Петак, 02.12.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Не пада ми на памет да будем председник Србије

(Фото Танјуг)

Председник СНС Александар Вучић одбацио је вечерас спекулације да ће се следеће године ићи истовремено на председничке и парламентарне изборе и изјавио да се неће кандидовати на председничким изборима, иако је уверен да би победио.

„Не пада ми на памет да будем председник Србије. Нећу да излазим на председничке изборе. Мени је народ дао поверење да будем председник владе”, рекао је Вучић на ТВ Прва.

Он је одбацио спекулације да ће се следеће године ићи истовремено на председничке и парламентарне изборе.

„Зашто бисмо ишли на парламентарне изборе, добили смо мандат на четири године”, рекао је Вучић.

Он је додао и да би сигурно победио на председничким изборима и то са много бољим резултатом него што је СНС постигао на парламентарним, преноси Танјуг.

Скупштина најкасније за месец дана, брзо потом влада

Премијер Србије Александар Вучић очекује конситуисање скупштине најкасније за месец дана, а убрзо потом и нову владу.

Он је за Прву ТВ рекао да ће Републичка изборна комисија најкасније у идући четвртак или у петак прогласити резултате, те да ће парламент бити конституисан 20 дана касније, а брзо потом и влада.

„Шта год да буде, идемо у Скупштину за 20 дана”, рекао је Вучић.

Он је додао да опозиционе странке „праве циркус” са изборним резултатима како би одложиле формирање покрајинске владе.

„Ајде да идемо мало у циркус, да не идемо одмах у покрајинску владу. То је више политичко копрцање”, рекао је Вучић.

Он је указао на чињеницу да се буне и прете странке које заједно имају 15 до 17 одсто гласова, што је неколико пута мање него што има СНС.

Упитан да ли се сада осећа као политички џин, одговара одречно и истиче да се осећа као човек који је добио подршку народа.

Истакао је да је важно да немамо циркус у држави, а да се нада да га неће бити ни у парламенту, где ће, иначе, радо свима на све одговарати, преноси Танјуг.

Поносан сам на наш историјски и импресиван резултат

Поносан сам на наш изборни резултат, изјавио је вечерас премијер и председник СНС Александар Вучић и истакао да је листа око СНС освојила 1.800.000 гласова и то после тешких реформи.

Вучић је у интервјуу Првој ТВ истакао да је реч о историјском и импресивном резултату, имајући у виду да у европској пракси није забележено да је другопласирани на изборима освојио чак 37,5 одсто гласова мање од његове, победничке листе.

Он је рекао да је поносан и на грађане Србије који нису гласали за „лака решења”.

Он је демантовао било какву крађу гласова, за шта опозиција оптужује његову странку:

„Нисам крао ништа”, рекао је и додао да не види чему циркус и лакрдија коју прави неколико опозиционих листи.

Први пут су сви џакови са гласачким листовима доступни, нису у контерјнерима, истакао је.

Додао је да има максимално поверење у надлежне државне органе, упркос незаконитом притиску који се врши на неке од њих.

„У среду ће све бити јасно”, рекао је Вучић, мислећи на понављање избора, те коначне резултате, и додао да му је у овом тренутку најважније писање плана и програма нове владе, преноси Танјуг.

Нећу у влади неког ко само гледа да ми забије нож у леђа

Премијер Александар Вучић поновио је вечерас да је једини сигуран партнер СНС у будућој влади Савез војвођанских Мађара, да ће бити „можда још по неко”, али да сигурно неће правити владу са неким ко само чека да му „забоде нож у леђа”.

„Драго ми је да чујем жеље СПС. Једино СНС нема никакве жеље”, рекао је Вучић за Прву ТВ.

Уз опаску да се његов тим неће сваком допасти, поручио је да у владу улази „само са добрим људима”.

Он је прецизирао да у будућу владу „неће уводити свакога”, јер, како је рекао, има одговорност за све грађане ове земље.

„Новој влади биће потребна подршка свих грађана”, рекао је.

Најавио је да ће влада бити састављена и од експерата и од политичара.

„Неће се сви будући чланови владе допасти свима”, рекао је премијер и, говорећи спортским речником, истакао да не могу сви да буду центарфор, већ неко мора и да чисти терен.

Нећу, казао је, уводити у владу некога ко не подржава програм.

„Хоћу да радим са људима који верују у програм који ћу понудити”, рекао је премијер.

Он је приметио да је и лидер СРС рекао да би ушао у коалицију са СНС-ом ако би се та странка одрекла проевропске политике.

„Разумем Шешеља кад то каже, али ја у томе нећу да учествујем, јер би то значило повратак на лошу потлитику. Ја имам одговорност за све грађане ове земље. Свакако је да у владу нећу да уводим свакога”, заључио је премијер.

„Не можемо у ЕУ без промене устава”, најавио је он, преноси Танјуг.

Не разумем протест, нико не спори резултат на Врачару

Председник СНС Александар Вучић поручио је вечерас да нико није спорио изборни резултат на Врачару, истичући да ће се његова странка борити да победи на следећим изборима.

Вучић је оценио да протести старе власти на Врачару због наводне изборне крађе заправо говоре о томе да су они уплашени због чињенице да су њихови одборници подмитљиви.

