Уторак, 28.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Игра тек после референдума

Ако видимо да је око новог устава Србије било много игара, сигурно је да ће права "журка" почети када (или ако) грађани на референдуму прихвате недавно усаглашени текст највишег правног акта. Управо израз "журка" употребио је функционер једне од већих парламентарних партија описујући проблеме који се очекују у раду на закону за спровођење новог устава, без кога он не може да заживи, а који ће одредити термине за изборе. И мада би било логично очекивати да ће се о уставном закону (за чије је усвајање потребна, као и за устав, двотрећинска већина у парламенту) лако постићи споразум, с обзиром на ниво консензуса постигнутог о уставу, тренутно је сасвим извесно да је у вези са овим законом – све неизвесно. Неизвестан је чак и термин када се он усваја.

Слободан Вучетић, бивши председник Уставног суда Србије, сматра да закон о спровођењу устава мора да буде усвојен у парламенту истог дана када се свечано прогласи нови устав.

Подсећања ради, актуелни републички устав усвојен је 28. септембра 1990. године, када и закон за његово спровођење. Истовремено су, 4. фебруара 2003. године, усвојени и Уставна повеља државне заједнице Србија и Црна Гора и закон о њеном спровођењу. У 134. члану важећег Устава Србије стоји да "уставни закон ступа на снагу истовремено с променом Устава". Али, ипак се сада, у сврху дневне политике, отвара питање његовог правног тумачења.

Један од правних стручњака, који сматра да има простора за различито тумачење поменутог члана 134. Устава Србије (али је желео да остане анониман), каже да претпоставка да би тај закон могао да буде донесен јесте да устав, после верификовања на референдуму, буде проглашен у Скупштини Србије и објављен у "Службеном гласнику". Дакле, истиче наш саговорник, уставни закон се технички не може донети у истом дану када и устав. Али, на њему може да се већ сада ради под претпоставком да ће референдум успети.

Сличним објашњењем ће се сигурно служити и парламентарне странке, чији представници су протеклих дана говорили о томе да рад на том закону још није почео. А до референдума је остало мање од десет дана.

Потпредседник Демократске странке Драган Шутановац рекао је да је преурањено да у овом тренутку започну разговори о уставном закону и истакао да је најбитније да грађани на референдуму потврде нови устав. Душан Пророковић, народни посланик из Демократске странке Србије, рекао је у среду увече у емисији Студија Б да "29. октобра увече" (дакле одмах по затварању гласачких места) треба сести и договорити се о уставном закону. Значи, остаје врло мало времена да се уставни закон уради на време да би био усвојен заједно са проглашењем устава.

Зоран Лончар, министар за државну управу и локалну самоуправу, у изјави за "Политику" каже да верује да ће у парламенту, који је као уставотворац надлежан за доношење уставног закона, бити постигнут довољан степен консензуса како би уставни закон могао што пре да се усвоји, чиме ће се омогућити спровођење новог устава у живот. "Ако то буде потребно, Влада Србије ће и овом приликом, као што је то урадила у процесу усаглашавања текста новог устава, пружити пуну помоћ, да би се тај посао обавио што пре", истиче Лончар, подсетивши да је и раније говорио да се суштинска тачка неслагања око устава неће налазити у тексту самог устава, него у акту који следи иза њега и тицаће се рокова за спровођење избора. Министар је уверен, како каже, да је основни разлог за вишемесечни нерад неких политичких опција на уставу у Скупштини управо бежање од избора.

Брзо постизање консензуса који би омогућио усвајање уставног закона истовремено са проглашењем устава, наравно, није немогуће постићи у теорији, али га је у овом тренутку заиста тешко очекивати. На овом закону се, због тога што регулише изборне рокове, директно преламају дневнополитички страначки интереси, а пошто је и овде потребан широки консензус, више није реч само о политичкој вољи него и о скупштинској математици.

За уставни закон мора да гласа најмање 167 посланика, и то практично значи да се не може усвојити без 80 посланика радикала. Односно, може када би сви остали били "за", али тешко је очекивати да ће Наташа Мићић, Жарко Кораћ и Горан Свилановић, који воде кампању за бојкот референдума, гласати за уставни закон. А без ове "тројке" и СРС-а – остаје минималних 167 посланика, с тим што није извесно да би сви од 12 посланика који не припадају ниједној посланичкој групи (поред Наташе Мићић) гласали за овај закон. С друге стране, закон би се могао усвојити без ДС-а и Г17 плус (уколико странка Млађана Динкића испуни обећање и изађе из владајуће коалиције), јер њихове две посланичке групе имају укупно 65 посланика. Уз 22 посланика Социјалистичке партије Србије уставни закон би се могао "минирати", али мале су шансе да социјалисти буду на истој страни са ДС-ом и Г17 плус.

Социјалисти, иначе, ових дана затежу ситуацију. Потпредседник СПС-а Милорад Вучелић изјавио је ове недеље да социјалисти неће гласати за уставни закон ако у њему буде назначено да ће се избори у Србији одржати у децембру, и заложио се да истовремено буду одржани избори на свим нивоима. Социјалистима децембар не одговара јер не би стигли да се организују за изборе, будући да тада на конгресу странке бирају ново руководство.

