Четвртак, 26.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Богићевић: На наговор Тадића дао сам Родићу милион евра да одустане од куповине „Политике”

Сукоб медијских газда истерао на видело како се трговало „Политиком”. Власник „Фармакома” тврди да му је власник „Курира” узео рекет од милион евра и тражио још пет милиона
Фото Танјуг/С. Радовановић

 

Власник „Фармакома” Мирослав Богићевић изјавио је да је власнику „Курира” Александру Родићу и његовом сараднику Душану Бјелопетровићу дао милион евра да би ушао у посао са ВАЦ-ом везан за куповину „Политике”. 

Телевизија Пинк је много пута приказала прилог у којем власник „Фармакома” Мирослав Богићевић у телефонском разговору с уредником „Информера” Драганом Вучићевићем тврди да је власнику „Курира” Александру Родићу и његовом сараднику Душану Бјелопетровићу дао милион евра да би ушао у посао с ВАЦ-ом у вези с куповином „Политике”.

Богићевић објашњава да то није била провизија, нити мито, већ уцена.

Навео је да га је на то да преда новац Родићу наговорио бивши председник Србије Борис Тадић и његови сарадници шеф кабинета Мики Ракић и некадашњи министар правде Душан Петровић.

На питање зашто одмах 2012. није пријавио овакву изнуду, него тек годину касније (када ДС више није био на власти) одговорио је да му је Родић претио да ће га нападати и износити свашта о њему у новинама.

Тако су на видело изашли одговори на питања о веома проблематичној приватизацији и структури власништва листа „Политика” која редакција већ месецима поставља државним органима. Нажалост, те одговоре нисмо добили од истражних органа, већ у жестоком сукобу таблоида.

До сукоба је дошло након што је „Адрија медија група”, чији је главни производ таблоид „Курир”, саопштила да је преузела права и потраживања од немачке компаније ВАЦ према „Политици НМ”, „Политици АД”, „Штампарији Политика”, „Новостима” и „Дневнику”. Александар Родић није никада пружио никакав доказ да је његова компанија преузела права и потраживања, али је, уместо доказа, таблоид „Курир” покренуо дугу и прљаву кампању, што је уредништво „Политике” описало као покушај непријатељског преузимања.

„Изгледало је само као сукоб две медијске куће, али схватили смо да смо дошли до озбиљног искушења за владу премијера Вучића, министра правде, али и за друштво. Може ово поново да се претвори у аферу која се неће разрешити, али онда је то – стварно рушење Вучића”, рекао је аналитичар Душан Јањић у специјалној емисији Пинка која је названа „Рушење Вучића”. Та емисија почела је у 11 часова, пошто је „Курир” на насловној страни, великим словима, објавио наслов „Србијо, извини”, којим се најављује текст Александра Родића. У тексту власник „Курира” тврди да трпи притиске власти, да медији у Србији нису слободни и позива новинаре да се ослободе страха.

„Информер” је јуче подсетио да је Више тужилаштво почетком 2009. покренуло истрагу због сумње да су Радисав и Александар Родић утајили скоро десет милиона евра на име неплаћања пореза, тиме оштетили буџет, али и бројне државне и приватне фирме и банке. Александар Родић је 19. фебруара 2010. у Вишем суду саслушан у својству окривљеног, донето је решење о проширењу истраге, а читав случај одмах потом завршио у политичкој „фиоци”. Радисав Родић се нагодио да добије само две године робије, а имовина му није одузета. Како се наводи у судским списима, Родићи су за осам година утајом пореза оштетили државни буџет за тачно 201.710.754 динара, док су банке, државна и јавна предузећа и остале повериоце ојадили за још 314.991.256 динара.

Породица Родић је укупно, извлачењем новца и скривањем имовине, избегла плаћање дугова и пословних обавеза од милијарду и сто милиона динара.

Како је утврђено током вишегодишње истраге, Родићи су из својих и приватизованих предузећа на текући рачун Радисава Родића, на основу симулованих послова и фиктивних уговора, извукли више од 300 милиона динара. На тај начин су фирме остављали без средстава и имовине и онемогућавали наплату потраживања државе и поверилаца.

Због свих ових радњи, Више јавно тужилаштво је 22. јануара 2009. затражило од Вишег суда у Београду додатну истрагу против Александра Родића, који је годину дана касније, 19. фебруара 2010, саслушан као оптужени. Након тога истражни судија наредио је проширење истраге. Међутим, процес против Александра Родића од тада није мрднуо с мртве тачке. У Вишем суду процес се све ове године налази „у мировању”.

Адвокат Боривоје Пајовић је у истој емисији, коментаришући оно што је рекао Мирослав Богићевић, казао да је то што је Александар Родић наводно тражио новац од власника „Фармакома” Мирослава Богићевића заправо тешко кривично дело изнуде.

Упитан како је могуће да предмет „нестане”, Пајовић је за ТВ Пинк одговорио да је то могуће само по налогу врха власти. „Не може да се догоди да предмет нестане, осим уколико је државни врх наредио да се предмет „стави у фиоку”. Према његовим речима, невероватно је да се од 2013, када је та изнуда пријављена полицији, ништа не дешава.

