Недеља, 28.11.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Текст споразума о Заједници српских општина (ЗСО) на Косову

/Заједница српских општина на Косову – општа начела/основни елементи

Споразум о Заједници српских општина (ЗСО) на Косову, који је у уторак, 25. Августа, потписан у Бриселу, садржи опште принципе за конституисање те институције, њен правни оквир, као и детаљан списак надлежности.

Споразум садржи седам поглавља и укупно 22 члана, који носи наслов „Асоцијација/Заједница општина са српском већином на Косову – општи принципи, главни елементи“.

Споразум је подељен на целине – Правни оквир, Циљеви, Организациона структура, Односи са централним властима, Законски основ, Буџет и Подршка и Опште и завршне одредбе.

Следи текст споразума у целини.

Правни оквир

1) Асоцијација/Заједница српских општина на Косову се успоставља као асоцијација/заједница општина на начин предвиђен Првим споразумом, Законом о ратификацији Првог споразума и законима Косова.

2) На основу Првог споразума који препознаје њена посебна својства, Влада Косова усваја решење које се непосредно примењује, а чију ће ревизију урадити Уставни суд. Асоцијација/Заједница јесте правни субјект дефинисан Статутом а који садржи најмање пет доле наведених елемената.

3) Статут усваја оснивачка Скупштина коју чине изабрани чланови скупштина општина које су део Заједнице.

Циљеви

4) У складу са Првим споразумом, Асоцијација/Заједница као своје основне циљеве има одређивање јавних функција и пружање услуга ради:
а) оснаживања демократије на локалном нивоу
б) надзора над целокупним развојем локалне привреде
ц) целокупног надзора у области образовања
д) целокупног надзора над унапређењем примарне и секундарне здравствене и социјалне заштите на локалном нивоу
е) целокупног надзора над координацијом урбанистичког и руралног планирања
г) усвајања мера за унапређење услова живота повратника са Косова на локалном нивоу
х) вођења, координирања и олакшавања истраживачких и развојних активности
и) промовисања, ширења нформација и јавног заступања у питањима од општег интереса за чланове Заједнице те ради заступања чланова код, између осталог, централних власти
ј) пружања услуга њеним члановима у складу са законима Косова
к) процене ефикасности пружања јавних услуга њеним чланицама и становницима како би Асоцијација/Заједница имала подршку при формирању ставова од заједничког интереса за учешће у раду централних власти
л) надзора над реализацијом њених циљева
м) успостављања односа и договора о сарадњи са другим асоцијацијама општина, како домаћим тако и међународним

5) Заједница/Асоцијација ће имати и друге надлежности које могу бити делегиране од стране централних власти

Организациона структура

6) Асоцијација/Заједница ће имати следећа тела:
а) Скупштину као врховно тело које чине представници именовани од стране сваке од општина у Заједници понаособ, а из редова њихових изабраних чланова. Скупштина ће имати права да усваја измене Статута, пословника као и све неопходне уредбе и управне одлуке у складу са Статутом и циљевима Заједнице.
Све измене Статута, пословника и свих неопходних уредби и одлука које усвоји Скупштина, биће примењиване на све општине које су део Заједнице, осим уколико нека од општина формално не затражи другачију одлуку.
б) председника, који ће представљати Заједницу/Асоцијацију и пред централним властима Косова и изван Косова. Председнику ће помагати потпредседник. Председника и потпредседника бира Скупштина из редова чланова скупштина општина које чине Заједницу и њихових градоначелника.
ц) Савет који ће чинити највише 30 чланова из редова житеља општина које чине Заједницу, укључујући све градоначелнике општина које су део Заједнице; Савет представља саветодавно тело које даје смернице за рад Асоцијације/Заједнице.
д) Одбор који чини седам чланова које бира Скупштина из редова градоначелника и житеља општина које су део Заједнице, а тачан састав Одбора ће бити дефинисан Статутом; Одбор ће бити овлашћен да доноси неопходне одлуке за свакодневно управљање Заједницом/Асоцијацијом. Члановима Одбора ће у њиховом раду помагати стручни колегијуми сачињени од експерата, који ће бити подељени на области које спадају у циљеве и задатке Асоцијације/Заједнице. Статутом ће бити дефинисан број стручних колегијума и њихова задужења.
е) Управу која ће помагати у раду Заједнице/Асоцијације, конкретно Одбору и Председнику, а на чијем челу ће бити начелник, који ће одговарати Одбору и бити именован од стране Одбора. Административно особље ће имати статус запослених, у складу са законима Косова, укључујући Закон о раду и Закон о јавној служби, чиме ће им бити омогућено да обављају своје административне дужности.
ф) Канцеларију за жалбе чији ће задатак бити да преиспитује притужбе у вези са циљевима Заједнице.

