Четвртак, 23.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Кина подржава европски пут Србије

Србија и Кина имају истоветан став према кључним политичким питањима, поручили су српски и кинески премијери Александар Вучић и Ли Кећенг, објаснивши да се обе земље залажу за очување светског мира, те да не угрожавају ничији територијални интегритет.

На заједничкој конференцији за новинаре која је уприличена после билатералног састанка двојице председника влада, коме су присуствовали и сви чланови Вучићевог кабинета, први човек српске владе је захвалио премијеру Лију што његова земља третира Србију као независну, слободну и самосталну земљу „како би Србија волела да је сви третирају” и што поштује опредељења, политику и европски пут Србије. „Хвала пријатељу, друже Ли”, рекао је Вучић обраћајући се свом кинеском колеги. Кинески премијер је, пак, оценио да се овим сусретом отвара нова страница у односима две државе и поновио да његова земља подржава европске интеграције Србије.  

Први долазак једног кинеског премијера у Београд после 28 година резултирао је потписивањем 13 споразума и меморандума између две државе, а како је најавио премијер Вучић, већ до 20. јануара ће Србија, Мађарска, Македонија и Грчка изаћи пред кинеску владу са конкретним моделом финансирања брзе пруге Београд–Будимпешта, која ће бити настављена преко Македоније до Грчке. Тај модел, како је нагласио, не мора бити исти за сваку од држава учесница пројекта.   

Током дана одржани су и бројни билатерални сусрети премијера и представника 16 држава који су учествовали на прекјучерашњем самиту. Између осталих срели су се, по други пут за месец дана, премијери Србије и Албаније Вучић и Еди Рама. За разлику од првог београдског сусрета који је протекао у сенци Раминог позивања Београда да прихвати косовску независност као реалност, јучерашњи састанак је, како преносе медији, имао један сасвим другачији тон. 

Обраћање новинарима после састанка са кинеским колегом Вучић је почео „извињењем” што није успео да научи поздрав на кинеском, а наставио је у озбиљном тону захваљујући Пекингу на односу поштовања који има према Београду иако је реч о неупоредивим земљама и по величини и по броју становника. Србија ће, како је рекао, истим таквим поштовањем умети да узврати. Према Вучићевим речима, две владе су се у Београду бавиле важним питањима, што се види и по споразумима који су потписани, а који се баве разним областима, од најсавременијих технологија, телекомуникација, до изградње термоелектране, али и извоза јагњећег меса у Кину. „Сматрамо да постоје значајне могућности за продор српске робе у Кину, као што је и кинеска роба увек добродошла у Србију”, рекао је Вучић.

Он је обелоданио и да је Србија добила донацију од Кине у висини од 35 милиона јуана (4,5 милиона евра), коју може да искористи и за враћање неких камата. Такође, како је рекао, постигнут је још повољнији споразум са кинеском Ексим банком о изградњи Термоелектране „Костолац Б”, јер је грејс период продужен са пет на седам година, а камата је спуштена са 3 на 2,5 одсто.

Кинески премијер је своје обраћање почео и завршио српским поздравима које га је, каже, научио Вучић, а ако нешто није добро изговорио, за то, како је рекао, опет „заслуга” припада српском премијеру.

Кина и Србија, објаснио је Ли став Пекинга, међусобно подржавају једна другу у питањима од међусобног интереса. „Залажемо се за очување система успостављеног после Другог светског рата”, рекао је премијер Кине објаснивши да борави у узвратној посети Србији пошто је премијер Вучић био у Кини на „летњем Давосу”, а „ми у Кини кажемо да ако нешто не узвратимо то није културно”. 

Он је прецизирао и да ће модернизована железничка линија од Београда до Будимпеште бити део копнене и морске експрес линије између Кине и Европе. Та пруга неће, како је оценио, допринети само продубљавању сарадње између Кине и земаља централне и источне Европе, већ ће бити значајна и за односе Кине и Европске уније. Објаснио је да је у односу на прошли самит пројекат проширен тако да укључи и Македонију и грчке луке. Србија је, према његовим речима, на важном положају на овој експрес линији, а њена изградња ће помоћи отварању нових фабрика и радних места.

