Уторак, 16.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Да уче језик и не слушају екстремисте

Виктор Орбан (Фото Бета)

У Мађарској је током претпрошле ноћи двадесетак аутобуса пребацило избеглице из сабирног у прихватне центре, а аутобуси са јуче укрцаним избеглицама нису кренули, јер су прихватни центри пребукирани и чека се да се за њих ослободе места, јавила је државна телевизија М1.

Њихов репортер са лица места је известио да је нагло порастао број долазака избеглица из правца Србије, како аутобусима, тако и такси и путничким возилима.

Само у току једног дана на територији Мађарске регистрована су 3.023 илегална преласка границе, против 13 особа је покренут поступак због кријумчарења људи, а против две због фалсификовања исправа, саопштила је јуче Полиција Мађарске.

Највише избеглица регистровано је на територији пограничне Жупаније Чонград – 2.818 у 50 група, укључујући и 732 детета, а највише њих регистровано је у околини места Реске.

Избеглице пристижу а Комисија за избеглице Уједињених нација процењује да ће их у Европу до краја године доћи још милион.

Тренутно се у Мађарској налази око 150.000 избеглица, а мађарски премијер Виктор Орбан најавио је да од 15. септембра избеглицама више неће дозволити улазак на територију Мађарске.

„Имамо план који ћу представити лидерима Европске уније на следећем састанку. Планом предвиђамо велику финансијску помоћ земљама у суседству Сирије”, као што су Турска, Либан и Јордан, изјавио је Орбан у интервјуу за „Билд”.

Упитан да ли би примио једну избегличку породицу, Орбан је одговорио: „Да, уколико мигранти то не би схватили као охрабрење да дођу у Европу. То не би било препоручљиво у овом тренутку”.

Пошто за два дана у Мађарској ступају на снагу веома оштре казне за илегалан прелазак границе, Орбан је казао да ће јужна граница Мађарске са Србијом бити затворена високом оградом и додао да, пошто то буде учињено, избеглице треба да буду враћене „одакле су дошле”.

„Ти мигранти не долазе код нас из ратних зона већ из кампова у државама које су суседи Сирије, попут Либана, Јордана и Турске. Тамо су били безбедни”, навео је Орбан.

Према његовим речима, људи не долазе у Европу како би живели безбедно, већ зато што желе „немачки или можда шведски живот”. „Услови живота у Грчкој, Македонији, Србији, Мађарској и Аустрији, нису довољно добри за њих”, поручио је Орбан.

Они одбијају да сарађују с мађарским властима и дигли су устанак, каже Орбан.

„Заузели су железничке станице, одбијају да сарађују с локалним властима, не иду на места одређена за обезбеђивање медицинске помоћи, хране и пића. Они су практично устали против правног поретка Мађарске”, правда најављене мере Орбан.

Ставовима мађарског првог човека опет се успротивио аустријски канцелар Вернер Фајман. Он је критиковао политику Орбана у вези с избегличком кризом, истичући да је неодговорно рећи да сви ти људи долазе из економских разлога.

Фајман је за немачки недељник „Шпигл” рекао да Аустрија, Немачка и Шведска признају да се међу мигрантима налазе ратне избеглице и бране право на азил. „Орбан поступа неодговорно када каже да је свако од њих економска избеглица”, навео је Фајман. „Стављање избеглица у возове у веровању да они одлазе негде где је тотално другачије буди сећања на најмрачнија времена нашег континента”, поручио је Фајман, алудирајући на Холокауст, пренео је АП.

Аустрија и Немачка су у затегнутим односима с Орбаном, који одбацује предложене квоте за прерасподелу избеглица унутар Европске уније.

Саудијска Арабија, коју су многи оптуживали да је затворена за избеглице, јуче је саопштила да је преузела 2,5 милиона Сиријаца од почетка конфликта и то је њен први званични одговор на сугестије да та богата заливска земља може више пажње да посвети страдању сиријских избеглица. Краљевство преузете не третира као избеглице и не смешта их у кампове, „да би се осигурали њихово достојанство и безбедност”, рекао је неименовани владин представник, а преноси АП.

Он наводи да се они могу слободно да се крећу по земљи, а неколико стотина хиљада који су одлучили да остану, добили су држављанство, могућност да се запосле, школују и добију бесплатну медицинску негу.

Нешто слично обећава и немачка канцеларка Ангела Меркел, која је јуче позвала жене избеглице које стижу у њену земљу да науче немачки језик и успоставе нове контакте.

Меркелова је у својој недељној видео-поруци рекла да су жене које стижу у Европу „често доживеле страшне ствари и трауматизоване су”.

Она је додала да, поред напора да се то преброди, „само могу да саветујем те жене да науче немачки језик”.

Меркелова је навела да такође саветује жене да „једноставно ступају у контакт са људима, не само да се затворе и само живе и раде у заједници коју познају, већ да покушају мало и да изађу из тог круга”.

