Субота, 04.02.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Прецизно убијање погрешних људи и невиних жртава

„Предатор” у бази у Тексасу (Фото Бета)

Џорџ Буш је званично водио ратове у Ираку и Авганистану, док Барак Обама незванично ратује по Сомалији, Јемену и Пакистану. Ти његови походи имају заједничко име – рат дроновима или беспилотним летелицама, из којих се гађају припадници Ал Каиде. То макар тврди Влада САД, док други извори напомињу да су жртве у највећом броју случајева цивили, који нису имали никакве везе са тероризмом. Усмрћивање двојице талаца Ал Каиде, Американца и Италијана, скренуло је пажњу на то да овај арсенал из ваздуха избацује гранате не водећи рачуна о томе да ли су на земљи недужни грађани. Истовремено су се за бомбардере веома заинтересовали и Руси, који их све чешће набављају и користе.

                                                                  *    *    *    *

Невини Американац који је настрадао у удару америчког дрона недавно је изазвао више љутње, текстова и реакција од хиљаде сомалских, јеменских, пакистанских и авганистанских цивила које беспилотне летелице ЦИА и Пентагона годинама усмрћују, а да за то нико није одговарао пред америчким или међународним правосуђем.

Вашингтон је саопштио да током јануарске акције на упориште Ал Каиде није знао да су се тамо налазила и два таоца и потврдио да „предатори”, наводно беспрекорно прецизни, убијају и недужне људе, при чему Америка најчешће не зна кога је ликвидирала. Бела кућа је при том навела да су у нападу настрадала још двојица америчких држављана, припадника Ал Каиде, за које влада тврди да није знала да су у кампу међу осталим, страним терористима.

Председник Барак Обама је саопштио, како је пренео Си-Ен-Ен, да преузима одговорност за страдање америчког и италијанског цивила у Пакистану, што у ствари не значи ништа, јер никада нико није одговарао за амерички рат дроновима који је покосио далеко више цивила него милитаната.

Обама је изабрао бомбардере без пилота јер они штеде животе америчких војника и наводно тачно погађају мету. Показало се, међутим, да командант који седи у бази у Невади или Тексасу и  издалека отвара ватру у, на пример, Сомалији, не уме да на основу снимака које му шаље дрон распозна ко су терористи, а ко мештани који су се у погрешно време нашли на погрешном месту. Програм је крајње тајновит и влада одбија да говори у њему, али је Биро за истраживачко новинарство прошле године сазнао да је у Пакистану и Јемену само 12 одсто жртава припадало некој терористичкој мрежи, док је свега четири одсто њих било баш у Ал Каиди. Исти извор тврди да је Обамина влада из овог модерног арсенала убила 2.400 људи, укључујући 200 деце. Институт Њу Америка фаундејшен има још драстичније податке и тврди да је само у Пакистану убијено више од 3.000 особа.

Ваздушни казнени одреди на страној територији усмрћују појединце за које САД тврде да су опасност по америчку безбедност на основу тајних обавештајних података које никоме не откривају. Интервенције се изводе изван ратних зона, у земљама са којима Вашингтон није у рату, што је, према Амнести интернешенелу, кршење међународног права. Администрација се правно покрила тврдњама да је то рат против Ал Каиде, чији чланови прелазе границе, због чега то чини и америчко оружје. Извештаји УН и Хјуман рајтс воча потврдили су да то није ништа друго него „вансудско погубљење” и самовољно лишавање живота на туђој територији. Програм крши правила ратовања јер „по међународном хуманитарном праву, амерички дронови би у сваком тренутку морали да поштују правило да се цивили разликују од бораца. У случају да није јасно, мора се претпоставити да ту особу треба заштити од директног напада”.Супротно од тога, Влада САД, како су медији открили пре три године, третира „све војно способне мушкарце у зони (америчких) напада као борце осим ако их детаљни обавештајни подаци постхумно не прогласе невинима”.

ЦИА и Пентагон убијају наводне америчке непријатеље без надзора суда или Конгреса и наравно без контроле међународних институција, због чега је ратно право, које захтева да мете буду искључиво војне, мртво слово на папиру. Све то довело је до јачања антиамеричких осећања у државама где је већина становника исламске вероисповести, мада је Обама обећао да ће побољшати односе САД са муслиманским светом. Влада у Вашингтону ретко говори о летелицама, а када то чини, само напомене да дронове шаље када је сигурна да су на циљаном месту милитанти, а не цивили.

Мајка Зенко, сарадник Савета за међународне односе и аутор једне студије о дроновима, изјавио је за „Њујорк тајмс” да је признање јануарске акције „истакло оно што већ знамо: већина погинулих нису била мета и влада не зна њихова имена”. Ипак, поједини аналитичари и медији са скепсом прилазе тврдњи владе да двојица америчких милитаната нису била циљана мета и да су случајно погођени. САД не смеју да без суђења ликвидирају своје држављане и зато је бацање граната на америчке грађане кршење и домаћих закона. Према подацима листа са Менхетна, ЦИА и Пентагон су досад убили осморо Американаца, од којих је влада наводно дала зелено светло само за Анвара ел Авлакија, док су други били колатерална штета, мада су повезивани са Ал Каидом. Министарство правде је одобрило Авлакијеву смрт 2011. у Јемену уз образложење да је он опасност по САД и да га је немогуће живог ухватити. Обамини правници сматрају да је за слање дрона на америчког грађанина потребна посебна правна процедура. Они нису дали да Пентагон и ЦИА крену у лов на Муханада Махмуда ел Фарека јер су сматрали да нема доказа да је тај Американац непосредна претња по безбедност САД. На крају га је пакистанска тајна служба ухватила и испоручила САД, где му се суди.

