Четвртак, 02.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

За 31 место у руднику чека 800 кандидата

Сигурна зарада „мамац” за младе рударе (Фото М. Дугалић)

Ба­ље­вац на Ибру – Дан ру­да­ра, 6. ав­густ, у руд­ни­ци­ма ка­ме­ног угља у Ба­љев­цу и Ушћу на Ибру ове го­ди­не ни­је обе­ле­жен не­ком но­вом ја­мом, ма­ши­ном, опре­мом... Ра­ди се ту још увек по ста­ром, уз бу­ши­ли­цу, крамп, ло­па­ту, ки­ла­ви­цу... Али, ове го­ди­не, кад руд­ник на­вр­ша­ва де­вет де­це­ни­ја по­сто­ја­ња, пла­ни­ра се ре­корд­на про­из­вод­ња. Ни­је то, ипак, не­ре­ал­но, јер је ла­не ис­ко­па­но 150.000 то­на ка­ме­ног угља. Нај­ви­ше од ка­да је руд­ник отво­рен.

На ове по­дат­ке упра­ве руд­ни­ка ре­а­гу­је Ми­ро­љуб Нов­ко­вић, са­да син­ди­кал­ни во­ђа у „Ибар­ским руд­ни­ци­ма”, ина­че ду­го­го­ди­шњи ру­ко­во­ди­лац ја­ме. Он их не не­ги­ра, али пре­до­ча­ва план­ски до­ку­мент пре­ма ко­ме је ре­корд­них 185.000 то­на за ову го­ди­ну го­то­во не­до­сти­жна ко­ли­чи­на ис­ко­па­ног угља и то због два раз­ло­га, а оба су ад­ми­ни­стра­тив­не при­ро­де.

– Ми угаљ ов­де – об­ја­шња­ва Нов­ко­вић – ко­па­мо у две ја­ме „Та­де­ње” и „Ја­ран­до”. Оне су у две ва­ро­ши­це и на про­сто­ру две оп­шти­не у Ба­љев­цу и Ушћу на Ибру, од­но­сно на под­руч­ју Ра­шке и Кра­ље­ва. Је­сте да ме­сеч­но ис­ко­па­мо у про­се­ку по 12.000 то­на, али смо про­шле го­ди­не оства­ри­ли ре­корд са 512 за­по­сле­них, а ове го­ди­не их је 31 ма­ње. У пен­зи­ју је оти­шло то­ли­ко ру­да­ра, баш рад­ни­ка у ја­ми, а на њи­хо­ва ме­ста, због про­пи­са о огра­ни­че­њу за­по­шља­ва­ња, не мо­же­мо да при­ми­мо но­ве. Би­ло је и про­бле­ма са спро­во­ђе­њем јав­не на­бав­ке за из­во­ђа­че ра­до­ва на отво­ре­ном ко­пу, на ло­ка­ци­ји „Про­го­ре­ли­ца”, па смо не­ко­ли­ко ме­се­ци че­ка­ли да та­мо поч­не са от­кла­ња­њем ја­ло­ви­не и све су то са­мо на­ма Ср­би­ма свој­стве­ни раз­ло­зи ко­ји спре­ча­ва­ју по­ве­ћа­ње оби­ма про­из­вод­ње и про­дук­тив­но­сти – ка­же Нов­ко­вић.

И, ствар­но у упра­ви руд­ни­ка сто­ји око 800 мол­би не­за­по­сле­них, углав­ном мла­дих љу­ди. Сви они че­ка­ју одо­бре­ње вла­де за при­јем бар на оних три­де­се­так упра­жње­них ме­ста. Из руд­ни­ка су зах­тев и сва до­ку­мен­та­ци­ја одав­но упу­ће­ни. Не по­ма­жу ни ур­ген­ци­је.

За раз­ли­ку од пре не­ко­ли­ко го­ди­на, мла­ди „во­ле” да бу­ду ру­да­ри. Кон­ку­ри­шу на та ме­ста и ви­со­ко­о­бра­зо­ва­ни, а на ту „љу­бав” их је при­мо­ра­ла еко­ном­ска си­ту­а­ци­ја, јер ка­ко ме­шта­ни у Ба­љев­цу, твр­де „од Кра­гу­јев­ца до Зу­би­ног По­то­ка са­мо ’Ибар­ски руд­ни­ци’ ра­де и са­мо се ту мо­же од ра­да за­ра­ди­ти”. Та­ко је пре две го­ди­не, ка­ко смо та­да пи­са­ли, за 24 ру­дар­ска рад­на ме­ста упу­ће­но око 1.200 мол­би. Ни­је за да­на­шње при­ли­ке, чу­ли смо и од ру­да­ра, ма­ла ме­сеч­на пла­та око пе­де­сет хи­ља­да ди­на­ра, а ту је још и бе­не­фи­ци­ра­ни рад­ни стаж.

Ина­че, „Ибар­ски руд­ни­ци” све ко­ли­чи­не ис­ко­па­ног угља ис­по­ру­чу­ју тер­мо­е­лек­тра­ни „Ни­ко­ла Те­сла” у Обре­нов­цу. Про­це­ње­но је да ов­де ре­зер­ви угља има за још де­се­так го­ди­на, па је то за­бри­ња­ва­ју­ћи по­да­так. Исти­на, шан­са је отва­ра­ње руд­ни­ка лиг­ни­та у Тав­ни­ку код Кра­ље­ва, где су по­твр­ђе­не ре­зе­р­ве за још по­ла ве­ка ру­да­ре­ња, а стра­те­шки план и пра­ва шан­са за „Ибар­ске руд­ни­ке” је, ипак, про­на­ђе­на рет­ка ру­да бо­ра, чи­је ре­зер­ве у Ба­љев­цу већ го­ди­на­ма ис­тра­жу­је по­тен­ци­јал­ни парт­нер из Ка­на­де, па се ра­чу­на на екс­пло­а­та­ци­ју ве­ћег оби­ма, што би уз руд­ник и овај крај пре­по­ро­ди­ло.   

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.