Један од сусрета који је у јавности очекиван са посебном пажњом јесте разговор Вучића и Раме. Како је саопштено после овог састанка двојица премијера су истакли потребу заједничког наступа пред европским фондовима у вези са заједничким пројектима предложеним током Берлинског процеса у августу ове године. Премијер Рама истакао је могућност стварања партнерства између Србије и Албаније, „који би послао веома важну поруку о регионалној сарадњи”.

О Валтеру, Новаку и лози

Одговарајући на питање кинеске новинарке која је констатовала да се у њеној земљи када се помене Србија помисли на Валтера (Бату Живојиновића) и Новака Ђоковића, премијер Вучић је рекао да је Србија поносна на то како глумац Велимир Бата Живојиновић и тенисер Новак Ђоковић представљају своју земљу у Кини, али је додао и да жели да се на помен Србије у Кини зна да је реч о пријатељској земљи.

Његова жеља је, како је рекао, да када се чује реч Србија грађани Кине знају да је реч о пријатељској земљи која води озбиљну и мирољубиву политику и да могу да кажу да је то слободна, самостална земља која сама доноси своје одлуке. Он је приметио, како преноси Танјуг, и да Ђоковићу веома прија амбијент у Кини, што, како је рекао, потврђује и чињеница да баш на турнирима у тој земљи није изгубио ниједан меч. „Мислим да није изгубио ниједан меч или скоро ниједан, али министри у мојој влади се уопште не разумеју у спорт и не могу сад то да проверим”, уз осмех је додао Вучић.

Кинески премијер је на то додао да је у Кини позната и српска ракија лоза за коју је чуо да је све боља што је старија. „Тако је и са пријатељством Србије и Кине”, закључио је Ли.

------------------------------------------------------------------

Чернова: Пекинг очигледни добитник, ЕУ не може бити задовољна

Пекинг је очигледно највише добио од трећег самита Кине и земаља централне и источне Европе, док ЕУ не може бити задовољна што је искључена из таквих разговора, оценила је јуче програмска директорка Европског савета за спољну политику Весела Чернова. „Пошто ЕУ није део таквог формата, Кина је очигледни добитник. Она добија канале потребне за транспорт своје робе на западноевропско тржиште и блаже услове него да је преговарала са Европском комисијом”, рекла је Чернова Танјугу.

Она је приметила да Кина није морала да одвојено разговара са 16 премијера мањих земаља, већ их је уместо тога окупила на једном месту и може да координише своје интересе на једноставнији начин. Према њеним речима, самит у Београду јасан је показатељ континуираног интересовања Пекинга за Европу и опредељења и способности Кине да формира регионалне групације које се уклапају у њене планове.

Подсетивши да су неке од 16 земаља учесница самита чланице ЕУ, док неке нису, Чернова је истакла да је за Кину важан њихов географски положај. „Нагласак на инфраструктури и успешном склапању неколико значајних споразума у области саобраћаја и енергетике били су приоритет и за Пекинг и за поменуте земље и у том смислу самит је био успешан”, закључила је Чернова, која је учествовала на овогодишњем Београдском безбедносном форуму.

На питање да ли се могу очекивати препреке из ЕУ у реализацији пројеката договорених на самиту, Чернова је одговорила да у најмање једном случају постоји очигледна неусаглашеност са европским стандардима: „Нисам упозната с детаљима договора, али оно што тренутно упада у очи јесте да су у плановима самита електране које раде на угаљ. ЕУ се брине о клими, а то подразумева ограничење коришћења угља у ЕУ и овде постоји очигледна контрадикција.” Танјуг

------------------------------------------------------------------

„Јутарњи лист”: Хрватска пропустила прилику

Загреб – Долазак кинеског премијера Ли Кећенга у Београд наговештава озбиљне намере Пекинга да ојача везе са земљама централне и источне Европе, а Србија, за разлику од Хрватске, већ има неколико пројеката с кинеском страном, пише јуче „Јутарњи лист”.

Србија је, пише овај загребачки дневник, искористила прилику да се представи свету као „улазна врата” за кинески капитал на Балкан и у Европу, али и за сусрете српског премијера Александра Вучића с председницима влада 15 држава с којима је договарао више пројеката, наводи лист.

„Кина, чија је економија и службено прерасла снагу америчке и постала најјача економска сила света, према службеним резултатима Државног завода за статистику, с Хрватском је прошле године имала изразито повољну робну размену: извезла је у вредности од 4,4 милијарде куна, а из Хрватске увезла робе само за 434 милиона куна”, наводи лист и додаје да су Кинези, додуше, показали занимање за инвестирање у Хрватску, пре свега у луке (Плоче, Ријека, Вуковар) и железничку инфраструктуру, те могућу градњу електричних централа, но до данас та најмногољуднија земља света у Хрватској није започела ниједну инвестицију.

Србија, међутим, за разлику од Хрватске – већ има неколико пројеката.

Истовремено, наводи лист, кинеска „офанзива шарма” има за циљ да покаже свету да је кинески капитал спреман доћи у централну и источну Европу, за које амерички и европски капитал не показује превише занимања. „С тог заиста импресивног скупа, који је окупио чак 6.600 учесника, у знак протеста због изјава четничког војводе Војислава Шешеља, изостао је једино премијер Зоран Милановић. Иако је послао јасну поруку Србији, пропустио је прилику за разговоре с Ли Кећенгом и другим премијерима”, пише „Јутарњи”. Танјуг

------------------------------------------------------------------

Синхуа: Механизам 16 + 1 подстицај за процес евроинтеграција

Пекинг – Самит Кине и лидера 16 држава централне и источне Европе дао је нови подстицај за развој билатералних односа, а представља и погодну платформу за јачање националних економија, чиме олакшава улазак земаља у ЕУ, оцењује кинеска новинска агенција Синхуа. „Механизам 16+1 одговарајућа је платформа која помаже јачање економија држава, а тиме и олакшава њихових улазак у 28-члани блок, подстичући процес евроинтеграција”, оцењује агенција.

Не само да нова платформа проширује сарадњу на обострану корист, већ, како истиче Синхуа, успоставља нови мотор за продубљивање свеобухватног стратешког партнерства Кине и ЕУ које доноси узајамне бенефите и резултате којима су сви на добити.

Неки би у Европској унији, како даље наводи кинеска агенција, могли да буду забринути због дијалога 16+1, сматрајући га штетним за свеукупне односе Кине и ЕУ. „Ове спекулације су, међутим, празне приче”, истиче Синхуа.

У том контексту агенција подсећа да је 11 од 16 држава региона централне и источне Европе приступило ЕУ и да је пет држава као свој циљ поставило чланство у њој. „Сарадња земаља региона и Кине може пре да буде подстицај за односе Кине и ЕУ него препрека”, истиче кинеска агенција.

Агенција даље оцењује да је самит у Београду, коме је присуствовао кинески премијер Ли Кећенг, „истакао мапу пута за будућу сарадњу” и да је „нова платформа за сарадњу знатно оснажила политичку вољу Кине и 16 држава за сарадњу”.

Танјуг

 ------------------------------------------------------------------

Ускоро извоз јагњећег и говеђег меса у Кину

Србија ће ускоро почети са извозом јагњећег и говеђег меса на тржиште Кине, а кинеска страна је заинтересована и за увоз месних и млечних прерађевина, дечје хране, смрзнутог и прерађеног воћа и поврћа из Србије, као и сувих шљива, изјавила је јуче за Танјуг министарка пољопривреде Снежана Богосављевић-Бошковић.

Она је напоменула да су се три кланична објекта пријавила за извоз јагњећег меса и прошла све провере испуњености услова, па би по потписивању протокола, одмах могли да крену са извозом.

Извоз говеђег меса могао би почети у јануару када се очекује потписивање споразума за извоз те врсте меса, након усаглашавања техничких детаља, казала је Богосављевић-Бошковић након састанка са делегацијом кинеске привредне коморе.

Како су количине меса којима Србија располаже мале за потребе великог тржишта као што је кинеско, једна од идеја је да се две стране заједнички ангажују да се кроз инвестиције подигне производња оваца. Министарка је додала да су источна и јужна Србија изузетно повољни за узгој великог броја оваца, те ће се радити на изналажењу могућности за заједничко инвестирање у ту врсту производњу. Танјуг 

