Недеља, 24.10.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

У полицијској акцији „Резач” ухапшено 80 особа

Међу приведенима осумњичени Слободан Милосављевић, бивши министар пољопривреде, и Зорана Марковић, бивша директорка Агенције за борбу против корупције. – За 100 милиона евра оштећен буџет Србије, града Београда, АП Војводине, Железаре Смедерево, Дунав осигурања
Министар Стефановић на конференцији за новинаре (Фото Танјуг)

У до сада најопсежнијој полицијској акцији у борби против корупције и финансијског криминала „Резач” ухапшено је 80 осумњичених, за четири особе се трага, а кривичне пријаве поднете су против још 39 особа. Међу ухапшенима су осумњичени Слободан Милосављевић, бивши министар пољопривреде, Зорана Марковић, бивша директорка Агенције за борбу против корупције, Миленка Јездимировић, бивши генерални директор компаније „Дунав осигурање”, бизнисмен Жељко Жунић, власник „Беохемије” и некадашњи министар трговине. Приведено је и више помоћника министара, председника општина, директора јавних предузећа, судских вештака.

Ухапшени су осумњичени за прање новца, злоупотребу службеног положаја и положаја одговорног лица, фалсификовање исправе, фалсификовање службене исправе, навођење на оверавање неистинитог садржаја, несавестан рад у служби, примање и давање мита, злоупотребе у вези с јавним набавкама.

Овим кривичним делима, како полиција сумња, ухапшени су од 2004. године за 100 милиона евра оштетили буџет Србије, града Београда, АП Војводине, „Железаре Смедерево”, „Дунав осигурања”, Републичке дирекције за имовину, Министарства пољопривреде, Агенције за борбу против корупције и друге.

Полиција, према незваничним сазнањима, трага за осумњиченима Бојаном Милићем, бившим директором ЈКП „Инфостан”, Радославом Милошевићем, бившим генералним директором „Интер-моста” из Београда с пребивалиштем у Француској, Николом Павловићем из Краљева, власником и директором „Бреме плус” и „Конто пју”, и Жељком Личином, власником предузећа „Србијапројект”.

Овим поводом Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Србије, одржао је ванредну конференцију за новинаре. Он није саопштио имена ухапшених, већ иницијале, наводећи само њихове функције. У полицијском саопштењу које је јуче прослеђено медијима, детаљно су описана сва кривична дела која су ухапшени починили.

Највећи део терета у овој полицијској акцији, како је навео министар, поднеле су криминалистичка полиција и београдска полиција.

​Железара Смедерево оштећена за 90.000 евра
Због сумње да су „Железару Смедерево” оштетили за око 90.000 евра ухапшени су Стеван Ђурић, генерални менаџер Сектора логистике, Дејан Милосављевић, руководилац Службе комерцијалне логистике – друмски транспорт, и Ивана Живић, менаџер цена логистичких услуга. Они су осумњичени за злоупотребу службеног положаја одговорног лица.Полиција сумња да су ухапшени јануара 2013. године до септембра ове године, за превоз готових производа на релацији Смедерево–Бар–Смедерево, ангажовали предузећа „Драговић транспорт” из Смедерева и „СМНД компани” из Новог Сада за 1.550 евра, иако су њихове цене услуга превоза знатно више од цене које је „Железара Смедерево” уговорила с фирмом „Думако” из Смедерева у истом периоду за 1.309 евра.

 

„С тужилаштвом се интензивно радило на расветљавању тих случајева у претходним месецима. Реч о врло чврстим доказима. Истраге су вођене у различитим периодима, али финализација је обављена последњих годину дана, када смо за сва дела прикупили финалне доказе и највећи део посла је тада урађен”, рекао је министар.

Како сазнајемо, заједно с бившим министром, осумњиченим Слободаном Милосављевићем (50), београдска полиција привела је осумњичене Душана Протића (45), помоћника министра, Зорана Шћепановића (54), власника и директора „Максим ко”, Мирјану Спасић (56), пореског саветника, Јована Керавицу (58), начелника Одељења за пореско-правне послове Регионалног центра Нови Сад, Зорана Радомана (61), директора Регионалног центра Нови Сад, Пореске управе, Мусулина Горкија (65) и Илију Радосављевића (63), судске вештаке пољопривредне струке.

Полиција сумња да је Милосављевић у својству министра, заједно са осумњиченима Протићем, Радоманом, Керавицом, Спасићевом, Радосављевићем и Мусулином, уз помоћ осумњиченог Шћепановића, од децембра 2004. године до 27. јуна 2008. године злоупотребио службени положај. Бивши министар је, наводи полиција, донео одлуку и закључио уговор о замени пољопривредног земљишта с предузећем „Максим ко”. Овим уговором, министарство, на чијем је челу био Милосављевић, супротно закону, уступило је државно земљиште у градском грађевинском рејону града Новог Сада, површине од 26 хектара, чија је тржишна вредност 1.054.000.000 динара, за земљиште предузећа „Максим ко” од 26 хектара, које се налази на 15 парцела у пет катастарских општина ван градског грађевинског рејона Новог Сада чија је тржишна вредност 13.612.063,00 динара.

Осумњичени Радоман, Керавица и Спасићева, Радосављевић и Мусулин су осумњичени да су прикрили чињеницу да је реч о градском грађевинском земљишту, већ су га, сумња полиција, проценили као пољопривредно. На овај начин, предузеће „Максим ко” зарадило је, сумња се, 1.040.000.000 динара, за колико је оштећена државна имовина.

Слободан Милосављевић је од 2001. до 2004. године био министар за трговину, туризам и услуге. Од 15. маја 2007. године до 7. јула 2008. био је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде. Након престанка министарске функције именован је за директора, а у децембру 2004. године изабран је за председника Привредне коморе Србије.

