Четвртак, 23.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Убијен Муамер Гадафи

Свргнути либијски вођа умро од рана задобијених приликом напада на његов родни град Сирт. Погинуо и син Мотасим. Жртва бомби НАТО-а или обрачуна са новим властима

Сирт, Либија – Бивши либијски лидер Муамер Гадафи подлегао је ранама задобијеним јуче током завршних борби за његов родни град Сирт, једно од последњих упоришта противника нових власти, јавиле су агенције.

„Потврђујемо да су сва зла, плус Гадафи, нестала из ове вољене земље“, саопштио је либијски де факто премијер Махмуд Џибрил на конференцији за штампу у Триполију. „Мислим да Либијци треба да схвате да је време да се створи нова Либија, уједињена Либија, један народ, једна будућност.“

„Саопштавамо свету да су револуционари убили Муамера Гадафија”, потврдио је претходно на конференцији за штампу у Бенгазију, седишту почетка отпора 42 године дугој пуковниковој власти, Абдул Хафиз Гога, потпредседник Националног прелазног савета (НТЦ).

Нови владари најавили су коначно „ослобођењу Либије”, после чега следи дефинитивни почетак демократске транзиције нафтом богате северноафричке земље.

„Он је убијен у нападу бораца (нових власти). Постоје снимци”, саопштио је министар информација НТЦ-а Махмуд Шамам.

Првобитно је јављено да је Гадафи(69) ухваћен јуче у зору и да је био рањен у обе ноге. „Он је ухваћен. Рањен је у обе ноге. Одведен је амбулантним колима”, потврдио је телефоном Ројтерсу високи функционер НТЦ-а Абдел Маџид Млегта.

Он је прецизирао да је Гадафи рањен приликом покушаја да напусти град у конвоју нападнутом авионима НАТО-а који су погодили четири аутомобила у конвоју који се кретао ка западу.

Исти функционер је нешто касније потврдио да је Гадафи такође био погођен и у главу. „Било је много пуцњаве на његову групу и он је умро.”

У седишту НАТО у Бриселу потврђено је да су авиони алијансе у 8.30 у близини Сирта напали два војна возила која су била у већој групи возила, али да не могу да потврде да ли се у неком од њих налазио Гадафи.

Један борац снага НТЦ-а рекао је да је Гадафи пронађен у рупи у земљи и да је у тренутку хватања само понављао „Не пуцајте, не пуцајте”.

Каснији снимци либијске ТВ приказују два велика дренажна канала испод аутопута као место на коме је Гадафи пронађен. На локацији се види тело убијеног Гадафијевог борца.

Телевизија Ал Џазира извештава да је Гадафијево тело смештено у џамију у граду Мисрата, док телевизија Ал Арабија тврди да се налази у Суку Таванса, трговинском центру тог града.

Многи детаљи Гадафијеве смрти и даље остају непознати. Да ли је убијен у сукобу са либијским борцима нових власти, или је страдао у НАТО бомбардовању?

У Триполију је вест о хватању Гадафија прослављена пуцњима у ваздух и повицима „Алах је велики, Алах је велики, Гадафи је ухваћен”.

Снаге либијских прелазних власти јуче су заузеле Сирт, град на средоземној обали, чиме је после двомесечне опсаде угушен последњи значајнији отпор снага лојалних бившем лидеру.

Током ових операција погинуо је и командант Гадафијевих оружаних снага Абу Бакр Јунис Џабр. Абдул Хаким ал Џалил, командант 11. бригаде нових власти, потврдио је смрт Џабра.

„Видео сам га сопственим очима”, рекао је он. Снимак тела убијеног Гадафијевог команданта касније је емитован на телевизији Ал Џазира.

Званичници НТЦ-а потврдили су да је током операција код Сирта ухваћен Гадафијев представник за штампу Муса Ибрахим.

Телевизије Ал Џазира и Ал Арабија касније су прво јавиле да је код Сирта жив ухваћен Гадафијев син Мотасим, али је потом јављено да је погинуо.

Власти су у близини Сирта на трагу и другом Гадафијевом сину, Саифу ал Исламу, потврдио је Махмуд Џибрил, иако је пре тога јављено да се он и даље крије негде у либијској пустињи, у близини града Бани Валида. „Биће ускоро ухваћен”, тврдио је један функционер НТЦ-а телевизији Ал Џазира.

Пре првих вести о Гадафијевој смрти, извештачи из Сирта су нешто после поднева потврдили да су снаге НТЦ-а у центру медитеранског града истакле заставу нових власти, чиме је прекинут двомесечни отпор. Борци НТЦ-а пренели су да су видели велики број убијених Гадафијевих лојалиста.

Гадафијева смрт оцењује се као најдраматичнији појединачни догађај револта „арапског пролећа” које је са власти већ скинуло лидере Туниса и Египта, а прети председницима Сирије и Јемена.

Заузимање Сирта и смрт Гадафија значе да владајући либијски НТЦ сада може да почне несметано да ради на успостављању демократског система, подсећа Ројтерс.

Гадафи, кога је Међународни кривични суд у Хагу тражио под оптужбом да је наредио убијање цивила на почетку побуне на истоку Либије у марту, свргнут је са власти 23. августа, после 42 године ауторитарне власти.

----------------------------------------------

Пуковников успон и пад

У Либији никада није имао неку званичну функцију. Није био ни председник, чак ни премијер. Био је само пуковник. И, свеједно, диктатор с неограниченом моћи. Гадафи је владао више од 40 година. Ко је он био, подсећа радио Дојче веле.

