Четвртак, 23.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Тадић и Медведев договорили кредит од милијарду долара

Председник Русије Дмитриј Медведев и председник Србије Борис Тадић извршили су смотру почасне гарде (Фото Танјуг)

БЕОГРАД – Председници Србије и Русије, Борис Тадић и Дмитриј Медведев, договорили су данас у Београду кредитни аранжман у износу од милијарду долара, сазнаје Танјуг.

О детаљима како ће та средства бити распоређена разговараће експертски тимови две земље, али је извесно да ће 200 милиона долара бити подршка буџету Србије...

Председници Србије и Русије Борис Тадић и Дмитриј Медведев сагласили су се данас да билатерални односи двеју земаља иду узлазном линијом, и да српско-руска стратешка сарадња треба да буде продубљена.

Председник Медведев изразио је чврсту подршку по питању Косова и Метохије, али и европских интеграција Србије.

Заједнички погледи о међународној безбедности: Дмитриј Медведев (Фото Танјуг)

„Наши односи су у успону. Крупни пројекти о којима смо разговорали око којих је постигнут договор, доказ су стратешког карактера наших односа”, поручио је Медведев у Палати Србије после разговора са Тадићем и потписивања више међудржавних уговора и споразума.

Тадић је захвалио председнику Руске Федерације Дмитрију Медведеву на доследној подршци те државе територијалној целовитости Србије.

Он је поручио да Србија неће мењати политику према Косову и Метохији, и да ће наставити да инсистира на поштовању међународног права.

„У миру ћемо сачекати одлуку Међународног суда правде и онда смо спремни да поново разговарамо са представницима Албанаца на Косову о једном одрживом решењу, али Србија никада неће признати независност Косова”, рекао је Тадић. Медведев је поручио да ће Русија и даље пружати подршку Србији по питању Косова. „Русија ће и даље подржавати територијални интегритет и суверенитет Србије и то на бази међународних норми. Међутим, подржаћемо и друге одлуке Србије, као што су оне везане за европске интеграције”, рекао је први човек Русије.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је данас да је од председника Русије Дмитрија Медведева добио позитиван одговор у вези са захтевом Србије за руском кредитном подршком и пројектом гасовода Јужни Ток.

(Фото Танјуг)

„Наишли смо на позитиван одговор председника Русије и руске владе у вези са нашим захтевом за кредитну подршку Србији, али истовремено заједнички учествујемо у пројекту Јужни ток”, рекао је Тадић после састанка, који је, према његовим речима, имао историјски значај.

Двојица председника размотрила су могућности даљег продубљивања сарадње двеју држава, пре свега у домену економије, као и низ конкретних пројеката.

„Ми смо данас размотрили низ питања из домена билатералних односа и закључили да они већ годинама иду узлазном линијом, да постоји изузетно политичко разумевање у свим областима у којима сарађују Србија и Русија”, рекао је Тадић.

Председник Србије је навео да су у разговорима идентификоване многе области у којима две државе могу сарађивати, попут успостављања центра за реаговање у кризним ситуацијама у Нишу, као инвестиције у путну инфраструктуру и железницу.

Такође, према Тадићевим речима, постоји могућност изградње нових лучких капацитета на Дунаву као и нових инвестиција у домену енергетике.

Говорећи о енергетским пројектима, Медведев је истакао да он и председник Србије имају подударне ставове и када је реч о новој архитектури енергетске безбедности у Европи.

„Имамо веома сличне погледе на међународну ситуацију и безбедност у Европи”, рекао је руски председник, додавши да је Русија спремна да са свима разговара о иницијативи за нови систем безбедности у Европи.

Медведев је указао на значај неколико великих пројеката из сфере енергетике, али и других области сарадње.

Он је посебно истакао модернизацију НИС-а, компаније која претендује, како је рекао, да буде регионални лидер у енергетици, изграђњу складишта Банатски двор као и пројекте из области саобраћаја.

Двојица председника разговарала су и међународној политици и глобалној економској ситуацији, и заложила се за нову еру мултилатералности у међународним односима.

„Русија је данас незаобилазни фактор у међународној политици, не само зато што се ради о највећој земљи на нашој планети и зато што она има традицију учешћа у глобалним збивањима, већ зато што мултилатералне институције данас можда имају већи значај него икада”, рекао је Тадић.

„Данас свет проблеме не може да решава, а да се у решавање тог проблема не укључе све битне земље, а Русија је једна од најбитнијих земаља”, истакао је Тадић. Према његовим речима, економска криза која је погодила свет може бити и безбедносни изазов, и зато треба изградити нову економску инфраструктуру света како до нове кризе не би дошло.

Тадић је изразио задовољство због тога што се са Медведевим сусрео на годишњицу „заједничке победе у ослобађању Београда у време када смо се заједно борили против фашизма”, и констатовао да је српско-руске билатералне односе одувек красило изузетно разумевање и међусобна подршка и солидарност.