Немачка обавештајна служба је опрезнија од помирљиве и саветодавне „избегличке мајке” Ангеле и упозорава да исламски екстремисти покушавају да спроведу регрутовање међу све већим бројем пристиглих у Немачку. Они покушавају да приђу младим избеглицама без пратње које долазе у нашу земљу без својих породица, посебно тражећи контакте и подршку”, рекао је портпарол обавештајне службе јужне немачке савезне државе Баварске за локалну новинску агенцију ДПА.

Њима се прилази око центара за прихват избеглица, као и на железничкој станици у Минхену, где многе избеглице стижу из Мађарске и Аустрије у последњих неколико дана. „Исламски екстремисти хоће да искористе несигурност и невољу избеглица”, навео је он.

---------------------------------------------------------------------------

Четворо деце нестало после бродолома

Атина – Пет избеглица, укључујући четворо деце, нестало је пошто се један брод преврнуо код грчког острва Самос на Егејском мору, јавила је јуче грчка агенција АНА. Лучка полиција тог острва, које се налази близу Турске, саопштила је да је спасла 24 избеглице које су биле у броду и да трага за још пет особа.

Несрећа се догодила недељу дана после смрти сиријског дечака Ајлана Курдија, чија је фотографија како лежи мртав на плажи у Турској обишла цео свет.

Од почетка године више од 230.000 избеглица дошло је у Грчку преко Средоземног мора.

Расути по региону

Подсетимо, више од четири милиона Сиријаца, односно шестина укупне популације, избегло је из ратом погођене Сирије. Само преко турске границе ове године је прешло око милион избеглица. Турска је држава која је прихватила убедљиво највећи број избеглих Сиријаца, чак њих 1,8 милиона. Још 7,6 милиона Сиријаца принудно је напустило своје домове и они су на територији Сирије као унутрашње расељена лица. Око 1,2 милиона Сиријаца налазе се у Либану, 630.000 у Јордану, 250.000 у Ираку, 132.000 у Египту, а 24.000 у другим земљама севера Африке. 

Пристижу у Немачку

Немачка прихвата више избеглица него било која друга земља у Европи а, како се очекује, у њу ће до краја године ући најмање 800.000 људи. Немачка канцеларка Ангела Меркел оценила је јуче да је прихватање десетина хиљада избеглица окупљених у Мађарској добра одлука Немачке, одговоривши на критике својих конзервативних савезника.

Лидер баварске странке ЦСУ Херст Зихофер рекао је за недељник „Шпигл” да је та одлука „грешка која ће окупирати Немачку још дуго” и да „не види могућност да се боца поново запуши”.

Меркелова је, међутим, оценила да је одлука донета у ванредној ситуацији и да је исправна. Она није директно поменула Зихофера, додајући да ће Немачка радити исправно према својим одговорностима, како би помогла онима којима је помоћ потребна.

У Минхену су јуче, до краја дана очекивали 10.000 избеглица. У овом граду понестаје слободних соба за придошлице, преноси АП, а власти северног региона Доња Саксонија саопштиле да намеравају да возове из Аустрије усмеравају у град Бад Фалингбостел, а затим распоређују избеглице широм северне Немачке.

Конзул суспендован јер је продавао бродове избеглицама

Шеф француске дипломатије Лоран Фабијус суспендовао је почасног конзула те земље у Турској јер је продавао бродове избеглицама. Одлука је уследила пошто је на телевизији објављен прилог у којем један мушкарац тргује опремом за једрење у турском летовалишту Бодрум. Испред продавнице је истакнута француска застава, а мушкарац је идентификован као почасни конзул Француске, пренео је АФП.  

---------------------------------------------------------------------------

Најнегативнији став о муслиманима у Италији

Случајно или не, од шест великих чланица Европске уније, најнегативнији став о муслиманима имају у оној земљи до које су мигранти масовно почели да пристижу пре него до осталих: у Италији. Чак 61 проценат Италијана, према испитивању које је пролетос спровео вашингтонски институт за истраживање јавног мњења „Пју”, има неповољно мишљење о муслиманима.

Једва је нешто боље расположење у Пољској, где 56 одсто грађана нема позитиван однос према припадницима те вере. Антиисламски сентименти су и даље снажни и у Шпанији, где се 42 процента житеља изразило лоше о муслиманима.

И у Француској и у Немачкој по 24 одсто становника тих земаља има нешто против муслимана. На зачељу листе коју је сачинио „Пју” налазе се Британци: 19 процената острвљана има лош став према муслиманима. В. В.

---------------------------------------------------------------------------

КАРЛОВ УГАО

• Иако је она мађарска сниматељка десничар, азилантима је подметала леву ногу.

• Не влада Европом Ангела, већ ксенофобија.

• Ови азиланти боље пролазе од наших избеглица. Њих не гађају авиони.

• Па и Американци су тамо дошли као избеглице из Енглеске, Ирске, Холандије...

• Надмени Енглези плаше се катастрофе, да им избеглице не погазе травњаке, неговане вековима.

• Нису све европске патриоте десничари. Неки имају срце.

• Историја се понавља: „варвари” ће освојити ово Римско царство звано ЕУ.

• Ако је ово судар цивилизација, Србија припада оној бољој половини.

Драгутин Минић Карло

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.