Четвртак, 26.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

САД: Забава као свака друга

Од нашег сталног дописника

Вашингтон – Ријалити шоу је стари жанр телевизијске забаве у Америци: у разним варијантама, од скривених камера до „Великог брата“.

У ријалити категорију овде иначе спадају све емисије у којим се приказују ситуације без сценарија, са обичним (или познатим) учесницима (али не професионалним глумцима).

„Реалност” је иначе, опет као и другде, ипак у великој мери режирана, монтажом и избором сцена за приказивање.

„Велики брат“, чија 13. сезона ускоро треба та почне на телевизији Си-Би-Ес, ни издалека није национална опсесија као у нашим крајевима. Има ипак пристојну гледаност, између 5 и 7 милиона. Рекорд је постигнут прошлог јула, када је у једном моменту, у термину у осам увече, испред екрана било нешто више од 10 милиона гледалаца.

Победник у САД добија пола милиона долара. Толико новац је довољан да промени нечији живот, али победници брзо излазе из медијске пажње, осим кад постоји неки други разлог да се врате у жижу публицитета, као што је пре две недеље то био случај с победником из 2009. – ухапшен је због диловања дроге.

По популарности, „Великог брата“ увелико надмашује „Амерички идол“, такмичење певачких талената (победника бирају гледаоци СМС гласањем). Рекорд, који још није премашен, постигнут је 2006, када је финале гледало 36,38 милиона људи.

„Америчког идола“ организује и приказује Фокс ТВ мрежа, која од ове емисије сјајно и зарађује. Рекламни спот од 30 секунди кошта око 700.000 долара, а емитује се 10 минута реклама на сат.

Од осгалих ријалити програма и овде је занимљив „Плес са звездама“ и наравно „Сурвајвер“. Има међутим и других емисија које су често и шокантне и бизарне. Једна од њих је например „Чиста кућа” у којој камере улазе у станове чији власници ђубре нису избацивали и по 10 година!

У једној емицији приказан је човек који је живео са 3.000 пацова. (На крају емисије они су, наравно, уклоњени, а занимљиво је да је 500 ових прилично припитомљених глодара „усвојено“.)

Милан Мишић

-----------------------------------------------------------

Белгија: Утихнуле расправе

Од нашег сталног дописника

Брисел – Најпознатији ријалити шоу „Велики брат“, инспирисан Орвеловом новелом „1984“, први пут је приказан на белгијској телевизији 2000. и трајао је шест сезона. Овај шоу стигао је у Белгију из суседне Холандије, где је приказан годину дана раније, а затим се попут епидемије проширио на остатак Европе и света.

Стручњаци су се сложили да високе новчане награде за победнике ријалитија повећавају шансе да учесници буду унесрећени. Управо то се догодило Барту и Руду, звездама првог холандског серијала који нису могли да се носе са славом коју им је донело учешће у програму. Обојица су проживели озбиљне психичке проблеме окарактерисане као посттрауматски поремећаји изазвани стресом.

Права несрећа догодила се у Шведској за време приказивања ријалитија „Експедиција Робинзона” јер се такмичар који је први избачен после гласања публике – убио.

Француски ријалити „Тајна прича“ освојио је валонски део Белгије где се говори француским језиком. Овај шоу, у којем сваки од учесника има тајну за коју зна само публика, али не и учесници у кући, траје већ пет сезона.

Тренутно најпопуларнији ријалити шоу на белгијској телевизији је „Дођите на вечеру“ који има две верзије – фламанску и француску.

Ипак ни овај ријалити не штеди интиму учесника. С обзиром на то да приватни простор у Фландрији најчешће није доступан ни дугогодишњим пријатељима, јасно је зашто овај серијал ужива велику гледаност.

Иако је први талас популарности ријалити серијала у Белгији давно прошао, појављују  се нове емисије које прате такмичаре у различитим животним ситуацијама, које су све мање екстремне. Камере прате популарне личности које одлазе у куповину или обичне људе који преуређују кућу. Уместо целодневног преноса и досадних кадрова, приказују получасовне компилације најзанимљивијих догађаја и смишљају нови трикови којима би привукли пажњу.

Владимир Јокановић

-----------------------------------------------------------

Грчка: Живети за свој ријалити

Од нашег дописника

Атина – Грци у шаликажу да им не треба бољи ријалити од онога у коме се сами налазе! Они обожавају сапунице, ријалити програме и трачеве које им у редовним ТВ емисијама, у јутарњој и поподневној шеми, нуде сви канали.Тренутно су догађања у „Великом брату“, „Мастер шефу“, „Топ моделу“ или „Икс фактору“ главне теме које се сваког дана обрађују. То врло често има карактер панел дискусија на којима се расправља о одлукама жирија,да ли је један или други певач бољи, ко је омануо у избору гардеробе... Једном речју,гомила неважних ствари којима се бави цела нација.

