Субота, 13.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Србија – најчешћа насловна реч

Ср­би­ја, Бе­о­град и ми­ли­он – три су нај­че­шће по­ми­ња­не ре­чи у на­сло­ви­ма тек­сто­ва штам­па­них ме­ди­ја у про­шлог го­ди­ни. Ис­тра­жи­ва­ње ко­је је ура­дио Сек­тор ана­ли­за ме­диј­ског са­др­жа­ја „Ни­на­ме­ди­је“, об­ра­ђу­ју­ћи на­сло­ве из 13 днев­них ли­сто­ва, ме­ђу ко­ји­ма је и „По­ли­ти­ка“, по­ка­за­ло је да је Алек­сан­дар Ву­чић нај­че­шће по­ми­ња­на лич­ност, али да ње­го­вог име­на у на­сло­ви­ма но­вин­ских тек­сто­ва има 12 од­сто ма­ње не­го у 2014. го­ди­ни.
 
Што се ти­че лич­но­сти, но­ви пој­мо­ви у 2015. го­ди­ни би­ли су Ци­прас, Ко­лин­да и Трамп, док се ви­ше не­го 2014. го­ди­не у на­сло­ви­ма по­ми­ња­ла и не­мач­ка кан­це­лар­ка Ан­ге­ла Мер­кел. Но­ви по­јам про­шле го­ди­не би­ле су и из­бе­гли­це, а нај­ве­ћи раст у од­но­су на 2014. го­ди­ну за­бе­ле­жио је и по­јам во­ди из син­таг­ме Бе­о­град на во­ди. По­раст у од­но­су на пре две го­ди­не бе­ле­же и пој­мо­ви Евро­па, Бе­о­град, Тур­ска, Си­ри­ја, Ма­ке­до­ни­ја и Ко­со­во, док је ла­не у на­сло­ви­ма би­ло ма­ње Ру­си­је, ЕУ и Хр­ват­ске не­го 2014.
 
У 2015. но­вин­ски на­сло­ви ма­ње су по­ми­ња­ли све стран­ке, бу­ду­ћи да про­шла го­ди­на ни­је би­ла из­бор­на. У на­сло­ви­ма пр­ва че­ти­ри ме­ста за­у­зи­ма­ју Срп­ска на­пред­на стран­ка (СНС) ко­ја је по­ме­ну­та 1.178 пу­та, Де­мо­крат­ска стран­ка (ДС) 833 пу­та, Со­ци­ја­ли­стич­ка пар­ти­ја Ср­би­је (СПС) 399 пу­та и Де­мо­крат­ска стран­ка Ср­би­је (ДСС) 266 пу­та.  
 
Нај­че­шће по­ми­ња­не лич­но­сти из по­ли­тич­ког жи­во­та би­ле су Алек­сан­дар Ву­чић (3.291 на­сло­ва), То­ми­слав Ни­ко­лић (1.484), Вла­ди­мир Пу­тин (1.098), Иви­ца Да­чић (1.002) и Бо­јан Пај­тић (762). У од­но­су на 2014. го­ди­ну, Дра­ган Ђи­лас по­ми­њао се  про­шле го­ди­не шест пу­та ма­ње, док је Бо­ри­са Та­ди­ћа би­ло два пу­та ма­ње у про­шло­го­ди­шњим на­сло­ви­ма. Пад у од­но­су на 2014. го­ди­ну бе­ле­же и пој­мо­ви ре­фор­ме, рад­ник и штрајк, док је пој­мо­ва пла­та, рад, ин­ве­сти­ци­ја би­ло нај­ви­ше у на­сло­ви­ма тек­сто­ва ко­ји об­ра­ђу­ју еко­ном­ске те­ме. Зве­зда, Но­вак Ђо­ко­вић и Пар­ти­зан три су нај­че­шће ре­чи у на­сло­ви­ма из обла­сти спор­та, а у од­но­су на 2014. го­ди­ну има 38 од­сто ви­ше на­сло­ва ко­ји по­ми­њу ва­тер­по­ло и 29 од­сто ви­ше фуд­ба­ла.  
 
Од оста­лих ре­чи, по­јам ло­ше за­бе­ле­жио је нај­ве­ћи пад и по­ја­вио се у про­шло­го­ди­шњим на­сло­ви­ма тек­сто­ва све­га 184 пу­та. Али, у 2015. го­ди­ни у од­но­су на прет­ход­ну че­шће се по­ја­вљу­ју пој­мо­ви жи­вот (2.119 пу­та), ср­це (831 пут) и бе­ба (705 пу­та). Реч по­моћ у свом на­сло­ву има­ло је 1.697 тек­сто­ва, по­ли­ци­ја 1.611, а же­на 1.348 тек­сто­ва. 
Ис­тра­жи­ва­ње „Ана­ли­за на­сло­ва у днев­ној штам­пи“ об­у­хва­ти­ло је 362.366 на­сло­ва из пе­ри­о­да ја­ну­ар-де­цем­бар 2015.
Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.