Петак, 03.02.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа
РЕКОНСТРУКЦИЈА РУШЕЊА У САВАМАЛИ

Нелегални објекти нелегално и срушени

Власници канцеларија и магацина нису добили решења, нити обавештења да ће њихови објекти у Херцеговачкој и Мостарској бити сравњени са земљом, а чак и да је процедура поштована, закон забрањује да се руши ноћу
Простор на коме су стоваришта и пословне просторије збрисане под фантомкама у глуво доба ноћи (Фото Р. Крстинић)
Вучић: Ако је то урадио неко из власти, тај је комплетан идиот
ВРАЊЕ - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да не разуме оне који су одлучили да рушење у Савамали обаве током ноћи, јер је реч о бесправно подигнутим објектима и додао да надлежни органи треба да наставе свој посао.„У питању је рушење је бесправних објеката, нико није повређен”, рекао је Вучић новинарима и оне који су одлучили да руше ноћу назвао „комплетним идиотима”.„Ако мене питате ја мислим да онај ко би то урадио, а да је желео да уради било ко из власти, да је тај комплетни идиот, јер је то требало да уради у по бела дана, јер су у питању бесправни објекти, који су ружно изгледали и од којих су корист имали само они чији су били”, истакао је.Уместо да су дошли „у по бела дана” то да поруше, не разумем коме је то било потребно, рекао је и додао да су могли њега да позову: „Дошао бих да тамо станем и да кажем да ту хоћемо да направимо најлепши део града, а не прљаве уџерице”, рекао је Вучић. Он је напоменуо и да полицији нико није забранио да реагује приликом рушења, како то тврди заштитник грађана Саша Јанковић, већ да се полиција позивала на комуналну полицију због нестанка струје и самог посла који се обављао. Према његовој оцени, Савамала је некима послужила за политичку промоцију, јер су „цео живот радили на затварању фабрика и радних места, па немају чиме да се похвале, и морају да пронађу тему и причају глупости..„.„Веома поштујем шта кажу институције, сви заштитници овога света, све је супер, али надлежни органи, тужилаштво и МУП су ти који дају коначну реч и они ће у складу са законом да поступају и дају оцену”, навео је Вучић. Танјуг

У понедељак 25. априла, два сата после поноћи, тридесетак особа са фантомкама на глави, наоружаних палицама, порушило је петнаестак барака у Херцеговачкој и Мостарској улици у Савамали. Иако је реч о махом бесправно подигнутим канцеларијама и магацинима и ресторану „Савски експрес”, и рушење је било бесправно. Власници нису претходно добили решења, нити су били обавештени да ће њихови објекти бити сравњени са земљом, а чак и да је процедура поштована, закон забрањује да се руши ноћу. Кад се томе дода чињеница да ни редовна ни комунална полиција нису интервенисале на позив грађана и да полицијски увиђај ни до данас није обављен, јасно је узнемирење јавности, која очекује да надлежни органи расветле све околности у вези с рушењем у Савамали. Уосталом, само два дана касније у непосредној близини, у складу са прописима, уклоњено је „Миксалиште”, хуманитарни пункт у Мостарској 10 – по дану, са решењем, уз присуство органа власти. Јавност већ 16 дана пита ко су рушитељи с фантомкама, у чије име и по чијем налогу су рушили у глуво доба ноћи на простору на ком ће се градити „Београд на води”, пројекат од националног значаја.

Од прошлог четвртка екипе градских комуналних предузећа односе шут који је остао после мистериозних извршитеља. За власнике трошних објекта то је уништавање доказа о рушењу барака. Владимир Марковић, директор предузећа „Транспорт перони”, чија су два објекта од око 400 квадрата порушена, поднео је 27. априла захтев суду за обезбеђење доказа – који би се могли крити у шуту – и кривичне пријаве против НН особа, али до јуче суд се, тврди он, није оглашавао.

– Коме се толико жури да почисти остатке порушених објеката под изговором да уводи комунални ред у Савамали, а да полиција није обавила увиђај? Наша два порушена објекта била су у процесу легализације од 2003. године и, по закону, она не могу да се руше док се легализација не оконча. Ми имамо и пресуду Управног суда која то потврђује – изричит је Марковић.

У том мистериозном насртају на уџерице, од којих су неке имале привремену дозволу или су њихови делови били укњижени, додатно забрињава то што сви надлежни перу руке од овог насилног догађаја и што су данима били прилично равнодушни.

Предњачио је Синиша Мали, градоначелник Београда, који је претходних дана у разним варијацијама углавном понављао првобитну изјаву да „ниједна градска служба није поступала наведене вечери, нити су представници неке од градских служби били на терену те вечери на наведеној локацији”. У једном тренутку је у изјави за „Инсајдер” чак и довео у сумњу да се у Савамали ишта десило. Није се обазирао ни на примедбе да би комуналци могли уништити доказе јер то „није његов посао”. Када су га подсетили да, упркос његовим тврдњама, нису сви порушени објекти били нелегални, казао је „свеједно”.

