавити овај трагичан догађај и чуваће успомену на вашег сина као невину жртву обесних младића који су својим безумним чином окаљали овај град.”

Телеграм саучешћа градоначелник Драган Ђилас упутио је и амбасадору Француске у Београду Жан-Франсоа Тералу.

Д. С.

---------------------------------------------------------------

Полиција није одобрила скуп који је више невладиних организација под слоганом „Одговор грађана на насиље” заказало за сутра у Београду, рекла је агенцији Бета директорка Иницијативе младих за људска права Маја Стојановић.

Према њеним речима, таква одлука организаторима скупа усмено је саопштена на састанку с начелником СУП-а Стари град Жељком Перошевићем, а као разлог је наведена непотпуна документација. „Када смо питали која документација нам је још потребна, одговор је био да шта год од документације будемо донели, скуп неће бити одобрен”, навела је Стојановић.

Према њеним речима, представници невладиних организација упитали су и да ли треба да се обрате „вишим инстанцама”, а уследио је одговор да ће полиција „занемарити своје законске обавезе” ако градоначелник Београда Драган Ђилас буде одобрио скуп.

Стојановић је поручила да организатори ипак неће одустати од скупа заказаног за сутра у 16 у Пионирском парку.„Одобрен је скуп који сутра у центру града одржавају политичке партије, тражимо исте аршине”, казала је директорка Иницијативе младих за људска права.

У Бироу за информисање МУП-а агенцији Бета је речено да тамо нема званичних информација о томе да ли је скуп невладиних организација одобрен.

Скуп невладиних организација је заказан поводом Међународног дана ненасиља, 2. октобра, који су установиле Уједињене нације.

Најављено је да ће учесници скупа бити и супруга убијеног премијера Зорана Ђинђића Ружица Ђинђић, глумац Бранко Цвејић, редитељи Горчин Стојановић, Срђан Драгојевић, Желимир Жилник и Кокан Младеновић.

Скуп су подржали и професорка универзитета Србијанка Турајлић и директор Београдске филхармоније Иван Тасовац.

Бета

--------------------------------------------------

Јанковић: Друштво запоставило младе са маргине

Институције и друштво морају да понуде конкретну алтернативу младима самаргине. Милиони утрошени у билборде против дроге и насиља нису и неће променити чињеницу да су у нашим школама замрле спортске секције и да се спортом баве готово искључиво деца родитеља који то могу скупо да плате, наводи омбудсман Саша Јанковић у јучерашњем саопштењу поводом смрти Бриса Татона.

Док се у Европи промовише идеја „спортза све“, код нас држава „и даље максималносубвенционише и промовише врхунски, професионални и високоплаћени спорт, уместо школског и рекреативног”.

Заштитник грађана подсећа да је његову иницијативу да се „размотри основаност високих доживотних давања врхунским професионалним спортистима,који новац оддржаве добијају независно од свог материјалног стања, надлежно министарствонедавно глатко, на најбирократскији начин одбило”, па тим питањем сада мора да се позабави и Уставни суд.

Насиље се неће сузбити само оштрим казнама и репресивним мерама и држава мора да створи „конкретне могућности за младе да се афирмишу, упознају савремени свет и пронађу се у њему на позитиван начин”. Омбудсман примећује да је државни Фонд за младе таленте „готово виртуелна институција”, а могућности за младе да се баве уметношћу и науком су минималне.

„Културајеу Србији умногоме елитистички концепт, ретке су манифестације попут Ноћи музеја, које младима отварају врата на њима прихватљив начин. Дечије библиотеке се затварају, њихов простор власти продају приватницима за локале”.

М. П.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.