Понедељак, 04.07.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Без помака између Обаме и Путина

Владимир Путин и Барак Обама (архивска фотографија)

Од нашег сталног дописника

Вашингтон – У Вашингтону се процењује да би Русија могла да Крим одвоји од Украјине „у року од неколико недеља” – и да Америка нема начина да то спречи, јер су се безуспешним показали и други телефонски разговор Обаме са Путиноми други сусрет (овога пута у Риму) два министра иностраних послова, Џона Керија и Сергеја Лаврова.

Најава референдума на Криму о присаједињењу Русији била је повод и да се Обама поново обрати јавности са поруком да је свет данас „далеко од дана када су границе могле да буду преправљане преко глава демократских лидера”. Он је у једносатном разговору са Путином, према саопштењу Беле куће, саговорнику предочио како је његов указ о санкцијама против одговорних руских и украјинских личности реакција на руско „кршење украјинског суверенитета и територијалног интегритета”.

Обама је такође поновио своје виђење изласка из кризе за Путина, које укључује директне разговоре Москве са Кијевом, повратак руских војника у базе и омогућавање међународним посматрачима да „осигурају заштиту права свих Украјинаца, укључујући ту и етничке Русе”.

Пада у очи да је Обамино инсистирање на неповредивости граница и поштовању територијалног интегритета Украјине, уважавању њене владе и доследном поштовању међународног права сасвим друга прича од оне коју је својевремено, током једностраног проглашења независности Косова, износио његов претходник Џорџ Буш. При том, очигледно није реч о промени америчких принципа, већ само чињеници да су њени интереси у ова два случаја различити, па је тако иста ствар у једном случају легитимна, а у другом није.

Ништа боље иначе није прошао ни државни секретар Кери, који је са колегом Лавровом разговарао40 минута у Риму. Према изјавама које су о томе дала обојица, они су се очигледно препирали око америчких санкција, које је Лавров прогласио „претњом”, док је Кери настојао да га убеди да оне, иако проглашене, уствари не постоје.

То је потврдио и неименовани „виши функционер владе” у Вашингтону објашњавајући да још не постоји листа функционера којима ће бити ускраћиване америчке визе или замрзавана имовина, па је тако циљ Обаминог указа засад само да „водећи људи у Русији и на Криму почну да размишљају да ли ће доспети на ту листу”.

Пре тога је речено да те санкције неће важити за Путина и друге високе функционере Русије. „Није уобичајено да се санкционише шеф државе, то се ради само у изузетним ситуацијама, а ми нећемо тако почети своју листу”, рекао је тај амерички функционер. Овдашњи медији иначе само узгред помињу изјаве у Москви да ће узвратити санкцијама против америчких интереса – запленом њене имовине у Русији.

Према „Њујорк тајмсу”, Кери је Лаврова такође убеђивао у неопходност тога да Русија успостави односе са новим украјинским вођством, док је у разговору са колегама из Немачке, Француске, Италије и Британије, такође у Риму, подржао идеју Лорена Фабијуса да се за Украјину оснује „контакт група”, у којој би били Русија, Украјина, Британија, Француска и САД – што опет подсећа на методе примењиване током деведесетих на Балкану.

Милан Мишић

----------------------------------------

Москва:Русија не прихвата језик претњи

МОСКВА – Русија не прихвата језик санкција и претњи а у случају њихове реализације у пракси, оне неће остати без одговора, саопштила је данас званична Москва, реагујући на резултате јучерашњег ванредног заседања Европског савета у Бриселу посвећеног Украјини.

„Тешко је отети се утиску да су превладали интересни приступи над здравим разумом, који налаже потребу да се бар саслуша принципијелна позиција стратешког партнера Уније - Русије”, наведено је у саопштењу руског Министарства иностраних послова.

