четвртак, 13.05.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 20.06.2014. у 22:00 Драган Вукотић

Блер међу Србима

Нај­пре је пре­ми­јер уз све по­ча­сти при­мљен у Бер­ли­ну, а по­том је усле­ди­ла по­се­та ру­ског ше­фа ди­пло­ма­ти­је Бе­о­гра­ду. Не­ка­ко баш уочи до­ла­ска Сер­ге­ја Ла­вро­ва, аме­рич­ки пот­пред­сед­ник Џо­зеф Бај­ден је Алек­сан­дру Ву­чи­ћу (по­сле два ме­се­ца) че­сти­тао по­ста­вље­ње на ме­сто пред­сед­ни­ка вла­де. У овом вал­це­ру са ви­ше парт­не­ра не тре­ба за­бо­ра­ви­ти ни по­се­ту бе­ло­ру­ског пред­сед­ни­ка Алек­сан­дра Лу­ка­шен­ка ко­ја се од­ви­ја­ла го­то­во си­мул­та­но са Ву­чи­ће­вим ћа­ска­њем са Ан­ге­лом Мер­кел.
 
Ни­је­дан од тих до­га­ђа­ја ни­је у срп­ском јав­ном мње­њу про­бу­дио ни из­бли­за то­ли­ке емо­ци­је као крат­ко го­сто­ва­ње не­ка­да­шњег пре­ми­је­ра Ве­ли­ке Бри­та­ни­је и на­шег ста­рог знан­ца То­ни­ја Бле­ра. Вест о Бле­ро­вом не­на­ја­вље­ном су­сре­ту с Ву­чи­ћем сна­жно је од­јек­ну­ла да­ју­ћи шла­гворт ко­мен­та­то­ри­ма на дру­штве­ним мре­жа­ма (оним пра­вим, али и тзв. бо­то­ви­ма) да раз­др­ма­ју лет­ње по­под­не у жи­во­ту ов­да­шње ин­тер­нет за­јед­ни­це. Са­зна­ло се да по­сто­ји  мо­гућ­ност да То­ни Блер по­ста­не са­вет­ник вла­де за пи­та­ња европ­ских ин­те­гра­ци­ја.

Бло­гос­фе­ра је екс­пло­ди­ра­ла гне­вом, де­лом због уло­ге ко­ју је не­ка­да­шњи бри­тан­ски пре­ми­јер, ко­ји је био је­дан од нај­же­шћих за­го­вор­ни­ка бом­бар­до­ва­ња Ср­би­је, од­и­грао у на­шим жи­во­ти­ма пре 15 го­ди­на, а де­лом што ни ка­сни­је, ка­да је про­ме­ње­на власт у Ср­би­ји, ни­је из­гу­био ни грам ен­ту­зи­ја­зма у бор­би за не­за­ви­сно Ко­со­во. Ако су пр­ва­ци сај­бер Ср­би­је Бле­ро­ву по­тен­ци­јал­ну са­вет­нич­ку ми­си­ју до­жи­ве­ли ја­ко ло­ше, обич­ни гра­ђа­ни су је до­жи­ве­ли још го­ре па се њи­хо­ве ре­ак­ци­је те­шко мо­гу ци­ти­ра­ти у при­стој­ним но­ви­на­ма.  

С дру­ге стра­не иде­о­ло­шког спек­тра, огла­си­ли су се рет­ки ко­мен­та­то­ри ко­ји су по­здра­ви­ли са­рад­њу Ср­би­је са ути­цај­ним го­стом са За­па­да, ко­ју су про­ту­ма­чи­ли као сиг­нал „ко­нач­ног, хра­брог опре­де­ље­ња” др­жав­ног вр­ха.

Бле­ро­ва по­се­та за­пра­во и ни­је та­ко из­не­над­на. Ву­чић се ла­не сре­тао с ње­го­вим бли­ским са­рад­ни­ци­ма и ци­ти­рао је бив­шег бри­тан­ског пре­ми­је­ра у екс­по­зеу за са­став Вла­де Ср­би­је 27. апри­ла. Блер је до те ме­ре сра­стао са европ­ским про­јек­том да је по си­ла­ску са вла­сти по­ми­њан као је­ди­ни кан­ди­дат за пр­вог пред­сед­ни­ка Европ­ске уни­је ко­ји би имао шан­се да бу­де иза­бран ве­ћи­ном гла­со­ва свих гра­ђа­на ЕУ. При­па­да уском, оту­ђе­ном сло­ју моћ­них љу­ди, гло­бал­них плу­то­кра­та ко­ји за но­вац са­ве­ту­ју све, од ка­зах­стан­ског На­зар­ба­је­ва до Џ. П. Мор­га­на. Квар­тет УН, ЕУ, Аме­ри­ке и Ру­си­је иза­брао га је за свог иза­сла­ни­ка на Бли­ском ис­то­ку, ко­ји пред­ста­вља мин­ско по­ље свет­ске по­ли­ти­ке.

Бри­тан­ски евро­скеп­ти­ци га мр­зе као сим­бо­ла „над­на­ци­о­нал­не европ­ске ели­те“, али га та ели­та пре­по­зна­је као сво­ју пер­со­ни­фи­ка­ци­ју. За­то он ла­ко про­на­ла­зи кли­јен­те, и за­то „Фај­нен­шел тајмс” на­во­ди да је да­нас „те­жак“ 170 ми­ли­о­на до­ла­ра.

Коментари0
5c633
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља