Недеља, 24.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Шкотска се изјаснила за останак у Великој Британији

ЕДИНБУРГ – Грађани Шкотске гласали су против отцепљења од Велике Британије, показују данашањи званични резултати.

На основу званичних резултата гласања у Шкотској, 55,3 одсто грађана Шкотске гласало је за останак у оквиру Велике Британије, док је 44,7 одсто грађана желело да Шкотска прекине 300-годишњи савез са Британијом, пренео је АФП.

Излазност на гласање је била рекордна и износила је 84,6 процената - 2.001.926 грађана је гласало за останак у Великој Британији, а 1.617.989 се изјаснило за независност Шкотске.

Претходни рекорд у излазности грађана на биралишта постигнут је на парламентарних изборима 1950. године и износио је 84 процената.

Око 4,3 милиона Шкота са правом гласа имало је јуче прилику да заокружи „да” или „не” на листићу на којем је било постављено историјско питање: „Да ли Шкотска треба да буде независна држава?"

Шкоти су јуче одбили предлог владајућих националиста да прогласе независну државу.

Камерон обећао већа овлашћења свим ентитетима у Биртанији

ЛОНДОН – Премијер Велике Британије Дејвид Камерон обећао је данас да ће свим ентитетима који чине ту земљу дати већа овлашћења, након што су се грађани Шкотске изјаснили да неће окончати савез са Британијом и основати независну државу.

„Како ће грађани Шкотске добити већа овлашћења да уређују своје послове, следствено томе и грађани Енглеске, Велса и Северне Ирске морају да добију већа овлашћење”, рекао је Камерон.

Он је навео да ће, како је обећао пре гласања, Шкотска добити већа овлашћења у области убирања пореза, потрошње и социјалних давања.

Договор ће бити усаглашен до новембра, а предлог закона би требало да буде у парламенту до јануара.

Камерон је изјавио и да је питање независности Шкотске решено на дужи временски период, током, како је рекао периода живота једне генерације, након што су се бирачи јасно изјаснили да желе да остану део Велике Британије.

„Не може бити никаквих спорова нити реприза, чули смо вољу шкотског народа”, рекао је Камерон новинарима испред своје канцеларије у Лондону.

Премијер Шкотске Алекс Салмонд, предводник отцепљења, признао је пораз након што је 31 регион објавио резултате гласања.

Туга присталица отцепљења Шкотске

„Важно је рећи да је наш референдум био договорен процес одржан уз пристанак, а Шкотска је већином гласова у овој фази одлучила да не постане независна држава”, рекао је Салмонд својим присталицама окупљеним у Единбургу.

Око 4,3 милиона Шкота са правом гласа имало је јуче прилику да заокружи „да” или „не” на листићу на којем је било постављено историјско питање: „Да ли Шкотска треба да буде независна држава?”

Медији: Британија је сада безбедна, али на „апаратима"

ЛОНДОН – Британски медији данас оцењују да је опредељење Шкота да остану у саставу Британије донело олакшање многим становницима острва, али упозаравају да је референдум о независности отворио ново поглавље у односима у три века дугој унији.

Медији оцењују да је висока излазност пензионера - једине старосне групе која је већином гласала за останак у Британији, обезбедила земљи да опстане.

Лист „Економист” оцењује да је британска држава „преживела, али да се налази на апаратима за вештачко дисање”.

„Застава Уније ће и даље да се вијори. Шкоти су гласали јуче да остану у саставу Британије. Тиме су осигурали наставак државе која је обликовала модерни свет. Они су, такође, сачували британски идентитет који више од трећине Шкота, Енглеза, Велшана и становника Северне Ирске сматрају веома важним”, наводи „Економист”.

Међутим, лист упозорава да је само 200.000 гласова у прилог независности недостајало да „ове драгоцене вредности буду оштећене или уништене, а и Британија са њима”.

„Економист” подсећа да је британски премијер Дејвид Камерон обећао да ће у наредних девет месеци да трају преговори око будућег уставног уређења.

„Преговори две стране ће бити тешки и можда договори око уставног уређења неће бити постигнути, али до тога мора да дође, јер Британија зависи од тога”, упозорава лист.

„Милион Шкота је гласао за излазак из Уније, иако су знали да ће можда због тога бити сиромашнији. Једино их је висока излазност шкотских пензионера осујетила. То је, у ноћи великог олакшања за многе Британце, заиса шокантно. То значи да је британска држава преживела, али да је остала на апаратима за вештачко дисање”, закључио је „Економист”.

„Британија је безбедна пошто је Шкотска одбацила независност” - наслов је лондонског „Телеграфа”.

„Телеграф” преноси речи шкотског премијера Алекса Салмонда да, у име шкотске владе, прихвата резултате референдума, али и да се обавезује да ће конструктивно да ради у интересу Шкотске и остатка Краљевства.

„Излазак од 86 одсто је највећи у демократском свету на било којим изборима или било ком референдуму у историји. Ово је био тријумф демократског процеса и учествовања у политици”, рекао је Салмонд и најавио да ће у току данашњег дана да одржи прес конференцију.

Британски „Дејли мејл” преноси да је „Шкотска рекла - не”, а да су резултати референдума изазвали „уставни земљотрес” у земљи.

