Понедељак, 06.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Не треба вода да врије и воће да зрије

Ћирилица „Кумодраж”/ Дарко Новаковић

За­па­жа­ње јед­не су­гра­ђан­ке да по ав­гу­стов­ској вре­ли­ни све ври­је – и во­да, и око во­де – под­се­ти­ло ме је ко­ли­ко се че­сто сре­ће­мо са не­пра­вил­ним об­ли­ци­ма гла­го­ла вре­ти. То ва­жи и за гла­го­ле на­ста­ле од ње­га као: за­вре­ти, иза­вре­ти, про­вре­ти, увре­ти и сл. На­и­ме, об­ли­ци ово­га гла­го­ла у са­да­шњем вре­ме­ну гла­се врим, вриш…, а не ври­јем, ври­јеш или врем, вреш… Но, ка­да се у ка­за­ни­ма пе­че ра­ки­ја, ре­ћи ће­мо да ка­за­ни вру, а не да вре, ка­ко би се оче­ки­ва­ло. И та­ко вру­ћи (а не ври­ју­ћи), теч­ност се пре­тва­ра у па­ру. Иако све за­ви­си од ва­тре, за­по­вест ће­мо из­ра­зи­ти об­ли­ком ври или про­ври, во­до! док иш­че­ку­је­мо ми­рис ју­тар­ње ка­фе. А на по­чет­ку да­на тре­ба из­бе­га­ва­ти по­гре­шне об­ли­ке по­пут ври­ла, про­ври­ти (про­ври­ће) ако же­ли­мо оба­ве­сти­ти не­ко­га да је во­да вре­ла још пре пет ми­ну­та или да ће про­вре­ти (про­вре­ће) за пет ми­ну­та. Та­ко­ђе ва­ља из­бе­ћи и об­лик уврив­ши, већ ко­ри­сти­ти уврев­ши у при­ме­ру: Уврев­ши, во­да је оста­ви­ла ка­ме­нац. Ипак, уте­шно је са­мо ако не­ко­ме до­вик­не­мо за упра­во за­вр­ше­ну рад­њу: Ево, са­мо што про­вре во­да! Је­ди­но го­вор­ни­ци из ије­кав­ских из­го­вор­них под­руч­ја не­ће по­гре­ши­ти ако ка­жу да је по­ми­ња­ни ка­зан врио, али већ хо­ће ако упо­тре­бе об­лик ври­ла за ра­ки­ју.

Гла­гол на­вре­ти (у ијек. на­ври­је­ти) са зна­че­њем ’на­ва­ли­ти, по­хр­ли­ти’ ни­је на­стао од гла­го­ла вре­ти, па су му и об­ли­ци дру­га­чи­ји. У са­да­шњем вре­ме­ну гла­си са­мо на­врем, на­вреш…: Чим се чу­је зво­но, на­вре­мо у учи­о­ни­цу, а кад ђа­ци на­вру те­шко их је за­у­ста­ви­ти. Раз­ли­ка се ви­ди и у при­ме­ри­ма: Куд си на­вро, шта си на­вр­ла?, а не на­врео, на­вре­ла. Ва­ља на­по­ме­ну­ти да по­сто­ји и гла­гол на­вре­ти од вре­ти, са зна­че­њем ’на­ку­пи­ти се од во­де, кљу­ча­ња и сл., на­бу­бри­ти’, али он је ре­дак и сре­ће се са­мо у на­род­ним го­во­ри­ма.

Исте об­ли­ке као гла­гол вре­ти има­ју још два гла­го­ла, с тим што из­ве­сне раз­ли­ке по­сто­је у об­ли­ци­ма са­да­шњег вре­ме­на. Та­кав је гла­гол зре­ти са зна­че­њем ’са­зре­ва­ти, до­спе­ва­ти’. Он има дво­ја­ке об­ли­ке за ис­ка­зи­ва­ње са­да­шњег вре­ме­на зрим и (ре­ђе) зрем, па се мо­же ре­ћи да ја­бу­ка зри и зре, али ка­да је ви­ше ја­бу­ка у пи­та­њу, оне мо­гу са­мо да зру. Ово се од­но­си и на гла­го­ле на­ста­ле од ње­га: до­зре­ти, пре­зре­ти, са­зре­ти, узре­ти и сл. Код гла­го­ла зре­ти са зна­че­њем ’по­сма­тра­ти’, као и од ње­га на­ста­лих гла­го­ла: за­зре­ти, на­зре­ти, про­зре­ти и сл., до­зво­ље­ни су дво­ја­ки об­ли­ци пре­зен­та зрем и зрим у свим ли­ци­ма, те се мо­же ре­ћи да не­ко не мо­же да на­зре и да на­зри крај, али и да су про­ниц­љи­ви они љу­ди ко­ји мо­гу да про­зре и да про­зру не­ко­га. 

Да­кле, мо­ра­мо би­ти опре­зни кад ку­ва­мо ка­фу: во­да не тре­ба да ври­је, не­го да ври, а за­бо­рав­ни­ма ни­ка­ко ни­је уври­ла, већ увре­ла. За крај не са­мо је­зич­ки већ и прак­тич­ни са­вет: де­ца би мо­гла и да за­зре и за­зру од чу­ва­ра у воћ­ња­ку док воћ­ке не са­зру.

Др Марина Спасојевић

Институт за српски језик САНУ

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.