Среда, 28.09.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Матуранти – успешни винари

Свршени ученици Хемијско-технолошке средње школе могу да засучу рукаве и сами наставе посао, јер их је школовање уз праксу осамосталило у занату
У винарији Хемијске школе (Фото: Хемијско-технолошка школа)

Суботица – За седморо ученика на смеру за техничара винара и виноградара није препоручљиво да превише уживају у резултатима свога рада, али им зато годе успеси које постижу. Ови ученици четвртог разреда средње Хемијско-технолошке школе направили су прва вина и са њима покупили награде где год су се појавили. Недавно су у мађарском граду Егеру, на сусретима средњих стручних школа на мађарском језику, у одмеравању са вршњацима из Румуније, Украјине, Словачке и наравно земље домаћина освојили златну медаљу за своја бела вина.

Победу су, такође, однели и на такмичењу у Темерину, где се, осим још једне школе из Футога, њихово бело вино нашло у конкуренцији 272 узорка професионалних винара.

– Ово је први пут да смо направили своје вино и то три врсте, бела вина „пино грис“ и „совињон бланк“ и розе вино „пино ноар“ – објашњава за „Политику“ професорка Теодора Варга која им предаје винарство.

Техничар виноградар и винар је огледно одељење, а након два циклуса од четири године, од наредне јесени постаће и део стандардног школовања у више средњих школа у Србији. Број ђака који се уписује у ово одељење није велик, обично за будуће винаре учи око шест, седам ученика што одговара и тренутним потребама за овом струком. Као и у осталим смеровима у Хемијско-технолошкој школи, попут прехрамбеног или текстилног, након матурске вечери, ови ученици спремни су да самостално раде, или у овдашњим фирмама или као предузетници. Занат у рукама стекли су не само у школи, већ и на пракси коју редовно похађају.

– Много улажемо у ове генерације – каже професорка Варга. – Стичу теоријско знање, потом уче у лабораторији у самој школи, а ове године имају и своје вино. Грожђе смо добили од винарија „Бриндза“, „Вински двор“ и „Звонко Богдан“, док нам је винарија „Дибонис“ омогућила да радимо у њеним подрумима где су ученици научили све фазе у прављењу вина, од муљања, пресовања, бистрења до пуњења флаша. Важно је и да смо их осамосталили у овом процесу.

Професорка Варга наводи да су се уз помоћ професора који је организовао праксу Игора Марцикића ђаци навикавали да у осетљивом процесу прављења вина морају бити присутни, чак и када је то подразумевало да након часова у школи, пешке или бициклом одлазе до винарије. Посебно искуство био је и одлазак у школу у мађарском граду Кишкерешу, где су ученици и сами учествовали у оцењивању вина. – То су, наравно, само пробне количине, али ученици морају да науче да препознају шта пију. Симпатично је што кажу да сада они препоручују родитељима шта да узму уз недељни ручак – каже Варга.

Ученик Силвестер Каса врло је радостан што је имао прилике да прави вино и каже неће се зауставити на знању из средње школе. – Намеравам да наставим школовање или у Новом Саду или у мађарском Ђенђешу. Допада ми се ова струка и желим тиме да се бавим у будућности – каже Каса.

Његов друг Хајнал Бенце је ово школско знање комбиновао са традиционалном процедуром и у кући са родитељима правио вино од јабука. Сви у разреду потврђују да би се сада и сами усудили да кући направе своје вино, а Евелин Санка, једина девојка у одељењу, истиче и естетску страну па каже да су им колеге помогле и направиле за сваког посебне етикете.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.