Четвртак, 30.06.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Ситуација није драматична, али је упозоравајућа

Постоје подаци о могућем већем нарушавању јавног реда и мира на митинзима власти и опозиције 14. маја, каже премијер
Александар Вучић на ванредној конференцији за новинаре (Фото Анђелко Васиљевић)

„Обавештајне службе имају информације да би у суботу на протестима у Републици Српској могло да дође до немира, због чега апелујем на све грађане, а пре свега политичке актере, да сачувају мир и не улазе у било какве сукобе.” Овај позив упутио је премијер Александар Вучић на ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије.

Вучић је рекао да „сучељавање и судар српских барјака морамо да избегнемо по сваку цену” и да „не смемо да дозволимо да се пролије било чија крв”, с обзиром на то да су и власт и опозиција најавили митинге у Бањалуци за 14. мај.

„Због тога сам разговарао и са Милорадом Додиком и са Младеном Иванићем и Младеном Босићем и изразио забринутост Србије због тих информација – да се не догоде немири не само у Бањалуци већ и у Добоју, Дервенти… Тиме би био угрожен сам опстанак Републике Српске, а и Србија би се нашла у тешкој ситуацији”, истакао је Вучић, додајући да Србија жели пуну стабилност у читавој Босни и Херцеговини, у складу са Дејтонским споразумом.

На новинарско питање да наведе информације о томе колико је ситуација у РС драматична, премијер је одговорио да она „није драматична, али јесте упозоравајућа”, и да постоје подаци о већем нарушавању јавног реда и мира. Председник Владе Србије изјавио је и да није тражио да се скупови откажу и да нема назнака да ће они бити отказани.

Вучић је казао и да верује како његове апеле Додик, Иванић и Босић „добро разумеју” и да је за разумевање молио и Драгана Чавића.

Премијер Србије је убеђен да нико од организатора протеста, ни у власти, ни у опозицији, нема намеру да се десе инциденти.

„Али, морају да поведу рачуна о различитим групама на које немају утицаја. Не треба нам било какав српско-српски сукоб, ни сукоб с било ким другим. Једна туча – после тога нико не може ништа да сачува. Важно је да не дође до немира, да сви путеви буду добро обезбеђени. Не знам како ће се сачувати мир тамо где се нађу две групе аутобуса, али молим све да са пуном одговорношћу сагледају будућност”, поручио је Вучић. (Н. Б.)

Вучић: Тврдим да Јанковић није био прислушкиван

„Тврдим да омбудсман Саша Јанковић није прислушкиван, а ако неко случајно понуди доказе да се то ипак десило, све безбедносне структуре биће смењене”, казао је премијер Александар Вучић, негирајући тако тврдње да је заштитник грађана био под присмотром и да је Јанковићев разговор са шефом београдске полиције Веселином Милићем прислушкиван.

„Цео безбедносни систем ће да лети ако нисам добио тачну информацију о томе да Јанковић није прислушкиван”, нагласио је Вучић и додао да доказ да је неко био прислушкиван не може да буде то што је „чуо шум”, на основу чега грађани данас мисле да су се нашли под присмотром.

Омбудсман је у уторак увече, гостујући на ТВ Н1, навео да постоји сумња да се то десило 4. маја током поступка контроле који је спровео када су особе са фантомкама порушиле нелегалне објекте у Савамали.

Јанковић је рекао да се чуо са Милићем, који је рекао да је на одмору и упутио га на друге полицијске службенике. Према тврдњама заштитника грађана, у другом минуту тог позива у слушалицама се зачула репродукција почетка разговора, па је он прекинут.

Говорећи о омбудсману, премијер је казао и да је од њега „чуо много тога паметног” и да верује како ће тако бити и убудуће. На питање новинара да ли је прочитао извештај Саше Јанковића о нелегалном рушењу у Савамали, Вучић је одговорио да није, јер није имао времена, али да ће то учинити.

Председник владе је навео и како очекује да „једном чује” извињење ако се испостави да је он био у праву да Јанковићев разговор није био сниман. Премијер је рекао и да заштитник грађана „има права и могућност да прикупи све податке и да установи да ли јесте или није прислушкиван”.

„А ако се испостави да Јанковић није био у праву, наћи ће већ неку другу тему да мене киње”, рекао је председник владе, додајући да је пораз на изборима увек мотив за многе актере политичке и јавне сцене да „померају фокус на друге, измишљене теме”.

Вучић је додао и да су, када је победио на прошлим изборима са 48 одсто, сви чекали да почну с „лажима у вези са поплавама”, помињући тврдње о прикривању великог броја страдалих и спаљивању оних који су изгубили живот у високим пећима у Лазаревцу, додајући да тамо не постоје високе пећи.

„Увек ћете да нађете нешто, увек ће да буде нешто само да би се нашао довољан разлог. Е, имамо тему, имамо мету, и удри. Али, прекините више са неистинама”, истакао је Вучић. (Н. Б.)

Јанковић: Једино МУП треба да се извини грађанима

Одмах после конференције Александра Вучића од заштитника грађана покушали смо да сазнамо како коментарише изјаву у којој Вучић тврди да Јанковић није прислушкиван, као и шта каже на то што је премијер нагласио да заштитник има право и могућности да сам прикупи податке о томе да ли је прислушкиван.

