Субота, 04.02.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Да ли избори струје из ветропаркова

У новој српској афери у вези са прислушкивањем још се не зна ко је и по чијем налогу прислушкивао Бојана Пајтића, или да ли га је неко уопште прислушкивао, али је цео случај припао арсеналу аргумената у прилог ванредним републичким изборима. Мада је премијер Александар Вучић у Стразбуру рекао да ће на одлуку о расписивању ванредних избора утицати озбиљне ствари, а не политичке манипулације и бесмислице – а претходно је „политичким играријама” назвао случај прислушкивања – овакве афере праве атмосферу због које напредњаци кажу да желе на изборе.

Од избора званично не бежи ни Пајтићева Демократска странка, али се тренутно више бави проблемом прислушкивања, то јест случајем објављивања транскрипта Пајтићевог разговора са Лидијом Удовички, који је објавио портал „Телепромптер”. Данас ће, како је најављено, Драган Шутановац, министар полиције владе ДС-а у сенци, изнети доказе о томе како је покушано заташкавање ове афере.

На питање новинара да ли Пајтићева изјава да га држава прислушкује може да буде „окидач” да распише изборе, премијер Вучић је рекао, како преноси Танјуг, да то само показује чиме ће многи да се служе и уједно подсетио на аферу „Бодрум”, аферу са самоисписивањем графита... На те афере јуче су подсећали и други напредњаци.

Вучић је изјавио да постоје многи разлози за изборе, али и да постоји један велики да их не буде, а то су економске реформе, завршетак процеса приватизације, завршетак реформе у оквиру наших јавних предузећа... Као разлог за изборе он је навео атмосферу која се ствара, али и то да је добро поново кренути, рестартовати и показати да ли је народ заиста за једну или за другу политичку опцију.

„Мислим да људи у Србији ствари одлично разумеју и никада нисам од њих крио ни тешке мере када смо доносили, а да разлог проналазимо у лажном прислушкивању и у лажним графитима или не знам чему, то нећу никада и то би било бежање и склањање од одговорности”, поручио је премијер.

И шеф посланика Српске напредне странке Зоран Бабић каже да, без обзира на оптужбе Пајтића да га прислушкују и на тај „покушај дестабилизације” државе, мисли да треба да буду расписани и ванредни парламентарни избори.

„Ми смо сваког дана све ближи и ближи изборима, наравно”, рекао Бабић, а у то су изгледа уверене и опозиционе странке. Шеф посланика ДС Борислав Стефановић рекао је да је и његова странка спремна за изборе, а изборни штаб је формирала и Социјалдемократска странка. Шеф посланичке групе СДС-а Марко Ђуришић рекао је за Танјуг да верује да ће почетком наредне године бити одржани избори на свим нивоима.

Вучић је рекао да ће коначну одлуку о расписивању ванредних избора донети пре 15. октобра, по повратку из Брисела, где ће боравити 13. октобра.

Напредњаци, са Вучићем на челу, очигледно поричу могућност да је било шта истинито у вези са прислушкивањем Пајтића, који, пак, тврди да је разговор аутентичан. Министар полиције и потпредседник СНС-а Небојша Стефановић јуче је, подсетивши да су амерички амбасадор Мајкл Кирби и представници америчке компаније „Континентал винд“ демантовали наводе из разговора Пајтића и Лидије Удовички, био изричит: „Подсетићу представнике ДС-а, који свесно покушавају да затворе очи пред истином, да никада није дат ниједан налог, нити је добијена било каква наредба за пресретање разговора Бојана Пајтића. Јавности до сада није предочен ниједан доказ да је он прислушкиван. Наводне транскрипте његових разговора, које је објавио његов близак пријатељ, а које су сви демантовали, могао је да напише и сам Пајтић.”

Пајтић, опет, тврди да власник „Телепромптера” Данило Реџеповић није „његов пријатељ”. „Не знам ни како човек изгледа”, рекао је покрајински премијер, који каже, како преноси Танјуг, да прислушкивање није организовала опозиција, већ „неко близак режиму”.

Он је рекао да неће одустати од потраге за истином и неће одустати од постављања „два једноставна питања” – ко га је прислушкивао и по чијем налогу, да ли налогу државних институција или, како је рекао, парадржавних структура. Касније је на „Твитеру” објавио да је посао министра полиције да открије ко и зашто прислушкује.

„Др Стефановић тврди да нема доказа о прислушкивању. Јадан не разуме да је његов посао да открије ко и зашто прислушкује. Осим ако он то чини”, написао је Пајтић.