7) Седиште Заједнице/Асоцијације ће бити дефинисано Сатутом.

Односи са централним властима

8) Асоцијација/Заједница ће сарађивати са централним властима по начелима међусобне сарадње и размене информација.

9) Асоцијација/Заједница ће промовисати интересе заједнице Срба на Косову у њиховим односима са централним властима.

10) Асоцијација/Заједница ће моћи да у складу са законима Косова предлаже измене законодавства и других уредби које су од значаја за постизање њених циљева.

11) Асоцијација/Заједница ће имати право да покреће или учествује у поступцима пред надлежним судовима, укључујући Уставни суд, против било каквих радњи или одлука од било које од институција које могу угрозити вршење овлашћења Асоцијације/Заједнице у складу са Статутом.

12) Асоцијација/Заједница је овлашћена да именује представнике у надлежним органима/телима централне власти, укључујући Консултативни савет за заједнице. При вршењу функције надзора, на начин предвиђен Првим споразумом, представници Асоцијације/Заједнице ће имати право на приступ информацијама централних власти у складу са законима Косова.

13) Поступајући у име Асоцијације/Заједнице, четири градоначелника општина на северу ће Министарству унутрашњих послова доставити списак кандидата за именовање регионалног командира полиције како је и предвиђено Чланом 9 Првог споразума.

Правна способност

14) Асоцијација/Заједница ће имати правну способност која јој је неопходна према законима Косова за остваривање њених циљева, укључујући право на покретну и непокретну имовину, учешће у власништву предузећа задужених за пружање услуга на локалном нивоу у оквиру Асоцијације/Заједнице, те право на склапање, између осталог, уговора о раду.

15) На основу Првог споразума, а по усвајању решења, Асоцијација/Заједница се сматра успостављеном ради постизања својих циљева.

Буџет и подршка

16) Асоцијација/Заједница ће имати сопствени буџет којим ће се управљати у складу са начелима транспарентности и одговорности те у складу одредбама Закона о јавним набавкама.

Ова начела ће се нарочито примењивати при каналисању средстава, укључујући средства из Члана 17, тачка д)

Расходи су подложни ревизији од стране надлежних власти, укључујући институцију главног ревизора.

17) Асоцијација/Заједница ће бити финансирана:
а) доприносима чланова;
б) приходима од услуга које пружа Асоцијација/Заједница, њених предузећа или прихода који проистичу из њене покретне и непокретне имовине;
ц) трансферима од централних власти;
д) доприносима, бесповратном помоћи, донацијама као и финансијском подршком од других удружења и организација, домаћих и међународних, те од Републике Србије; Заједница/Асоцијација ће у оквиру активности остваривања својих циљева бити изузета од дажбина и пореза по истим основама као и општине које су њен део.

Опште и завршне одредбе

18) Асоцијација/Заједница је отворена за сваку општину уколико њене чланице о томе постигну сагласност

19) Асоцијација/Заједница се може расформирати једино одлуком која је усвојена двотрећинском већином гласова чланова Скупштине.

20) Асоцијација/Заједница има право на званична обележја (грб и заставу) у складу са законима Косова.

21) Нацрт Статута Ацосијације/Заједнице ће дати тим руководилаца и он ће бити представљен у оквиру дијалога на високом нивоу у року од четири месеца од усвајања ових начела/елемената; уколико то буде неопходно, нацрт ће бити дат уз посредовање, између осталих, Министарства за локалну самоуправу. Све измене ће бити представљене Асоцијацији/Заједници, усвојене решењем и проверене од стране Уставног суда.

22) Годину дана након усвајања Статута Асоцијације/Заједнице, биће извршена ревизија његове примене, укључујући и проверу вршења надлежности из Члана 5 Првог споразума.

(http://eeas.europa.eu/statements-eeas/docs/150825_02_association-community-of-serb-majority-municipalities-in-kosovo-general-principles-main-elements_en.pdf)

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.