Време је за чај
Свако припрема чај на начин који му најбоље одговара. То је ствар искуства. Али, важно је да се држите пет основних правила која су се одомаћила као „трајни рецепт” који се користи свуда у свету. Правило број један каже: Употребљавајте само свежу чисту воду. Ако је вода тврда или превише хлорисана морате да је пустите да прокува око три минута у отвореном лонцу. Никад не употребљавајте минералну воду за кување чаја.
Друго правило: чајник мора да се претходно загреје. Не сме да се пере средствима за прање посуђа нити да се риба. Талог од чаја који се створио после употребе у унутрашњости, кажу љубитељи овог напитка, не штети ароми када се опет кува. Зато чајник треба само да се испере врелом водом.
Треће правило: не штедите на чају. Он мора да буде јак. Ако употребљавате чај у филтер кесици рачунајте да је једна кесица довољна за припрему једне шоље овог драгоценог напитка. Чај нипошто не сме да буде танка водица.
Најбољи однос чаја и воде је следећи: На пола литра воде ставити три до пет кашика исецкане или здробљене биљке.
Погрешно је кувати камилицу, липу, нану, мајчину душицу или неку другу мирисну лековиту биљку јер кувањем се губе готово сви лековити састојци (етарска уља). Дакле, ваља да се ставе у чист суд и прелију кључалом водом, поклопе се и оставе краће или дуже да одстоје, већ према томе какав се чај жели, слаб или јак.
Четврто правило: Прелијте чај врелом водом и оставите га да стоји, јер мора да буде ароматичан. Најбоље је да стоји од два до пет минута. Већ према томе колико дуго га оставите да стоји у води, може да делује подстицајно или умирујуће. Чај, наиме, садржи две основне материје: теин и танин. Теин има исти хемијски састав као кофеин, па према томе делује подстицајно, а ослобађа се у прва два минута. Ако чај оставите дуже да стоји у води, листићи чаја испуштају танин који делује умирујуће. Уколико чај стоји дуже од пет минута ослобађају се горки састојци.
Практично правило: веће количине чаја треба краће да одстоје јер ће тиме да се појача освежавајуће деловање.
Мање количине чаја ваља да се пусте да дуже одстоје (али не дуже од пет минута) и тиме ће да се појача умирујуће деловање. Никад немојте већ једном прокуван чај поново да употребљавате. Кад ваш чај одстоји према жељи од два до пет минута, прелијте га у загрејан и сув порцелански чајник. Не употребљавајте „јаје за чај”. И најбољи чај у њему је збијен и не може да развије снагу и арому.
Пето правило: чај се послужује само у порцеланским, керамичким или стакленим шољама или чашама.
Додајмо на крају, ако се за кућу израђује мешаавина чаја од више врста биља, увек мора да се добро измеша. Тим чајевима често се додаје разно цвеће живих боја и пријатног мириса. Рецимо цвет различка, руже, лаванде, црног слеза, невена и др.
Подели ову вест

Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.