Недеља, 05.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Шпагети из Аматричеа

Шпагети „а ла Аматричијана” један су од традиционалних кулинарских симбола Италије. Оригинални рецепт потиче из истоименог места Аматриче, у регији Лацио, на граници са Абруцом. Искључиво се спрема са шпагетима а никако са букатинама (резанцима). Интересантно је да је на градским прилазима градићу истакнуто „Аматриче, град шпагета”.

Временом је рецепт прешао у римску кухињу, чиме је промењен један од основних састојака, управо уместо шпагета почели су да се користе и широки резанци.

Иначе, у прошлости рецепт је настао од сиромашног пастирског оброка. Јело је било чисто „бело” јер се састојало само од шпагета, свињске сланине и пекорина – овчијег сира. Поједини пастири којима су овако спремљени шпагети били претежна храна додавали су и парадајз, наравно тек након открића Америке и доласка овог поврћа у кухиње Европе, и називали су га „гриција”.

Шпагети Аматричијана су и обележје фестивала који се одржава на главном тргу Аматричеа, последњег викенда у августу, а чији је назив: Празник шпагета „а ла Аматричијана”.

Рецепт за четири порције:

Потребно је 100 грама гроника (сланине), једна кашика маслиновог уља, 75 грама сира пекорина, црни бибер, зависно од укуса, једна папричица, 350 грама пасираног парадајза (или пелата), 400 грама шпагета, чаша сувог белог вина.

За припремање шпагета „а ла Аматричијана” прво треба одстранити тврду кору са гроник сланине и исећи је на коцкице или траке. Исецкану сланину ставити у тигањ и пржити је на уљу, уз додавање сецкане папричице.

Чим сланина постане стакласта, зачини се белим вином и оставити да алкохол испари.

Када вино испари, сланина се оцеди, извади из тигања и остави се са стране на топлом. Потом се уситни парадајз и одстране му се семенке. Такав се убаци у тигањ, у течност која је остала од пржене сланине.

Све то се кува док се не претвори у хомоген сафт. У међувремену се скувају шпагети, оцеде се и пребаце у тигањ са парадајзом. Дода се испржена сланина, протресе се неколико пута како би се све добро измешало. Затим се шпагети обилно зачине струганим пекорином и бибером.

Постоје различите варијанте које се могу испробати. Може се користити исецкани црни лук а уместо гроник сланине као замена може да послужи скупља панцета.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.