Субота, 22.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
СЕДАМНАЕСТ ГОДИНА ОД ПОЧЕТКА НАТО АГРЕСИЈЕ

Вучић: Србија мора да верује у живот

Бог ће им можда опростити, ми јесмо, али нисмо заборавили, поручио је премијер Србије на комеморативној церемонији код Споменика погинулима на Варваринском мосту поводом Дана сећања на жртве НАТО агресије
Мост код Остружнице (Фото Латиф Адровић)
Срушени мост у Новом Саду (Фотодокументација Политике)
Срушени мост код Ковина (Фото Латиф Адровић)

Србија никад неће заборавити агресију НАТО-а 1999. године и своје жртве, али и да опрашта, јер мора да живи и гледа ка будућности, поручио је премијер Александар Вучић. Председник владе је на  централној комеморативној церемонији код Споменика погинулима на Варваринском мосту рекао да су пре 17 година, на данашрашњи дан, пале прве бомбе, које су наставиле да падају и наредних 78 дана убијајући мушкарце, жене, децу и уништавајући путеве, фабрике, мостове, школе, болнице…

„Ноћ 24. марта 1999. биће вечно уклесана у историју као најтежа ноћ за српски народ. Убијали су људе покушавајући да убију Србију. Данас, 17 година касније, усправно и поносно, тужним гласом, али тихо можемо свима да кажемо: Убијали сте нас, убијали сте нашу децу, али Србију нисте убили, јер Србију нико не може да убије”, истакао је Вучић.

Он је нагласио да је бомбардовање Србије био тежак злочин, као и сваки рат, и бесмислена агресија и да Србија злочин неће заборавити и неће никоме дозволити да је покори.

„Србија ће остати земља непокорних и непокорених људи. У том бомбардовању Србије само је смрт победила. Нема оправдања, ни разлога, ни смисла и постоји само опомена и нама и њима – њима да ће пред Богом и собом морати да се изјасне за крв – да је то била крв, а не случајност или колатерална штета. Да, то су била деца, а не борба за демократију и слободу. Бог ће им можда опростити, ми јесмо, али нисмо заборавили.” У присуству преживелих, породица жртава, представника војске, свештенства Српске православне цркве, дипломатског кора и великог броја грађана Расинског округа, комеморација је почела тачно у подне када су се огласила црквена звона и одржан помен за погинуле.

Председник Владе Србије каже да је Достојевски био у праву када је рекао да баш ништа на овом свету не вреди као суза неког детета, додајући „да има дана и када себи ништа не вредиш и ни у шта не можеш да верујеш, јер стојиш на месту на коме деца нису само плакала, већ и умирала”.

„Немаш џеп тог дана”, како је рекао велики Фјодор Михајлович, „да платиш ту цену”, казао је Вучић који је породицама убијених рекао да се пред њима осећа ужасно, јадно и беспомоћно.

„Плашим се да вам и данас остајемо дужни и да би по једна реч сваком од вас била мало, склопили бисмо реченицу без тачке на крају. Да се сви претворимо у сузе, мало би то суза било. Зато, преостаје нам само једно – да бар на трен клекнемо, да сагнемо главу, ми, који смо дужници, да бар на трен ћутимо, пред вама, пред свим људима и децом, и свом децом коју смо изгубили”, поручио је премијер.

Замолио је породице да, ако могу, опросте онима који не умеју да моле за опроштај, који су убијали, а не умеју ни да кажу и који никада неће рећи – извини.

„Наш грч на лицу никада нису желели да виде. То је била агресија 19 моћних земаља, бесмислена и беспотребна, један од покоља који све поруше, а ништа не решавају”, додајући да за такву агресију нема ни оправдања, ни разлога ни смисла, и да остаје само опомена – и нама и њима – да ће пред Богом и пред собом морати да признају кривицу.

