Понедељак, 23.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Опоравак промета, индекси у паду

После три седмице изузетно скромних промета, прошлонедељних пет трговачких дана донели су нешто већи обим инвестиционе активности на Београдској берзи. Укупан промет у трговању износио је 4,5 милиона евра што је нешто изнад овогодишњег недељног просека. Индекс најликвиднијих акција, Белекс 15, ослабио је непунадва одсто окончавши недељу на нивоу од 625,97 поена. Овај показатељ кретања тржишта акција од почетка године бележи негативан приносод 5,7 процената.

Најпрометнија хартија на тржишту био је „Кикиндски млин” (КИМЛ) који је последњег трговачког дана забележио гро промета од 167,6 милиона динара по цени од 30.000 динара по акцији.Очито, реч је о консолидацији власништва у овом предузећу којим управља хрватски „Агрокор” преко зависних компанија, „Дијаманта” и „Фрикома”. Током радне недеље реализовано је преко 17 одсто акција ове компаније која се бави складиштењем, чувањем и прерадом жита. Од осталих акција из реалног сектора најпрометнији је био београдски грађевинар „Енергопројект” (ЕНХЛ) који је забележи ореализацију од 16,8 милиона динара уз губитак на недељном нивоу од пет процената. Ове седмице, 2. септембра, заказана је редовна скупштина акционара ове компаније на којој ће се вероватно искристалисати ситуација у вези са могућом продајом државног пакета акција стратешком партнеру. Бечејски „Сојапротеин” (СЈПТ) ослабио је 4,2 процента, захваљујући другој половини недеље када је велики пад ове хартије делимично ублажен. Београдски „Имлек” (ИМЛК) осцилирао је око нивоа од 1.500 динара уз невелики промет од 2,4 милиона динара.

Нишка АИК банка (АИКБ) била је најпрометнија банкарска хартија са реализацијом од  8,9 милиона динара, благо осцилирајући на нивоима незнатно вишим од 2.800 динара. Ова банка протекле седмице је објавила да на иностраном тржишту намерава да прикупи до 150 милиона евра „емитовањем петогодишњих обвезница или простим узимањем кредита у случају да трошкови зајма буду разумни”, како би кофинансирала путне и енергетске инфраструктурне пројекте у Србији. Солидан промет од 8,3 милиона динара забележила је и Агробанка (АБГН) уз пад од 2,9 процената. Највећа банка под kонтролом државе, Комерцијална (КМБН), осцилирала је око нивоа од 28.000 динара уз скромне реализације ,док је Јумбес банка (ЈМБН) скочила 42,5 одсто на ниво од 12.690 динара.

Од ове седмице почиње трговање акцијама НИС-а и,упркос објављеним негативним резултатима ове компаније у првих шест месеци, биће ово велики позитиван допринос развоју берзанске трговине у Србији.

Ненад Гујаничић, Синтеза инвест груп

-----------------------------------------------------------

Распоред трговачког дана за НИС

Почетна цена је 505 динара и може флуктуирати у распону од 20 до 300 одсто, а свих наредних дана од минус осам до плус 10 одсто.

9.30–9.55 – пред отварање тржишта када се у берзанском систему испостављају куповни и продајни налози;

9.55–10.00 – формирање цене на отварању упаривањем постојећих куповних и продајних налога;

10.00–13.00 – континуирано трговање када се континуално у времену упарују налози куповине и продаје;

13.00 – формирање цене на затварању која је просечна пондерисана цена током трговине у континуираној фази. Ова цена је индикативна цена за сутрашње трговање.

-----------------------------------------------------------

Обвезнице старе девизне штедње

Обвезнице старе девизне штедње забележиле су протекле седмице солидан промет од 1,66 милиона евра,док су цене наставиле лагани раст те је већина серија забележила приносе од око 3,5 процента на годишњем нивоу. Ово су историјски најнижи приноси забележени на овим хартијама настали пре свега услед одсуства већег броја сличних финансијских инструмената на домаћем тржишту.

-----------------------------------------------------------

Трезорски записи

Протекле седмице одржане су две аукције трезорских записа уз и даље слабо интересовање инвеститора за овом врстом папира са дужим роком доспећа. Емисија тромесечних записа номиналне вредности тримилијарде динара у потпуности је реализована уз приносну стопу од 10,7 процената, док је три милијарде дванаестомесечних записа продато са успешношћу од свега 41,1 одсто уз приносну стопу од 12,5 процената.

