Петак, 02.12.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Прекинуто саслушање Младића, наставак сутра

 БЕОГРАД - Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић изјавио је вечерас да ће саслушање хашког оптуженика Ратка Младића бити настављено сутра, али није желео да говори о данашњем саслушању које је прекинуто.

Векарић је новинарима испред Специјалног суда у Београду рекао да је потврђен идентитет Младића и да се даље спроводи процедура изручења у складу са законом Србије. Он је навео да се Младић „држи свог става” који је опште познат у јавности, али није прецизирао о чему је реч.

Заменик тужиоца је истакао да је бивши ратни вођа босанских Срба, који је данас ухапшен, под сталним лекарским надзором.

Младићев адвокат Милош Шаљић је раније рекао новинарима да је саслушање прекинуто због тешког психофизичког стања његовог клијента који је, како тврди, говорио неповезано. 

Шаљић је новинарима испред Специјалног суда рекао да је истражни судија Милан Дилпарић покушао да разговара са Младићем, али да није успео јер бивши ратни вођа босанских Срба није могао да комуницира.

Истражни судија чак није успео да узме ни личне податке од Младића, рекао је Шаљић, и додао да је Младић више пута покушао да се обрати тужиоцима, посебно заменику тужиоца Бруну Векарићу.

Шаљић је рекао да ће Младића вечерас прегледати лекари тврдећи да тај преглед није обављен раније данас како је саопштено.

Адвокат очекује да ће сутра истражни судија поново покушати да саслуша Младића.

Говорећи о психофизичком стању Младића, Шаљић је рекао да је он свестан да је ухапшен и где се налази, као и да је рекао да не признаје Хашки трибунал.

Шаљић је додао да Младић, иако је приликом данашњег хапшења, био наоружан, није желео да употреби оружје.

Младић је, према речима његовог адвоката, питао за своју породицу. Шаљић је рекао и да ће породица сутра да посети Младића.

Адвокат је напоменуо да Младић са собом носи „читаву кесу лекова”.

„У овом стању не би ни смели да га изручују у Хаг, већ да га сместе у неку здравствену установу”, сматра адвокат.

----------------------------------------------------

Хомен : БИА и полиција неће узети награду за Младића

Координатор владе Србије за односе с јавношћу Слободан Хомен изјавио је вечерас Танјугу да нико од припадника служби безбедности и полиције неће узети ни цент од 10 милиона долара награде која је предвиђена за информацију о скривању Ратку Младићу, који је данас ухапшен.

„Хапсећи Младића они су само радили свој посао у складу са Уставом и законом”, нагласио је Хомен.

Према његовим речима, тек треба да се утврди да ли је неко од грађана помогао у лоцирању Младића.

Влада Србије је крајем октобра прошле године повећала награду са пет на десет милиона долара која би довела до хапшења најтраженијег хашког бегунца.

„Србија је земља у којој се поштује владавина права и закон мора да буде испоштован”, рекао је Хомен на конференцији за новинаре после седнице владе.

Хомен је рекао да ће Младић данас, у току дана, бити изведен пред истражног судију, саслушан и биће му прочитана оптужница.

Након тога, Посебно одељење Вишег суда у Београду донеће одлуку да ли су испуњени услови за његово изручење, додао је он.

Хомен је рекао да ће Младић имати право да уложи жалбу и читава процедура ће трајати око седам дана, а након завршетка поступка по жалби, предлог за изручење се упућује Министарству правде које даје коначну реч о његовој екстрадицији.

Хомен је подсетио да је процедура идентична као и приликом хапшења Радована Караџића.

На данашњој редовној седници премијер Мирко Цветковић је обавестио чланове владе да је хапшење Младића велики корак за Србију, честитавши свим органима који су учествовали у тој акцији, додао је Хомен.

Хомен је рекао да се у Србији само мањинске група противе хапшењу Ратка Младића, не очекујући веће протесте.

„Уколико дође до нарушавања јавног реда и мира реаговаће службе безбедности и сви који буду прекршили закон одговараће”, поручио је Хомен.