У говору који је трајао двадесетак минута и који је био нешто оштрији него пре годину дана испред рушевина Генералштаба у Београду, председник владе је истакао „да нисмо заборавили, да смо запамтили мост на Великој Морави, свако наше дете и лицемерје којим је све то оправдано”. Он је нагласио да ћемо запамтити лицемерје којим је све то оправдавано, када се акцији бомбардовања цивила да име ’Милосрдни анђео’. Вучић је упитао, шта је то било милосрдно у

Варварину, Нишу и другим градовима који су бомбардовани.

Премијер је рекао и да је рат који је Србија доживела, агресија, био само вежба за нове ратове и кршење међународног права. Приметио је да су данас нападнути они народи који су Србију напали пре 17 година.

„Данас, кад сви заједно патимо због сулудих напада терориста, не треба заборавити чињеницу како је покушавано да се све заташка и гурне под тепих, посебно одговорност. Пре 17 година били смо на супротним странама, а данас смо на истој страни, што није знак наше слабости, већ наше снаге, величине, да смо умели да устанемо, не заборављајући да опростимо и себе мењамо, као и да оставимо прошлост да почива и гледамо у будућност”, нагласио је Вучић, додајући да смрт и злочини не знају за границе и да се не заустављају ни жицом ни декларацијом.

Данас, додао је, Србија има снажне пријатеље на Истоку и искрене партнере на Западу.

Ова земља и овај народ су некад давно притиснути догађајима преварени кренули у зачарани круг, враћајући се стално истим гробовима и истим ратовима, рекао је Вучић. Задатак је, каже, коначно укидање вере у бољи небески живот и излазак из зачараног круга и нови пут у живот.

„Србија мора да верује у живот”, истакао је Вучић.

Он је поручио да је Србија на путу мира и да се неће зауставити, а грађанима да може да обећа само живот, колевке и рад, а да за нове раке, бомбе и смрт више нема оправдања.

„Верујемо у живот, што показујемо тиме што одајемо почаст онима који су животе дали. Можемо само живот да оправдавамо и обећавамо, и то обећавамо пред жртвама пред којима клечимо. Не дамо више ниједну Милицу, ниједну Сању, јер овој су земљи потребни животи”, рекао је Вучић и поручио присутнима да су овој земљи потребни живи, да су нам потребна деца и школе и сваки облик комуникације.

Додао је да је Србија морала и мора да почне да верује у живот, као и да је морала да крене новим животним путем.

„Није се свет променио, само су уведени нови изрази и нови називи за бесмислена убијања и још бесмисленија оправдања”, поручио је премијер.

Церемонија обележавања Дана сећања, односно 17. годишњице бомбардовања Србије почела је поменом жртвама у Варварину, где је 30. маја 1999. године на мосту на Великој Морави погинуло 10 грађана, а 17 тешко рањено.

Државну церемонију код Споменика погинулим грађанима на Варваринском мосту предводио је премијер Александар Вучић, а присутни су били и чланови породица настрадалих, председник Републике Српске Милорад Додик, председница парламента Маја Гојковић и министри у Влади Србије. Минутом ћутања одата је пошта свим жртвама НАТО агресије, после чега су Александар Вучић и Милорад Додик спустили венце у Велику Мораву.

После интонирања химне, присутнима се обратио председник општине Варварин Зоран Миленковић, чија је 16-годишња ћерка Сања погинула приликом бомбардовања моста. Он је рекао је да је то био незапамћени злочиначки чин једне војне силе и да је циљ напада било сурово кажњавање непослушног српског народа који није имао заштиту Савета безбедности УН и великих сила које су имале право вета. Истакао је да је тог пролећа у Варварину убијено 10 људи, а да је једна од њих била и његово дете, које је желело да учи, била бриљантна математичарка и желела да постиже успехе.

„Варварин је тог 30. маја доживео страшну трагедију, убиство 10 наших суграђана и зарад сећања на њих и све недужне жртве сваке године ћемо се окупљати на овом месту са поруком да се никада и нигде не понове ови злочини, а верујемо да ће, ако не овоземаљска, онда божја правда стићи све зликовце који убијају народ зарад остваривања својих циљева”, рекао је Миленковић.

Председник општине је захвалио Александру Вучићу и Влади Србије на одлуци да се у Варварину обележи 17 година од почетка бомбардовања. 

