среда, 12.05.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
уторак, 08.03.2016. у 22:00 М. Мом­чи­ло­вић

Отказана представа ће се ипак играти

И даље сматрам да се неки делови текста из представе „Црвена: Самоубиство нације” не смеју изговарати у позоришту, каже Станислав Грујић, директор Народног позоришта у Лесковцу
Сцена из представе „Црвена“ (Фото Битеф театар)

Лесковац – Директор Народног позоришта у Лесковцу Станислав Грујић изјавио је синоћ Југмедији да је након реакције јавности одлучио да ипак стави на репертоар гостујућу представу Центра Е 8 и Битеф театра „Црвена: Самоубиство нације”, коју је по тексту Милене Богавац режирао Војислав Арсић, чије гостовање је заказано за 20. март.
– Један део грађанства је то схватио као мој лични атак на права жена, а не на покушај да заштитим достојанство земље у којој живим. И даље сматрам да се текст „Је.и се Србијо” не сме изговорити у позоришту, јер то вређа нациоанлни идентитет српског народа, али, ето, нека публика дође да то гледа и слуша ако толико жели, па нека сама просуди о чему је реч – рекао је Грујић.
У јав­но­сти се најпре ди­гла пра­ши­на због на­ја­вље­ног, па ус­кра­ће­ног го­сто­прим­ства пре­сто­нич­ком те­а­тру ко­јем је за ову пред­ста­ву Фи­ло­зоф­ски фа­кул­тет у Бе­о­гра­ду про­шле не­де­ље до­де­лио – на­гра­ду „Ан­ђел­ка Ми­лић”.
Ка­ко за „По­ли­ти­ку” об­ја­шња­ва Ста­ни­слав Гру­јић, ди­рек­тор ле­ско­вач­ког те­а­тра, до от­ка­зи­ва­ња пред­ста­ве до­шло је на­кон што су на Ју­тју­бу ви­де­ли ре­клам­ни сонг за пред­ста­ву у ко­јем се вре­ђа Ср­би­ја. Сти­хо­ви су псо­вач­ки: „Је... се Ср­би­јо због кр­сних сла­ва и ли­ти­ја”, „Је... се Ср­би­јо због оно­га и ово­га...” 

– Ни­је хте­ла јав­ност ту пред­ста­ву да гле­да, а ми ни­смо зна­ли зашто, и би­ли смо рас­по­ло­же­ни да је ор­га­ни­зу­је­мо, бу­ду­ћи да је те­ма на­си­ље над же­на­ма. Ме­ђу­тим, ка­да смо ви­де­ли клип на Ју­тју­бу, од­лу­чи­ли смо да је от­ка­же­мо. У не­де­љу су ски­ну­ли тај клип, јер је са­др­жај не­при­хва­тљив. Увод­ни сонг чи­та­ву ствар обе­сми­шља­ва у умет­нич­ком и сва­ком дру­гом сми­слу. По­ред то­га, кр­ши Устав, јер ни­ко не сме да вре­ђа др­жа­ву. Ни у бе­за­зле­ним си­ту­а­ци­ја­ма то ни­је – до­зво­ље­но. Ако на утак­ми­ци, ре­ци­мо, гле­да­о­ци вре­ђа­ју др­жа­ву свог про­тив­ни­ка, су­ди­ја ис­кљу­чи це­лу три­би­ну – објашњава Гру­јић. 
На пи­та­ње ко гле­да ту пред­ста­ву и ка­ко то да је до­би­ла на­гра­ду Фи­ло­зоф­ског фа­кул­те­та, Гру­јућ од­го­ва­ра:
Ка­ко су на­ве­ли, пред­ста­ва је игра­на у Би­теф те­а­тру и у Но­вом Са­ду. Што се на­гра­де ти­че, не­ка љу­ди про­ве­ре за шта се до­де­љу­је на­гра­да „Ан­ђел­ка Ми­лић”. Но, то је не­ва­жно за чи­та­ву ову при­чу. Ва­жно је да На­род­но по­зо­ри­ште у Ле­сков­цу ни­је хте­ло да уче­ству­је у кр­ше­њу Уста­ва Ср­би­је. На­рав­но, не мо­же­мо да при­хва­ти­мо да не­ко псу­је и вре­ђа ову зе­мљу и ве­ру­јем да би она у Ле­сков­цу иза­зва­ла ин­ци­дент. Сце­на ни­је ме­сто за та­кве ства­ри, ка­те­го­ри­чан је ди­рек­тор ле­ско­вач­ког по­зо­ри­шта.
Ме­ди­ји  пре­но­се из­ја­ву ре­ди­те­ља Во­ји­сла­ва Ар­си­ћа ко­ји ка­же да се по­ка­за­ло да ову пред­ста­ву, осим у Бе­о­гра­ду и Но­вом Са­ду, ни­је мо­гу­ће од­и­гра­ти ни у јед­ном дру­гом гра­ду. Југ­ме­ди­ја на­во­ди ње­го­ве ре­чи да се по­на­вља исти сце­на­рио: пред­ста­ва се за­ка­же, об­ја­ви се на ре­пер­то­а­ру, а за­тим се у по­след­њем тре­нут­ку про­на­ђу раз­ло­зи за ње­но от­ка­зи­ва­ње. Они ко­ји сто­је иза спор­ног ко­ма­да за­бра­ну схва­та­ју као симп­том озбиљ­не ди­јаг­но­зе дру­штва ко­је не­ма ин­те­ре­со­ва­ње за те­ме о пра­ву же­на, за рав­но­прав­ност и људ­ска пра­ва. Ис­ти­чу да је пред­ста­ва ре­а­ли­зо­ва­на без ика­кве ин­сти­ту­ци­о­нал­не по­др­шке, осим што је Би­теф те­а­тар усту­пио про­стор за про­бе и из­во­ђе­ње ко­ма­да.
– Оно што је ва­жно за пред­ста­ву „Цр­ве­на” то је њен са­др­жај ко­ји на осо­бен, го­рак и искрен на­чин го­во­ри о про­бле­му еска­ли­ра­ног на­си­ља над же­на­ма да­нас у Ср­би­ји. Пред­ста­ва, да­кле, не­ма ни­ка­кву по­ли­тич­ку ко­но­та­ци­ју не­го је ак­це­нат ста­вљен на дру­штве­ну ак­ту­ел­ну ди­мен­зи­ју. Исти­на, је­зик ко­јим се го­во­ри о про­бле­му на­ших мај­ки, се­ста­ра, ро­ђа­ки­ња, ни­је мо­жда при­кла­дан сви­ма, али то је је­зик ге­не­ра­ци­је мла­дих ко­ја да­нас жи­ви у Ср­би­ји. Они го­во­ре јав­но она­ко ка­ко ла­жни мо­ра­ли­сти го­во­ре у ку­ло­а­ри­ма или се та­ко у ка­фа­ни хва­ле при­ја­те­љи­ма о сво­јим љу­бав­ним до­стиг­ну­ћи­ма. Мо­жда је то по­гре­шно али је бар искре­но, ка­же Ми­лош Ла­ти­но­вић ди­рек­тор Би­теф те­а­тра.

Коментари77
d37ac
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља