Недеља, 05.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Кувар са Шри Ланке у Уганди промовише Србију

Извршни шеф кухиње хотела „Шератон” у Кампали Данушка Кумара уврстио ђаконије из наше земље у понуду, и то не само да би лечио носталгију за Србијом
Данушка Кумара сматра да су јела са наших простора укусна и здрава (Фото: Д. Кумара)

На менију ресторана хотела „Шератон” у главном граду Уганде, Кампали, у редовној су понуди пребранац, карађорђева шницла, пуњене паприке... Гости могу да наруче и свињски гулаш, телећу чорбу, ћевапе. У овим јелима често ужива и сам „кривац” што је српски гурманлук доступан на реномираној адреси у далекој афричкој земљи. Данушка Кумара (37), извршни шеф кухиње у споменутом хотелу не једе гастро-ђаконије из наше земље само да би залечио носталгију за Србијом, у којој је живео пет и по година, већ зато што сматра да је ризница залогаја са наших простора укусна и здрава.

Пре ангажмана у Београду радио је у
родној Шри Ланки и у Дубаију

Ипак, шампионску позицију са ознаком „Made in Serbia” по њему заслужује дуњевача, али како искрено каже у разговору за наш лист, ретко има прилику да је попије у топлој Африци.

– Први пут сам пробао ракију од дуње почетком децембра 2009. када сам стигао не само у Србију него и у Европу. Тада сам се први пут сусрео и са снегом – уз осмех се присећа сусрета са нашом земљом професионалац који је пре ангажмана у београдском „Хајату” радио у ресторанима родне Шри Ланке и у Дубаију.

Помало нетипично за неког ко долази из тропских крајева, Данушка је заволео зиму.

– Када је хладно лепше се спава, лакше се подносе напори на послу. Ако се попије мало више, нема мамурлука, много пријатније се осећам када није топло – додаје наш саговорник.

Данушка је пре две и по године напустио Београд због нових професионалних изазова, али му то не представља препреку да одржава контакт са пријатељима стеченим овде и да годишњи одмор и слободне дане започне слетањем на аеродром у Сучину, а не посетом родитеља у родној Шри Ланци.

Одаје и да је много путовао по Србији, а и да сада, кад дође као туриста, наставља ту традицију. Разговор у нашој редакцији заказали смо дан пре његовог одласка на Копаоник, по ко зна који пут. На крају овогодишњег пролећног одмора испланирао је и посету Аранђеловцу и Топли.

– Мој посао ми је омогућио да живим на неколико континента. Из Азије сам отишао на Блиски исток, па у Европу, а сада сам у источној Африци. Зато могу да кажем да је Србија врло лепа, природа је изузетна, а људи су врло љубазни. И верујте ми да то није није фраза већ говорим на основу искуства.

Врхунски кулинарски мајстор обишао је, осим Копаоника и Златибор, Нови Сад, источну Србију. Боравио је у многим селима и упознао много тамошњих становника.

– Не могу да се сетим имена села и немојте да ми замерите због тога – искрен је Данушка.

 Са трпезе из домовине Данушки највише недостају пиринач и кари

Интересантно је да је инсајдерске информације где би требало да завири по Србији добијао од пријатеља које је стекао у београдском крикет клубу:

– На Шри Ланки је крикет веома популаран спорт. Тамо сам тренирао и играо у школском клубу. Једна од занимљивости и изненађења које сам доживео у Србији била је чињеница да се и овде игра крикет. Све време док сам живео у Београду тренирао сам крикет, ишао на утакмице. Нажалост, сада у Уганди немам времена за овај хоби.

Тренутно, на позицији извршног шефа кухиње, руководи групом од 65 кувара у ресторану хотела. Осим обавеза око набавке намирница, контроле квалитета, прорачуна како у што краћем временском року спремити послужење за неколико банкет сала за две и више хиљада гостију и даље кува, по пет-шест сати дневно.

Подршку за увођење на јеловник понуде из Србије у далекој Уганди имао је од колеге кувара из Турске и Александра Павловића, саборца из београдског „Хајата” који је управо на Данушкину препоруку стигао у Кампалу.

Име није деминутив

Данушкино име подсећа на деминутив имена са ових простора на пример – Данило, Дане. Уз осмех каже да је то помало необично име и у његовој домовни, а да је настало као комбинација имена његових родитеља.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.