Понедељак, 28.11.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Др Гудељ Ракић: Празници - замка за преједање

БЕОГРАД – Специјалиста хигијене у Институтуту за јавно здравље Србије, магистар исхране др Јелена Гудељ Ракић апеловала је на грађане да током празника воде рачуна и не упадну у замку преједања и претеривања у пићу, посебно на оне који посте и који ће, после неколико недеља, за Божић јести мрсну храну.

Иако се за Нову годину, Бадње вече и Божић у великим количинама спремају различита јела, треба се придржавати основних правила која важе у свако доба године и настојати да исхрана буде редовна, умерена и разноврсна, рекла је др Гудељ Ракић.

Истичући да јеловник треба прилагодити годишњем добу и пажљиво га планирати, она је као начин припреме који је посебно непожељан са здравственог аспекта навела пржење и поховање хране.

Кад је у питању празнични ручак, др Гудељ Ракић је објаснила да умереност подразумева да пређело можемо и да прескочимо, а да после супе изаберемо једно од главних јела које нам се понуди, на пример само сарму или само печење, не заједно и једно и друго.

„Правила су иста и уколико је у питању посна исхрана”, рекла је она и додала да ни за празнични оброк не треба сипати у тањир и посне сарме, и пребранац, и пржену или на неки други начин припремљену рибу, али се препоручује обиље салате, док као дезерт може да се узме само један колач.

„Код људи који посте, прелазак са посне на мрсну исхрану не треба да буде нагао, као што би и увођење у пост требало да буде постепено”, изјавила је др Гудељ Ракић.

Она је објаснила да то значи да на сам дан Божића, кад пост престаје, не би требало да посегнемо за великом количином мрсне хране, „да не буду тог првог дана и јаја, и кајмак, и неко свињско или јагњеће печење, уз велике количине колача или алкохолних пића”.

„Саветује се да то буде за почетак такозвани бели мрс који подразумева неки млади сир, јогурт, кефир, кисело млеко и неко од немасних или мање масних меса”, изјавила је наша саговорница.

Умерена исхрана је, према њеним речима, начин да избегнемо непосредне здравствене тегобе, као што су осећај надутости, надимања или болови у стомаку, али и дуготрајне последице које могу да буду различите, зависно од нашег здравственог стања - од скока крвног притиска до проблема са варењем које велики унос хране додатно отежава.

Говорећи о навици да се уз празнични оброк више пије, др Гудељ Ракић је препоручила да се задржимо „на једној чашици аперитива, уколико уопште конзумирамо алкохол, и једној чаши алкохолног пића”.

„Врло је важно нагласити да добро расположење не побољшава чашица алкохола него добро друштво”, рекла је она и подсетила да пре славља треба мислити на то како да се безбедно вратимо кући.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.