Недеља, 16.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Белгијанци купили цео Макси

Мирослав Мишковић, власник „Делта холдинга”, продао је целу „Макси трговину” „Делез групи”, међународном трговачком ланцу са седиштем у Белгији, иако је раније било најављивано да ће задржати удео од 49 одсто. Укупна цена ове трансакције за „Делез групу” је 932,5 милиона евра, а у тај део се рачуна и 300 милиона евра „Делтиних” финансијских обавеза које ће платити „Делез”.

Списак обавеза ранијег власника који ће платити белгијски купац ту се не завршава, јер су тих 300 милиона већином обавезе према банкама, али не и добављачима, тако да ће крајња сума коју ће добити оснивач „Максија” бити умањена и за износ дугова према добављачима. Ни Мишковић, али ни Пјер Оливије Бекерс, челни човек „Делез групе”, нису били вољни да с јавношћу поделе информацију о томе колики су дугови овог трговачког ланца према добављачима.

Бекерс је, међутим, био изричит да ће преузети и „све рачуне, дуговања и све обавезе ’Максија’”, напоменувши да ће то бити постепен процес.

И Јелена Крстовић, генерални директор и директор корпоративних комуникација „Делта холдинга”, рекла је да коначна сума није још позната зато што ће тек у наредних неколико месеци бити затворен финансијски оквир ове трансакције. Познато је да наши прописи предвиђају да се трансакција заврши тек кад Комисија за заштиту конкуренције потврди да не постоји монополски положај. Како је та компанија раније најавила, очекује се да цела трансакција буде завршена у трећем кварталу 2011.

Куповином „Максија” „Делез” улази и на тржишта Бугарске, Црне Горе, Албаније, Босне и Херцеговине.

Мирослав Мишковић је на јучерашњој конференцији за новинаре изјавио да ће продаја „Делта Максија” белгијској „Делез групи” омогућиће „Делти” да даље улаже у аграр и сектор некретнина, потрошачи ће добити конкурентније цене. Користи ће имати и добављачи који ће моћи да пласирају робу и у малопродајне објекте у Европи и у свету, оценили су представници две компаније поводом продаје „Делта Максија”.

Председник компаније „Делта холдинга” Мирослав Мишковић поручио је јавности у Србији да потписивање уговора између „Делте” и компаније „Делез” и за Србију, али и за регион, значи први велики корак ка Европској унији.

Мишковић је рекао да ће клијенти и добављачи „Делте” у „Делезу” имати доброг партнера и изразио уверење да ће, захваљујући доласку ове компаније у Србију, у пословање бити уведени и европски стандарди од којих ће сви имати користи.

Он је оценио да је „Делта” овим показала да чини напоре да доведе велике партнере у Србију и подсетио да су у Србију довели и Интеза банку и Делта ђенерали осигурање.

Председник и генерални директор „Делез групе” Пјер Оливије Бекерс рекао је да се лидерска позиција и снага бренда „Делта групе” уклапају у садашње циљеве „Делеза”, који сматра да је ова српска компанија одлична база за ширење у југоисточној Европи.

– Политика наше компаније јесте јачање локалних брендова. Потрошачи ће добити повећан асортиман производа и моћи ће да купе производе које „желе и могу” – рекао је Бекерс додавши да ће долазак „Делез групе” значити раст прихода и наставак раста који је „Делта” успешно спроводила до сада. Одговарајући на питање новинара зашто је „Делез група” дошла у Србију баш у тренутку када је куповна моћ становништва мала, Бекерс је рекао да они имају дугорочне планове за инвестирање у Србији, а не за краткорочно убирање профита. По његовом мишљењу, Србија је добро тржиште и уверен је да ће постати део ЕУ.

На питање новинара да ли поред куповине „Масија” већ имају даље планове за сарадњу са „Делта холдингом”, Бекер је казао да ће у наредном периоду сва енергија бити усмерена на завршетак преузимања „Максија”, који има значајно месту у „Делта холдингу”, додавши „да постоји много моћности да се ојачају везе”.

Генерални директор и директор корпоративних комуникација „Делта холдинга” Јелена Крстовић изјавила је да ће порез од продаје „Делта Максија” бити плаћен у Србији, али је нагласила да ће то бити реализовано тек кад буде завршена цела трансакција.

По оцени челних људи „Делта холдинга”, не би требало да буде никаквих проблема када је у питању правни спор у вези са приватизацијом „Це маркета”, јер је, по њима, жалба акционара неоснована.

----------------------------------------------

Раде на три континента

„Делез група” (Delhaize Group) је међународни ланац малопродајних објеката из Белгије који је присутан у шест земаља на три континента.

У пет земаља југоисточне Европе поседује око 450 продавница.

На крају 2010. продајна мрежа „Делез групе” бројала је 2.800 продавница, а исте године остварен је приход од 20,8 милијарди евра (27,6 милијарди долара). „Делез група”, која је основана 1867. године, прва је у Европи основала у својим објектима систем самоуслуге – 1957. године, а први су увели и скенирање бар-кодова на каси и могућност да потрошачи то сами ураде, без присуства касира.

Ова компанија је од 1962. присутна на Бриселској берзи, 70 одсто капитала је у Сједињеним Америчким Државама, а 30 одсто у Европи и Индонезији.

