Недеља, 05.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Љуто, љуће, најљуће

Мексичка кухиња захваљујући латино-серијама постаје све занимљивија и за љубитеље доброг залогаја у нашим крајевима. Многи су додуше дрхтећи над судбином „остављене Розалинде или Маричуи и увређеног Фернанда” први пут у ТВ-новелама чули за буритосе, такосе, тортиље, кеседиљасе, тамалесе, гвакамола сос, енчиладе...

Посебно се љубитељи „мекдоналдс” хране сећају Дана Мексика у најчувенијем ланцу ресторана брзе хране код нас, када су припремане нарочито љуте папричице пуњене крем сиром и поврх свега још поховане, па служене уз сос (мексичку салсу). Ипак, требало би рећи да је мексичка кухиња веома разноврсна и да је многи стручњаци убрајају у најздравију. Поред свих врста меса, рибе и плодове мора, подразумева разноврсно поврће, које се углавном служи као прилог. У воћу се  ужива после јела, као десерт! Неко је духовито приметио, описујући изглед обичне мексичке супе, „да ни лонац не зна шта се у њему налази, са толико разноврсног поврћа, боја, арома и укуса, као скоро нигде у свету.

Постоји и једна сличност између навика Мексиканаца и Срба, када је реч о трпези. И једни и други користе посебне прилике и поводе да се госте и на тај начин дају одушка празнику! Чак и када је повод тужан попут сећања на оне којих више нема, као што је Дан мртвих, у Мексику се у част покојника припрема покојникова омиљена храна и носи на гробље.

Карактеристичан је и 5. мај, празник Мексичке револуције, који такође не може да прође без доброг залогаја и капљице (текила, вина...). Уосталом, прилика за добар залогај и гутљај увек може да се нађе, само се ваља сетити.

Да су главно поврће у мексичкој кухињи парадајз и паприка и врапци знају. Међу врстама парадајза истиче се такозвани томатиљос, чијем укусу доприносе ароме – лимуна, јабуке и миришљавих травчица. А главни је састојак гвакамола соса.

Паприка и папричица има на десетине, од оних „слатких” до правих „отровница”. Такође, Мексиканци често кувају пасуљ, па постоји много врста овог поврћа, а свака се припрема на посебан начин, у зависности од јела у које иде!

Мексиканци мисле и на зачине, ма колико им горела уста од папричица, јер су они важни за укус многих јела. Ипак, најчешће се употребљава свеж коријандер. Уколико га нема, као замена служи лист свежег першуна.

Рецепт:

Салса од парадајза

Пажљиво се измешају осредњи парадајз исецкан на ситније коцкице (без семенки и сока), једна осредња главица црног лука исецканог на што тање листиће, две кашике исеченог свежег коријандера, две кашике свеже исцеђеног сока од лимуна и две кашичице стругане лимунове коре (претходно лимун треба опрати у благом раствору детерџента за судове и испрати под млазом хладне воде, како би се са коре одстранила заштитна хемикалија).

Овако припремљена салса (за четири до шест порција) држи се у фрижидеру, док се не охлади. На хладном може да стоји до два дана, али је најбоља фришко припремљена. Служи се као додатак уз питу од меса, као фил за такосе, умотана у тортиљу за буритосе, или као освежавајући сос уз месо, пилетину, морске плодове...

Р. Поповић

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.