 ------------------------------------------------------------------

РЕАГОВАЊА НА САМИТ

Лађевац: Србији водећа улога у  регионалним пројектима

Ивона Лађевац, истраживач сарадник при Институту за међународну политику и привреду: „Одржавање самита у Београду доноси вишеструке користи и Србији и региону и то је прилика да се наша земља представи у добром светлу као домаћин изузетно важног скупа, значајног и са политичког, али и са економског аспекта. Значај за Србију се огледа у реафирмацији политичког и геостратешког значаја, али је далеко значајнији економски аспект с обзиром на чињеницу да је Кина заинтересована и спремна да уложи у пројекте који ће допринети економском опоравку земље.”  Танјуг

Малус: Бојкот Милановића је катастрофа

Синиша Малус, менаџер за комуникације Кинеско-југоисточноевропске пословне асоцијације из Хрватске: Самит Кине и држава централне и источне Европе у Београду најважнији политички, али и економски скуп у регији ове године. Одлука хрватског премијера Зорана Милановића да га бојкотује права је катастрофа. То је порука Кини као организатору скупа, а не Србији, која је само домаћин. Нажалост, то је у духу понашања његове владе према кинеским инвеститорима последњих година. Готово се ништа није направило, а истовремено Србија, БиХ и Мађарска, ускоро и Словенија, одрађују значајне послове с Кинезима,” наводи Малус за „Слободну Далмацију”.

Самарџић: Важне политичке и економске поруке самита

Никола Самарџић, професор Универзитета у Београду: „Важна политичка порука самита јесте подршка кинеског премијера наставку европске интеграције и спремност Кине да са источном и југоисточном Европом успостави односе као са трговачким партнерима. У питању је један, пре свега, трговачки споразум између држава чланица Европске уније и држава кандидата за приступање ЕУ са Кином која жели да уложи одређена средства у овдашњу инфраструктуру.” Танјуг

Јовановић: Конкретна корист за Србију од самита

Никола Јовановић, програмски директор центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД): „Конкретна корист за Србију од самита могла би да буде унапређена инфраструктура, снажније укључивање земље у светске трговинске токове и веће могућности за озбиљан бизнис. Без инфраструктуре и приступачне енергије нема озбиљног бизниса и великих инвестиција у индустрију и пољопривреду.”

Ђоговић: Убрзати договорено и спречити опструкције

Саша Ђоговић, сарадник Института за тржишна истраживања, сматра да треба радити на што бржој реализацији пројекта модернизације и изградње брзе пруге Београд–Будимпешта, те спречити било какве опструкције које би могле да доведу до удаљавања Кине на начин како се то догодило са „Јужним током”. Танјуг

Стефановић: Подржавамо самит, али колико кошта

Борислав Стефановић, шеф посланичке групе ДС-а,поновио је да та партија подржава самит у Београду, истакавши да осим престижа може донети и конкретизацију економских договора, међутим, како је рекао, то не значи да не треба да се пита колико то кошта и шта су резултати. „То не значи да неко треба да се хвали договором о модернизацији пруге до Будимпеште, који је постигнут раније, и то не значи да они сада треба да избегну да нам кажу под којим условима ћемо ми узети кредит који ће грађани Србије отплаћивати.”

Савић: Градња пруге добродошла, самит од користи за Србију

Љубодраг Савић, економиста, каже да је веома важно што је у оквиру самита потписан споразум о градњи брзе пруге Београд–Будимпешта. Највећу корист од тога имаће Кина, али и све земље које се налазе на том потезу. „Увек је инфраструктура ограничавајући или подстицајни фактор развоја, али Србија је до те мере сиромашна да не може чак ни да одржава постојеће пруге, а замислите колики је значај кад се неко понуди да их изгради.” Према његовим речима, то је потез који је у овом тренутку добродошао Србији и од кога ће она свакако имати користи и не само наша, већ и државе које ће у том пројекту учествовати. Танјуг

Бечев: Рано за оцену конкретних резултата самита

Димитар Бечев, виши сарадник Лондонске школе за економију и политичке науке, оценио је да је самит показао да на обе стране постоји жеља за унапређењем односа. Он, међутим, додаје да је још рано за оцену конкретних резултата. „Уколико се до 2017. године изгради пруга велике брзине између Србије и Мађарске, то ће бити велики корак напред, мада морамо погледати финансијске и друге параметре овог споразума.” У том смислу, он подсећа на случај аутопута Варшава–Лођ за шта је кинески конзорцијум ЦОВЕЦ 2009. године добио тендер, али се повукао пошто није успео да одговори на све законске, регулативне услове због чега је посао пропао.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.