----------------------------------------------------------

Цветковић: Уклоњена највећа препрека у евроинтеграцијама

БЕОГРАД – Председник Владе Србије Мирко Цветковић изјавио је данас да је хапшењем Ратка Младића уклоњена највећа препрека у процесу европских интеграција.

„Ово је и доказ да су све надлежне институције озбиљно радиле свој посао. Србија је јасно показала да је привржена правди и поштовању владавине права”, навео је Цветковић у изјави достављеној медијима.

Председник Владе Србије истакао је да се залаже за персонализацију одговорности и извођење пред лице правде свих осумњичених за ратне злочине почињене на територији бивше Југославије.

------------------------------------------------------------

Дел Понте: Више нема препрека за пут Србије у ЕУ

БЕОГРАД – Бивша тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте изјавила је данас да је Ратко Младић ухапшен и да сада више нема препрека за пут Србије у Европску Унију.

„Европска врата су вам отворена. Ово је одлична вест за грађане Србије”, рекла Дел Понте београдском дневнику „Блиц”.

Она је истакла да је хапшење Младића одлична вест за Хашко тужилаштво, за Хашки трибунал и за граÄ‘ане Србије.

Дел Понте је додала да се нада да ће суђење Младићу у Хашком трибуналу бити спојено са суђењем Радовану Караџићу, како би се судски процес убрзао. Бета

Барозо: Хапшење Младића одлична вест

БРИСЕЛ – Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо поздравио је хапшење хашког оптуженика Ратка Младића, истичући да је то „одлична вест”.

„Био сам пре тачно недељу дана у Београду. Опширно сам, озбиљно и искрено разговарао са председником (Србије Борисом) Тадићем који ми је обећао да ће они учинити све како би ухапсили Младића”, казао је Барозо у изјави за Би-Би-Си.

Барозо је пре недељу дана са комесаром ЕУ за проширење Штефаном Филеом посетио Србију и том приликом поручио да је Србија на правом путу али да мора довршити реформе и сарадњу с Хашким трибуналом.

Косор: Хапшење Младића добра вест за цео свет

ЗАГРЕБ – Хрватска премијерка Јадранка Косор изјавила је данас у Загребу да Хрватска поздравља хапшење Ратка Младића, наводећи да је то добра вест за цео свет, али и за стабилност и коначни мир у овом делу света.

„Хрватска као жртва агресорске политике Слободана Милошевића свакако поздравља хапшење Ратка Младића и очекује и хапшење Горана Хаџића”, изјавила је Косор уочи седнице владе.

„Младићево хапшење је добра вест за све нас и цео свет, али и овај део света, као и за жртве политике деструкције и разарања Слободана Милошевића”, рекла је она.

Косор је нагласила да је то добра вест и у контексту долажења коначне правде, али и за „стабилност и коначни мир у овом делу света на југоистоку Европе”.

„Сигурно је да ће Младићево изручење и суђење бити важан допринос у изградњи мира на темељу правде. На тим темељима с нашим савезницима у НАТО и партнерима у ЕУ Хрватска ће и даље подржавати евроатлантски пут Србије и свих земаља региона”, нагласила је Косор.

Рекавши да је „Младић је један од највећих злочинаца и крвника човечанства и да у Хрватској очекују да ће ускоро стати пред лице правде и одговарати”, Косор је поновила да „Хрватска као жртва агресије очекује и хапшење и изручење Горана Хаџића”.

Николић: Потпуно сам изненађен хапшењем Младића

КРАЉЕВО – Лидер Српске напредне странке (СНС) Томислав Николић изјавио је данас у Краљеву да је „потпуно изненађен” хапшењем Ратка Младића.

СНС ће сутра одржати седницу Председништва и издати саопштење тим поводом, рекао је Николић и додао да није тренутак за страначке реакције, него за реакције народа и државе, рекао је Николић.

Реч је о човеку, додао је он, кога тражи Хашки трибунал због ратних злочина, „али у Србији никада нису успели да нам га представе као злочинца и зликовца”.

Он је додао да верује да је та акција била дуго припремана, као и да је председник Србије вероватно хтео да „обрадује нацију” да је завршио још један посао.