Комунална полиција тврди да није учествовала у инциденту упркос томе што је, према сазнањима повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића, редовна полиција одбила да обави увиђај у Савамали под образложењем да је комунална полиција учествовала у рушењу и да се њој треба обратити. Полиција се тим поводом до сада није оглашавала осим што је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић уверавао да је „полиција добила захтев тужилаштва и поступа у складу са захтевима тужиоца, пре свега за прикупљање свих обавештења која су потребна за овај случај”.

И општина Савски венац пориче да је учествовала у рушењу објеката. Исто тврде и представници предузећа „Београд на води” иако се све одиграло под њиховим прозором и није трајало кратко, нити је било тихо – порушено је пола улице тешком механизацијом. И Дирекција за грађевинско земљиште Београда, која је од краја 2014, када је почела да расељава породице из Савског амфитеатра због градње „Београда на води”, до данас разместила њих више од 200, тврди да „нема везе са дешавањима у Херцеговачкој и Мостарској улици”.

Више јавно тужилаштво огласило се саопштењем с десетодневним закашњењем, када је по налогу градске инспекције већ почело уклањање порушених објеката. Тужилаштво је навело да је полицији дат налог за прикупљање потребних обавештења и додало да ће, када стигне извештај, донети одлуку о даљем поступању.

Тек пре три дана београдска полиција је, по налогу тужилаштва, почела  саслушање сведока. Истрагу спроводе инспектори Одељења за привредни криминал, а како је Телевизија Н1 пренела, тужилаштво није наложило да се уради увиђај, будући да је од догађаја прошло више од десет дана – у току којих је оно, из необјашњених разлога, седело скрштених руку. Више тужилаштво у Београду јуче није одговарало на „Политикине” позиве.

Оно што засад није спорно јесте чињеница да је порушеним објектима који се налазе на државном земљишту, све и да су њихови власници имали уредне папире, пресуђено оног тренутка када је усвојен плански документ за „Београд на води” и када је држава ради изградње стамбено-пословног комплекса од 1,8 милиона квадрата скројила „лекс специјалис”, Закон о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима експропријације. Тим актом је омогућено да се експроприше приватно власништво у Савском амфитеатру и власници објеката евентуално обештете – за шта су шансу сада можда изгубили, као и имовину уништену у рушењу. Али, није дозвољено да се усред ноћи, под маскама и помоћу насиља, без решења о рушењу сравни са земљом пола улице. Макар већина објеката у њој била нелегална.

-----------------------------------------------------------------------

Како закон дозвољава да се руши

Решење о рушењу доноси грађевински инспектор општине Савски венац јер се објекти налазе на његовој територији и мањи су од 800 квадрата, што их ставља под ингеренцију општине

Инспектор власнику објекта даје рок у коме треба сам да га поруши. Ако власник то не учини, доноси се закључак о дозволи извршења решења. на основу којег рушење спроводи орган локалне самоуправе

Законом није изричито прописано да власник мора да буде обавештен о термину рушења, пракса је да се он информише како би имао довољно времена да изнесе ствари

Рушење се увек заказује у радно време, обично између 8.30 и 15.30, и траје док се не оконча

Асистенција полиције није обавезна по закону, али се њено присуство обично тражи ако грађевински инспектори процене да ће у току рушења бити проблема

Органи реда обавештавају се пет дана уочи рушења, одобрење за асистенцију потписује начелник полиције

-----------------------------------------------------------------------

Најгоре прошла „Искра”

Фирми „Искра” у Савамали порушено је 11 објеката укупне површине 1.057 квадрата.

–  Неки су имали употребну дозволу, неки грађевинску, а неки привремену. Било их је и у поступку легализације, али ни за један нису постојале законом предвиђене претпоставке за рушење – истиче Душан Миљевић, власник „Искре”.

Раније је грађевинска инспекција порушила један „Искрин” објекат. Ту је изграђен паркинг ЈКП „Паркинг сервис”. Тада „Искри”, наводи Миљевић, није дозвољено да буде странка у поступку, јер је инспекцијско решење гласило на НН лице, а не на његову фирму, иако је имао важећу грађевинску дозволу.

– Неко веома моћан окомио се на „Искру” и користи државне институције да илегалним средствима постигне циљеве – тврди Миљевић.

А. В.

-----------------------------------------------------------------------

Заштитник грађана: Полиција није благовремено и ефикасно поступила

Заштитник грађана Саша Јанковић јуче је објавио извештај о рушењу објеката у Херцеговачкој улици. На 12 страница нагласио је да београдска полиција није благовремено и ефикасно поступила по пријавама грађана из Савамале и да су насилничким понашањем веће групе маскираних особа прекршена њихова права на слободу и безбедност, неповредивост физичког и психичког интегритета и заштиту имовине.

– Више грађана је позвало дежурну службу Полицијске управе за град Београд, а неки су пешке отишли у полицијску станицу Савски венац. Уместо да хитно предузму све потребне мере, оператери дежурне службе после консултације са надређенима упућивали су грађане да се обрате Комуналној полицији и Секретаријату за инспекцијске послове – иако су били дужни да знају да су ти органи ненадлежни да поступају по оваквим пријавама – наводи се између осталог у Јанковићевом извештају у коме се додаје да је полиција овако поступила због раније припремљеног плана и налога који су јој издати.

Коментари94
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.