Четвртак, 29.09.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Устоличен његова светост патријарх српски Иринеј

„Толико смо испуњени надом. Бог је са овом светињом, зар не видите? Све нам сија – и црква и патријарх, и овај свет којега тако дуго чекамо“, каже осамдесетогодишња монахиња Пећке патријаршије и оде међу народ јер су јој се „загубили неки важни гости“. Јасно је да међу хиљадама људи она никога неће наћи, као што је јасно да иде кроз масу света, застајкује и радује се сваком лицу и сваком човеку. 

У Пећкој патријаршији, мајци српских цркава, устоличен је патријарх Иринеј. На преопширном списку преломних догађаја, свечаности, прослава, ратова и пораза, у протеклим деценијама, овај скуп у Пећи остаће, сасвим неочекивано, упамћен као излив радости и оптимизма. Насупрот устаљеном мишљењу о менталитету склоном песимизму, дугом очају после губитака или нереалним плаховитим радостима, увођење у древни трон четрдесет петог српског патријарха донело је неке здраве емоције, жељу за повратком – а хиљаде људи су на сасвим нов и посебан начин доживеле древно седиште Српске православне цркве. Стотине њених година, хиљаде заборављених ситница и запуштених детаља, сакривена брига и пажња или мајсторски живописана фреска као да су чекале повод да се покажу свету и људима. Чувари и служитељи у овом комплексу храмова, мештани из најближих српских енклава, људи из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Македоније, Хрватске, поклоници и гости готово из целог света поново су открили Пећку патријаршију.

„Не могу да верујем да је патријарх први пут овде“, каже сниматељ Новица из Штрпца јер не схвата зашто поглавар Српске цркве дечачки радознало загледа канал којим кроз двориште тече вода; пролази иза дуда светог Саве; дуго и са нескривеним дивљењем посматра фреске у припрати манастирских цркава као да их први пут гледа. „Ма какви први пут, он је ту живео, био професор у Призрену“, добацује дежурни свезналица црквених прилика и живота.

Припреме за устоличење и сам дан увођења у трон српског црквеног поглавара су, између осталог – по свему што се може видети – највећа обнова Пећке патријаршије у новије време. Мештани Гораждевца, и метохијских села, волонтери из Косовске Митровице месецима су уређивали седиште Српске цркве: потпуно су обновљени сви прилази, капије, дворишта, Патријархов салон, осветљене цркве...

Ретко се, око неког важног догађаја, тако много радило а тако мало говорило. „Кад бих могао да запослим људе из Метохије на овакав начин, било би нам много лакше,“ каже председник Општине Пећ Милош Димитријевић

Унутар манастирског зида, бодљикаве жице и војничке заштите, народ преко видео-бимова прати чин устоличења. У савршено осветљеној цркви митрополити Амфилохије и Јован уводе патријарха у трон и предају му знакове достојанства – панагију са иконом светог Саве која се наслеђује, жезло и белу пану, он седа у трон, а народ узвикује: Достојан!  

„Са овог места се обраћам са љубављу и поштовањем, не само српском већ и часном албанском народу који позивамо на мир и заједнички суживот јер је ова земља велика и има места за све“, поручује патријарх са каменог трона.

После устоличења и благослова представници цркава и верских заједница, са званицама и председником Србије Борисом Тадићем одлазе на свечани ручак где је председник патријарху поклонио пастирски штап да „на многаја љета праведно и достојно“ води „ову малу али чувену и свету мученичку цркву српског народа“.

Иако, пословично оптерећени политиком, најавама ко долази у Пећ, а ко остаје у Београду, грађани већином немају утисак да је ту био присутан неко од политичара. „Нико на њих данас не обраћа пажњу, а нису ни тако видљиви, као што знају да буду. А онима којима је потребна пратња да стигну данас овде, не требају ни да долазе“, каже Момирка Чанковић, новинар из Грачанице.

Најтеже је ипак расељеним Србима. У свему виде прошли живот, емоције, детињство и сеобу: 

„Кад дођем овде ја схватим како је све што имам безначајно и како је то што стичем и зарађујем некако пусто. Ово је ипак моја стварна кућа“, каже Милан, расељено лице из Клине.

Звоне звона, монахиње трче да испрате патријарха који креће за Београд. „Достојан! Достојан!“ узвикује народ. Киша само што не падне, примиче се крај дана, из Руговске клисуре и са Проклетија почиње да дува прохладан ветар, купују се ситнице и спремају ствари, креће се на пут из мајке Српске цркве који, по свему, више личи на одлазак у избеглиштво, подупрто чврстом надом да је повратак могућ и, једног дана, остварив.

Живојин Ракочевић

----------------------------------------------

Ухапшена четворица Албанаца

Пећ – Четворица косовских Албанаца јуче су ухапшена јер су у Пећи гађала камењем аутобусе с верницима који су се враћали са свечаности устоличења патријарха Иринеја.

