Петак, 12.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Србија ће због Железаре имати дупло већи раст од Немачке

Премијер је захвалио председнику Србије Томиславу Николићу на пријатељству које је успоставио с Кином и њеним председником Сијем Ђинпингом
(Фото Дарко Ћирков)

Смедерево – На Новом путу свиле, великом глобалном појасу, нашао се и древни град деспота Ђурађа Бранковића, некадашња српска престоница Смедерево. Да озваничи почетак опоравка уснулог и усахлог челичног гиганата, који је од априла у власништву државне кинеске челичане „Хестил”, српску железару посетио је председник Кине Си Ђинпинг с бројном делегацијом.

Домаћин је био премијер Србије Александар Вучић, који се заиста и одомаћио у железари и Смедереву, након бројних долазака током трагања за партнерима и инвеститорима. Поручио је да је „Железара Смедерево” најважније место у Србији. Цитирајући Конфуција који је рекао: „Живим у малој кући, али њени прозори гледају на огромни свет”, Вучић је потенцирао да ће „Хестил” од смедеревске фабрике да направи најбољу европску железару.

Труд се исплатио: видно задовољан Александар Вучић у Смедереву
(Фото Анђелко Васиљевић)

– Уверен сам да ће производња коју организује „Хестил” значити нови почетак и нови живот за све грађане Србије. То није само добар и велики дан за људе у Смедереву, јер ће тај град моћи да се развије и буде један од најмодернијих и најбогатијих у Србији, већ ће ова фабрика значити живот и за све грађане Србије. Ми ћемо ове године бити међу водећим земљама у региону по свом расту. Јесте да је Немачка богата, али можете да замислите да једна Србија има два или два и по пута већи раст од једне Немачке. То ћемо моћи да имамо захваљујући вама, радницима „Железаре” и нашим пријатељима из Кине – рекао је Вучић, захваливши председнику Србије Томиславу Николићу на пријатељству које је успоставио с Кином и њеним председником.

– Много смо труда, енергије и љубави уложили у будућност „Железаре” и то је наша српска прича о неодустајању и храбрости. Када су сви 2012. говорили: „Затворите је једном заувек, ту нема посла, профита и будућности”, неколико нас се заинатило и рекли смо: „Борићемо се до краја”. Четири године је трајао тај трновити пут, али смо успели да победимо, да обезбедимо посао не само за пет хиљада људи, већ и за десет хиљада који ће додатно да раде и за нову слободну зону у Смедереву где ће нових хиљаду људи да се запосли, о чему сам у суботу водио преговоре с нашим кинеским пријатељима – поручио је премијер.

Кинеском пословицом „Удаљеност не утиче на односе добрих пријатеља”, председник НР Кине Си Ђинпинг назначио је блискост његове земље са Србијом, упркос удаљености од десет хиљада километара.

Смедерево је назвао важном базом српске индустрије с изврсном локацијом, дугом историјом и добром основом. „Железара” ће, по речима Сија, играти активну улогу у повећању запослености, побољшању живота људи и унапређењу економског развоја Србије.

Биће модел, не само кинеско-српске, него и међународне сарадње између Кине и земаља централне и источне Европе.

– Кад сам стигао овде, у вашим очима сам видео пријатељство према кинеском народу и очекивање успешног развоја сарадње. Не само да ћу да подржим овај пројекат, него ћу и према својим личним осећањима да помогнем заједнички успех. Кинеским сарадницима из „Хестила” и наше провинције Хбеи дајем наредбу да не дају превелику гаранцију унапред, него да реализујемо дато обећање да својим напредним технологијама, управљањем и опремом, заједно отворимо ново тржиште, да дамо допринос у побољшању животне средине, да унапређујемо живот грађана и да повећавамо запосленост у овом месту – поручио је Си Ђинпинг радницима „Железаре” и члановима кинеске делегације.

Кинески председник Си Ђинпинг (Фото Дарко Ћирков)

Додао је да је Србија сада, заједно с Кином и бројним европским земљама, део пројекта „Један појас – један пут”, те да ће као држава на важном стратешком положају, с видљивом регионалном предношћу, сигурно играти важну улогу.

Сарадња Србије и Кине је водећа и с најбогатијим резултатима у централној и источној Европи, додао је кинески председник.

Председник Србије Томислав Николић данашњи дан је заокружио у свом календару као празник и дан за памћење, што је препоручио и присутнима.

– Србија поново има чиме да се поноси. „Железара” ће у добрим, вештим и поштеним рукама кинеских партнера, уз стручан и посвећен рад свих запослених, повратити свој углед и поново предводити извоз и развој Србије – рекао је Николић, коме је ово била прва посетасмедеревској железари и за кога је историјска посета Сија Ђинпинга улазак у нову еру српско-кинеских односа.