„Без обзира на то ко буде на челу двеју држава тај дан ће нас повезивати. Тада смо се заједнички борили за ослобођење, али и за изградњу наших независних држава”, поручио је Медведев.

-----------------------------------------------------------

Потписано више међудржавних споразума

Представници влада Србије и Русије потписали су данас у Београду, у присуству председника две државе Бориса Тадића и Дмитрија Медведева, пет међудржавних споразума о сарадњи у низу области и два „гасна” уговора.

Споразум о сарадњи у области хуманитарног реаговања у ванредним ситуацијама, спречавању непогода техногених хаварија и уклањања њихових последица потписали су министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић и руски министар за ванредне ситуације Сергеј Шојгу.

Вицепремијер Дачић и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров потписали су споразум о сарадњи у области ун утрашњих послова.


Са састанка делегација (Фото Танјуг)

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић и његов руски колега Лавров потписали су и споразум о сарадњи у области културе, науке, спорта и омладинске политике за период од 2009. до 2011. године.

Председница Скупштине Србије и потпредседник руске Думе, Славица Ђукић Дејановић и Александар Бабаков, потписали су споразум о парламентарној сарадњи две земље.

Меморандум о сарадњи администрације Курске области са Министарствиом економије и регионалног развоја Србије потписали су државни секретар у српском министарству Весна Арсић и губернатор Курске области Александар Михајлов.

Уговор о гасоводу Јужни ток и о формирању заједничког предузећа за складиште гаса „Банатски двор” потписали су генерални директор „Србијагаса” Душан Бајатовић и председник управе „Гаспрома” Алексеј Милер.

Танјуг

-----------------------------------------------------------

Председници положили венце ослободиоцима Београда

БЕОГРАД– Председници Србије и Русије Борис Тадић и Дмитриј Медведев положили су данас венце на Споменик ослободилаца Београда у Другом светском рату.

Венац је положио и градоначелник Београда Драган Ђилас и делегација бораца који су учествовали у борбама за ослобађање главног града.

Уз интонирање државних химни, Тадић и Медведев одали су почаст ослободиоцима Београда и потом се уписали у Спомен књигу посвећену палим борцима.

Председник Медведев полаже венац на Споменик ослободилаца Београда

Председнике двеју држава аплаузима и повицима „Србија - Русија” дочекало је више стотина грађана, који су носили српске и руске заставе и транспаренте са сликама руског премијера Владимира Путина и Медведева.

Тадић и Медведев су се, по завршетку церемоније, кратко задржали у разговору са негдашњим борцима, ослободиоцима Београда.

За ову прилику први пут после 1985. године испред Споменика ослободиоцима Београда биле су постављене заставе партизанских јединица које су учествовале у ослобађању престонице.

Церемонији одавања почасти присуствовали су и заменик премијера и министар унутршњих послова Ивица Дачић, министри Драган Шутановац, Вук Јеремић, Расим Љајић, председник градске скупштине Александар Антић, амасадор Русије у Београду Александар Конузин, као и чланови државне руске делегације.

На Гробљу ослободилаца Београда почива 961 борац Црвене армије и 2.994 припадника Народноослободилачке војске Југославије од тога већина (2.092) сахањена је у заједничкој гробници.

Сви они су дали животе за ослобођење Београда октобра 1944. године а у заједничкој гробници сахрањен је 1.381 борац Народноослободилачке војске Југославије и 711 припадника Црвене армије.

Својом лепотом и уметничком вредношћу истиче се рељеф израђен у камену на улазу у гробље, рад вајара Радета Станковћа.

У средишту гробља је скулптура Црвеноармејца, рад вајара Антуна Аугустинчића

На Дан победе над фашизмом 9. маја 1988.године испред Гробља ослободилаца Београда откривен је споменик партизану, рад вајара Радета Станковића.

Споменик је висок 2.80 метара и представља партизана победника са спуштеном пушком, као обележје мира који, на вечној стражи чува пале борце.

Танјуг

------------------------------------------------------------

Медведев: Русија је помагала и помагаће Србији

Русија је, као и до сада, помагала и помагаће Србији у заштити њених националних интереса, и у најкомпликованијим питањима, као што је питање Косова и Метохије, изјавио је данас руски председник Дмитриј Медведев по добијању Ордена Светог Саве Првог реда.

Руски председник је у Патријаршији у Београду рекао да највећу награду Српске православне цркве прима са нарочитим осећањима на дан годишњице ослобођења Београда, пренеле су руске агенције.

То је, како је истакао Медведев, признање „нарочитих односа међу државама, народима и црквама”.

Уручујући награду у име патријарха СПЦ Павла и чланова Светог архијерејског Синода, митрополит црногорско- приморски Амфилохије је рекао да „непоколебљива позиција председника и руске државе у односу на заштиту целовитости Србије са њеним срцем - Косовом и Метохијом, штити не само Србију него и неприкосновеност међуанрдоног права и праведности”.

Председник Медведев излази из зграде Патријаршије

Синод у лику Медведева „поздравља и велики православни руски народ”, истакао је митрополит Амфилохије.