Зорана Марковић (55), бивша директорка Агенције за борбу против корупције, ухапшена је с још седам осумњичених због сумње да су злоупотребили службени положај и оштетили државни буџет за 44.426.921 динар. Поред Марковићеве, приведени су осумњичени Милован Ивановић (64), бивши заменик директора Републичке дирекције за имовину, Србољуб Панић (57), помоћник директора Републичке дирекције за имовину, Љиљана Матовић (46), начелник Одељења за имовинске послове у Републичкој дирекцији за имовину, Звездана Цветановски (46), шеф одсека у Републичкој дирекцији за имовину, Горан Симовић (48), директор предузећа „Србијапројект”, Илија Ђорђевић (44) и Владимир Николић (38), директор предузећа „Лухтон инвест” и власници предузећа „Србијапројект”.

Михајловићева је, према сумњама полиције, 2012. године у договору с осумњиченим Симовићем иницирала закључење Анекса 1. Уговора о купопродаји непокретности у Улици царице Милице о уношењу валутне девизне клаузуле. Анекс уговора закључен је без мишљења Републичког јавног правобранилаштва и без закључка Владе Републике Србије, која је једина надлежна да одлучује о прибављању непокретности у јавну својину. Осумњичени су на овај начин противправно прибавили имовинску корист предузећу „Србијапројект” и његовим власницима. У намери да прикрију незаконито порекло имовине, осумњичени из овог предузећа су починили кривично дело прања новца. Они су, како се сумња, од септембра 2013. до маја прошле године пренели имовину, иако су знали да потиче из кривичног дела. С рачуна предузећа „Србијапројект” пренето је 23.084.807 динара на рачун предузећа „Лухтон инвест”. На лични рачун осумњиченог Горана Симовића исплаћено је 198.000 евра.

​Ухапшени због прибављања користи за предузећа Делта холдинга
Припадници Специјалног истражног тима Управе криминалистичке полиције МУП-а су ухапсили осам особа, осумњичених да су за себе и повезана предузећа у оквиру система „Делта”, власника Мирослава Мишковића, којем се суди, прибавили противправну имовинску корист у износу од 1.757.182.223 динара, што је око 22.527.977 евра. Државном буџету и ТП „Баново брдо” је, према сумњама полиције, нанета штета у износу од 1.952.232.714 динара.Осумњичени су, између осталог, како је саопштила полиција, од 21. децембра 2007. до фебруара 2011. године, након приватизације 70 одсто друштвеног капитала ТП „Баново брдо”, неосновано уписали права коришћења на око 91 хектар градског грађевинског и пољопривредног земљишта у државној својини на катастарским општинама у Железнику, Реснику, Баричу и Великој Моштаници.Међу ухапшенима су осумњичени Јовица Ђурић, у својству номиналног купца 70 одсто друштвеног капитала ТП „Баново брдо”, јемца и директора предузећа „ВЕГ технолоџи”, Предраг Филиповић, председник Скупштине ТП „Баново брдо”, директор „Делта брокер” и овлашћени представник и преговарач у име „Делта холдинга”.

 

Зорана Марковић била је директорка Агенције за борбу против корупције од 2009. до 2012. када ју је Одбор Агенције за борбу против корупције разрешио с ове функције незадовољан њеним радом.

Управа криминалистичке полиције је заједно с осумњиченом Миленком Јездимировић (62) из Београда, бившом генералном директорком компаније „Дунав осигурање”, привела и осумњичене Милицу Девић (57) из Београда, бившу директорку Финансијске функције и члана Инвестиционог одбора компаније „Дунав осигурање”, Рајка Тепавца (58), из Београда, бившег председника Инвестиционог одбора – тела компаније „Дунав осигурање”, Стефана Мисковског (62), бившег директора филијале компаније „Дунав осигурање” у Нишу и члана Управног одбора ове компаније, и Љубодрага Марковић (58), бившег директора Функције за људске ресурсе и опште послове „Дунав осигурања”.

Они су осумњичени да су од јануара 2010. до децембра 2012. године злоупотребили службени положај тако што су средства компаније „Дунав осигурање” пласирали у куповину корпоративних обвезница од привредних друштава „М-Б Пеликан” „ВЕГ технолџи” „Еурополис 011” и „Витро груп”. За друштво „Мега пројект”, супротно Закону о осигурању, положили су наменски депозит као јемство за кредит код Дунав банке у износу од 130.000 евра, знајући да наведена предузећа не испуњавају услове за добијање пласмана и да неће извршити своје обавезе према компанији „Дунав осигурање”.

На овај начин они су, како сумња полиција, прибавили противправну имовинску корист наведеним предузећима у износу од 305.057.236 динара, а на штету „Дунав осигурања” из Београда.

По налогу Вишег тужилаштва, београдска полиција је ухапсила осумњичене Жељка Жунића (46) и Бојана Дробњака (38), који су осумњичени за злоупотребу положаја одговорног лица. Полиција сумња да су њих двојица оштетили Алфа и Војвођанску банку за око 580.000.000 динара, а прибавили противправну имовинску корист предузећу „Беохемија”. Обе ове банке су против Жунића поднеле кривичне пријаве Вишем тужилаштву.

Због злоупотреба је поднета и кривична пријава против Радослава Вујачића, бившег директора ХИП „Азотаре” у Панчеву. Он се већ налази у затвору на издржавању казне јер је осуђен у новосадском Вишем суду на 18 месеци затвора. Он је, подсетимо, возећи у алкохолисаном стању у августу 2010. године возилом налетео и усмртио М. Л.

Коментари57
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.