Лист преноси да је табор униониста „Боље заједно” остварио чисту победу и подсећа да су лидери Шкотске националне партије изразили „дубоко разочарање” због исхода гласања.

„Дејли мејл” наводи да се шкотски премијер надао тријумфу на референдуму, али да су Шкоти одлучили супротно због чега је Салмонд суочен са тешким изгледима да задржи ту функцију.

Лист преноси да је карневалска атмосфера на улицама шкотских градова после саопштавања резултата утихнула, да су многи грађани тужни отишли кућама, на неким местима је дошло и до сукоба са полицијом.

Такође, лист преноси да је покренута истрага у вези са 10 случајева наводне изборне крађе на бирачким местима у Глазгову.

Лист преноси да је тенисер Енди Мареј, који је јуче позвао Шкоте да гласају за независност, изјавио да ће наставити да игра „под британском заставом”.

Лондонски „Гардијан” преноси да су Шкоти већим гласали против раскида Уније са Енглеском и Велсом, која траје већ 307 година.

Лист подсећа, пак, да је кампања за независност остварила четири велике победе, укључујући и победу од 53 одсто у највећем граду Глазгову.

Табор против независности освојио је победу у 26 области, добро је прошао у областима за које се то унапред очекивало, укључујући главни град Единбург, али и у оним областима где се очекивала победа националиста.

Британска ТВ мрежа Би-Би-Си (ББЦ) наводи да су Шкоти „одлучно” гласали против независности.

Британски јавни сервис подсећа на речи премијера Камерона да „народ Енглеске, Велса и Северне Ирске мора више да се пита за послове који се њих тичу”.

„Људи су рекли шта имају. Шкотска је одбацила независност. Резултат су прихватиле обе стране. Могли бисте да помислите да је то - то. Али, није ни приближно”, оценио је уредник политичке редакције ББЦ Ник Робинсон.

Он то образлаже чињеницом да је 1,5 милион британских грађана гласало за излазак из заједнице, као и да је независност подржао највећи шкотски град Глазгов.

„Лидери три највеће британске партије су обећали значајне уставне промене и то не само за Шкотску, него и за Енглеску, Велс и Северну Ирску. Договорили су се око рокова за пренос овлашћења шкотском парламенту, али је дуг, дуг пут до тога да се договоре начини за то”, упозорава Робинсон.

Шпанија срећна, на Каталонију резултат нема утицаја

МАДРИД, БАРСЕЛОНА – Шпанија је „веома срећна”, јер су се грађани Шкотске изјаснили да не желе да се отцепе од Велике Британије, изјавио је данас премијер Шпаније Маријано Рахој.

„Ми смо веома срећни што Шкотска остаје са нама”, поручио је Рахој у снимљеној видео поруци, оценивши да је резултат гласања позитиван за „интеграцију Европске уније”, пренео је АФП.

С друге стране, активисти који се боре за отцепљење Каталоније од Шпаније, навели су да гласање у Шкотској има мали утицај на њихову одлуку да се изборе за независнст Каталоније.

Посланик у каталонској националној скупштини Рикард Хене изјавио је да се у Шкотској догодило оно што су присталице каталонског отцепљења од Шпаније и очекивали, а да је кампања за отцепљење Каталоније после шкотског референдума само ојачала, пренео је британски дневник „Гардиан”.

Оно што је важно, истакао је он, јесте да је референдум одржан и да су Шкоти могли да изразе своју колективну вољу.

„Оно због чега им заиста завидимо јесте што су имали могућност да гласају. Ми се зато боримо”, рекао је Хене.

Посланици у каталонском парламенту треба данас поподне да усвоје закон на основу кога ће им бити омогућено да легално одрже референдум о судбини Каталоније, како су и планирали 9. новембра, за који шпанска влада није дала сагласнст.

„Данас је веома важан дан”, рекао је Хене и додао да Каталонска национална скупштина организује поподне скуп испред каталонског парламента на коме ће грађани подржати нови закон.

Договор о расписивању референдума о суверености Каталоније постигле су 12. децембра 2013. сепаратистички настројене политичке партије у Каталонији и тада је договорено да се гласање одржи 9. новембра ове године.

Председник регионалне владе Каталоније Артур Мас тада је нагласио да ће референдум бити одржан, док је шпански министар правде Алберто Руис Гаљардон изјавио да референдум неће бити одржан, јер шпански Устав такву могућност не дозвољава.

Уставни суд Шпаније донео је одлуку 25. марта 2014. да је најављено одржавање референдума о независности Каталоније, планираног за 9. новембар, неуставно.

Према шпанском Уставу, регија „не може једнострано да распише референдум на којем ће самостално одлучити о својој интегрисаности у Шпанију”.

Председник Владе Шпаније Маријано Рахој недвосмислено је нагласио да само читав шпански народ има право да одлучи шта је Шпанија.

Мадрид планира да то питање изнесе пред шпански Уставни суд, који ће готово сигурно закључити да би гласање било незаконито.

С друге стране, неки сектори каталонског естаблишмента, поготову левичарски, сматрају да би Барселона требало да одржи референдум без обзира на потенцијалну судску одлуку, а у том духу је каталонски парламент недавно усвојио неколико закона који су, према левичарима, учинили референдум законитим.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.