„Наша два истоверна народа исте крви и језика вековима су градили и поново граде свој историјски пут на основу грандиозног наслеђа свете браће Кирила и Методија”, истакао је Амфилохије.

Митрополит СПЦ је додао да су јединство наших цркава и народа доказани „заједничком борбом за слободу и истину, али и против насиља и тираније свих претходних времена, и не само борбом против фашистичког зла”.

„Како Руска православна црква, тако и Српска, протеклих векова, и данас, били су и остали темељ јединства и симпатије”, истакао је Амфилохије.

------------------------------------------------------------

Свечани дочек

Председник Русије Дмитриј Медведев допутовао је данас преподне у 11 часова у Београд, у прву званичну посету Србији.

Руског председника на аеродрому „Никола Тесла” дочекали су потпредседник Владе Србије Ивица Дачић и министар спољних послова Вук Јеремић.

Колона возила је потом са председником Русије и члановима руске државно-привредне делегације, уз изузетне мере безбедности, дошла до Палате „Србија”.

Председник Србије Борис Тадић дочекао је уз највише државничке и војне почасти шефа руске државе Дмитрија Медведева пред Палатом „Србија”.

После интонирања химни Тадић и Медведев су извршили смотру почасне гарде.

-----------------------------------------------------------

Економска и политичка подршка Русије

Стране агенције јављају да је руски председник Дмитриј Медведев стигао данас у званичну посету Београду која ће бити обележена одобравањем зајма Србији од милијарду евра, и чији је циљ ширење утицаја Москве на Балкану.

Агенција Франс прес наводи да је Медведев дошао да изрази подршку Србији, свом главном савезнику на Балкану, на економском плану - одобравањем значајног зајма, као и на политичком плану - у вези са Косовом.

Како пише агенција Ашошиејтед прес (АП) „зајам доприноси растућем руском политичком и економском утицају у Србији која се ослања на дипломатску подршку Москве у Савету безбедности УН у супротстављању отцепљењу Косова”.

Франс прес такође указује да посета руског председника треба да „реафирмише подршку Москве Србији у вези са Косовом” чије проглашење независности у фебруару 2008. Београд није признао.

Француска агенција наводи да ће кредит бити употребљен да надокнади буџетски дефицит Србије и за финансирање инфраструктурних пројеката, као што су подземна железница и обилазница око Београда.

Како преноси Франс прес, позивајући се на локалне медије, током ове посете економска питања имаће предност у односу на политичка, и главна порука две стране је да покажу да је Србија водећи партнер Москве у овом региону.

Агенција Ројтерс истиче на свом сајту да Србија и Русија деле Православно и словенско наслеђе, али да је Кремљ заступао тврду позицију приликом недавног склапања енергетских споразума са Београдом, као и да је обим билатералне трговине ове године опао.

Британска агенција наводи да је Србија у јулу од Русије тражила зајам од милијарду евра и да намерава да утврди, током посете Медведева, колико ће је тај зајам коштати.

Агенција Блумберг истиче поводом посете Медведева током које ће вероватно бити одобрен зајам од милијарду евра, да „Русија покушава да поврати део свог утицаја после губитка савезника и утицаја у другим деловима региона”.

Бета

-----------------------------------------------------------

Најмлађи савремени лидер Русије

Руски председник Дмитриј Медведев (44) најмлађи је лидер Русије у последњих 100 година.

Дужност шефа државе преузео је 7. маја 2008. године од другог председника независне Русије, Владимира Путина, актуелног руског премијера.

Медведев је доктор правних наука, а рођен је 14. септембра 1965. године у Санкт-Петербургу.

У Кремљу је орви пут ангажован 1999. године, а од октобра 2003. године је обављао дужност шефа администрације председника.

(/slika3)Истовремено, од 2000. године до ступања на председничку дужности, био је у врху руководства руског гасног гиганта „Гаспром”.

Као нестраначка личност, за кандидата на председничким изборима, одржаним 2. марта 2008, Медведев је изабран 17. децембра на конгресу владајуће Јединствене Русије.

Медведев је тада прокламовао „политику четири И” (иновације, инвестиције, инфраструктура и институције), чији развој и унапређење представљају и основ за развој економије.

На положају шефа државе Медведев ће бити до маја 2012. године.

Он, међутим, није искључио могућност да ће се по истеку садашњег мандата кандидовати за шефа државе и 2012. године, додајући да сматра да је исправно да се о таквим питањима договара са Путином.

-----------------------------------------------------------

Председник Медведев отпутовао из Београда

Председник Руске Федерације Дмитриј Медведев завршио је једнодневну званичну посету Србији, и председничким авионом „Иљушин” нешто после 20 часова одлетео из Београда.

Председник Медведев, који је у Србији боравио на 65. годишњицу ослобођења Београда од немачке окупације, предводио је бројну руску политичко-привредну делегацију, а посета је резултирала потписивањем низа билатералних споразума и уговора, као и договором о кредитној подшрци Србији вредној милијарду долара.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.