Четвртак, 02.02.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Без гужви до бесплатних акција

И министри имају право на бесплатне акције: Млађан Динкић у Главној пошти у Београду (Фото Фонет)

Првог дана пријављивања за бесплатне акције шест државних предузећа нису забележене веће гужве у београдским поштама. Према очекивању, јуче су на упис први дошли најстарији суграђани, а било је и оних који су поранили како би се пре одласка на посао евидентирали за бесплатне акције. На улазним вратима свих пошта залепљени су плакати који обавештавају грађане да је у току пријављивање, док се у појединим пословницама могу наћи и приручници под називом „Како до бесплатних акција”.

У већини пошта одређени су посебни шалтери где се обавља пријављивање грађана, како би се избегле гужве. Евидентирање траје неколико минута, а надлежни из „Поште” раније су обавестили грађане да ће пријављивање трајати до 31. јула.

Одмах по отварању, пошта у Космајској улици на Цераку примила је много углавном старијих суграђана који су поранили да се пријаве за бесплатне акције. Ова пошта је једна од ретких у којима не постоји издвојени шалтер на коме службеници обављају евидентирање, већ су грађани принуђени да у истом реду чекају пријављивање за акције и плаћање рачуна.

Илија Маљковић (25), транспортни радник, један је од ретких који је одустао од евидентирања за акције због, како каже, „лоше организације у церачкој пошти”.

– Намеравао сам да се пријавим првог дана, јер не волим да губим време, али сам одустао због велике гужве у овој пошти. Погледаћу каква је ситуација у другим, а ако је и тамо гужва, сачекаћу који дан – каже Маљковић.

За разлику од Церака, главна чукаричка пошта на Бановом брду обезбедила је шест шалтера за пријављивање за бесплатне акције, тако да нису забележене веће гужве.

Петар Петровић (65), машински инжењер, очекује да ће, после продаје шест државних предузећа, добити најављених 1.000 евра, али изражава сумњу у цео поступак.

– Мислим да су ово пријављивање организовали само због избора, али се ипак надам да ћу на крају добити паре – истиче Петровић.

У пошти код Железничке станице постављени су путокази који грађане усмеравају до пет издвојених шалтера где се обавља евидентирање. Ни у овој пословници нису забележене гужве.

Душанка Тодоровић (69), пензионерка, пријавила се првог дана јер је страховала да би шалтерски службеници могли да је врате зато што је рођена у Хрватској.

– Срећом, било је све у реду. Искрено се надам да ћу добити новац, јер живим од пензије која износи 11.000 динара, тако да би ми сваки динар добродошао – наглашава Тодоровићева.

Слободан Митровић (55), инвалидски пензионер, један је од многих грађана који су, за сваки случај, платили 380 динара да би добили уверење о држављанству које им, како се испоставило, није било потребно приликом пријављивања за бесплатне акције.

– Што можеш данас, не остављај за сутра. На време сам се пријавио, па ако нам дају новац биће добро, ако не, ником ништа – сматра Митровић.

Главна пошта у Таковској улици обезбедила је посебно одељење у коме се налази седам шалтера, испред којих нису примећене веће гужве. Драган Теодосић (33), машински техничар, евидентирао се јуче у преподневним часовима зато што, према признању, нема времена због посла и обавеза. Он очекује да ће пријављивање уродити плодом, и сматра да је требало раније организовати упис и поделу акција.

Како каже Весна Рудић, координатор извршног директора за поштански саобраћај ПТТ-а, за бесплатне акције јуче се до 11.00 сати на територији Србије пријавило 25.248 људи, а градови који предњаче су Нови Сад и Крагујевац. У Београду се у истом периоду пријавило 7.640 грађана, а из „Поште” поручују да ће се ако буде потребно обезбедити додатни број шалтера. Према речима Владете Петровића, извршног директора за поштански саобраћај до 13,30 часова пријавило се 60.000 грађана.

– До 10 часова нашем кол-центру се јавило око 8.000 људи, од чега 365 инвалида, тако да смо, због великог броја позива, одлучили да ми позивамо све инвалиде који су регистровани у „Центру за самостални живот инвалида” – наглашава Рудићева и додаје да су грађани који се пријављују на поштанским шалтерима дужни да, на захтев Агенције за приватизацију, поред личне карте и банковног рачуна, приложе и број телефона.

Никола Миковић

-----------------------------------------------------------

Филијале спремне, грађани неинформисани

Судећи према броју запослених и бивших запослених који су првог дана похитали на шалтере филијала Националне службе запошљавања (НСЗ), највреднији су били Војвођани. Али ни тамо није било већих гужви.

- Уплашили смо се, помислили смо да ће бити проблема кад „нагрну”... Зато смо за овај посао оспособили чак шест сарадника - каже Јелена Митровић, директор филијале НСЗ у Кикинди и коментарише да нешто веће интересовање влада за акције „Нафтагаса”, док је Јат атрактивнији за пензионере.

