Недеља, 22.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Све више фалсификата маслиновог уља

На мети шпекуланата нашло се најскупље екстрадевичанско уље, јер је зарада на њему највећа, упозоравају европски стручњаци
(Фото www.sxc.hu)

Фалсификовање све већег броја намирница, изазвано економском кризом, високим маржама на храну и слабљењем куповне моћи потрошача, постаје светски проблем. Уместо квалитетних премијум производа све чешће се у намирнице додају неквалитетније замене сировина, па се пред купцима налазе фалсификати попут кобасица у којима је коњетина уместо говедине, колачи у којима су мрвице хлеба уместо ораха, сурутка која мења млеко. И све то, наравно, не декларише, а доноси огромне профите. 

На ову појаву упозорио је недавно и британски „Обзервер“ називајући плагијаторе организованим бандама које не бирају средства и производе који су на листи превара. Британска влада је чак упослила и стручњаке који се баве контролом тржишта, јер је проблема било код многих производа – на удару се нашла и органска храна, подвале попут продаје вештачки одгајане рибе као „дивље“, фалсификата млека, меда, ретког зачина шафрана. 

Међутим, Европска комисија за животну средину, јавно здравље и безбедност хране упозорила је да маслиново уље спада у производе који се најчешће фалсификују и као највећи ризик навела шпекуланте из Италије.

Једна од најчешће кривотворених намирница јесте екстрадевичанско маслиново уље. Процене стручњака су да само 10 одсто укупне светске производње задовољава критеријуме за ту категорију. Међутим, у трговинама нам се нуди све више врста управо екстрадевичанског маслиновог уља, па се поставља и логично питање да ли је уље које најскупље плаћамо заиста те најбоље категорије. 

Маслиново уље се релативно лако фалсификује другим врстама уља. Ако се на литар дода макар и 10 милилитара другог, знатно јефтинијег и задржи његова бистрина, може много да се заради. Лажно уље може се открити једино анализама масно-киселинског састава јер свако јестиво уље има другачији састав. На свим тржиштима највећа потражња је за италијанским екстрадевичанским маслиновим уљем и управо се оно, због високе цене, највише кривотвори. Најчешћа метода је додавање маслиновог уља лошије категорије (које се добија од остатка лоших маслина), али је ту профит најмањи. Најчешћи „разређивач” у уноснијим варијантама плагирања јесте уље репе или у последње време соје, а боја се подешава додавањем хлорофила или бета-каротена.  

Према писању медија, италијански шпекуланти су први открили да америчке власти не контролишу на граници да ли је маслиново уље фалсификат. Скандал су открили амерички новинари, а потом су се тим проблемом бавиле и потрошачке организације. 

Ни ситуација у Србији није много јаснија. Купци су и даље недовољно информисани, а нема ни честих контрола које би дале прецизније информације да ли купујемо то што произвођач декларише.Тржишна инспекција је последње године на основу пријава произвођача открила највише фалсификата кондиторских производа, алкохолних пића, сирћета и кафе, али не и маслиновог уља 

----------------------------------------------------------------

Екстрадевичанско – најквалитетније

Екстрадевичанско

Jе маслиново уље најбољег квалитета добијено првим цеђењем маслина на температури до максималних 30 степени. Температура не сме да изазове деградацију или промене у уљу. Поред тога што ћете га препознати по називу „екстра виргино” на декларацији мора да буде наведен проценат слободних масних киселина, изражен као олеинска киселина. С обзиром на то да је екстрадевичанско маслиново уље прави природни сок исцеђен из маслине, оно се одликује и специфичним укусом самих маслина. Ти укуси могу бити воћни, горки па чак и опори. Због ове разноликости, многе који га први пут пробају маслиново уље одбије. Квалитет зависи и од самог прерађивача у уљари.

Девичанско 

Jе такође девичанско уље добијено цеђењем без хемијске прераде, али има већи остатак слободних масних киселина, изражен као олеинска киселина (до два одсто).

Обично девичанско 

Идентично добијено, само само му је остатак масних киселина до 3,3 одсто.

Рафинисано

Под овом врстом се подразумева уље добијено поступцима рафинисања девичанског (виргино) маслиновог уља који не доводе до промена у првобитној структури триглицерида

Мешавина 

Добијено мешањем рафинисаног маслиновог уља и девичанског (виргино) маслиновог уља. Садржај слободних масних киселина, рачунат као олеинска киселина, не сме да буде већи од 1,5 одсто.

Уља комине

Ово уље је најслабијег квалитета и добијено је од комине (остатка плодова после цеђења) растварачима и има две подгрупе – рафинисано уље комине и уље комине маслине. Прво је добијено рафинисањем сировог уља комине маслине које не доводи до промена у првобитној структури триглицерида. Може да се користи за људску исхрану, али се не може звати маслиновим уљем. Друга врста је добијена мешањем рафинисаног уља комине маслине и девичанског (виргино) маслиновог уља.

----------------------------------------------------------------

Како препознати право?

Постоји много савета како да бирате и препознате право маслиново уље, али овај начин се често помиње. Да бисте, наиме, утврдили да ли сте купили оригинал или плагијат, ставите уље у фрижидер на више од десет сати. Ако се згусне и очврсне онда је реч о правом уљу, а ако не, онда има додатака. Најбоље је, кажу, да га оставите ипак у фрижидеру 24 часа, јер овај тест има и своје мане. Маслине су различите, а и време брања може утицати на то колико је потребно уљу да се згусне. Маслиново уље је 70 одсто мононезасићено, а, рецимо, сунцокретово 70 одсто полинезасићено. Када их држимо на хладном (у фрижидеру) мононезасићене масти су чврсте или получврсте, а полинезасићене су увек течне. Тако да ће маслиново очврснути, а сунцокретово неће. Право екстрадевичанско требало би да очврсне у фрижидеру (наравно, не као маст или маслац). Не чувајте га ипак у фрижидеру и обавезно купујте у тамним флашама (битно је да их чувате од светлости).

Заблуда је да није добро пржити на маслиновом уљу.  Стручњаци напомињу да је чак и боље пржити на маслиновом него на сунцокретовом јер је то квалитетниje и стабилниje уље. Али проблем је наравно цена, јер је маслиново уље много скупље.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.