Холанђани праве пиво од кишнице
Јун ове године је у многим деловима Европе био један од месеци са највише падавина у протеклих 100 година. За групу предузетника у Амстердаму, киша је била дар с неба, пошто су искористили вишак воде да би направили пиво.
Идеја производње пива од кишнице некима је можда непривлачна, а за друге је савршено еколошко решење. У настојању да искористе вишак летњих падавина, група амстердамских предузетника и мала локална пивара удружили су снаге да би пронашли одрживо решење за тај проблем.
„Размишљао сам: мени је потребна вода за пиво а имали смо проблем обилних падавина, па зашто онда не искомбинујемо те две ствари”, рекао је предузетник Јорис Хубе за „Глас Америке”, а његов колега Павел фан Детеком додао је: „Сву воду која је пала на кров, скупљали смо и пребацивали у велики силос. Тамо имамо пумпу са филтерима који извлачи све додатне материје. Вода је кроз црево улазила у филтер и из њега излазила прочишћена.”
Све звучи једноставно: ухватити кишницу на крову, пропустити је кроз филтер и искористити за пиво. Међутим, идеја је изазвала скепсу када се Хубе обратио једној амстердамској пивари.
Од марта је прикупљено више од 200 литара кишнице како би се, на крају, произвело 1.000 литара светлог, горког пива
„Почели смо да разговарамо о прављењу пива од кишнице и био сам врло узбуђен, али уједно и помало шокиран, јер никад нисам чуо за тако нешто. Међутим, ускоро смо дошли до фазе да смо желели да то урадимо јер је, колико знам, то први пут да се тако нешто ради, и то је врло иновативан пројекат”, испричао је Томас Хезинк, власник пиваре.
Од марта je прикупљено више од 200 литара кишнице како би се, на крају, произвело 1.000 литара светлог, горког пива. Прикупљање кишнице је било први изазов, а филтрирање за пиће други.
„Желели смо да будемо сигурни да је вода филтрирана и прокувана тако да нема бактерија. Нисмо желели да бактерије имамо у свом пиву, па је то био главни корак, који одузима много времена јер филтрирање није уобичајени корак при производњи пива”, додао је Хезинк.
Прва серија пива названа „Hemelswater”, у преводу „небеска вода” је скоро распродата, а сада када је Хубе убедио још једну пивару да почне да производи пиво од кишнице, каже да му је мисија да увери још компанија да користе воду насталу у обилним падавинама.
„Желимо да се концентришемо на производе који су добри за потрошаче, али такође користе доста воде, као на пример супа или папир, јер се у индустрији хартије користи много воде. Зато размишљамо о забавним стварима које људи могу да купе и користе, али и све посматрамо као средство да људи постану свесни проблема обилних падавина”.
Са климатским променама лета ће у неким деловима Европе као што је Холандија вероватно постати још кишнија. Зато ће бити довољно бесплатне воде за све могуће употребе, сматрају ови предузетници.
Подели ову вест

Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.