Среда, 22.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Ова власт ће угасити Србију

(Фото Танјуг)

Логично је да народни посланици добију извештај од надлежних шта се све дешавало у протеклих десетак дана. Много је различитих информација и дезинформација и сматрам да је неопходно да се утврде све околности и чињенице које су довеле до катастрофе и шта се све дешавало првих дана када је ударни талас био најјачи, као и да ли су предузети сви неопходни кораци, ка\е Драган Ђилас, председник Демократске странке, која тражи анкетни одбор и ванредну седницу Скупштине Србије ради утврђивања одговорности за догађаје које се односе на поплаве. Како истиче, уколико се утврди да постоји нечија одговорност, и ту свакако треба применити законом предвиђене мере.

У интервјуу за „Политику” Ђилас, који се спрема за унутрастраначке изборе предстојеће недеље, каже да, без обзира на ванредну ситуацију коју смо имали, не треба одлагати скупштину ДС-а. Његов конкурент за место председника странке, Бојан Пајтић, пак, мисли супротно.

– И Скупштина Србије ради па не видим разлог зашто не била одржана страначка скупштина ДС-а – објашњава свој став Драган Ђилас, који је уверен у своју победу. Каже, да не верује да ће победити на овим изборима, не би се ни кандидовао, а на питање чиме ће се бавити ако 31. маја ипак изгуби, каже да о тој опцији и не размишља.

Није вас изненадила Пајтићева кандидатура?

И јесте и није. Сматрао сам да треба да наставимо да радимо као тим, јер смо у ових годину и по дана преживели напад каквом је ретко која странка била изложена у политичкој историји Србије, који је кулминирао одвајањем Бориса Тадића и његовог дела странке, што је био кључни разлог зашто смо ми са 16 одсто гласова, колико смо имали по истраживањима крајем јануара, дошли до шест одсто. Тадић је очигледно на своје име однео 3–4 одсто, али је, сигуран сам, бар још онолико људи колико смо гласова добили остало код куће јер грађани због наших подела нису видели у нама јасну снагу која ће сутра моћи нешто да уради у Србији.

У последње време сте „заратили” с НДС-ом и Тадићем, или он с вама, свеједно. У јавности је утисак да су жешћи сукоби између вас него што су ваши или његови са странкама на власти?
Нисам у сукобу ни с ким. Говорим оно што искрено мислим. Бориса Тадића нисам поменуо у две реченице у ових годину и по дана. Само сам констатовао да је дуг када сам ја постао председник био пет милиона евра. Не знам зашто то било ко третира као напад. Борили се с тим дуговима, вратили смо више од пола и данас је странка одблокирана и може опет да функционише.

На тај помен о дуговима Тадић је одговорио, између осталог, да је можда време да се испита и изведе на чистац прича о пословању ваше фирме.
То је испод сваког нивоа и не заслужује коментар. Нарочито ако долази од човека који је био сва власт у Србији и могао је све да испита. А што се тиче односа према владајућој странци, ми смо врло јасно рекли у претходних годину дана шта мислимо о томе како они раде и шта раде. Ја сам врло јасно говорио приликом избора нове владе шта о тој влади мислим и до чега ће оваква власт довести и то ћу наставити да радим и даље.

А до чега ће довести?

До гашења Србије.

У ком смислу?

У привредном, економском, социјалном, довешће до уништавања институција у Србији. Србија ће преживети као држава, али ће последице бити огромне. Значи, имате економију у којој смањујете плате, па ћете да смањујете пензије, немате никакву развојну стратегију, плус доносите мере које не значе ништа и које су обичне интервенционистичке на тржишту што држава не сме да ради...

Мало је чудно од једног левичара кад каже да држава не сме да спроводи интервенционистичке мере.

Грешите, постоји велика разлика између тога да ли држава интервенционише на тржишту, доводећи једне у неравноправан положај у односу на друге, јер то гаси тржише и убија привреду или држава ради оно што ја предлажем – инвестира. Ако данас неко очекује да ће доћи велике инвестиције из иностранства у овој ситуацији каква јесте, он се грдно вара. Или, ако очекује да ће тиме што даје кредите с каматом од 5,4 одсто покренути домаћу привреду која је неликвидна, много греши. Па коју то фабрику можете да направите за шест месеци када почиње отплата кредита и да из њеног профита вратите сав кредит за 18 месеци? Данас 50 одсто домаћег бруто производа праве јавна предузећа. Од њих морате да направите права предузећа јер она вуку велики део привреде Србије. Не треба да бежимо од тога да оснујете државна предузећа у областима у којима нема могућности да дођу инвеститори. Али не партијска, него озбиљна предузећа.

А како бисте ви направили од јавних предузећа – права?
Врло једноставно. Изаберете менаџмент и дате им не демагошке плате од 100.000 динара, него праве плате какве имају директори у озбиљним приватним и мултинационалним компанијама у Србији. Отпустите десетине хиљада партијских људи које сте запослили у претходних годину и по дана као и партијске директоре. Какве квалификације имају они, питам ја вас? А воде системе од више хиљада запослених. Па нам се деси на све то да у Бору на дан избора запосле 900 људи.

Људи су запошљавани и у претходних десет година.