Оценио је да нам својом безрезервном подршком на међународној политичкој сцени Кина ставља до знања да на њу можемо да се ослонимо у свим временима. 

Доказ да Кина „држи” до Србије, Николић види у чињеници да је од свих земаља централне и источне Европе, споразум о свеобухватном стратешком партнерству потписала баш с нашом земљом.

– Сада су на реду директне инвестиције попут ове данас. Заједно ћемо развијати производне погоне, што ће додатно учврстити наше везе. Ово је најбољи и најбржи начин да се уморана привреда Србије опорави, а свако ко жели да ради, имаће прилику да добије поштен и достојно плаћен посао – изјавио је Николић.

Кинеску делегацију у Смедереву, осим председника, чинили су министри владе, гувернери кинеских провинција, међу којима и представници провинције Хбеи у којој је смештен „Хестил”, затим тамошњи привредници, представници „Хестила”. Догађај су пратиле бројне кинеске новинарске екипе.

У српској делегацији нашла се готово цела техничка влада, а присуствовао је и Милорад Додик.

Након обраћања радницима „Железаре” и окупљеним Смедеревцима, домаћини и кинески гости кренули су у обилазак дела фабрике, а у томе су их по протоколу, пратиле само камере РТС-а. Обишли су погон Топле ваљаонице а, како је „Политика” успела да сазна, кинеском председнику и сарадницима приказан је процес производње из контролне собе. Потом су се упутили у фабричку мензу где је у току био ручак за прву смену. Си Ђинпинг је кратко разговарао с радницима, али с њима није ручао, како се раније спекулисало.

Председник Србије Томислав Николић (Фото Д. Ћирков)

Ручак је уприличен у вили „Златни брег”, летњиковцу Обреновића, надомак чувеног краљевог винограда. Новинари ни тамо нису позвани. Према сазнањима „Политике”, Си Ђинпинг и кинески гости најпре су укратко упознати с историјом објекта и династије којој је припадао. Гостима је за ручак служена традиционална српска храна, права славска трпеза: прасетина с ражња која се пекла у дворишту, по старом српском обичају, као и свадбарски купус. Приређена је и презентација смедеревских вина и винарија, сазнаје „Политика”. Државници обе земље уз чувену „смедеревку”, наздравили су будућој сарадњи и старом пријатељству. Испраћај из Смедерева пратила је песма „Тамо далеко”.

Посету првог човека Кине Србији, након 32 године, а поготово Смедереву, чак и критичари актуелне власти и приватизације „Железаре Смедерево”, окарактерисали су као историјску. У једном се сви слажу: посета је прави шлаг на торти решавања проблема српске челичане којој је катанац био једина алтернатива.

Уједно, долазак „Хестила” означава велики економски успех. У тешким тржишним условима, када цене челика падају, у Смедерево је доведен „азијски џин” у производњи челика. Моменат у коме Кинези преузимају смедеревску фабрику на издисају додатно је значајан ако знамо да се водеће европске и америчке челичане суочавају с гомилом проблема, а неке су на ивици опстанка.

Не треба заборавити да је само у Британији, током прошле године, без посла остало више од 4.000 запослених у индустрији челика, а 10.000 радних места је и даље под знаком питања након што је индијски „Тата стил” успео да прода само део имовине.

У проблеме су запале и друге велике светске челичане. Шпанска „Селса група” већ седам година није имала добит, а индијски „Арцелормитал” бележи губитак од осам милијарди долара, наводно због конкуренције из Кине. Исти проблем имају и америчке челичане где радници такође остају без посла.

Од одласка бивших власника, америчког „Ју-Ес стила”, прошло је четири и по године. Србији је тада за један долар на милост и немилост остављена фабрика с око пет хиљада радника. У том периоду пропало је неколико тендера, а спекулисало се о доласку многих компанија, међу којима је најозбиљнији кандидат био „Есмарк”.

Влада Србије се на крају одлучила да доведе професионални менаџмент, где је „Есмарк”, у фото-финишу преговора, испао из трке, а у челичану су пре годину и по дана дошли Словаци с фирмом ХПК на челу с Петером Камарашем и Џоном Гудишем.

Посао с Кинезима договорен је крајем прошле године када је премијер Србије посетио Кину. Уговор са „Хестилом” потписан је крајем априла ове године у „Железари Смедерево”. Очекује се да до краја јуна кинеска компанија преузме „Железару” у потпуности.