Да подсетимо, ДС се залаже за истовремено одржавање председничких и парламентарних избора и то у децембру, Г17 плус је за то да се у децембру одрже само парламентарни избори, а касније председнички, тако мисле и радикали, док су у Демократској странци Србије, према изворима из те странке, за то да буду заједно одржани евентуално парламентарни и покрајински избори у Војводини. Према нашим изворима, мада би волели да уђу у изборну годину, ни ДСС-у не би превише сметало да парламентарни избори буду у децембру, јер би у том случају, како рачунају, пожњели позитивне ефекте усвајања новог устава, а изборима у децембру би се, очекује се, одложило и решење за статус Космета. А "шлаг на торти" била би чињеница да шеф државе и лидер ДС-а Борис Тадић, дакле најјачи адут демократа, без истовремених председничких избора не би имао довољно могућности да као председник свих грађана учествује у предизборној кампањи своје странке.

Миодраг Радојевић, истраживач у Институту за политичке студије, не очекује брзо постизање договора међу парламентарним странкама о уставном закону, али је могуће, како истиче, да тај договор ипак индиректно убрза међународна заједница, којој се очигледно жури, с обзиром на то да је моменат проглашења решења за статус Космета везала за изборе у Србији. Ипак, Радојевић сматра да ће новембар и децембар бити период консултација, договарања, препуцавања и размирица око усаглашавања изборних рокова, те да је могућ парадокс – да устав важи, али не у целини. Односно, важио би у деловима чија примена не зависи од уставног закона. Излазак из пат-позиције, према мишљењу Миодрага Радојевића, биће гласање о буџету крајем године. То ће бити тренутак када ће влада бити "матирана" и парламентарне изборе, према његовој процени, треба очекивати у фебруару или марту 2007.

--------------------------------------------------------------------------

Локални избори

После усвајања новог устава, најкомпликованија ће бити припрема за локалне изборе. Пре тих избора треба донети нове законе о територијалној организацији (ово је посебно значајно, јер је за његово изгласавање потребно минимум 126 од 250 посланика у скупштини), о локалној самоуправи и о локалним изборима, а свакако је време и за доношење закона о главном граду. Како незванично сазнајемо, сви ови законски предлози су у завршној фази израде у Министарству за државну управу и локалну самоуправу, потпуно су усаглашени са новим уставом и моћи ће да се понуде Скупштини на усвајање у року који предвиди уставни закон.

--------------------------------------------------------------------------

Шта је уставни закон

Лаички речено, као што сваки закон има прелазне и завршне одредбе, он представља "прелазне и завршне одредбе" новог устава, као много сложенијег правног акта, и саставни је део уставне процедуре. Овај закон садржи, најпре, одредбе о начину формирања свих државних институција и органа који су предвиђени будућим уставом (Народна скупштина, председник републике, влада, покрајинска скупштина, локалне скупштине, правосуђе, Народна банка, заштитник грађана, државна ревизорска институција), као и рокове у коме ће се они образовати и рокове у којима ће се изабрати носиоци функција. Део одредби тиче се оних органа који евентуално престају да постоје или настављају и даље да постоје без избора носилаца функција, а једна група одредаба односи се на питања правних прописа који се морају донети као и рокова у којима се морају донети. Уставни закон садржи и одредбе које се баве прописима који престају да важе или настављају да важе и даље са предвиђеним прецизним роком за њихово усаглашавање са уставом.

--------------------------------------------------------------------------

Шутановац: Избори у децембру

Драган Шутановац, потпредседник Демократске странке и народни посланик, истиче да је "доношење устава и уставног закона за ДС само део процеса који треба да се финализира изборима у децембру и добијањем нове владе која ће имати пун капацитет у парламенту". "Без обзира на странке, пре свега СРС, које су у страху од изборног пораза, мислим да ће политичка логика превладати тај страх и да ће и парламентарни и председнички избори бити у децембру", каже Шутановац за "Политику", подсетивши да је, како је рекао, влада пала – " да немамо два министарства, да имамо три министра и потпредседницу владе у оставци чије ће се ′писмене′ оставке констатовати на следећој седници, и тиме ће се формално испунити услови за расписивање избора".

Шутановац не очекује да ће се догодити сценарио по коме ће већина у парламенту бити против истовремених председничких и парламентарних избора, а на питање да ли ће, ако се то ипак догоди, посланици ДС-а присуствовати седници на којој ће се расправљати о уставном закону или гласати за њега, он каже да његова странка тренутно нема став о другим опцијама. О томе ће се, како додаје, тек расправљати у оквиру страначких органа.
Б. Б.

--------------------------------------------------------------------------

Николић: За кампању бар 45 дана

Радикали се неће противити да се парламентарни избори одрже до краја године, али би председнички требало да буду након њих – изјавио је за "Политику" шеф посланичке групе СРС у Скупштини Србије Томислав Николић, нагласивши да тражи од политичких партнера да одмах почну разговоре о роковима за одржавање избора како би се што пре договорили о уставном закону и усвојили га истовремено са проглашавањем устава.

– Оштро данима критикујем председника Републике Бориса Тадића, владе Војислава Коштуницу и Скупштине Србије Предрага Марковића што овакав разговор нису ни започели. Став да морамо усвојити уставни закон напоредо са проглашавањем Устава, ако желимо да покажемо да га доносимо по свим демократским прописима, изнео сам са скупштинске говорнице на седници на којој смо јединствено изгласали нови Устав Србије – каже Николић.

На наше питање које су препреке, он одговара да "СРС неће постављати никакве услове управо зато што се залаже за што брже усвајање устава и свих потребних прописа".

– Премда СРС сматра да од расписивања до одржавања избора треба да прође 45 до 60 дана, јер прописи тако налажу, није нам проблем да прихватимо никакав рок који б

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.