Недеља, 05.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Неуспело бекство из затвора Калинића и Миловановића

 Ходник са ћелијама у Специјалном суду: Миловановић напушта ћелију, креће према Калинићу који се извлачи из своје ћелије и заједно покушавају да побегну

Припадник „земунског клана” Сретко Калинић и окривљени за убиство Иве Пуканића, власника хрватског недељника „Национал”, покушали су јуче, око 5.30 часова, да побегну из притворске јединице Окружног затвора у Устаничкој улици. Они су тестерама исекли решетке у доњем делу врата ћелија у које су били смештени, а потом су на дну ходника, разбили и искочили кроз прозор у затворско двориште.

Покушај бекства снимиле су сигурносне камере, а на снимку који траје 40 секунди види се како се Миловановић и Калинић провлаче се кроз отвор на дну врата, облаче своје јакне и крећу ка крају ходника. Због инцидента су суспендована петорица припадника Службе за обезбеђење Министарства правде.

Милан Обрадовић, директор Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде рекао је да су притвореници када су ухваћени приликом бекства враћени у ћелију и да им је појачано обезбеђење.

– Калинић и Миловановић су успели да изађу из својих ћелија и крену ка крају ходника где су савладали једног припадника Службе обезбеђења коме су нанели лакше повреде. Све то уочено је на камерама у Оперативном центру који се налази у згради у којој је и Министарство правде – рекао је на конференцији за новинаре Обрадовић.

Тестерице, како је казао директор управе, којима су Калинић и Миловановић исекли решетке, пронађене су код њих, а истрага која је покренута поводом овог догађаја, требало би да утврди на који начин је „алат” доспео код окривљених. Обрадовић није желео да спекулише да је, евентуално, постојала веза између припадника Службе обезбеђења и притвореника, наводећи да су петорица суспендована „због пропуста у раду”.

– Припадници Жандармерије, који су и до сада пружали помоћ управи, интервенисали су веома брзо и ефикасно, и уз помоћ припадника Службе обезбеђења, савладали двојицу притвореника и вратили их у ћелију. Морам да истакнем да је ово био само неуспео покушај бекства с обзиром на то да излаз из самог објекта, фактички, не постоји. До сада смо имали неколико информација о бекству, не само када су ова двојица притвореника у питању и успели смо да их спречимо. Пре петнаестак дана сам имао састанак са генералом Братиславом Дикићем, командантом Жандармерије, и тада је договорено да се појача безбедност у српским затворима. Упитан да ли је познато колико је дуго трајало турпијање решетака на вратима ћелија и да ли је неко од припадника Службе обезбеђења то приметио, Обрадовић није желео да одговори, наводећи да ће детаљи бити познати после „подробне истраге”.

Новинари су, такође, остали ускраћени за одговор на питање да ли су се Калинић и Миловановић унапред договорили о заједничком бекству.

– Припадници Службе судске страже нису разоружани приликом бекства с обзиром на то да они у самом затвору не носе оружје – навео је Обрадовић.

Мирослава Дерикоњић

---------------------------------------------------

Оставка

Новинаре је интересовало и да ли директор Управе за извршење кривичних санкција, због покушаја бекства Калинића и Миловановића, планира да поднесе оставку.

– Сматрам да нисам крив због овога. Све је рађено професионално – рекао је Обрадовић.

----------------------------------------------------------------------------

Последњи прстен обезбеђења

Припадници Жандармерије последњи су прстен у обезбеђењу затворских установа. Њени припадници „дају” спољно обезбеђење и у Окружном затвору у Бачванској улици, пожаревачкој Забели, али и приликом високоризичних транспорта опасних особа.

– То је показатељ колико су добро повезани системи МУП-а и Министарства правде. Додаћу да је Савет за националну безбедност давно дао наредбу да Жандармерија пружа подршку Управи за извршење кривичних санкција, најпре у спољним прстеновима, а онда и у свим другим потребним аспектима – објаснио је Милан Обрадовић.

---------------------------------------------------

Пребацивање

Упитан да ли ће Калинић и Миловановић бити пребачени у неки други затвор у Србији, Обрадовић није желео да одговори, наводећи да такве информације неће да износи у јавност из безбедносних разлога.