„Не кажем да је полиграф чврст доказ, али је он велика индиција да је реч о истинитом навођењу. И упркос томе што је пријављено, ништа се не дешава, и то је невероватно. Зашто до сада ништа није предузето? Да је мене као адвоката неко пријавио да сам од клијента изнуђивао паре, истог дана бих био приведен”, рекао је Пајовић.

-------------------------------------------------------------------

Шта је рекао Мирослав Богићевић

Транскрипт

Драган Ј. Вучићевић: Господине Богићевићу, правимо причу и истражујемо шта се све дешавало у вашем односу с „Куриром”? Можете ли да нам откријете да ли сте неком нешто платили и колико?

Мирослав Богићевић: Како шта, дао сам им милион евра, Александру Родићу и Душану Бјелопетровићу, да изађу из посла са ВАЦ-ом око куповине „Политике”...

Д. Ј. В.: Да ли сте то урадили по налогу или наговору тадашњег врха власти ?

М. Б.: Тако је... Конкретно, мислим на Бориса Тадића, Микија Ракића и Душана Петровића.

Д. Ј. В.: Какве конкретне везе с тим имају Родић и Бјелопетровић?

М. Б.: Они су ту куповину договарали за себе али пошто нису имали пара, а ни Борис Тадић није хтео да они купе новине, него је он тражио да ја купим, они су ми тражили милион евра за ту услугу, да ми препусте куповину.

Д. Ј. В: Је ли Тадић знао за то што су вам тражили?

М. Б.: Да, знао је... Ја сам пријавио МУП-у али нису реаговали, и тада и сада!

Д. Ј. В.: И ви сте те паре дали у кешу, тај рекет, шта је друго ако није рекет, колика је та количина пара, где сте им то дали...?

М. Б.: Да, у кешу... У Шапцу сам им дао, у неколико наврата, у ковертима, није то много велико.

Д. Ј. В.: Кад је то било, кад сте дали?

М. Б.: Било је то 2012. године а пријавио сам 2013. преко Микија Антонијевића, полицајца, а он је пренео Родољубу Миловићу, Роћку, начелнику полиције..

Д. Ј. В.: А што нисте пријавили одмах?

М. Б.: Па јесам, чим сам могао... Уцењивали су ме да ће да пишу свашта о мени. А ја сам већ био у проблему, 4.500 запослених. То је било дато милион евра, а тражили су још пет милиона да дам, колико је „Политика” дуговала ВАЦ-у.

Д. Ј. В.: Зашто сад пет милиона евра?

М. Б.: За трећину се откупљивао дуг а они је требало да добију 30 одсто од тога. А то је око пет милиона. И на основу тог фиктивног уговора они су ставили хипотеку на моју фирму „МБ авиејшн”.

Д. Ј. В.: Зашто сте пристајали на такве ствари?

М. Б.: Па како... Кад сам улазио у тај посао нисам знао читав аранжман а после је било готово. Нисам хтео да им дам тих пет милиона а они су почели да пишу свашта о мени и мојим фирмама.

Д. Ј. В.: Да ли сте због тога били на полиграфу?

М. Б.: Да, и због тога.

Д. Ј. В.: Да ли сте прошли на полиграфу?

М. Б: Наравно, ако нисам, требало би да га баце, поправе...

Д. Ј. В.: Па ви сте тако признали дело, то је мито... или?

М. Б.: Није мито него уцена, рекет...

Д. Ј. В.: Запањујуће је да је то све тако функционисало, да је тако било?

М. Б.: Да, тако је било...

Д. Ј. В.: Да ли имате доказе за све то? Јесте ли спремни да о томе сведочите?

М. Б.: Имам, а и сведоке имам, који су присуствовали свему томе... Нећу сад износити имена а на суду хоћу, увек... Чекам да се такви људи злочинци, казне за све прљаве радње...

-------------------------------------------------------------------

Сукоб Родића и Митровића

Данас, пре Богићевићевог наступа, власник листа „Курир” Александар Родић је у тексту у „Куриру” тврдио да трпи притиске власти, да медији у Србији нису слободни и позвао новинаре да се ослободе страха. Потом је директор „Пинка” Жељко Митровић оптужио Родића да се не бави информисањем, већ рекетирањем.

Оптужујући Александра Родића за рекет и криминал, Жељко Митровић навео је да је власник „Курира” одлучио да постане политичар. „Извини, Србијо, што те нисам на време упозорио о је каквом лажову и преваранту реч”, износи Митровић уз позив, како каже, свим часним људима и колегама да се супротставе „криминалцима” из новинарске бранше који, како наводи, сами кажу да никада нису говорили истину, а којима је добра само она држава која толерише, хвали и подстиче њихов криминал.

Родић преко својих новина тврди да сви напади објављени ових дана против њега имају циљ да „заћути и прилагоди се систему”, те признаје да је учествовао у улепшавању стварности, а потом и да је, како каже, свих ових година осећао да је под притиском и уцењиван да „избаци сваку озбиљнију критику на рачун владе и премијера”. Од полиције је затражио и обезбеђење, за себе и чланове породице – „јер му се прети смрћу”.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.