Очевици из колоне аутобуса рекли су извештачима Танјуга да је у инциденту повређена једна жена, а да су на већем броју возила поломљена стакла. Фонету је потврђено да је на изласку из Пећи каменовано најмање 10 аутобуса.

Аутобус Ник„шић превоза” потпуно је полупан, а каменован је и италијански аутобус Кфора који је за Гораждевац превозио децу из тог места, учеснике у организацији устоличења.

----------------------------------------------

Kаменована и возила с монахињама и новинарима

Пећ – Комби са монахињама манастира Жича, које су се враћале са устоличења српског патријарха Иринеја у Пећкој патријаршији каменован је јуче у Пећи као и аутобус са новинарима београдских редакција у јужном делу Косовске Митровице.

Монахиње нису повређене, речено је у СПЦ новинарима, чији су аутобус нешто после 17 сати у јужном делу Косовске Митровице камењем гађали дечаци.

Аутобус с новинарима погођен је са два камена а није причињена штета нити је било повређених, јавио је репортер Танјуга с лица места.

Новинари су били у колони од десетак аутобуса које су на почетку и зачељу обезбеђивала возила Кфора и један хеликоптер међународних снага.

Танјуг

----------------------------------------------

Плакати увредљиве садржине

Пећ – Плакати увредљиве садржине и са сликом патријарха српског Иринеја били су јуче постављени на паркингу удаљеном око 300 метара од Пећке патријаршије где је устоличен 45. поглавар Српске православне цркве.

Плакати су били постављени на једном паноу, а брзо после постављања уклонили су их војници Кфора, пренела је Бета.

На плакатима је била слика патријарха Иринеја који у руци, уместо жезла, држи трозубац. Такође је на енглеском писало: „Ратни злочини. Иди у пакао”.

Извештачи Танјуга су јавили да су ови плакати били излепљени и по пећким улицама које воде ка Пећкој патријаршији.

Регионални портпарол Полиције Косова Зећир Кељменди рекао је за Бету да се не зна ко је залепио плакате и да је у току истрага.

Сл. К.

----------------------------------------------

Представници помесних ПЦ и других религија на устоличењу

Српска православна црква саопштила је јуче да су устоличењу патријарха Иринеја у Пећкој патријаршији присуствовали представници помесних православних цркава, али и представници других цркава.

На церемонији устоличења 45. патријарха СПЦ били су митрополит Емануел и митрополит иконијски Теолиптос из Васељенске патријаршије, митрополит Пилусијски Калиникос из Александријске патријаршије, архиепископ Нифон из Антиохијске патријаршије и архиепископ јордански Теофилакт из Јерусалимске.

У Пећкој патријаршији били су и митрополит волоколамски Иларион из Московске патријаршије, митрополит Герасим Сарасениџе из Грузијске, митрополит олтенијски Иринеј и епископи Никодим и Данило из Румунске патријаршије.

Митрополит видински Доментијан представљао је Бугарску патријаршију, а архиепископ Нове Јустинијане и целога Кипра Хрисостомос Кипарску архиепископију.

Свечаном чину присуствовали су и митрополити серески Теологос и Нове Смирне Симеон из Јеладске архиепископије, митрополит вератијски Игњатије из Албанске ПЦ, архиепископ лублински и холмски Авељ из Пољске ПЦ, Архиепископ Прашки и митрополит чешких земаља и Словачке Христофор као и Епископ Питсбурга и Западне Пенсилваније Мелхиседек (Православна Црква у САД).

Светој литургији и чину устоличења присуствовали су и председник Папског савета за унапређење јединства хришћана монсињор Курт Кох, надбискуп београдски Станислав Хочевар, Леополд Рохмес, генерални викар, моснињор Андрија Копиловић из Римокатоличке цркве, Џонатан Гудал из Англиканске, Хиелке Тјеерд Волтерс из Светског савеза цркава.

Устоличењу патријарха Иринеја, 45. поглавара СПЦ, присуствовао је и архиепископ Карекин из Јерменске цркве као и представници Исламске заједнице Србије, Словачке Евангеличке цркве, Савеза јеврејских општина, Евангеличке хришћанске цркве Константин Триандафилос, директор ИОЧ-а, делегација Фонда Андреја Првозваног из Москве.

Бета

----------------------------------------------

На устоличењу Тадић и међународни представници на КиМ

Устоличењу патријарха српског Иринеја у Пећкој патријаршији као представник државе Србије присуствовао је председник Борис Тадић, а међународну заједницу заступали су шеф Унмика Ламберто Занијер и шеф Еулекса Ив де Кермабон, пренео је Танјуг.

У Цркви светих апостола у Пећкој патријаршији био је присутан и командант Кфора Ерхард Билер, а међу званицама су били и представници Исламске заједнице Србије Адем Зилкић и Мухамед Јусуфспахић, као и београдски надбискуп Станислав Хочевар.

Церемонији су присуствовали посланик Самосталне српске демократске странке у Хрватском сабору Милорад Пуповац, принц Александар Карађорђевић са породицом, руски амбасадор у Београду Александар Конузин и функционер Уједињених региона Србије Предраг Марковић.

У манастирској порти чин устоличења пратило је неколико хиљада верника који су углавном аутобусима пристигли из свих делова Косова и Метохије, централне Србије, Црне Горе, Македоније и Републике Српске, пренеле су агенције.

Сл. К.

----------------------------------------------

Тадић: Велики дан за Србију и српски народ

Пећ – Председник Србије Борис Тадић изјавио је јуче, после устоличења патријарха српског Иринеја у Пећкој патријаршији, да је то велики дан за Србију и читав српски народ и да је поносан што је присуствовао том чину.

Тадић је, у здравици на свечаном ручку после чина устоличења, пожелео патријарху Иринеју да на „многаја љета” достојно води Српску православну цркву.

Председник Тадић, који је церемонији присуствовао као представник државе Србије, поручио је да је поносан што је у Пећкој патријаршији и што су чину устоличења присуствовали великодостојници свих верских заједница Србије.

Танјуг

----------------------------------------------

Илићу и Николићу није дозвољено да оду на устоличење

Лидеру Нове Србије Велимиру Илићу и председнику Српске напредне странке Томиславу Николићу привремене институције Косова и Метохије јуче нису дозволиле да присуствују устоличењу патријарха српског Иринеја у Пећкој патријаршији, пренеле су агенције.

Новинаре су о томе обавестили потпредседница НС Дубравка Филиповски и функционер СНС Марко Ђурић. Према речима Филиповске, Илић и Николић су се договорили да „у колони као грађани и верници и да би избегли било какву политизацију овог свечаног чина” оду у Пећку патријаршију и да се нађу испред прелаза Јариње на административној граници. С ње је Николић враћен одмах, а Илићује дозвољено да настави пут.

Велимира Илића је одмах после преласка из северног у јужни део Косовске Митровице зауставила покрајинска полиција и после дужег задржавања речено му је да су консултовали министра полиције Бајрама Реџепија и да мора одмах да напусти територију Космета.

Према речима Филиповске, Илићу није дозвољено да напусти покрајину преко Јариња већ се у пратњи полиције вратио преко Мердара где је поново задржан око пола сата, када му је уручен документ у коме пише да је одлука „Главног штаба косовске полиције” да мора да се удаљи са територије покрајине.

Пошто је Илић тражио објашњење за такав поступак, речено му је, пренела је потпредседница НС, „да није на списку који је требало да достави из кабинета председника државе”.

Ни Илић ни Николић нису желели да политизују догађај ни да буду на било каквом списку „ни председника државе ни Владе Републике Србије” већ да као обични грађани присуствују устоличењу патријарха, нагласила је Филиповска. „Нова Србија поставља питање да ли је ово само воља Еулекса и косовске полиције или и кабинета председника Тадића и Владе Србије”, рекла је она и упитала да ли то значи да јуче у покрајину нису могли да оду само они који „истински и заиста не би дали Косово и Метохију”.

----------------------------------------------

Страни медији: патријарх позвао на миран суживот на Косову

Страни медији пренели су јуче вест о свечаном устоличењу патријарха српског Иринеја у Пећкој патријаршији, истичући у први план његов позив на миран суживот Срба и Албанаца на Косову.

Америчка агенција АП навела је да је 900 припадника косовске полиције било ангажовано на обезбеђивању церемоније, заједно са припадницима Еулекса и Кфора, због страховања од инфилтрирања косовских Албанаца склоних насиљу. Тензије су, како наводи америчка агенција, додатно биле подстакнуте плакатима који су на пећким улицама које воде ка манастиру осванули током ноћи са сликом патријарха преко којих је на енглеском језику било исписано: „Иди у пакао”.

Америчка агенција је пренела и да су по завршетку церемоније ухапшена тројица етничких Албанаца која су бацала каменице на аутобус са српским верницима.

Патријарх Иринеј је највише простора посветио српско-албанском питању, „не устручавајући се да о Косову говори као о светој српској земљи, те обавезујући се да ће духовни и административни центар СПЦ остати у Пећи”, навео је Радио Слободна Европа.

Британска агенција Ројтерс је пренела да се на хиљаде Срба окупило у Пећкој патријаршији и да је реч о првом устоличењу једног патријарха СПЦ од једностраног проглашења независности Косова у фебруару 2008. године.

Албанска агенција АТА и хрватска агенција Хина навеле су да је сама церемонија устоличења протекла без инцидената. Албанска агенција посебно је истакла јаке мере обезбеђења у и око Пећке патријаршије.

Западни, као и медији из региона такође су известили да је председник Србије Борис Тадић једини политичар који је представљао државу Србију на церемонији устоличења, као и да је косовска полиција спречила председника Српске напредне странке Томислава Николића да уђе на административну територију Косова и Метохије и присуствује устоличењу патријарха јер није имао одобрење тамошњих власти.

Танјуг

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.