Гадафи је стигао дословно из пустиње. Направио је војну каријеру, 1969. је свргнуо краља Идриза и тако постао један од најмлађих председника у Африци. Његов узор: египатски председник Насер. Његова идеологија: мешавина арапског национализма и социјализма, потпуно у духу антиколонијалног полета његовог времена.

Гадафи је национализовао нафтне компаније и банке, протерао 25.000 Италијана из земље и седамдесетих година прошлог века профитирао од експлозије цена нафте. Либија је тако постала богата земља којом наводно влада народ, а контролише је председник. Тада је Гадафи развио сопствену друштвену теорију:

„Увели смо Трећу универзалну теорију и представили је у Зеленој књизи. Појам ’џамахирија’, који не значи једноставно државу народа, већ државу маса, наша је творевина. Наш је и концепт државе без владе, без председника, избора и странака. Ту грађани, мушкарци и жене, спроводе власт”, говорио је Гадафи.

„Брат пуковник”, како су га називали у пропагандне сврхе, званично је одступио са свих функција. Зелена књига је постала Устав. Његови противници су завршили у затворима, где су их мучили и убијали.

Гадафи је у Африци финансирао бројне револуције, а његов је утицај допирао и до Северне Ирске и Никарагве. Бомбашки напад на берлински диско-клуб 1986. и експлозија авиона компаније „Пан Ам” изнад шкотског Локербија две године касније, довели су до прекида веза са Западом. Гадафи је тада за длаку преживео напад америчких ваздушних снага. Либија је била изолована.

Крајем деведесетих долази до новог преокрета. Пуковник се одрекао тероризма и исплатио одштету жртвама Локербија и Берлина. У децембру 2003. одустао је и од производње оружја за масовно уништавање.

Након тога уследиле су посети Триполију по начелу „ко пре девојци, њему и девојка”. Европски шефови држава и амерички конгресмени, инвеститори и представници нафтних компанија, сви они су се Гадафију удварали за наклоност, уговоре, нафту и приступ тржишту.

То није било добро за његово самопоуздање. Гадафи је развио патолошку уображеност. Када су се његови сународници подигли против њега, он у њима није видео ништа осим издајника, „пацова“, агената Запада или терориста Ал Каиде. Или, пак, све то одједном:

„Они кажу да ћу побећи у Хонолулу”, рекао је Гадафи у јулу 2011. у телефонском обраћању својим присталицама. „То је смешно. Требало би да напустим земљу својих предака, наших мученика и свој народ”, упитао је Гадафи. И поручио: „Народ је спреман за мене да умре, он је спреман да се за мене жртвује.“

----------------------------------------------

Обама: Крај болног поглавља

Од нашег сталног дописника

Вашингтон – Смрт пуковника Гадафија је „крај дугог и болног поглавља за народ Либије”, оценио је председник Обама, у посебном обраћању нацији из врта Беле куће, готово шест сати од првих вести о погибији или ликвидацији одбеглог вође режима који је дуго година био у самом врху листе америчких државних непријатеља.

Обама се позвао на саопштење либијске владе, што значи да америчке службе нису имале непосредан увид у догађаје у Сирти, па је тако изостало и објашњење да ли је Гадафи прво рањен у конвоју који је погођен ракетом НАТО-а, па онда заробљен и убијен, или је његова смрт резултат окршаја у последњој преосталој четврти Сирта у којој су били утврђени његови лојалисти.

Како год било, амерички председник је констатовао да „нема више једног од најдуговечнијих светских диктатора” и подсетио на „све Американце који су страдали од Гадафијевог терора”.

Није пропустио да помене „кључни допринос” који су у свргавању режима дали коалиција САД, НАТО-а и арапских земаља, најављујући окончање те интервенције већ у следећих неколико дана. 

Пре Обаме незванично је реаговала Хилари Клинтон, која је снимљена у Кабулу, у моменту када је, прочитавши вест са екрана мобилног телефона, изговорила „вау” – начин на који се у Америци реагује на неко велико изненађење.

Из оцена које су на „њуз” каналима током целог дана износили експерти за Либију очигледно је било да је овакав расплет донео олакшање Вашингтону, уз упозорења да треба сачекати неколико дана да се види да ли је отпор био организован само око Гадафија, или су они који су га бранили до последњег момента имали и дубље разлоге за отпор.

Наглашава се да је овакав исход победа и за председника Обаму јер се неизбежно намећу поређења Гадафија са Садамом Хусеином, за чије је свргавање Америка на челу са Џорџом Бушом потрошила стотине милијарди долара и животе својих 4.500 војника. У односу на то, интервенција у Либији, одобрена резолуцијом Савета безбедности, била је такорећи бесплатна.

САД и савезнике у ствари можда уопште неће коштати јер се већ наговештава да би део од око 33 милијарде долара Гадафијевих пара замрзнутих у америчким банкама могао да буде искоришћен као „компензација” НАТО-у.

Овде се често наглашава да је Либија „богата земља” и да њен проблем није новац, већ унутрашње политичке неизвесности.

М. Мишић

----------------------------------------------

Апел Европљана

Брисел – Европска унија позвала је прелазне власти Либије да после смрти Муамера Гадафија што пре покрену процес општег помирења, јавља Ројтерс.

Председник Савета ЕУ Херман ван Ромпај и председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо саопштили су да је за успешну транзицију ка демократији неопходан дијалог између свих елемената либијског друштва. „Вест о смрти Муамера Гадафија означава крај ере деспотизма и репресије под којима је либијски народ патио сувише дуго. Позивамо Национални прелазни савет да покрене широк процес помирења окренут према сваком Либијцу који ће омогућити демократску, мирну и транспарентну транзицију.”

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.