„У овом деликатном тренутку, када међународна заједница улаже све напоре како би се пронашло решење за излазак из кризе у Украјини, ЕУ је заузела крајње неконструктивну позицију, одустајући од сарадње са Русијом у важним правцима битним за грађане и пословне кругове наших земаља, укључујући либерализацију визног режима и закључење новог базног споразума” о сарадњи, истиче званична Москва.

Руски МИП истиче да је Брисел у заблуди уколико сматра да је успешан довршетак заједничког посла, у ком је постигнут не мали напредак поводом спорних питања, Русији потребан више него Унији.

Итар-Тас с је пренео изјаву амбасадора у руском МИП-у Анвара Азимова да ЕУ није увела никакве визне санкције конкретним грађанима, ни политичарима, Русије.

Према оцени Азимова, који учествује у дијалогу о визном режиму Русије са ЕУ, увођење било каквих ограничења руским грађанима било би кршење споразума о поједностављеном поступку издавања виза из 2006. године.

„Мислим да наши партнери неће кренути тим путем и правити препреке за руске туристе, који играју важну улогу у попуњавању прихода буџета многих европских земаља”, рекао је он, објашњавајући да није у питању укидање издавања виза, већ о обустављању билатералног дијалога о визним питањима, односно о даљим потезима за поједностављење визног режима.

После јучерашње ванредне седнице јављено је да је донета одлука да се замрзну преговори са Русијом о визама и новом споразуму о партнерству и да је запрећено сачињавањем „црне листе” и економским санкцијама, подсећа Итар-Тас с.

ЕУ: Не могу се поредити Крим и Косово

БРИСЕЛ – Један званичник Европске комисије је данас у Бриселу изнео став да „нема места поређењу Крима и Косова” и тиме одговорио на питање новинара како Европска унија гледа на изјаву председника Русије Владимира Путина да се садашња криза у украјинској аутономној републици Крим може упоредити с Косовом.

Представник за штампу у Европској комисији је без даљег коментара тиме одговорио на питање новинара.

На Западу неразумевање, у Украјини тријумф дуплих стандарда

МОСКВА – Без обзира на напоре руског председника Владимира Путина и његову спремност да практично свакодневно објашњава позицију Русије поводом Украјине, Москва се и даље суочава са „зидом неразумевања” на Западу, изјавио је данас Путинов прес секретар Дмитриј Песков.

Он је навео да у Украјини и поводом ње царују безакоње, цинизам, колапс међународног права и двоструки стандарди.

„У целини, оно што сада видимо у Украјини и око ње то је тријумф безакоња, тријумф цинизма, тријумф колапса међународног права, тријумф двоструких стандарда”, рекао је Песков за ТВ канал „Русија 24”, а преносе руске агенције.

„Наши западни партнери признали су легитимитет оних који се називају руководиоцима Украјине, без обзира на то што су ти људи дошли уз подршку оних који су организовали насилни преврат”, рекао је прес секретар руског председника у интервјуу за емисију руске ТВ која ће бити емитована у недељу, а чији је део приказан данас.

„Пожурили су да их признају за легитимне, инсистирају на њиховом легитимитету и притом потпуно поричу право било коме другом у Украјини да предузима нешто по свом нахођењу”, рекао је Песков а преноси Интерфакс.

Према његовим речима, делу украјинског народа апсолутно се пориче право на самоопредељење, на легитимне одлуке, праву на активности којим би заштитили сопствено достојанство и безбедност.

„На жалост, на то на Западу затварају очи. И на нашу велику жалост, без обзира на све покушаје нашег председника, његову спремност да практично свакодневно објашњава позицију Русије, и даље се суочавамо са „зидом неразумевања”. То је веома жалосно”, рекао је Путинов прес секретар.

Песков је, како преноси Итар-Тас с, рекао да оно што се дешава на истоку Украјине и на Криму нема никакве везе са Русијом и да нису у питању процеси „који су последица неких активности Русије”.