„Ми им честитали на победи, имају убедљиву победу заједно са Радуловићем... Шта је разлог за протест? Разлог за протест је тај што је онај који би опет да даје мами паре са општинског рачуна рекао да постоје притисци да њихови одборници буду подмићени. Они уместо да вичу себи да су лопови, вичу... знате већ шта”, рекао је Вучић на телевизији Прва.

Он је додао и да су лоше листе СНС на локалу у добром делу Србије спустиле резултат листе око СНС на републичком нивоу за три или четири одсто, док је републичка листа на тим местима подигла локал за десетак процената.

„Победили смо их у Суботици, Ваљеву, Врању, Инђији и у многим другим местима”, рекао је Вучић.

На опаску водитеља да је остављао утисак да је тешко поднео то што није освојио Врачар, Вучић је узвратио:

„То сте по мени видели...? Чињеница јесте да су наши људи који су се борили за Врачар то тешко поднели, али борићемо се и даље и победићемо их следећи пут”, преноси Танјуг.

Председник Кине долази у Србију крајем јуна

Председник Кине Си Ђипинг посетиће Србију крајем јуна, рекао је вечерас председник СНС Александар Вучић.

„Долазак Си Ђипинга представља за Србију велику победу, и за Железару и за Србију, и не сањате колико велику победу”, рекао је Вучић за телевизију Прва.

Он је додао да ће та вест званично бити потврђена на Васкрс, 1. маја, преноси Танјуг.

Нису ово 90-те, ни Парови, ни Фарма

Премијер Александар Вучић замерио је медијима што шпекулишу само о томе ко ће бити владајућа коалиција, ко ући у нову владу, а нико не пита какве ће бити владине мере.

Он, како је рекао у интервјуу за ТВ Прва, најрадије говори о новим производним погонима и новим запошљавањима, извадивши притом паковање сланине коју је произвео Митрос, додуше, рекао је, не још увек од наших свиња, али ускоро ће бити и тога.

„Имамо 13,6 милијарди дефицита закључено са априлом, а планирано је 70 милијарди. Наше јавне финансије добро стоје, ако завршимо повољно четврту ревизију са ММФ-ом имаћу право да им тражим повећање плата и пензија. Били смо дисциплиновани, озбиљни и одговорни”, казао је премијер.

Најавио је да ће следеће седмице имати званичну потврду од међународних финансијских институција о повећању прогнозе раста БДП-а за Србију на два одсто.

„Имамо најздравији раст, заснован на инвестицијама и извозу, а не на потрошњи. Тек следеће године са већим платама и пензијама можемо да очекујемо и раст на основу потрошње”, рекао је премијер. и додао да ипак остају тешке „ствари” које треба решити у наредном периоду и као пример навео јавни сектор и реформе јавних предузећа.

„Са тим смо почели, али се слажем са Павлом Петровићем из Фискалног савета да то још није довољно добро”, рекао је.

Најзад, казао је премијер, питање и шта ћемо радити са ових 11 предузећа у реструктурирању, код којих заштита државе од поверилаца престаје 31. маја.

Очекује, казао је, да ускоро Лесковац и Крушевац добију по једну велику фабрику.

„ Србија је на добром путу. Наредне четири године ће бити за Србију нека врста златног доба које нећемо да ћердамо оно што нисмо зарадили”, навео је.

А то , прецизирао је, значи да ће грађани живети боље - имаће школе и болнице, стићићу у хиљаду објеката...

Тврди да боље од других зна колико тешко људи у Србији живе и наводи да би волео да су им плате и пензије веће.

Радује га, каже, када му траже да отвара фабрике јер то значи да желе да раде.

„Фабрика никада нема довољно, али ће их бити све више јер ћемо их обезбедити стабилношћу и нашом добром политиком”, навео је и додао да ако Србија има стабилност, неће имати проблема.

Ово, додао је, није 90-та година.

„Ово нису ни Парови ни Фарма”, рекао је и новинарима уопште и водитељима емисије замерио што га не питају какве ће мере бити, већ их само интересује ко ће бити у коалицији и ко ће бити у влади.

„Држава за наредне четри године има јасан пут, европски пут, и сарадњу са Руском Федерацијом. Тај пут треба да буде пут вредног и марљивог рада”, рекао је премијер истакавши да верује у озбиљност људи у Србији, преноси Танјуг.

Лично ћу разговарати са радницима и власницима Јуре

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да ће се постарати да лично разговара са власницима и радницима фабрике електро-каблова Јура у Лесковцу, који су ових дана организовали петнаестоминутни штрајк због наводне тортуре власника.

Премијер је гостујући на ТВ Првој рекао да је наложио министру Александру Вулину да види о чему се тамо тачно ради.

„Али, дајте да заштимо инвеститоре који долазе, да их не терамо само зато што нам је то тема и што желимо некоме да се додворавамо”, рекао је премијер Вучић.

Сматра да је све што се ових дана дешавало у тој фабрици, мислећи на протест радника, требало да буде тише и да се не води кампања против инвеститора, поготво што хоћемо још инвестиција из Јужне Кореје.

Радници Јуре организовали су петнаестоминутни штрајк незадовољни што морају да раде на други дан Ускрса, а лист Данас објавио је наводе синдиката да запослени у Јури у Лесковцу трпе тортуру, да их туку металним палицама, да им не дозвољавају одлазак у тоалет и саветују да носе пелене, као и да су жене напаствоване сексуално, преноси Танјуг.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.