У Грчкој је у последњих десетак година емитовано 48 различитих ријалити програма. Од „Великог брата“, „Сурвајвера“, „Икс фактора“,преко „Грчка има таленте“, „Игре истине“, „Вруће столице“,до тренутно врло популарног програма „Топ модел“, „Паклена кухиња“, „Мастер шеф“... Воде их врло популарне личности.Већ трећу сезону „Икс фактор“ води грчки поп идолСакис Рувас адругу сезону „Играјмо са звездама“,глумица у зениту Зета Макропуља.

„Топ модел“ који је у првој сезони био поприште озбиљних свађа и сукоба, оспоравања ауторитета водитељке, познате манекенке Вики Кига, и ове године привлачи милионе девојчица.

„Фарма“ је прошла без много помпе јер су Грци одавно пољопривреду препустили „дошљацима“ из целог света па нису вољни ни да се доказују у ријалити програму. Зато је „Велики брат“,један од најгледанијих ријалитија. Он је неколико година био „заборављен“ јер је после прве сезоне емитовања, Грчка црква због скарадног понашања учесника, тражила скидање с програма.Од тада, времена су се променила, а и награда од 300.000 евра је постала превелики изазов да би се због моралних начела одустајало од емитовања.До избацивања је остало мало и атмосфера у „кући“ је све напетија.Над учесницима стрепи цела нација јер они суод првог дана идоли.

Али у овој земљи ноћних клубова и бузукерија најбоље пролазе звезде музичких ријалитија и неме ниједне која после шоу програма није добилавеома добар ангажман.

Статистике кажу да се ове године број пријављених за ријалити програме удесетостручио.За „Великог брата“ пријавило се 6.500 људи,исто толико за „Грчка има таленте“ и премију од 100.000 евра,за „Нову кућу“ 4.100, за „Мастер шеф“ и награду од 50.000 евра пријавило се 4.500 људи,за „Паклену кухињу“ око 5.000 угоститеља је затражило помоћ мајстора Етора Бодринија.За „Сурвајвер“ у коме је награда била 250.000 евра, интересовање је било нешто мање.Међутим, иако је публика била врло заинтересована, грчка ТВ је укинула „Игру истине – Врућу столицу“.Процена је била да је штетан за учеснике, увредљив за појединца и јавност.

Јасмина Павловић-Стаменић

-----------------------------------------------------------

Италија: Најгледанији ТВ програми

Од нашег дописника

Рим – У колажу италијанске телевизијске понуде најгледанији су ријалити програми који владају друштвеним животом већине гледалаца на Апенинима.

Један од првих програма овог типа био је „Велики брат“ који се у појавио 2000. и још је међу најгледанијим програмима иако је у току већ једанаесто издање. „Велики брат“ је познат и по високим премијама за победнике, у просеку око 300.000 евра, а 2006. награда је достигла цифру од милион евра а накнадно смањених на 900.000 евра.

Када је реч о ријалити емисијама с познатим личностима, најпопуларније је „Острво познатих“. У прошлогодишњем, седмом издању, победник је освојио награду од 200.000 евра.

„Маријини пријатељи“ су најпопуларнији међу тинејџерима. Емисија је добила назив по ТВ водитељки Марији де Филипи. Популаран је и серијал „Амићи“, нека врста школе у којој се двадесетак особа од 18 до 25 година такмиче у певању, модерном плесу, глуми, класичном балету. Премија је 200.000 евра док је победник по избору критичара освајао стипендију од 50.000 евра.

Победници „Великог брата“ су стигли и на мале екране и филм. Незапамћен успех у глумачкој каријери постигао је Лука Арђентера, који је у „Брату“ освојио треће место. Флавио Монтрукјо, победник другог издања „Великог брата“, данас је познати водитељ и глумац. Пјетро Тариконе (преминуо 2010) био је неприкосновена звезда, упамћен по појављивању у емисијама, серијама и филмовима.

Премија за италијанску „Фарму“ износи 100.000 евра. У таленат шоу емисији „Икс фактор“ награда је уговор с дискографом од 300.000 евра.

У Италији се гледају и:„A Shot at Love with Tila Tequila“, „Мењам жену“, „Др 90210“, „СОС дадиља“, „Живот у Хитној помоћи“.

На малим екранима тренутно има дванаестак ријалити програма што је и доказ да т чини велики део телевизијског програма.

Иако многи упозоравају на последице које ови програми остављају поготову на најмлађе јер нуде нереалну слику живота , сан просечног Италијана је да се појави барем у једној од тих емисија.

Марина Лаловић

-----------------------------------------------------------

КАРЛОВ УГАО

. Гледаоци ријалитија су незаштићени сведоци злочина над културом.

. Многи карактерни глумци у ријалитима имају бескарактерне улоге.

. Учесници ријалити програма се труде да нам дочарају како је изгледала првобитна заједница.

. Хлеба и ријалитија. Засад имамо само ово друго.

. Ушао бих и ја у тај програм, кад секс не би био обавезан.

. Оваква телевизија квари људе. Не само са ове стране екрана.

. Кад живиш туђи живот, побегне ти твој.

. Упутство: После ријалити емисије, екран обрисати асепсолом!

Драгутин Минић

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.