Смиљана Крстић, координатор за упис акција филијале у Јагодини, и Сузана Ђорђевић, менаџер за односе с јавношћу филијале у Пироту, истичу да се у првим сатима због акција нико није појавио пред шалтере НСЗ. Првог дана, заправо, највише посла су имали запослени на инфо-пултовима који примећују да су грађани врло лоше информисани и да су веће гужве испред пошта.

Закључак наших саговорница је готово истоветан: „Видећемо, шест месеци је пред нама.”

С. Б.

-----------------------------------------------------------

Деонице и затвореницима

Очекује се да ће око 150 до 200 хиљада запослених и бивших запослених из свих шест јавних предузећа да се до 31. јула пријави за бесплатне акције тих предузећа, изјавила је јуче заменик директора Националне службе за запошљавање филијале Београд Бранка Радовић.

Она је навела да се у току прва три сата, за бесплатне акције НИС-а и Јата у Палати Србије, уписало око 15 запослених и бивших запослених та два предузећа, а двоструко већи број њих је и поред прецизних информација у Јавном позиву дошао да се информише о документацији потребној за пријављивање. „Све је спремно за упис бесплатних акција јавних предузећа НИС-а и Јата”, рекла је она.

Радовићева је навела да ће установе, у којима се налазе непокретне особе, лица која се налазе на издржавању заводске санкције и особе које због болести нису у могућности да се непосредно пријаве, обавештавати ове особе о јавним позивима и могућности остварења њиховог права на бесплатне акције. Према њеним речима, те установе ће позивом инфоцентара, посредством ЈП ПТТ саобраћаја Србије и Националне службе за запошљавање, заказати излазак комисија за евидентирање ових лица.„Болнице, затвори, домови за стара лица и сличне установе су већ добили обавештења о потреби информисања тих лица и о јавним позивима, па очекујемо да нас обавесте када буде утврђен њихов тачан број”, додала је она.

Пријављивање у Палати Србије траје од 9 до 15 сати, а на Гундулићевом венцу и Звездари од 14 до 19 сати.

Она је навела да су најбољи услови за пријављивање на Гундулићевом венцу, где постоји сала са инфопултовима и прозивним системом, где ће људима у случају гужви, бити дељени бројеви како би знали када тачно да дођу на ред за упис акција.

Танјуг

-----------------------------------------------------------

Г17: Радикали извређали Динкића, па уписали акције

Странка Г17 плус саопштила је да су данашњи инцидент у Главној пошти приликом пријављивања председника те странке и министра економије и регионалног развоја Млађана Динкића за бесплатне акције изазвали представници Српске радикалне странке (СРС) са Палилуле.

Према наводима Г17 плус, њих је предводила Гордана Милошевић, одборница СРС-а у Скупштини града Београда и у Скупштини општине Палилула, што је, како се наводи, доказ да није реч о спонтаној реакцији грађана, већ о прљавој кампањи осмишљеној у изборном штабу СРС-а.

Г17 плус истиче да није изненађена таквим потезом представника СРС-абудући да њихови посланици у Скупштини Србије нису ни гласали за Закон о подели бесплатних акција јавних предузећа. „Ово је још један доказ да СРС, за време чије власти су јавна предузећа била на највећим губицима у својој историји, само на речима покушава да се представи заштитником обесправљених грађана, док својим потезима непрекидно покушава да вређа политичке противнике и блокира сваки добар закон који је од користи за све грађане Србије”, пише у саопштењу Г17 плус.

Према наводима те странке, након инцидента којим су покушали да дискредитују лидера Г17 плус, људи који су се јавно бунили против поделе бесплатних акција су се на шалтеру Главне поште уредно пријавили за стицање права на те исте акције, „што јасно говори о дволичности и непринципијелности представника СРС-а”.

Бета

-----------------------------------------------------------

Тодоровић негирао умешаност СРС-а

Шеф изборног штаба Српске радикалне странке Драган Тодоровић негирао је наводе странке Г17 плус да су представници радикала изазвали инцидент који се догодио данас у Главној пошти, приликом пријављивања за бесплатне акције председника Г17 плус Млађана Динкића.„Где год се међу поштеним људима појави Млађан Динкић, они ће му то рећи у лице”, казао је Тодоровић, коментаришући скандирање грађана „лопови, лопови...” и њихово негодовање поводом појављивања Динкића.„Ми му то говоримо са скупштинске говорнице нон-стоп и уопште не треба нигде да организујемо никога када је он у питању. Ми само тражимо организовано деловање Србије, да њени државни органи који су за то задужени раде свој посао, а кад они буду завршили Млађан Динкић ће бити на дугогодишњој робији”, изјавио је Тодоровић, који је и потпредседник СРС-а.

Танјуг

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.