„Видећемо. .. много је ту питања које треба поставити.. . ко је то јуче тог човека видео и препознао. Да ли је, можда, Србија све време знала где се налази Ратко, ша је то одлучило да баш данас буде ухапшен”, рекао је лидер напредњака.

Он сматра да је председник Србије дужан многе одговоре и да није довољно да само саопшти да је посао урађен.

„Будући да немамо слободне медије и не можемо да сазнамо онолико колико свет зна о наводном убиству Бин Ладена, мислим да је Председник дужан да нам исприча комплетну причу, јер се не ради о обичном цоцвеку”, рекао је Николић.

Реч је о човеку, додао је он, кога тражи Хашки трибунал због ратних злочина, али у Србији никада нису успели да нам га представе као „злочинца и зликовца”.

Према његовим речима, велика већина грађана Србије, баш као и ми, неће умети данас да реагује, неће знати шта се десио и какве ће последице за будући живот у Србији да има.

На политичкој странци је да преко својих органа донесе одлуку и ту одлуку ћете добити сутра на конференцији за новинаре, најавио је Николић и додао да је „тренутно то све заиста незгодни и непријатно”.

Николић је на питање новинара од кога је сазнао за хапшење рекао да је информацију добио из Загреба и додао да је то зато што је очевидно „Председник прво о хапшењу Младића обавестио Загреб”.

Николић је рекао да је изненађен хапшењем Младића, додавши да је, ипак, претпостављао јер је, како је казао, било је догорело до ноката и да је после свих изјава поводом предстојећег октобра и кандидатуре Србије, акција већ била прпремљена.

Упитан шта би он урадио да је на Тадићевом месту, Николић је рекао „зашто ме то питате сада када је све готово”, рекао је Николић.

Грубјешић: Хапшење доказ спремности да се испуне обавезе

БЕОГРАД – Заменица шефа посланичке групе Уједињених региона Србије Сузана Грубјешић изјавила је данас да је Ратко Младић био најтраженији хашки бегунац и да је његово хапшење доказ спремности државе да испуни све преузете међунардоне обавезе, као и оне из домаћег законодавства.

Грубјешић је рекла Танјугу да сви који су оптужени за најстрашније злочине, мроају да буду изведени пред лице правде.

Стојадиновић: Окончана Младићева хајдучија

БЕОГРАД – Хапшењем Ратка Младића окончана је његова хајдучија, сматра војни аналитичар Љубодраг Стојадиновић.

Стојадиновић је такође истакао да је хапшење Младића резултат појачаног рада Акционог тима у који су додатно укључени и припадници полиције.

Он је рекао Танјугу да је Србија била под великим притиском међународне заједнице због Младића и да домаћи званичници „више нису имали логичан одговор” на њихова питања.

Стојадиновић је навео да је резултат тог хапшења било и много веће ангажовање припадника полиције у потрази за хашким оптуженицима, што је довело до „окончања те хајдучија”.

Он сматра и да је већи притисак надлежних органа на службе безбедности довео до хапшења Младића и истовремено очекује и да ће јавности бити познати детаљи о његовом скривању.

Хашки бегунац Ратко Младић је рано јутрос ухапшен на територији Републике Србије, саопштио је претходно председник Србије Борис Тадић.

Русија: Вест о Младићевом хапшењу као хитна

МОСКВА – Водеће руске агенције објавиле су данас вест о хашењу хашког оптуженика Ратка Младића са ознаком „хитно”.

Итар-тас је пренео изјаву председника Бориса Тадића да његово хапшење отвара врата Србији ка Европској унији.

РИА Новости је такође пренела детаље конференције за новинаре српског председника, посвећене хапшењу Младића, али је указала да је Тадић одбио да изнесе детаље хапшења.

Та агенција је, као и агенција Интерфакс, објавила вест о томе као централну на свом сајту.

Интерфакс је навео да су хапшење и изручење Младића били један од основних услова интеграције Србије у ЕУ.

„Експерти предвиђају још један дуги судски процес у Хагу и подсећају на процес против Слободана Милошевића који је умро у затвору, не доцекавши пресуду”, додаје агенција.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.