Петак, 28.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Скупље вештачење од лаптопа

У суд­ским спо­ро­ви­ма не­за­до­вољ­ни куп­ци не­ма­ју шан­се, јер струч­но ми­шље­ње за спор­ну ро­бу ко­шта од 20.00 до 60.000 ди­на­ра
Због скупог вештачења купци одустају од судских спорова (Фото Д. Ћирков)

Ре­кла­ма­ци­је на оде­ћу и обу­ћу и да­ље су ме­ђу нај­че­шћим при­ту­жба­ма ку­па­ца у Ср­би­ји, а овај про­блем не­ће би­ти ре­шен све док др­жа­ва нај­пре не по­о­штри кон­тро­ле при уво­зу, а он­да и омо­гу­ћи по­тро­ша­чи­ма бес­плат­но ве­шта­че­ње у слу­ча­ју ка­да пред­мет до­ђе до су­да. 
На­ци­о­нал­на ор­га­ни­за­ци­ја по­тро­ша­ча Ср­би­је упо­зо­ри­ла је да је про­блем за­ме­не оде­ће и обу­ће мо­жда и нај­ве­ћи по­тро­шач­ки про­блем и да су им ве­за­не ру­ке јер ин­сти­ту­ти, ко­ји се ба­ве по­слом ве­шта­че­ња, сво­је услу­ге на­пла­ћу­ју од 20.000 до 60.000 ди­на­ра што је не­при­хва­тљи­во за куп­це.
– Упра­во због то­га убу­ду­ће не­ће­мо би­ти у мо­гућ­но­сти да за­сту­па­мо по­тро­ша­че у суд­ском по­ступ­ку ка­да је реч о ре­кла­ма­ци­ја­ма на оде­ћу и обу­ћу све док др­жа­ва си­стем­ски не ре­ши овај про­блем. Ми ће­мо и да­ље по­ку­ша­ва­ти да ре­ши­мо про­бле­ме гра­ђа­на ван­суд­ским пу­тем и пре­го­во­ри­ма са тр­гов­ци­ма, али је ва­жно да им се омо­гу­ће сва сред­ства за­шти­те њи­хо­вих пра­ва, ка­же Мла­ден Ал­фи­ро­вић из прав­ног ти­ма НОПС-а. 
Пре­ма по­да­ци­ма НОПС-а то­ком про­шле го­ди­не по­кре­ну­то је 49 суд­ских спо­ро­ва и ве­ћи­на је ре­ше­на ван­суд­ским до­го­во­ром са тр­гов­ци­ма. Осим гар­де­ро­бе, би­ло је мно­го при­ту­жби на ква­ли­тет тех­нич­ке ро­бе чи­је ве­шта­че­ње ко­шта од 10.000 до 20.000 ди­на­ра ко­ли­ко на­пла­ћу­ју и за ком­пју­те­ре, та­бле­те или те­ле­фо­не. 
У ко­јим си­ту­а­ци­ја­ма је гра­ђа­ни­ма по­треб­на услу­га ве­шта­че­ња? Ал­фи­ро­вић то илу­стру­је при­ме­ром куп­ца ко­ји се, ре­ци­мо, жа­лио на квар тех­нич­ког уре­ђа­ја.
– По­тро­шач ко­ји има про­блем са уре­ђа­јем ула­же нај­пре ре­кла­ма­ци­ју код тр­гов­ца. Он му је од­би­је на­во­де­ћи да је раз­лог за ме­ха­нич­ко оште­ће­ње за шта тр­го­вац ни­је од­го­во­ран. Ку­пац, не­за­до­во­љан овим од­го­во­ром, обра­ћа се на­шем прав­ном ти­му и до­ста­вља нам ком­плет­ну до­ку­мен­та­ци­ју – ко­пи­ју фи­скал­ног ра­чу­на, или не­ки дру­ги до­каз о ку­по­ви­ни, ре­кла­ма­ци­о­ни за­пи­сник и од­го­вор тр­гов­ца, об­ја­шња­ва Ал­фи­ро­вић.
Ка­да прав­ни­ци пре­гле­да­ју до­ку­мен­та­ци­ју, по­ве­зу­ју по­тро­ша­ча са ве­шта­ком ко­ме он пре­да­је уре­ђај и ко­пи­ју до­ку­мен­та­ци­је. Ако ње­го­ва ана­ли­за по­ка­же да је у ко­рист куп­ца, ми­шље­ње до­ста­вља прав­ни­ци­ма по­тро­шач­ке ор­га­ни­за­ци­је ко­ји се обра­ћа­ју тр­гов­цу са пред­ло­гом да се спор ре­ши мир­ним пу­тем. Уко­ли­ко тр­го­вац и то од­би­је он­да се под­но­си ту­жба.
У НОПС-у ка­жу да но­во­сад­ски су­до­ви (по­што је њи­хо­ва цен­тра­ла у Но­вом Са­ду) успе­шно при­ме­њу­ју За­кон о за­шти­ти по­тро­ша­ча, што ни­је слу­чај у оста­лим де­ло­ви­ма Ср­би­је. Они твр­де да су има­ли при­ме­ре да су­ди­је уоп­ште ни­су упо­зна­те да по­сто­ји За­кон о за­шти­ти по­тро­ша­ча и да су до са­да при­ме­њи­ва­ли од­ред­бе За­ко­на о обли­га­ци­о­ним од­но­си­ма.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.