Данило Реџеповић је за ТВ Н1 признао да није проверавао аутентичност документа који је пустио у јавност, али је навео да га је добио од извора блиског службама безбедности, с којим већ дуже време сарађује и коме верује.

Б. Баковић

---------------------------------------------------------------------- 

Антић: Прича о уцени нема смисла

Министар енергетике Александар Антић каже да прича из (наводног) разговора Бојана Пајтића и Лидије Удовички о томе да је директор ЈП „Електромрежа Србије” (ЕМС) Никола Петровић тражио новац да би струју из ветропарка који би градила америчка компанија „Континентал винд” прикључио на систем ЕМС-а, апсолутно нема смисла, што је, како је рекао, потврђено и тиме да су сви актери из транскрипта то демантовали.

"ЕМС, то јест директор Никола Петровић ни на који начин није могао да утиче на реализацију ове инвестиције са становишта прикључења будућих ветропаркова на систем преноса. То питање је дефинисано законом и ми као држава не само да смо у обавези да прикачимо сваку струју из ветропаркова на мрежу него морамо да им дамо и приоритет. То значи да морамо да прихватимо сву ту ’зелену’ струју коју они произведу, чак и када нам не треба”, рекао је Антић јуче на маргинама скупа о изазовима енергетске стабилности.

Ј. П. С.

---------------------------------------------------------------------- 

Вучић о графитима у Војводини

На питање да прокоментарише графите који су се појавили у Новом Саду  „Војводина–Каталонија”, Александар Вучић је рекао да је то потпуно бесмислено, јер нико на северу Србије, нико у Војводини није за то, али да неки људи покушавају да направе лошу атмосферу.

„Не би ме чудило да неки крену и да пробају да то питање интернационализују, али мислим да за то не постоји никаква шанса зато што воље ни у српском ни у другом народима за тако нешто нема”, рекао је премијер, преноси Танјуг.

---------------------------------------------------------------------- 

Стефановић: Реџеповић одбио полиграфско испитивање - Реџеповић: Нећу на полиграф, нисам криминалац

Уредник портала „Телепромптер” Данило Реџеповић, који је објавио транскрипт разговора Бојана Пајтића и Лидије Удовички, одбио је полиграфско испитивање, изјавио је јуче Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова. Он је у среду око 20 часова саслушаван у полицији, а према речима министра, на већину питања је одговарао позивајући се на Закон о медијима.

„Истрага ће показати да ли су они били прислушкивани, али ми смо остали ускраћени за полиграфско тестирање Реџеповића, које би могло да потврди веродостојност његових навода. Надам се да ће остатак истраге бити усмерен ка томе да утврдимо одакле се уопште појавио тај папир и да ли је на било који начин веродостојан”, рекао је Стефановић на конференцији у Криминалистичко-полицијској академији.

Реџеповић је јуче изјавио да је одбио полиграфско испитивање зато што није криминалац, те да би једини циљ таквог испитивања био да открије извор који му је доставио информације. У изјави достављеној медијима, преноси Танјуг, Реџеповић је навео да је Стефановић чињеницу да је одбио полиграфско испитивање у јавности „спиновао као индиректни доказ да је он криминалац” и најавио да ће, „уколико Стефановић настави да износи гнусне оптужбе на његов рачун”, бити приморан да га тужи, „као и све остале”.

Говорећи о саслушању у полицији од синоћ, Реџеповић тврди да је оно трајало три сата, а не двадесетак минута, како му је првобитно најављено. Саслушање је, тврди, било својеврстан чин психичког малтретирања, приликом којег су му постављали исто питање – ко му је доставио информације.

„Министар Стефановић је намерно заборавио да саопшти да нисам потписао записник, јер је службеница МУП-а, како ми је рекла, по налогу тужиоца морала да обрише део мог исказа, јер се њему није допао. Она је у једном тренутку отишла из канцеларије на 15 минута, а када се вратила, саопштила ми је да јој је тужилац наредио да обрише један део моје изјаве”, тврди Реџеповић.

Јуче је и премијер Вучић, који је оценио да су у случају прислушкивања сви надлежни државни органи реаговали веома озбиљно и да раде свој посао, прокоментарисао одбијање полиграфског испитивања: „Мислим да је свим људима јасно да, ако избегавате да се на полиграфу изјасните и да кажете да ли је нешто тачно или није, значи да не говорите истину или да нешто кријете.”

Истим поводом, НУНС и НДНВ подсећају да новинар није дужан да открије извор информација и да Кодекс новинара Србије јасно прописује обавезу новинара да штити извор информација.

Д. С. В. – Б. Б. 

---------------------------------------------------------------------- 

Прислушкивање или прикупљање предизборних поена

Последња афера с прислушкивањем послужила је јуче посланицима ДС-а и СНС-а за још један вербални обрачун у српском парламенту, прво у сали за заседање, па потом у скупштинском холу. Демократе су тражиле да власт каже „ко је и по чијем налогу прислушкивао разговоре председника ДС-а и покрајинске владе Бојана Пајтића”, а напредњаци оптужили Пајтића да „измишљањем прислушкивања скреће пажњу са својих криминалних радњи у Војводини и покушава да дестабилизује државу, те скупи неки предизборни поен”.

Портпаролка ДС-а Александра Јерков искористила је могућност за постављање посланичких питања рекла да ДС нема никаквог разлога да верује министру Стефановићу, посебно због претходног случаја, када је МУП саопштио да прошле недеље полиција није улазила у просторије ДС-а. „Кад је ДС објавила снимак којим доказује да је то истина, испоставило се да су они ту били без знања начелника београдске полиције”, казала је Александра Јерков. Она је истакла да се „очигледно ради о страшној злоупотреби полиције од стране СНС-а и доктора Небојше Стефановића”.

Реаговао је Александар Јовичић, који је своје право за постављање питања искористио за реплику и питао коме је у интересу да прислушкује Пајтића, кад он има само пет одсто подршке и затражио од МУП-а да што пре каже „ко је и по чијем налогу прислушкивао Александра Вучића од 2008. до 2012. године и дозволио да то изађе у јавност”. Јовичић је тражио да се утврди и јавно објави у каквој су „вези Данило Реџовић, власник ’Телепромптера’, и Пајтић”: „Сви знамо да Пајтић стоји иза тог сајта, на коме се сваки дан напада Александар Вучић и његова породица.” Јовичић је поручио ДС-у: „Немојте да се служите триковима, да дестабилизујете земљу и да од господина Пајтића правите мученика, јер он није мученик.”

Полемика је настављена у холу, где је Борислав Стефановић (ДС) рекао да је Бојан Пајтић потврдио аутентичност садржаја објављеног транскрипта разговора, додавши да „није питање да ли транскрипт има печат или нема, већ да ли тачно то што пише”. Он је позвао министра полиције да каже да ли је неко рекетирао владу, истакавши: „Уместо што причају да неко подрива државу, да Вучић неће дочекати изборе и што призивају украјински сценарио, боље да кажу ко је кога рекетирао, да ли су неки људи тражили два милиона евра и да се испита на који начин се на ’Телепромптеру’ појавио транскрипт разговора.”

Одмах је реаговао Зоран Бабић (СНС), рекавши да не треба схватити озбиљно ништа што долази од „Пајтића, човека кога је јавност бар једном ухватила у лажи, кад је тврдио да је Неда Арнерић гласала из Бодрума и лично махао њеним авионским картама”. Бабић је казао да су „Пајтићеве оптужбе наставак широке кампање дестабилизације друштва, која се базира на измишљеним документима, која нису изашла ни из МУП-а ни из БИА”. Бабић је казао да би Пајтић требало да на полиграфу докаже своје тврдње, као и „његов пријатељ Реџеповић”, додавши: „Алати којима се служи ДС су веома опасни, а верујем да нису сами у овој координисаној акцији дестабилизације друштва и рушења Вучића.”

Зоран Живковић, лидер Нове странке, рекао је да објављени транскрипт не изгледа као онај службени, али да то не значи да није аутентичан и додао: „Могли су да промене фонт да би прикрили избор. У сваком случају несумњиво је да се прислушкује и да постоје злоупотребе служби безбедности. И сам сам био предмет прислушкивања, а на тој одлуци је писало – ’одлучујем’, а у потпису Јовица Станишић. Тако је и престала мера, а потписао ју је Раде Марковић.”

Марко Ђуришић (СДС) рекао је да сви имају право да знају да ли је било прислушкивања и да сви очекују одговор. On је позвао министра Стефановића да докаже да је Вучић прислушкиван од 2008. до 2012. године и да ли је то било у складу са законом. Он сматра да се „све ово користи као разлог за изборе, што је потпуно невероватно”.

Огласио се и Александар Мартиновић (СНС), који је оптужио Бојана Пајтића да „измишљањем прислушкивања хоће да скрене пажњу са сопствених финансијских малверзација у Војводини”.

М. Чекеревац

Коментари53
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.