-----------------------------------------------------------

Речник акционарства

Берза представља организовано тржиште на којем се по унапред одређеним и јасно дефинисаним правилима тргује хартијама од вредности или стандардизованом робом. Овај појам је често синоним за тржиште акција које представља један од најважнијих сегмената економије јер обезбеђује индиректно финансирање компанија које послују у корпоративној организационој форми. Такође, берза акција омогућава ефикасно алоцирање капитала ка профитабилнијим пројектима и чини привреду ефикаснијом. Развијене берзе, путем формирања цене акција, вреднују и рад самих менаџера што ово тржиште радне снаге чини ефикаснијим те на чело компанија долазе способнији руководиоци. Такође, строгим правилима којакомпаније листиране на берзама морају поштовати побољшава се корпоративно управљање ових привредних субјеката, самим тим и њихови резултати.

Добитник недеље – Акције београдске Јумбес банке биле су највећи добитници на тржишту протекле седмице забележивши раст вредности од 42,6 процената током протеклих пет трговачких дана. Ова банка још увек нема стратешког партнера а у њеној власничкој структури доминира држава која директним и посредним путем има власнички удео од око 28 процената. У првих шест месеци Јубмес банка је остварила бруто добит од 101,5 милиона динара што је упола мање у односу на прву половину прошле године. Са активом од осаммилијарди динара, Јумбес је на крају јуна држала удео на банкарском тржишту Србије од 0,3 одсто.

Губитник недеље – Београдско „Дунав осигурање” (ДНОС) ослабило је током седмице 14,3 процента спустивши се на крају недеље до нивоа од 1.966 динара што представља најнижу вредност ове хартије у протеклих годину дана. Истина, овај пад забележен је уз прилично низак промет на овој не толико ликвидној хартији. У власничкој структури „Дунав осигурања” доминира друштвени капитал (95 процената) који још увек није номинован,док акцијски капитал представља свега пет процената и њиме се тргује на Београдској берзи. Историјски максимум акције „Дунав осигурања”су постигле априла 2007. године када су вределе 17.000 динара.

-----------------------------------------------------------

Вести са берзе

АИК банка намерава да прикупи капитал на страном тржишту

Нишка АИК банка објавила је да посредством једне лондонске инвестиционе банке намерава да прикупи 150 милиона евра како би кофинансирала путне и енергетске инфраструктурне пројекте и омогућила нове кредитне линије великим корпоративним клијентима у Србији. Ово је у интервјуу Блумбергу изјавио Ђорђе Ђукић, члан управног одбора АИК банке, напоменувши да АИК „жели да прошири обим корпоративних послова”. Ђукић је додао да евро обвезнице не би требало да буду проблем по питању ликвидности, већ са аспекта трошкова. АИК банка је у првих шест месеци текуће године забележила бруто добит од 2,8 милијарди динара и само је Банка Интеза имала крајњи резултат већи од ове нишке банке. (Блумберг, Синтеза)

„Монтинвест” исплатио први део дивиденде

Београдска грађевинска компанија „Монтинвест” обавестила је акционаре да је путем Централног регистра хартија од вредности, 27. августа, извршила исплату првог дела дивиденде у бруто износу од 500 динара по акцији. Ова грађевинска компанија са великим ино-операцијама у Русији и Либији остварила је протекле године нето резултат од 47,9 милиона динара а скупштина акционара је донела одлуку да се половина од ове нето добити расподели акционарима путем дивиденде у бруто износу од 1.000 динара по акцији. Након што је на Београдској берзи забележио драстичну корекцију у вредности, акцијама „Монтинвеста” изузетно се слабо тргује. (CRHoV, Синтеза)

-----------------------------------------------------------

Беко ушао у управни одбор „Бамбија”

Познати домаћи бизнисмен Милан Беко ушао је у управни одбор кондитора „Бамби-Банат”, известила је ова компанија на страницама Београдске берзе. На ванредној скупштини акционара одржаној 21. јула донето је неколико протоколарних одлука, а именовани су и нови чланови управног одбора: Милица Раковић и Милан Беко. Већински власник „Бамбија” је „Дунав храна група” којом управља менаџмент компанија „Салфорд” која је и издејствовала докапитализацију „Бамбија” 2004. године чиме су и отворена врата за стицање већинског пакета акција у овој компанији. Ове године, у више наврата, медији су спекулисали да „Салфорд” намерава у скорије време да прода своје компаније, али су представници ове менаџмент компаније те наводе оповргавали. „Бамби” је прошле године остварио пословне приходе од 6,2 милијарде динара чиме је стигао на прво место домаћих кондитора по продаји, док је у првој половини године вредносно повећао продају преко 20 процената.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.