Реаговања на НАТО бомбардовање

Николић: Бомбардовање срамота цивилизације на крају 20. века

Годишњица НАТО бомбардовања обележена је јуче широм Србије. Председник Србије Томислав Николић одао је пошту полагањем венца страдалима у нападу на болницу „Драгиша Мишовић” у Београду, истакавши да да су сва места страдања током НАТО бомбардовања срамота једне цивилизације на крају 20. века.

Након што је положио венац на Споменик припадницима Војске Југославије и пацијентима те здравствене установе погинулим у мају 1999. године, Николић је истакао да агресор није бирао кога ће убити – цивиле или војнике.

„На данашњи датум сваке године покушавам да одем на неко друго место страдања, без обзира на то да ли су погинули цивили или војници. Док постоји Србије и памћења, оваква места страдања треба обилазити јер би нас недостатак памћења претворио у неки други народ и неке друге људе”, рекао је Николић. 

Стефановић: Клањамо се херојима који су дали животе за Србију

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је полагањем венаца одао пошту погинулим припадницима МУП-а током НАТО бомбардовања 1999. године, наводећи да Србија никада неће заборавити оно што су урадили за своју државу и народ.

„Још једном се клањамо херојима који су своје животе дали за Србију и никада нећемо заборавити оно што су урадили за своју државу и народ”, рекао је Стефановић, који је положио венац на спомен-плочу погинулим припадницима МУП-а на згради МУП-а у Улици кнеза Милоша.

Стефановић је подсетио да је 167 припадника МУП-а дало своје животе, показавши како се воли Србија, да су спремни да за њу дају највећу жртву – сопствени живот, а то је, како је напоменуо, ствар коју Србија никада не сме да заборави.

Косовска Митровица: Венци на споменик „Белом анђелу”

И у Косовској Митровици је обележена годишњица почетка НАТО бомбардовања СР Југославије. Делегације Канцеларије за КиМ, Општине Косовска Митровица и борачких организација положиле су венце на споменик „Белом анђелу” и споменик браћи Милић, погинулим пре и током сукоба на Косову и Метохији. Одавању почасти настрадалима присуствовали су и српски представници у косовској влади. У Косовској Митровици је у 12 и 44 почела академија под називом „Србијо, памти!”.

Србија неће да дозволи нападе на Републику Српску

Премијер Србије Александар Вучић је на централној државној церемонији обележавања Дана сећања у Варварину поручио да „Србија има обавезу да води рачуна и о свом народу изван граница Србије. Упозоравам оне који мисле да данашњу пресуду против некадашњег председника Републике Српске искористе за политички или било који напад на Републику Српску, да Србија у складу са Дејтонским споразумом то не сме, не може и неће да дозволи”.

Како је истакао премијер Вучић, Србија ће стати уз свој народ и штитити његово право на опстанак, као и право на постојање и живот Републике Српске. „Не угрожавамо никога, никоме нећемо да претимо, али никоме не дамо да Србе газе зато што су Срби. Нисмо ничија крпа, ми смо поносан, непокоран и непокорен народ”, рекао је Вучић.

Чепурин: НАТО извршио стравичан и бахат злочин

Амбасадор Русије Александар Чепурин каже да је НАТО 1999. године, бомбардујући Србију, извршио стравичан и бахат злочин, најкрвавији у Европи после Другог светског рата.

„Бомбардовање је довело до најтежих последица за Србију. Погинуло је хиљаде људи – већином цивили, жене, деца. Уништена је инфраструктура, куће, мостови. Нанета је огромна штета српској привреди”, рекао је Чепурин Спутњику.

Он је приметио и да се, стицајем околности, на годишњицу агресије НАТО-а против Србије у контексту процеса у Хашком трибуналу поново намеће тема „тобожње српске одговорности за трагичне догађаје на територији бивше Југославије почетком деведесетих година”.

