Недеља, 05.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

,,Магнохром” чека купце

Само један од три димњака сведоче да се нешто ради (Фото М. Дугалић)

Кра­ље­во – Кад се из ,,Маг­но­хро­мо­вих” дим­ња­ка за­ви­јо­ри дим – чи­та­во се Кра­ље­во ра­ду­је. Чак и стро­ги ,,чу­ва­ри” еко­ло­ги­је. Јер, то је знак да се та­мо не­што ра­ди. Бар на ка­ши­чи­цу. Та­ко је и ових да­на. Пу­ши се је­дан од три фа­брич­ка дим­ња­ка. У то­ку је по­след­ња кам­па­ња про­из­вод­ње син­тер маг­не­зи­та за ову го­ди­ну. Кад се све­у­куп­на ово­го­ди­шња ко­ли­чи­на про­из­во­да са­бе­ре би­ће то око осам хи­ља­да то­на син­те­ра, ко­ји је углав­ном про­дат ино­стра­ним куп­ци­ма. При­хо­до­ва­но је око 2,5 ми­ли­о­на евра. Мно­ги ће од­мах ре­ћи да је то за­не­мар­љи­во, на­ро­чи­то у по­ре­ђе­њу са го­ди­на­ма ка­да су се ди­ми­ла сва три дим­ња­ка и ов­де про­из­во­ди­ло око 120.000 то­на ве­тро­стал­ног ма­те­ри­ја­ла, ко­ји је ис­по­ру­чи­ван куп­ци­ма чак и пре­ко оке­а­на, у Аме­ри­ку.

Мо­же ли та фа­бри­ка, по­сле не­у­спе­шне при­ва­ти­за­ци­је и су­но­вра­та, да кре­не пу­тем опо­рав­ка. Мно­ги су уве­ре­ни да је то мо­гу­ће, јер по­се­ду­је сво­је руд­ни­ке и тра­жен про­из­вод, али је глав­ни ,,кључ” но­ва при­ва­ти­за­ци­ја. За­то је не­дав­но вест са го­вор­ни­це ло­кал­не скуп­шти­не ка­ко је, на­вод­но, пре­ки­нут про­цес про­да­је бар јед­не фа­бри­ке ов­де уне­ла при­лич­но за­бу­не.

– Ми та­кву ин­фор­ма­ци­ју не­ма­мо, а ваљ­да би од Аген­ци­је за при­ва­ти­за­ци­ју би­ли оба­ве­ште­ни. За са­да мо­гу ре­ћи да тај по­сту­пак те­че. Рас­пи­са­ни тен­дер се за­вр­ша­ва 2. де­цем­бра. Ве­ру­јем, бар пре­ма ра­ни­јим пи­сми­ма о за­ин­те­ре­со­ва­но­сти, да има нај­ма­ње че­ти­ри озбиљ­на куп­ца. То под­ра­зу­ме­ва да ме­ђу њи­ма ни­су они ко­ји би да овај про­стор и ха­ле ис­ко­ри­сте за дру­гу де­лат­ност, већ да на­ста­ве исту про­из­вод­њу. 
То зна­чи и но­ве ин­ве­сти­ци­је и знат­но ве­ћи обим про­из­вод­ње, а це­на имо­ви­не фа­бри­ке ко­ја се про­да­је ни­је ви­со­ка. Сма­трам да је 4,9 ми­ли­о­на евра за ову фа­бри­ку при­хва­тљив из­нос – ис­ти­че Ђор­ђе Ко­са­но­вић, ди­рек­тор ,,Маг­но­хро­ма”.

Тре­нут­но у овом по­го­ну ра­ди око пе­де­се­так рад­ни­ка, а у дру­гој ,,Маг­но­хро­мо­вој” фа­бри­ци, у по­го­ну еле­тро­тер­мич­ких про­из­во­да, за­по­сле­но је 125 рад­ни­ка и при кра­ју је про­из­вод­ња тер­мо­а­ку­му­ла­ци­о­них пе­ћи за ову го­ди­ну. Но, при­ва­ти­за­ци­ја те фа­бри­ке је знат­но ком­пли­ко­ва­ни­ја, по­сле пр­ве не­у­спе­шне при­ва­ти­за­ци­је, пре че­ти­ри го­ди­не. И но­ви та­кав по­ку­шај је про­пао, а са­да су се ис­пре­чи­ли суд­ски спо­ро­ви са бив­шим вла­сни­ком, ин­диј­ском ком­па­ни­јом ,,Гло­бал стил”.

Они су ту­жи­ли ,,Маг­но­хром” тра­же­ћи да фа­бри­ку елек­тро­тер­мич­ких про­из­во­да упи­шу као сво­ји­ну, бу­ду­ћи да су бан­кар­ски кре­дит ко­ји су по­ди­гли ис­пла­ти­ли, а у хи­по­те­ку, док су би­ли вла­сни­ци, да­ли ту имо­ви­ну. Кре­дит су по на­ло­гу су­да вра­ти­ли па са­да тра­же да им фа­бри­ка при­пад­не. На­су­прот то­ме, ,,Маг­но­хром” их, код Ви­шег при­вред­ног су­да у Бе­о­гра­ду ту­жи за сву ште­ту ко­ју су овом кра­ље­вач­ком пред­у­зе­ћу на­не­ли док су та­мо га­здо­ва­ли. Та­ко док се сви ти спо­ро­ви не окон­ча­ју не­ма ни рас­пи­са при­ва­ти­за­ци­је.

– Тај про­из­вод­ни део нај­ве­ро­ват­ни­је ће оти­ћи у сте­чај и он­да из тог по­ступ­ка при­ва­ти­зо­ван. Јер, дру­га­чи­је не мо­же и ми већ са­да при­пре­ма­мо не­ки вид со­ци­јал­ног про­гра­ма. Та­ко мо­ра, али то не зна­чи да ће та фа­бри­ка оти­ћи и у про­паст, јер има до­бар про­из­вод­ни про­грам чи­ји су про­из­во­ди тра­же­ни и на до­ма­ћем а и ино­стра­ном тр­жи­шту – об­ја­шња­ва нам Ко­са­но­вић.  

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.