Према сазнањима „Волстрит џорнала”, агентима ЦИА је потребно недељу дана или више да схвате кога су убили. Џамал Џафер из Америчке уније за грађанске слободе казао је да „САД дословно не знају кога убијају”.

Хоће ли смрт невиних Западњака нешто променити?

„Надам се ће нам овај догађај (убиство Американца) омогућити да водимо искрен дијалог о програму дронова. То је прецизно оружје. Непрецизни су обавештајни подаци о томе ко су људи које убијамо”, сматра Рејчел Стол из Стимсон центра.

Мајка Зенко је за лист са Менхетна казао да открића о страдањима недужних неће ништа променити. Америка овај програм неће подвргнути контроли нити ће га учинити транспарентнијим јер је у том смеру не притискају ни јавно мњење ни Конгрес. Чак две трећине Американаца и највећа већина демократа и републиканаца на Капитол хилу подржава слање убитачног ваздушног арсенала у удаљене земље.

Јелена Стевановић 

----------------------------------------------------------------------

Руски дронови над Арктиком

Од следеће године армија ће добијати најмодерније беспилотне летилице домаће производње Специјалитет руске морнарице: могући прототип подводног дрона

Могући прототип подводног дрона

Од 1. маја дронови ће патролирати арктичком зоном у саставу руске државе. Како преноси „Спутњик” у поларном патролирању учествоваће војни дрон типа „Орлан” у саставу трупа источне војне области стационираних на Чукотки.

У саопштењу руског министарства одбране наводи се да ће основни задатак ових дронова бити да осматрају и контролишу ситуацију на подручју руског Арктика. „Орлан” ће заправо бити стациониран на хеликоптерима МИ-26 који ће преносити дрон до подручја које треба да буде под присмотром.

Основни географски подаци кажу да је трећина територије руске државе у арктичкој зони. Интересовање на подручје Арктика веома је порасло у последње време. Посебно због чињенице да четвртина светских резерви нафте и гаса налази управо у арктичкој зони. Реч је о природном богатству чија вредност се процењује на најмање 30 хиљада милијарди долара.

Средином марта објављена је и информација да је у централној војној области у Сибиру, у војну службу, укључена нова беспилотна летилица типа „Тахјон”. Реч је о дрону за осматрање који може да обавља летове у кругу од 40 километара – дању и ноћу. Руски извори извештавају да је овај дрон способан да лети и под најтежим временским условима и наводе да се с њом може маневрисати и при удари ветра од 15 метара у секунди.„Тахјон” може да се попне на четири хиљаде метара.

Да се руски планови у вези развоја беспилотних летилица било је јасно пре годину и по дана годне. Крајем 2014, појавила се, наиме, у медијима информација да ће од 2016. године руска армија почети да добија дронове домаће производње. Како је изјавио заменик председника колегијума руског војног комплекса Олег Бочкарјов испорука дронова „почеће у период од 2016. до 2018. године – у зависности од типа и намене беспилотне летилице. Бочкарјов је објаснио да ће Русија производити велику лепезу дронова: од оних за осматрање до летилица опремљених за напад.„Ми смо у поређењу с неким другим државама касно ушли у послове с дроновима.. Због тога смо у једном период били принуђени да летилице купујемо у иностранству. Сада је томе дошао крај, производићемо све врсте дронова”, објаснио је Бочкарјов.

А колико је Русија озбиљно ушла у причу о дроновима показује и пример руске морнарице. Прошле године „Известија” је објавила текст о подводном „дрону” – беспилотном апарату који рони и делује под водом.

Први пут подаци о подводном „дрону” појавили су се 2012. године а сада се већ знају и конкретни технички подаци. Апарат може да зарони до 300 метара дубине и креће се брзином од 0,3 до 0,5 метара у секунди. Потрошња енергије је минимална тако да апарат може да остане у мисији до 90 дана.

Како пише „Известија”, позивајући се изворе у Руском министарству одбране предвиђено је да руска ратна морнарица прве подводне „дронове” добије 2017. године.

----------------------------------------------------------------------

„Чирок” полеће из блата….

Да се Русија озбиљно спрема да „ускочи” у причу о дроновима постало је јасно још средином 2014. године када је на једној изложби у Јекатеринбургу (Урал) представљен прототип дрона „Чирок”. Приказани прототип имао је одличне техничке карактеристике: максимална висина лета: шест хиљада метара, домет:  две и по хиљаде километара, максимални терет: 300 килограма.„Чирок” је посебно импресионирао због чињенице да може да полети и да се спусти и без писте. Овај дрон може да полети са блатњавог терена, снега па чак и воде. Може бити коришћен у цивилне и војне сврхе.

Ж. Ракић

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.