Штрахе: НАТО прекршио међународно право

Лидер Слободарске партије Аустрије Хајнц-Кристијан Штрахе оценио је да је НАТО прекршио међународно право спроводећи пре 17 година операцију под лицемерним именом „Милосрдни анђео”. Он је указао да је НАТО напао грађане Србије и Црне Горе, убивши бројне цивиле, и то називао, не поштујући људске животе, колатералном штетом.

Поводом војне акције коју је НАТО започео против бивше Југославије на данашњи дан пре 17 година, Штрахе каже да је алијанса бомбама покушала да наметне своју вољу и покори српски народ, са циљем да отме део територије Србије, Косово и Метохију.

Двери–ДСС траже референдум о уласку Србије у НАТО

Коалиција Двери–ДСС одржала је јуче ванредну конференцију за медије испред зграде владе, на којој је захтевано да влада у оставци распише референдум о питању уласка Србије у НАТО.

Представник ДСС-а Александар Поповић сматра да Србија не треба никада да уђе у ЕУ и у НАТО не само због Републике Српске и осиромашеног уранијума који и данас убија у Србији, не само због Косова и Метохије, већ и зато да Срби никада не би чинили оне злочине кроз НАТО које је НАТО чинио нама”, рекао је Поповић.

СПС– ЈС: Чување сећање на жртве

Чланови Социјалистичке партије Србије и Јединствене Србије су на Стражевици положили венце и одали пошту свим недужним жртвама НАТО агресије које су, наводе, пале у одбрану слободе, достојанства и универзалних и цивилизацијских вредности.

„Србија мора да чува сећање на њих, јер чувањем успомена на тај историјски догађај и извлачењем поука грађани наше земље треба да учине све да неправда никада не буде заборављена”, наводе из те коалиције.

ЛДП: Бомбардовање последица Милошевићеве политике

Либерално-демократска партија поштује невине жртве, наводи лидер странке Чедомир Јовановић, али додаје да је бомбардовање последица Милошевићеве неодговорне политике.

„Наша дужност је да данас искажемо поштовање према жртвама НАТО бомбардовања, али и да као друштво будемо довољно храбри да говоримо о узроцима због којих је до бомбардовања дошло 1999. године, што данас прећуткују исте оне националистичке снаге у Србији које позивају на нове сукобе са светом”, навео је Јовановић.

Тачи: НАТО спречио хуманитарну катастрофу

Нови председник Косова Хашим Тачи сматра да је НАТО бомбардовање тадашње СР Југославије спречило хуманитарну катастрофу и изразио захвалност савезницима.

„Пре 17 година НАТО је спречио хуманитарну катастрофу, кампањом бомбардовања против Милошевићевог режима која је трајала 78 дана. Захвалан сам нашим савезницима”, написао је Тачи на „Твитеру”. Д. С.

Нови Сад и Краљево се сећају бомби и невиних жртава

Дан сећања на погинуле у НАТО бомбардовању обележен је у касарни „Југовићево” комеморативним скупом јединица из новосадског гарнизона. Подсећајући да је 24. марта 1999. године Нови Сад био једна од првих мета агресорима, градоначелник Милош Вучевић поручио је „да смо евоцирајући успомене на те трагичне дане и догађаје обавезни да будемо уједињени око заједничког циља – да Србија буде развијена, економски снажна и политички стабилна држава, са јасном и извесном будућношћу, као и да се догађаји из 1999. године никад не понове и не забораве”.

Венце на спомен обележје положили су градоначелник Вучевић и делегације гарнизона Нови Сад, ОРВС Града Новог Сада, СУБНОР Нови Сад и породице погинулих припадника Војске Србије.

Тужна годишњица обележена је јуче и у Краљеву, подсећањем да је овај град био мета првог дана НАТО бомбардовања и да је те вечери на аеродром у оближњим Лађевцима испаљено 11 пројектила, али није било људских жртава. 

Породице жртава из овог града, које су пале наредних дана бомбардовања и у ратовима деведесетих година, као и представници локалне заједнице, војске, полиције, борачких удружење... положили су венце на споменик испред зграде градске управе. Свештеници жичке епархије одржали су парастос, а уметници извели пригодан програм са поруком ,„Живите у нама”.  С. К. – М. Д.

Коментари137
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.