– Овај догађај је показао да затвори у Србији јесу безбедни. Калинић и Миловановић успели су да искоче кроз прозор, али понављам да могућност бекства из затвора не постоји – рекао је директор управе

----------------------------------------------

Ухапшено пет чувара 

БЕОГРАД – Пет припадника службе обезбеђења ухапшено је због сумње да су одговорни за покушај бекства Сретка Калинића и Жељка Миловановића, изјавио је синоћ директор Управе за извршење кривичних санкција Милан Обрадовић.

Они су јутрос суспендовани с посла, одмах по откривању покушаја бекства двојице осуђених на по 40 година затвора, подсетио је Обрадовић.

Он је рекао да претпоставља да су Калинић и Миловановић имали „помоћ изнутра” у свом покушају бекства из притворске јединице Окружног затвора у Устаничкој улици.

„Не могу унапред да тврдим али могу да претпостављам јер је из затвора немогуће побећи. Пет припадника службе обезбеђења која су била у смени приведено је поподне у београдску полицију поводом истраге о том случају и одређено им је полицијско задржавање од 48 сати”, рекао је Обрадовић.

Овај случај је озбиљан пропуст и озбиљна одговорност службе обезбеђења, рекао је Обрадовић, истовремено истичући да је то „био само неподобан покушај, јер они нису побегли”.

Директор Управе је подсетио да је у септембру 2004. Жељко Миловановић побегао из београдске Палате правде служби обезбеђења и полицији, као и из притвора у источном Сарајеву.

„Одавде није побегао”, рекао је Обрадовић и најавио детаљну истрагу тог случаја.

„Свако ко је осуђен на 40 година затвора размишља о бекству, а наше је да то спречимо. То смо у више наврата и урадили, спречивши на време и сам покушај бекства, али о томе не могу да говорим да не би угрозио изворе информација”, рекао је Обрадовић.

----------------------------------------------------------

Бекство – само у теорији

Практично је немогуће побећи из притворске јединице у згради Специјалног суда у Београду. Могућ је само покушај. Репортери „Политике” први су новинари који су ушли у затворски део зграде, пре неколико година, и уверили се да постоје видљиви и „невидљиви” прстенови обезбеђења. Уверили смо се да многи притвореници сањају о слободи. На зидовима ћелија биле су исписане поруке: „Судија, пусти ме кући” и стихови: „Сутра ћу смислити одличан план, само да прегурам још овај дан”.

Реновирано здање у Устаничкој улици дуго је било војни суд, а у задњем делу зграде био је војни затвор. Када је 2003. године зграда реновирана и претворена у специјализовани суд за организовани криминал и ратне злочине, затворски део чекао је на реконструкцију још неколико година, али и тада је безбедносни систем функционисао беспрекорно.

Зграда има облик правоугаоника, тако да су затворски и судски део повезани ходницима на свима спратовима.

Затворски ходници имају посебне излазе на три одвојена шеталишта која се налазе између унутрашњих зидова зграде. Шеталишта су одвојена високим зидовима који су додатно обезбеђени металним шиљцима. Једно шеталиште је наткривено и користи се када пада киша.

А. Петровић

----------------------------------------------------------

Калинић: убица из „аудија смрти”

(Фото Танјуг)

Сретко Калинић (38), звани Бели и Звер, из Задра у Хрватској, осуђен је правноснажно на 30 година затвора као један од завереника у атентату на премијера Србије Зорана Ђинђића и припадник „земунског клана”. У посебном поступку осуђен је на 40 година затвора као директни егзекутор у неколико убистава.

Калинић је ухапшен 8. јуна прошле године, недалеко од Загреба, када се сукобио са такође одбеглим Милошем Симовићем који га је ранио из ватреног оружја. На захтев Србије, Хрватска га је изручила српском правосуђу. То је било први пут да је Хрватска изручила свог држављанина другој држави. Калинић је пред Специјалним судом затражио понављање суђења у поступцима у којима је осуђен у одсуству. Он је, према сведочењима оних који су га познавали, важио за најокрутнијег и најопаснијег припадника клана, а његови злочини тешко су схватљиви људском уму. Калинићева улога у атентату на Зорана Ђинђића није била посебно значајна. Како је утврђено, био је у аутомобилу са покојним Милетом Луковићем Кумом, у близини Улице адмирала Гепрата, спреман да помогне тројици атентатора, Звездану Јовановићу, Александру Симовићу и Нинославу Константиновићу да се извуку, уколико би имали проблеме са полицијом.