У питањима која смо Саши Јанковићу проследили мејлом, али и преко мобилног телефона занимало нас је и да ли је заштитник грађана уверен да је био прислушкиван, и ако јесте да ли има доказе који поткрепљују то уверење.

Интересовало нас је и да ли ће се, што је затражио премијер, извинити ако се докаже да није био прислушкиван. Уместо свих ових одговора од Јанковићевих сарадника смо добили саопштење које је у току послеподнева објављено и на сајту заштитника грађана.

– Поводом конференције за новинаре председника владе Александра Вучића, заштитник грађана Саша Јанковић саопштава да једини ко има разлога да се извини јесте Министарство унутрашњих послова – грађанима, због тога што их је 25. априла од два до четири часа у београдској Савамали, мимо закона и своје дужности оставило на цедилу, на милост и немилост људима под фантомкама и багерима – наведено је у саопштењу.

– Заштитник грађана подсећа на извештај о незаконитостима и неправилностима у раду полиције те ноћи, извештај у коме је свака утврђена чињеница документована. Треба га прво прочитати, а онда спровести препоруке које садржи, како се догађај из изборне ноћи никада не би поновио. Све друго је скретање пажње са тог догађаја од огромног јавног интереса и заштитник грађана у том скретању пажње неће учествовати – наглашава се у саопштењу. (Д. А.)

Држава не стоји иза рушења у Савамали

Држава не стоји иза рушења у Савамали, а ако стоји неко, тај је комплетан идиот и треба да одговара, поручио је Александар Вучић поводом случаја када су особе у фантомкама у ноћи после завршетка гласања рушиле нелегалне објекте у Херцеговачкој улици.

Премијер је нагласио и да никакве, „овакве или онакве” групе, „у аутомобилима са регистрацијама или без њих”, не смеју и не могу да спроводе законе у име државе и да „нико нема право да правду узима у своје руке”.

Одговарајући на новинарска питања поновио је и да ће цео случај бити испитан, јер су то ствари које „не смеју да се одобре”.

„Има право у по бела дана и уз дозволу надлежних да ради у складу са законом. Лично бих, храбро и поносито, учествовао у акцији уклањања тих објеката, јер ћемо да направимо нешто много лепше и боље”, нагласио је Вучић. 

Око теме рушења у Савамали у једном тренутку повела се чак и кратка расправа представника медија. Док је новинар „Инсајдера” постављао питање премијеру, огласила се новинарка Студија Б, добацивши „докле више то инсистирање на Херцеговачкој...” На њен иступ реаговало је неколико колега, а потом се укључио и сам премијер.

„Не брините, ја ћу да одговорим”, казао је у том тренутку Вучић.

Говорећи о објектима у Херцеговачкој, он је подсетио и да је рок за њихово уклањање био 30. јун, али да је неко наредио рушење, како би се скратила процедура, јер су делови тог земљишта под судским спором. Додао је да је требало показати и ко су ти људи, чије су некретнине у питању и како су до њих дошли и како су их трећим лицима издавали и на томе зарађивали.

„Али то никога не интересује. Важно је само да негде некоме нешто напакујемо”, оценио је Вучић, поновивши да би аплаудирао свакоме ко би по закону срушио све на тој локацији, јер су „направили од тога најружнију улицу у Београду зарад приватних интереса и политичких лоповских варијанти”.

Новинар агенције Фонет, који је такође реаговао на иступ новинарке Студија Б, упитао је потом премијера да ли појава мушкараца с фантомкама у џиповима без регистарских ознака подсећа на повратак у деведесете и „доба Аркана и Бате Трлаје”.

Вучић је то негирао, рекавши „хвала на питању” и уз констатацију да је то питање новинар поставио највероватније да би се истакао „као херој на друштвеним мрежама”, пребацујући новинару да није приметио ни „150 фантомки на утакмици”, када су узвикивали увредљиву паролу против њега.

Премијер је додао да постоје и они којима је потребно само да нађу било какав разлог па да се сви, пошто „њихови нису успели да победе, окупе око тога, и с том причом направе хаос”. „Свој катастрофални пораз они морају да оправдају нечим другим.

Када није успело причом о крађи избора, сада ћемо да се држимо приче о Савамали и фантомкама. А њих нам причају они који су организовали људе да прескачу ограде да би хапсили председника државе и упадали у предузећа. Још ми држе политичке придике, а јесу ли хапсили Милошевића са фантомкама, и то припадници ’земунског клана’, који су радили за власт.

Те фантомке биле су им основно средство за рад.

Хапсили су тако политичке противнике, а и данас могу да извуку за минут фантомку из џепа. Ја не бих могао два дана да је нађем, а они ми причају да има у Арми шопу”, рекао је Вучић и нагласио да данас „припадници земунског клана не раде за ову власт и у томе је разлика”.

На изјаву председника владе о хапшењу Слободана Милошевића негодовао је Центар за евроатлантске студије из Београда изразибши „згражавање поређењем хапшења диктатора и крвника Слободана Милошевића – који је био део процеса ненасилних смена тоталитарних режима – са деловањем параполицијских структура у Савамали, очито уз подршку партизованог сектора безбедности под влашћу премијера Вучића”.

„Подсећамо да је због те одговорне одлуке, да се у смену тоталитарног режима крене ненасилним путем, животом платио премијер Зоран Ђинђић”, навели су у ЦЕАС-у захтевајући „хитну реакцију западне међународне заједнице”. (Н. Б.)

Коментари76
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.