„Хестил” је највећи произвођач челика у Азији, с годишњим производним капацитетом од 50 милиона тона. Група је власник 37 високих пећи, а прошле године је произвела 47,8 милиона тона челика. Приход „Хестила” у 2015. години износио је 43,7 милијарди долара. На глобалном нивоу запошљава више од 120.000 радника.

Пословице и цитати

Данас су у „Железари” буквално пљуштале пословице, углавном  кинеске. У томе је предњачио председник Николић, говорећи о цвету будућности и семену које је посејано у садашњости – током ове посете.

„То семе је у заједничкој изјави о стратешком партнерству коју смо потписали, али и у камену темељцу који смо заједно поставили за будући кинески културни центар”, појаснио је Николић и одмах додао још једну кинеску пословицу која нас учи: „Најбоље време за садњу дрвећа било је пре 20 година, друго најбоље време је сада”.

Премијер Вучић се задржао на цитату Конфуција, док је први човек Кине кроз пословицу објаснио да географска удаљеност не утиче на права пријатељства.

(Фото Д. Ћирков)

Премијерова молба

На самом почетку обраћања, у намери да каже све одједном, премијеру је очито засметало прекидање од стране званичног преводиоца на кинески.

– Да вас ја лепо замолим да ви после кажете кинеском председнику да сам ја лепо говорио о њему и о кинеским пријатељима, а да ја кажем кратко шта сам мислио и шта ми је на срцу – поручио је Вучић преводиоцу. Без обзира на краћи аплауз присутних и осмех на лицу кинеског председника када је ипак чуо превод, Кинескиња је ревносно наставила да ради свој посао.

Прекид Николићевог говора

Иако је технички све до детаља било испланирано и функционисало добро, баш у тренутку када је Томислав Николић говорио, после неколико реченица, дошло је до прекида тона. Председник је стрпљиво сачекао да се проблем реши, што је и учињено након неколико минута. Међу присутним радницима постројеним иза новинара и сниматеља, могли су се чути коментари попут: „Ништа није случајно” и „Како баш док Тома говори”.

У првим редовима радници, средњошколци и локална администрација

Историјску посету кинеског лидера железари у Смедереву пратило је педесетак домаћих и страних медијских кућа и стотинак новинара, укључујући и кинеске медијске екипе.

У фабрички круг, из предострожности, није могла ни игла да се провуче мимо протокола. Новинари су имали џи-пи-ес акредитације, а дописници из Смедерева довезени су и враћени полицијским аутобусом, након детаљног претреса.

Грађани и радници раније су упозорени да са собом не носе ништа осим телефона и цигарета јер ће им у супротном све бити одузето, али претрес на улазу није изостао.

Догађај је обезбеђивао огроман број полицајаца, у униформи и цивилу. На крововима фабричких зграда могли су да се уоче и снајперисти. Иако је обраћање двојице председника и српског премијера било заказано за 10 часова, већ око 8 сати простор испред бине у кругу фабрике био је испуњен радницима, грађанима Смедерева, ученицима овдашњих школа...

Јавна је тајна да је за запослене у локалној самоуправи и јавним предузећима, долазак у „Железару” био „радна обавеза”. У првим редовима, осим радника, нашли су се средњошколци. Носили су кинеске и српске заставице, капе и мајице с натписом „Хестил Србија”, беле и црвене балоне на којима је писало Србија и Кина.

Простор испред бине већ у осам часова ујутру био је испуњен (Фото Дарко Ћирков)

Међу синдикалним транспарентима нашле су се и слике Сија Ђинпинга, а било је и натписа на кинеском. Бина је била украшена цвећем и српско-кинеским заставама. Са четири видео-бима директно је вршен пренос. Српски министри, високе званице и кинеска делегација седели су испред бине у неколико редова.

Званичници су каснили, а окупљенима није било лако неколико сати на спарини. Пажњу медија привукао је гест Кинеза који су флашице с водом, поређане поред њихових седишта, у једном тренутку почели да деле грађанима иза ограде. Присутни су их одмах наградили аплаузом. Одмах потом исто су учинили и Иван Тасовац, Александар Антић и Велимир Илић.

Највећа атракција било је фотографисање. Чланови кинеске делегације, њих тридесетак, од почетка до краја посете, али и пре доласка државника, нису престајали да се сликају. Од селфија до међусобног фотографисања, углавном мобилни телефони непрестано су „шкљоцали”.

За њих је, сва је прилика, овај догађај био нека врста атракције, па су готово сваки тренутак желели да овековече. Њихово устајање и ускакање у кадар, нервирало је бројне фоторепортере који су били смештени на платоу иза Кинеза.

Долазак и одлазак свог председника Кинези су пропратили устајањем и громогласним аплаузима, што се није могло рећи за домаћу делегацију.

Коментари62
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.