Он је заједно са покојним Милетом Луковићем био убица из „аудија смрти”, одакле је пуцао углавном из „калашњикова” у жртве које су такође биле у аутомобилима. Калинић је, према судској пресуди, убио осам људи, али се сумња да је листа његових жртава знатно дужа. Познавао га је само ужи круг „земунаца” који су и сами били укључени у ликвидације по наређењу Душана Спасојевића.

Д. Чарнић

----------------------------------------

Миловановић поставио бомбу Пуканићу

(Фото CROPIX)

Жељко Миловановић (43) рођен је у Хрватској. У његовој позамашној криминалној биографијипомињу се убиства, разбојништва, недозвољено држање оружја, фалсификовање исправа, а најпознатији случај у који је умешан било је убиство Иве Пуканића, власника хрватског „Национала” и његовог пријатеља Ника Франића.

Миловановић је у Хрватској за учешће у убиствуПуканића осуђен у одсуству на 40 година, а у Србији му се такође суди заједно са Сретеном Јоцићем, званим Јоца Амстердам.

Миловановићу се на терет ставља да је поставио експлозивну направу у мотоцикл паркиран поред Пуканићевог аутомобила, која је даљински активирана.Њега је после тога снимила сигурносна камерадок је одлазио са места експлозије са кацигом. Његово учешће у атентату откривено је седам дана након убиства када је хрватска полиција ухапсила браћу Роберта и Луку Матанића, као и Слободана Ђуровића.

Миловановић је пре неколико година побегао полицији уочи једног саслушања испред Палате правде у Београду. У Србији је у јуну 2009. године осуђен на 22 месеца затвора због недозвољеног држања оружја и фалсификовања исправа. Суђено му је и за пљачку Делта банке, али јетужилаштвоодустало од кривичног гоњења за то разбојништво због недостатка доказа. Изречена му је пресуда од 13 година затвора због више пљачки и разбојништава.

Жељко Миловановић ухапшен је 31. маја 2009. у Београду.

Д. Чарнић

----------------------------------------

Дачић: Расветлићемо све чињенице о покушају бекства

БЕОГРАД – Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изразио је данас уверење да ће истрага показати да ли се покушај бекства Сретка Калинића и Жељка Миловановића из затвора у Устаничкој улици одиграо уз нечију помоћ, и није желео да коментарише спекулације медија о могућим помагачима.

„Истрага је у току, одређено је полицијско задржавање затворским чуварима, за које бих појаснио да нису из редова полиције, односно да су у надлежности Министарства правде. Полиција не чува затворенике, већ је само у систематизацији Жандармерије одређено да њени припадници чувају спољни прстен око затвора”, изјавио је Дачић новинарима.

Упитан колико су квалификовани чувари у затворском систему Србије, Дачић је рекао да је, иако тај посао није у надлежности полиције, сигуран у ефикасност система провере њихових способности.

„Треба утврдити да ли је реч само о пропустима или о некаквом организованом деловању. Веома су важне сталне безбедносне провере читавог система како би се предупредили овакви догађаји”, упозорио је Дачић.

Дачић је инсистирао на чињеници да су управо припадници Жандармерије одиграли пресудну улогу у спречавању покушаја бекства Калинића и Миловановића.

„Да није било њих, не треба ни да замишљамо како би изгледао данашњи дан, односно потрага за одбеглима”, рекао је Дачић.

Осврћући се на спекулације медија о могућим организаторима и помагачима бекства, Дачић је рекао да ће медији и надаље спекулисати о томе ко је и да ли је могао да помогне Калинићу и Миловановићу.

„Сан сваког робијаша је да побегне, то је стара прича. Наш циљ и посао је да их онемогућимо. На потезу су тужилаштво, суд, полиција и сви они у чијој је надлежности овај случај, о којем за сада нема нових детаља, али је веома битно да се расветли у потпуности”, казао је Дачић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.