Није тачно да је свуда било тако. Погледајте Београд. У Београду је било правило – да би се један човек запослио морају три да оду. И немате уопште притисак. У овом тренутку имамо, по тврдњи Душана Павловића, 200.000 новозапослених у државној администрацији и јавним предузећима. О чему ми причамо? Ја сам пре две године са својим сарадницима написао предлог закона о департизацији јавних предузећа – нико то није хтео да спроводи...

У овом тренутку имате владу која је донела мере и рекла биће јефтинији кредити, градићемо станове по 400 евра тако што ћемо их ослободити накнаде за уређење земљишта и цене земљишта. Може и хлеб да кошта 10 динара ако не платите брашно и струју. Кажу, откупиће 40.000 станова за полицију и Војску – а што не за производне раднике, а што не за медицинске сестре, васпитачице, учитеље или оне који раде код приватника за 20.000 динара рецимо?

Које мере ви предлажете?

Мере о којима се данас говори нису мере које ће Србију променити набоље. Мере су улагање у развој земље, покретање привреде, да држава наступи као инвеститор, да се отворе предузећа пре свега у области пољопривреде која ће моћи да функционишу, па кад она почну да раде, с правим менаџментом, за две-три године нађемо стратешког партнера, а храну можемо да извеземо. У исто време окупимо приватне произвођаче и помогнемо им субвенцијама за транспорт и другим мерама да повећају извоз, пре свега на тржиште Русије и ЕУ.

Али и ова власт говори да је пољопривреда један од приоритета.

И шта се дешава? Колико има мера нова влада за три недеље? Осим мере коју сам схватио – од кампање „или СНС или владају тајкуни” сада долазимо до тога да влада разговара с такозваним тајкунима. То је добро јер треба разговарати с представницима крупног капитала. И међу њима има људи који су постепено направили то што су направили. Али, што онда онолика демагогија у кампањи? Шта су још мере Владе? Да укинемо аутомобиле? Ја сам пре пет година укинуо аутомобиле и градски министри нису могли да се возе аутомобилом на посао него су долазили својим колима или аутобусом. Имали смо озбиљне уштеде, али то не покреће град. Град покрећу развојни пројекти. Државу покрећу развојни пројекти. А кад смањите плате и пензије, смањујете куповну моћ, кад смањите куповну моћ, смањујете производњу јер немате коме да продате – и ви се гасите.

Значи, не верујете да ће мере које су до сада представљене, које је премијер Вучић представио, имати ефекта?

Знате ли да је 2009. влада Мирка Цветковића такође донела меру о субвенционисању кредита за привреду? Исту овакву меру, да буде мања камата. И имали смо пад ГДП-а 3,5 одсто те године. Јер су кредити отишли за покривање неликвидности предузећа из прошлости. Ви можете да дате кредит, можете да дате и мере за запошљавање, али мора држава да уложи у привреду... Ми смо рекли пре годину и по дана – 20 регионалних центара по 30 милиона евра директно држава улаже у привреду и покреће привреду. И онда имате где да запослите људе јер то почне да вуче све остало.

А јесте ли спремни да подржите премијеров пројекат „Београд на води”? Он је недавно говорио да би волео да га ви и Тадић разумете и подржите.

Рекао сам искрено да не верујем у економску могућност реализације таквог пројекта. Не видим економски интерес да неко изгради 100.000 станова јер не видим ко ће да купи тих 100.000 станова по цени већој од 2.000 евра. И зато мислим да се та инвестиција неће реализовати. Видим да премијер искрено верује у тај пројекат и не желим да будем сметња ако постоји иједан проценат шансе да неко дође и уложи три милијарде долара јер би то, ако се деси, било добро за Србију.

Пошто у последње време критикујете потезе нове градске власти, смањење субвенција за најугроженије грађане, смањење помоћи трудницама и пензионерима, шта бисте ви урадили у условима смањеног прилива у градски буџет?

Кључно питање је што је смањен прилив. Јесам ли ја као градоначелник молио, убеђивао, причао да се такви порески закони не доносе, да се одложи укључивање накнаде за коришћење земљишта у порез на имовину? Јесам. Нико ме није слушао. Али није само због тога смањен прилив града него и због смањења прихода града. Само се поставља једно питање – ко је крив, пошто је немогуће да сам ја крив за смањење прихода будући да нисам власт већ седам месеци. Или су криви Синиша Мали и његова екипа која води овај град већ седам месеци, или су криви господа Дачић и Вучић који воде владу две године. И поред тога, Београд није толико сиромашан да нема паре за труднице, пензионере, субвенције „Инфостану” или субвенције родитељима за обданиште.

--------------------------------------------------------------------------

Мултиком више неће бити у медијском бизнису

– Трансакција у вези с продајом „Дајрект медије” треба да буде завршена током јула. И то ће бити вероватно једина продаја неке наше приватне фирме у историји Србије, у којој ће сва средства кад се фирма прода доћи у Србију. Ја немам ниједну фирму која је власништво оф-шора или било чега, све су власништво „Мултиком групе” из Београда. И овде плаћамо порез држави. Порез на капиталну добит ће када се заврши продаја такође бити плаћен овде. Све према закону. А средства која дођу од ове продаје долазе на рачун „Мултикома” и та средства нису моја приватна, она ће се користити за друге послове, који неће имати везе с медијским бизнисом.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.