„Пре ће бити обрнуто, Русија је земља којој се обраћају за помоћ”, рекао је Песков и подсетио на изјаву руског председника да је Русија земља „која ни на који начин не може да игнорише те процесе”.

„Међутим, генеза тих процеса је унутарукрајинска”, рекао је прес секретар руског председника.

Прес служба Кремља раније данас издала је саопштење о Путиновом јучерашњем телефонском разговору са председником САД Бараком Обамом у ком је, између осталог, указао да украјинско руководство које је дошло на власт антиуставним превратом и које нема општенационални мандат намеће источним и југоисточним регионима и Криму апсолутно нелегитимне одлуке.

Према Путиновим речима, Москва не може да игнорише позив на помоћ и поступа адекватно, у пуној сагласности са нормама међународног права, пренео је Итар-Тас с.

Председник Русије је нагласио и да су руско-амерички односи од приоритетног значаја за стабилност и безбедност у свету.

„Ти односи не треба да буду жртвовани због разлика у појединим - макар и веома значајним - међународним проблемима”, навео је Кремљ.

Опасно уношење „фактора НАТО” у стање у Украјини

МОСКВА – Покушаји да се у компликовану ситуацију у Украјини унесе „фактор НАТО-а” који ствара додатни елемент напетости, изузетно су опасни, саопштило је данас руско Министарство иностраних послова, истовремено истичући да одлука Савета НАТО да се обуставе сусрети у оквиру практичне сарадње с Русијом противречи здравом разуму.

„Сматрамо изузетно опасним покушаје да се у ионако компликовану и нестабилну ситуацију у Украјини уноси 'фактор НАТО', који ствара додатни елемент напетости, подривајући перспективе нормализације стања”, наводи се у коментару званичног представника руског МИП-а Александра Лукашевича, пренео је Итар-Тас с.

Лукашевич је рекао да одлука Савета НАТО-а да обустави одржавање сусрета у оквиру сарадње са Русијом сведочи о „пристрасном и тенденциозном приступу у анализи разлога и тока догађаја у Украјини”.

„Намера да се ограничи рад на усаглашеним правцима и пројектима сарадње у реаговању на изазове и претње које су заједничке за државе чланице Савета Русија-НАТО - тероризам, гусарење, кризе, екстремизам, природне и техногене катастрове, као и око Авганистана и сиријског хемијског оружја, противречи здравом разуму”, рекао је он.

Лукашевич је додао да „Савет Русија-НАТО (СРН) нема пројекте и програме сарадње који би били у интересу само Русије или земаља Алијансе”.

РИА Новости подсећа да је генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен у среду је изјавио да је Алијанса одлучила да обустави припрему за прву заједничку мисију СРН - праћење америчког брода 'Кејп реј', на ком ће бити уништаване сиријске хемикалије”.

Такође, НАТО је обуставио све сусрете са Русијом на нивоу нижем од амбасадорског и намерава да ревидира целокупне односе са Москвом, наводи агенција, додајући да ће одговарајуће одлуке бити донете на састанку министара спољних послова почетком априла.

Руске агенције пренеле су и разочарање организатора конференције „Супротстављање радикализацији расположења у друштву који потхрањује тероризам”, одржаној 3. и 4. марта под окриљем руског председавања Групом осам (Г-8) индустријски најразвијенијих земаља. Наводи се да су партнери Русије у Групи одустали у последњем тренутку од учешћа и под измишљеним изговорима, пренео је МИП Русије.

„Двоструко је погрешна таква позиција због тога што је на конференцији сасвим корисно сагледана тематика фашистоидног радикализма са аспекта украјинских догађаја, што би помогло представницима западних држава и ЕУ да објективноо посматра разлоге и околности политичких и друштвених процеса који се одвијају у Украјини”, наводи се у саопштењу званичне Москве.

Стране учеснике на конференцији, како се наводи, представљали су руководиоци антитерористичких сектора УН, ОЕБС-а, Савета Европе и Шангајске организације за сарадњу.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.