Ј. Рабреновић

----------------------------------------------

Порез од продаје „Делта максија” биће плаћен у Србији

Генерални директор и директор корпоративних комуникација „Делта холдинга” Јелена Крстовић изјавила је да ће порез од продаје „Делта максија” бити плаћен у Србији, али је нагласила да ће то бити реализовано тек кад буде завршена цела трансакција.

Како је та компанија раније најавила очекује се да цела трансакција буде завршена у трећем кварталу 2011. године.

Према речима Крстовићеве, сума није још позната зато што ће тек у наредних неколико месеци бити затворен финансијски оквир ове трансакције. Након тога, биће познати сви подаци и поступиће се у складу са финансијским прописима Србије, али и других тржишта на којима „Делта” послује. Према ономе што нам је речено у „Делти” платиће се само порез на капиталну добит. Тај износ ће се знати тек после прорачуна који ће дати Пореска управа Србије.

----------------------------------------------

Тадићева порука

Шта је приморало „Делту” да порез од продаје „Максија” плати у Србији, а не у иностранству, можда објашњава изјава председника Бориса Тадића који је у новембру протекле године поручио најимућнијим људима у земљи да размисле на који начин ће држави и грађанима да врате део богатства које су стекли деведесетих година.

Тадић је тада рекао да је од Владе Србије затражио да пронађе могућност да, кроз законска решења и порески систем, људи који су најбогатији у Србији поднесу терет економске кризе и да један део њиховог богатства буде укључен у стварање нових шанси за грађане, отварањем нових радних места, и за школски и здравствени систем.

– Ако то важи за Сједињене Америчке Државе и Европску унију, важи и за Србију. Господо, ви који сте овладали великим капиталом у току деведесетих година сада би било веома добро да сами нешто учините и покажете одговорност као и богати људи у свету – рекао је тада председник Тадић.

С. Д.

----------------------------------------------

Цветковић: 2011. добро почела кад је реч о инвестицијама

Улазак „Делез групе” на српско тржиште, куповином 100 одсто „Делта Максија”, показатељ је да је 2011. година добро почела кад је реч о инвестицијама у Србији, оценио је премијер Мирко Цветковић.

Цветковић је, у изјави Танјугу, истакао да је сигуран ће великих улагања бити још и да ће Србија ове године остварити планирани ниво инвестиција од три милијарде долара.

„Директна инвестиција белгијског Делеза од скоро милијарду евра једна је од највецих у последњих неколико година. Србији су неопходне овакве инвестиције. Сигуран сам да ће их још бити и да ћемо ове године достићи планирани ниво инвестиција од око три милијарде долара”, истакао је Цветковић.

Председник Владе Србије очекује да ће долазак познате белгијске компаније донети већу конкуренцију међу трговинским ланцима, а самим тим и бољу услугу и ниже цене производа за грађане.

------------------------------------------------

Већа конкуренција међу трговинским ланцима  

Вест да је „Делез” инвестирао у Србији данас ће се наћи на привредним странама многих новина широм света, рекао нам је јуче др Стипе Ловрета, професор Економског факултета у Београду и саветник министра за трговину.

– Управо сам о томе читао детаљни извештај „Ворлд стрит џурнала”. Реч је о једној од највећих страних инвестиција у Србији, а „Делез група” је компанија са 144 године дугом традицијом. И добављачи, као и потрошачи, доласком „Делеза” могу да очекују већу конкуренцију међу трговинским ланцима.

Владимир Вучковић, ванредни професор Факултета за међународну економију Мегатренд универзитета, сматра да ће долазак „Делеза” бар мало олакшати српској привреди тешко бреме неликвидности, јер је извесније да ће добављачи „Максија” доћи до својих потраживања. Колика год да је та сума, малим добављачима „Делтине” малопродаје ће бити од користи, каже Вучковић, јер они нису могли да дођу до субвенционисаних кредита за ликвидност, али ни до других банкарских кредита.

Председник Удружења корпоративних директора Србије Топлица Спасојевић истиче да је то знак да је наша земља сигурна инвестициона дестинација. „С друге стране, жао ми је што се један врхунски домаћи привредник повлачи, рекао бих, на почетне позиције у односу на оно што је имао до сада”, навео је Спасојевић.

Председник МК групе Миодраг Костић сматра да је продаја „Делта максија” „Делезу” нова потврда квалитета Србије као земље: „Од тога ће и грађани имати користи, јер ’Делез’ долази из једне развијене економије и неће имати толике тешкоће да обезбеди ликвидност, док је то за Мишковића био проблем, јер се доста финансирао домаћим изворима капитала који су били прилично скупи”.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић оцењује да би долазак на српско тржиште новог иностраног продавца требало да створи услове за конкуренцију, снижење цена, као и побољшање квалитета и асортимана производа: „Да ли ће се то заиста десити зависиће од доношења добрих закона којима се регулише тржишна конкуренција, од ефикасности рада инспекцијских служби и посебно од ефикасности рада антимонополске комисије”.

Сарадник Института за тржишна истраживања Саша Ђоговић очекује да ће „Делез” на српском тржишту поставити правила игре која владају у Западној Европи.

Директор Центра за слободно тржиште Мирослав Прокопијевић процењује да би у Србију требало да дође још пет до шест великих трговинских ланаца попут белгијског „Делеза” да би се поспешила конкуренција и да би се то одразило на цене.

А. Микавица

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.